Pitbulls van Feyenoord zijn plots makke lammetjes

5 maart 2017 om 16:35 door Johan van Boven
Pitbulls van Feyenoord zijn plots makke lammetjes

De frustraties kwamen bij de spelers van Feyenoord zondag op verschillende manieren tot uiting. Tonny Vilhena liep na de 1-0 nederlaag tegen Sparta direct richting de kleedkamer. Jan-Arie van der Heijden was boos omdat niet alle spelers mee naar het uitvak liepen om de fans te bedanken voor hun steun.

En Rick Karsdorp liet zich door iemand op de tribune verleiden tot een ruzie op afstand. De rechtsback van de koploper gebaarde dat ze elkaar buiten het stadion nog wel zouden treffen en greep met zijn hand naar zijn kruis om zijn ongenoegen te benadrukken.

Bibberen

Het was een enorm contrast met de week ervoor, toen in de eigen Kuip iedereen uitbundig de zege op PSV vierde. Maar van de vechtmachine die de Eindhovenaren deed bibberen was zeven dagen later op Het Kasteel niets meer over. Waar de Feyenoorders in de kraker nog met het mes tussen de tanden het veld op kwamen, daar stonden ze zondagmiddag als makke lammetjes op het kunstgras van Sparta.

Exemplarisch voor de wijze waarop de formatie van Giovanni van Bronckhorst naar Rotterdam-West was gereisd, was de warming-up van Miquel Nelom. Zijn collega Terence Kongolo was al vroeg in de wedstrijd geblesseerd geraakt, dus werd hij uit de dug-out gestuurd om zich klaar te maken voor een invalbeurt. Nelom liep langs de zijlijn alsof hij op zijn dooie gemak de vakken van Albert Heijn aan het vullen was. Bankzitter Dirk Kuyt spoorde hem aan beter zijn best te doen.

Typische trekjes van een ploeg die na een topprestatie de volgende wedstrijd zonder al te veel inspanning in drie punten om denkt te kunnen zetten. „We hebben er juist op gehamerd dat dit een heel belangrijk duel was en dat we met dezelfde intentie als tegen PSV het veld op moesten”, zei aanvoerder Karim El Ahmadi.

Maar na nog geen minuut spelen stond het al 1-0 voor de thuisploeg, dankzij een rake kopbal van Mathias Pogba. In de resterende 89 minuten was Feyenoord niet bij machte het tij te keren. El Ahmadi: „We speelden veel te slap en we wonnen geen enkel duel. Eerder hebben we bewezen dat we na een achterstand rustig kunnen blijven, maar nu liep het een keer niet goed af. Zo maken wij de ploegen die onder ons op de ranglijst staan alleen maar sterker.”

Ajax

Toen El Ahmadi in de catacomben van Het Kasteel de pers te woord stond, was de wedstrijd van Ajax nog bezig. Niet veel later zag de middenvelder dat de aartsrivaal niet voorbij FC Groningen kon komen: 1-1. Dus konden de spelers van Feyenoord zich nóg harder voor hun hoofd slaan dat ze zonder bezieling aan de wedstrijd tegen Sparta waren begonnen. Al was de opluchting groot dat Ajax het verschil niet terugbracht naar slechts twee punten. Nu is het gaatje vier punten en heeft Feyenoord de titelstrijd in eigen hand, maar dan moet het wel weer als een stel pitbulls voor de dag komen en niet meer als een paar schoothondjes.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!