Nieuw sprookjesboek Leicester: de Champions League

15 maart 2017 om 22:00 door Kasper Hermans
Nieuw sprookjesboek Leicester: de Champions League
ANP

Dat Leicester City niet opnieuw kampioen van Engeland wordt, is al maanden duidelijk en sinds een paar weken zelfs officieel. De stuntploeg van vorig jaar maakt zich echter op voor een nieuwe coup. De Champions League is het nieuwe doel van The Foxes. Je zou eigenlijk zeggen: ‘dat kan niet!’ Maar zei iedereen vorig jaar niet het hetzelfde?

Dinsdag zette Leicester City in eigen huis verrassend Sevilla opzij met 2-0, nadat het eerder in Spanje nog met 2-1 had verloren. De Andalusiërs waren de grote favoriet voor de tweestrijd. Al jaren profileerde de club zich in Europa door drie keer op rij de Europa League te winnen. Met de nieuwe trainer Jorge Sampaoli aan het roer was de ploeg bezig aan een sterk seizoen in de Primera División en hoopten de mannen ook eens te oogsten in de Champions League. Ze kwamen bedrogen uit.

Nieuw elan

De heenwedstrijd in Sevilla was de laatste van Claudio Ranieri als manager van Leicester City. Na het vertrek van de succesvolle Italiaan werd het bestuur veelvuldig bekritiseerd, maar het heeft de club op korte termijn wel goed gedaan. Onder Craig Shakespeare lijkt Leicester nieuw elan te hebben gevonden. Er werd gewonnen van Liverpool, Hull City en dus ook Sevilla. De onberekenbare knokploeg van 2015/16 die voor elkaar door het vuur gaat, zien we sinds zijn aanstelling steeds meer terug.

Leicester is daarnaast de grote onbekende en daardoor extra gevaarlijk. Buiten Manchester City – dat zich nog maar moet zien te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League – is er geen ploeg die enige ervaring heeft met het bestrijden van Leicester City. Teams als Real Madrid, Bayern München en Juventus kennen elkaar inmiddels door en door, waardoor een tactische verrassing haast onmogelijk lijkt. Leicester zou de grote teams echter nog te kunnen verrassen. En verrassen is immers waar de ploeg goed in is.

Niets te verliezen

Gianluigi Buffon (keeper van Juventus) heeft in ieder geval geen zin om de Engels kampioen te loten. „Het is een zeer gevaarlijke ploeg. Een ploeg met veel passie die het teams die het initiatief nemen enorm lastig maakt. We hebben alles te verliezen als we Leicester tegenkomen”, zo zei hij dinsdag kort nadat Juventus zich had geplaatst.

En ‘alles te verliezen’ dat is precies wat Leicester niet heeft. Waar er dit jaar in de competitie druk kwam, omdat ze de titelverdediger waren, heeft de ploeg Europees nog altijd geen enkele reputatie die het kan kwijtspelen. Alles wat lukt, geldt alleen maar als een extraatje voor de ploeg.

Geen doelpunt nodig

Leicester City is een ploeg die met een gerust hart kan wachten op de penaltyreeks en het niet in de reguliere speeltijd of verlenging hoeft te beslissen. Zowel in als tegen Sevilla pakte Kasper Schmeichel namelijk een strafschop van de Spanjaarden. De Deen ontpopte zich daardoor - en dankzij enkele andere reddingen - tot de held van de achtste finale.

 

Degraderen en CL-winnaar

Hoewel het beter gaat met Leicester City in de Premier League, is de club nog lang niet veilig en behoort degraderen zeker tot de mogelijkheden. Het zou een unieke combinatie zijn: de Champions League winnen en degraderen. Dat betekent dus dat de Europees kampioen (en mogelijk ook later nog de wereldkampioen) in het clubvoetbal uitkomt op het tweede niveau van Engeland.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!