‘Ik zag Barça-fans hun kind in de lucht gooien’

9 maart 2017 om 14:00 door Johan van Boven
‘Ik zag Barça-fans hun kind in de lucht gooien’

Direct na de loting voor de achtste finale van de Champions League tikten Luuk Roelofs en zijn broertje kaartjes voor FC Barcelona-Paris Saint-Germain op de kop. Als een kind zo blij waren ze met het verjaardagscadeau voor hun vader. Totdat ze naar de heenwedstrijd in Parijs zaten te kijken: 4-0 voor de Fransen. „Ik dacht eerst: shit! Maar daarna zeiden we tegen elkaar dat het twee kanten op kon gaan. Of het is na tien minuten voorbij óf het wordt de meest legendarische wedstrijd ooit.”

Dankzij de weergaloze 6-1 zege van de Catalanen beleefde de familie Roelofs de voetbalavond van hun leven. Na de bevrijdende treffer van Sergio Roberto, diep in blessuretijd, kwam de doelpuntenmaker recht op hen afgestormd. „We zaten op de eerste ring, een meter of tien van het veld. Ge-wel-dig om mee te maken”, aldus de 31-jarige voetballiefhebber uit Montfoort.

Luuk Roelofs met zijn vader en broertje.

Ook Lian Tiemens zat in het stadion. Het bezoek aan Camp Nou was onderdeel van een bedrijfsuitje met vier collega’s. De chef-kok wist niet wat hij meemaakte. „Als fan van Feyenoord ben ik wel wat gewend, maar dit sloeg alles. „Na de 3-1 van PSG was het heel eventjes wat stiller in het stadion, maar al snel ging iedereen weer achter de ploeg staan. Iedereen, maar dan ook echt iedereen, was aan het zingen. En aan het schelden op de scheids, haha.”

Ontlading

Terwijl de Catalanen met twee dubieuze strafschoppen niet mochten klagen op het gebied van de arbitrage. Tiemens: „Het maakt de mensen niet uit hoe Barcelona wint. Als Luis Suarez valt, schreeuwt iedereen om een pingel. Ook als ze zien dat hij drie meter buiten het strafschopgebied ter aarde stort. De fans zijn zo ongelooflijk fanatiek. Bij de 6-1 ging het he-le-maal los. Mensen vielen over elkaar heen en alles werd van vreugde de lucht in gegooid: drank, popcorn en ik heb zelfs kinderen door de lucht zien vliegen. Wat een ontlading, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

 

Waar een stadion doorgaans vrij snel leegstroomt, bleven de supporters woensdagavond nog lang op hun plek om feest te vieren. Roelofs: „We zijn nog een half uur in het stadion gebleven om na te genieten. Eenmaal buiten ging het feestje gewoon door. De hele stad stond op zijn kop.”

Tiemens vergelijkt de mensenmassa met een mierenhoop, zo druk was het tot laat nog op straat. „Toeterende auto’s en scooters, mensen die met vlaggen zwaaiden, noem maar op. En toen we ergens een biertje gingen drinken, stond er iemand achter de bar te huilen. Van puur geluk. Deze avond vergeet ik nooit meer.”

Dat geldt ook voor deze commentator:

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!