Speciaal voor Barça: 8 wonderbaarlijke comebacks

7 maart 2017 om 22:00 door Johan van Boven
Speciaal voor Barça: 8 wonderbaarlijke comebacks

FC Barcelona moet woensdagavond in de Champions League tegen Paris Saint-Germain de 4-0 nederlaag van de heenwedstrijd ongedaan zien te maken. Dat alles mogelijk is bewijzen deze acht ongelooflijke comebacks.

Bizarre blessuretijd

Nederlandse voetballiefhebbers zaten tijdens de Champions Leaguefinale van 1999 juichend voor de tv. Het was in de tijd dat ze nog een hekel hadden aan Duitse clubs, iets dat met het Bayern München van de afgelopen jaren nauwelijks meer is voor te stellen. Tijdens de eindstrijd van toen in Camp Nou stevende de Rekordmeister dankzij een vroeg doelpunt van Mario Basler af op de overwinning. Maar Manchester United, met Jaap Stam in de basis, sloeg in de blessuretijd onverbiddelijk toe. In de 91e minuut was het Teddy Sheringham die gelijkmaakte en in de 93e minuut dompelde Ole Gunnar Solskjaer de Duitsers in diepe rouw.

 

Mirakel van Istanbul

Ook de CL-finale van 2005 was een spektakelstuk. Wederom stond Jaap Stam op het veld, dit keer in het shirt van AC Milan dat het moest opnemen tegen Liverpool. De Italianen (met ook Clarence Seedorf in de gelederen) begonnen weergaloos en stonden na de eerste helft met 3-0 voor. Eitje. Ware het niet dat Liverpool in de tweede helft met drie treffers orde op zaken stelde. In de strafschoppenserie eiste ex-Feyenoorder Jerzy Dudek de hoofdrol op door Liverpool naar de winst te loodsen.

 

Dolle avond in Dortmund

Stel: je hebt in de kwartfinale van de Champions League de uitwedstrijd met 0-0 gelijk gespeeld en thuis sta je in de 90e minuut met 2-1 achter. Geloof je dan nog in een goede afloop? Borussia Dortmund gaf vier jaar geleden in die situatie niet op tegen Malaga en maakte het onmogelijke waar. Marco Reus en Felipe Santana maakten in de extra tijd de achterstand ongedaan en loodsten de ploeg van Jürgen Klopp naar de halve finale van het miljoenenbal.

 

Spaanse wervelstorm

AC Milan dacht een makkelijke avond tegemoet te gaan toen het in 2004 op bezoek ging bij Deportivo La Coruña. In eigen huis waren de Spanjaarden tenslotte eenvoudig met 4-1 opzijgezet. Maar in de return bleek al snel dat de thuisploeg nog alle geloof in een ticket voor de halve finale had. Als een wervelstorm ging Depor op jacht naar doelpunten en na vijf minuten viel de eerste al. Uiteindelijk werd het 4-0 en vloog Milan met de staart tussen de benen terug naar Italië.

 

Koninklijke comeback

De voetbalwereld raakte in 1985 niet uitgesproken over de sensationele 5-1 zege van Borussia Mönchengladbach op het grote Real Madrid. Niemand kon geloven dat de Duitsers in de derde ronde van de UEFA Cup de tweestrijd al na één wedstrijd hadden beslist. Want zo’n grote achterstand repareren, was onmogelijk. Daar dacht Real anders over. Met de steun van 100.000 bloedfanatieke fans die de hoop nog niet hadden opgegeven denderde de Koninklijke met 4-0 over de tegenstander heen.

 

Wonder met Wesley

Duitse ploegen stonden er lange tijd om bekend vaak in de laatste minuten een wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar Bayern München heeft op die manier regelmatig het deksel op de neus gekregen. Zo ook in 2011 tegen het Internazionale van Wesley Sneijder. Bayern had in Milan met 0-1 gewonnen en in de return stond na een uur de comfortabele 2-1 voorsprong op het bord. Maar toen schoot de Nederlandse middenvelder uit zijn slof en vlak voor tijd tekende Goran Pandev voor de winnende treffer.

 

Zinderende zevenklapper

De moed zakte de fans van Liverpool in de schoenen toen Borussia Dortmund vorig seizoen al na 8 minuten op 0-2 kwam. Met de 1-1 in Duitsland zat de ex-werkgever van Klopp op rozen. Toch speelde zich voor de ogen van de Liverpooltrainer een waanzinnig spektakelstuk af. Na negentig minuten stond het 3-3 en op basis van die stand plaatste Dortmund zich voor de volgende ronde. Maar in blessuretijd kopte Dejan Lovre de 4-3 binnen. Anfield ontplofte van vreugde.

 

Belgische flater

Ook in de groepsfase van de Champions League staat een wedstrijd weleens op zijn kop. Zo kwam Anderlecht in 1993 op bezoek bij Werder Bremen op een 0-3 voorsprong en was er na meer dan een uur spelen niets aan de hand voor de Belgische formatie. Maar toen kwamen de Duitsers los. Werder scoorde in de 66e, 72e, 81e, 83e en 89e minuut en konden met een 5-3 zege feestend de kleedkamer in.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!