Feyenoord hoeft genadeklap niet zelf uit te delen

19 maart 2017 om 16:42 door Johan van Boven
Feyenoord hoeft genadeklap niet zelf uit te delen

Jens Toornstra dacht zondagmiddag dat de verslaggevers in de catacomben van het Abe Lenstra Stadion een grapje maakten. Maar toen hij naar het televisiescherm keek, zag de aanvaller van Feyenoord dat Excelsior toch echt op voorsprong was gekomen tegen Ajax. „Lekker hoor”, was zijn eerste reactie.

Even later wierp ook Nicolai Jørgensen een blik op de tussenstand, die door Fox Sports in beeld werd gebracht. De spits wilde echter niet te vroeg juichen. „Het is nog vroeg in de wedstrijd en Ajax heeft een goed team.” Nog voordat hij klaar was met het geven van interviews fabriceerden de Amsterdammers al de 1-1. De Deen: „Zie je nou wel. We moeten niet naar Ajax kijken, maar naar onszelf.”

 

Maar toen de koplopers van de Eredivisie in de bus terug naar De Kuip zaten, bouwden ze stiekem een klein feestje toen ze Excelsior-Ajax in 1-1 zagen eindigen. Want dankzij de drie punten die in Friesland werden veroverd en het gemors van de aartsrivaal, moet het wel heel erg gek lopen wil Feyenoord de titel nog uit handen geven. De voorsprong op Ajax bedraagt zes punten en de Rotterdammers hebben met een veel beter doelsaldo een soort bonuspunt achter de hand.

Zelfs als Feyenoord in de laatste zeven duels twee keer verliest, stroomt de Coolsingel weer vol. Terwijl het er zondag alle schijn van had dat Feyenoord zélf schade zou oplopen in de 27e speelronde. De formatie van Giovanni van Bronckhorst mocht van geluk spreken dat het na de eerste helft slechts 1-0 (Reza Ghoochannejhad uit een strafschop) stond. In de tweede helft stelden de Rotterdammers via Jørgensen en uitgerekend Tonny Vilhena orde op zaken.

Elleboog

De middenvelder mocht in Heerenveen aan de aftrap verschijnen omdat de beroepscommissie van de KNVB vorige week geen gaatje in de agenda kon vinden om de zaak rond Vilhena’s vermeende elleboogstoot tegen Spartaan Mathias Pogba te behandelen. Aan Friese zijde werd dan ook gesproken van competitievervalsing, verwijzend naar de winnende treffer van Vilhena.

De hoofdrolspeler zelf wilde er geen woorden aan vuil maken en alleen over de wedstrijd praten. En vooruit, ook alvast een beetje vooruitblikken op de Klassieker die 2 april (na de interlandperiode) op het programma staat. „Met de drie punten van vandaag op zak gaan we met een heerlijk gevoel naar Ajax. Onze voorsprong is geen reden om het in die wedstrijd rustig aan te doen. Wij gaan vol voor de winst.”

Normaal gesproken zou dat de genadeklap voor Ajax zijn geweest, maar die deelden de hoofdstedelingen gisteren aan zichzelf uit. In Rotterdam kan de Coolsingel alvast worden schoongeveegd en versierd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!