De laatste vijf kwartfinales van Ajax op een rij

17 maart 2017 om 11:04 door Jeroen Haverkort
De laatste vijf kwartfinales van Ajax op een rij
Ajax viert de winst op Kopenhagen met o.a. Donny van de Beek , Frenkie de Jong en Kenny Tete. / ANP

Na veertien jaar wachten speelt Ajax eindelijk weer eens een Europese kwartfinale. De Amsterdamse ploeg schaarde zich bij de beste acht teams van de Europa League. In de eigen ArenA, die kolkte van opwinding, had de thuisploeg geen kind aan het Deense FC Kopenhagen. Het bleef bij 2-0, maar 5-0 was een betere weerspiegeling geweest van het krachtsverschil op het veld.

Trots

Trots als een pauw zat Ajax-coach Peter Bosz dan ook na afloop in de perskamer: „We hebben een heerlijke avond gehad. Ik heb een goed Ajax gezien. Ik ben heel trots. Dat heb ik de spelers net in de kleedkamer ook gezegd. Dat we nu in de kwartfinale staan is mooi, maar het is nog máár de kwartfinale.”

Bertrand Traore scoort de 1-0 en passeert Kopenhagen-keeper Robin Olsen

Een voorkeur voor een bepaalde tegenstander had Bosz niet. „Het maakt me niet zoveel uit. Als ik dan toch moet kiezen: Celta heb ik liever niet, want daar hebben we al tegen gespeeld en Besiktas ligt gevoelig gezien de actualiteit.”

Uitblinker

Een van de vele uitblinkers aan Amsterdamse zijde was Matthijs de Ligt. De 17-jarige verdediger was drie jaar toen Ajax voor de laatste keer de kwartfinales van een Europees toernooi bereikte. In de Champions League verloor Ajax toen van AC Milan.

„Ik denk niet dat veel 17-jarigen zo’n avond ooit meemaken”, glunderde De Ligt na afloop. Hij had geen kind aan zijn directe tegenstander, Andreas Cornelius. „Die spits was niet de scherpste. Ik kon er drie keer voor komen en toen had ik hem. Ik probeerde er zo kort mogelijk op te zitten.”

Voorkeur

In tegenstelling tot zijn coach had De Ligt wel een lichte voorkeur voor een tegenstander: „Manchester United. Zlatan Ibrahimovic is drie keer zo goed als Cornelius. Dat zou ik wel een uitdaging vinden.”

De loting van de kwartfinales start om 13.00 uur in Nyon. De mogelijke tegenstanders van Ajax zijn: Anderlecht en Genk uit België, het Turkse Besiktas, het Spaanse Celta de Vigo, Manchester United uit Engeland, Oympique Lyon uit Frankrijk of het Duitse Schalke 04.

Benieuwd hoe de laatste vijf kwartfinales van Ajax verliepen?

2002/2003

Ajax wordt in de kwartfinale van de Champions League uitgeschakeld door AC Milan:

 

1997/1998

Ajax wordt in de kwartfinale van de UEFA Cup uitgeschakeld door Spartak Moskou:

 

1996/1997

Ajax schakelt in de kwartfinale van de Champions League Atletico Madrid uit en wordt in de halve finale uitgeschakeld door Juventus dat de finale op haar beurt verliest van Borussia Dortmund:

 

1995/1996

Ajax schakelt in de kwartfinale van de Champions League Borussia Dortmund uit (deze beelden konden door auteursrechten niet op de site gezet worden), bereikt via Panathinaikos (daarom van deze wedstrijd de beelden) de finale waarin wordt verloren van Juventus:

 

1994/1995

Ajax schakelt in de kwartfinale van de Champions League Hajduk Split uit, verslaat Bayern München in de halve finale en wint vervolgens het toernooi door in de finale van AC Milan te winnen:

 
 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!