Sport

Buitenlandse opvolger van Danny Blind?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

26 MRT 2017

De kogel is door de kerk; de KNVB heeft Danny Blind ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Wie moet hem opvolgen? Vijf kenners aan het woord.

Aad de Mos

Voor Aad de Mos kwam de 2-0 nederlaag tegen de Bulgaren als een verrassing. „De laatste paar wedstrijden bespeurde ik een stijgende lijn, maar als het er echt om gaat komt de wet van Murphy om de hoek kijken bij Oranje”, aldus de oud-coach van onder meer Ajax en PSV. „Afgekeurde goals, blessures, Danny Blind heeft veel pech gehad. Aan de ene kant heeft hij dat ook over zichzelf afgeroepen door zijn opmerkelijke keuzes. Nederlandse coaches, waaronder ikzelf, kijken misschien wel te veel naar de jeugd. Als wij een jongen van 17 jaar net zo goed vinden als een routinier, kiezen we voor de jeugd. Dat is niet altijd goed, dat zie je nu ook wel aan Matthijs de Ligt. Dat is een groot talent, maar het is duidelijk dat hij nog niet klaar is voor het grote werk. Daar kan hij niks aan doen, daar ben je als coach verantwoordelijk voor.”

Voor De Mos is het dan ook duidelijk: „Zo kan het niet langer, er moet wat gebeuren. Het is een lijdensweg.” Ondanks de voorkeur van Nederlandse coaches voor jeugdig talent, is een buitenlandse bondscoach geen optie voor De Mos. „Ook al gaat het nu slecht met het Nederlandse voetbal, onze opvattingen hoe het spelletje gespeeld moet worden heeft ons ook succes gebracht. Buitenlanders denken anders over voetbal dan Nederlanders. Ze kennen onze manier van spelen niet. Ronald Koeman zou de meest ideale kandidaat zijn, maar dat wordt moeilijk. Frank de Boer is ook een optie.”

Piet de Visser

„Dit is heel triest”, verzucht Piet de Visser, meesterscout van Chelsea. „Als ik naar Oranje kijk mis ik passie, beleving, eigenlijk alles. Het is geen team. Ik ben net terug van een trip naar Zuid-Amerika en heb onder meer in Paraguay-Ecuador gezien. Dat zijn elftallen die qua kwaliteit echt niet beter zijn dan de Nederlandse spelers, maar ze gaan wel tot het gaatje. Dat het er bij het Nederlands elftal niet uitkomt heeft in dit geval met de coach te maken. Danny Blind raakt de spelers niet, hij krijgt het niet op de rit. Dat komt ook door zijn keuzes. Nu ook weer met De Ligt. Het is ronduit verkeerd om zo’n jongen op te roepen. De Ligt is ontzettend talentvol, maar Oranje kwam natuurlijk veel te vroeg voor hem. Hij heeft zeven wedstrijdjes voor Ajax gespeeld. Het lijkt mij dat hij daar nog genoeg moet leren. Oranje is daar niet de plek voor, zeker gezien de situatie waarin ze nu zitten.”

Volgens De Visser heeft de KNVB te snel afscheid genomen van Guus Hiddink. „Hiddink begon het op de rails te krijgen. Blind was sowieso een rare keuze. Hij heeft anderhalf jaar Ajax getraind en dat was iets van tien jaar geleden. Hoe kan zo’n iemand bondscoach worden?”

Wie moet het dan wel worden? In tegenstelling tot De Mos ziet De Visser wel wat in een buitenlandse coach. „We mogen ons best afvragen of onze manier van voetballen de juiste is. We slaan bijvoorbeeld te ver door in het selecteren van jeugdspelers. Neem bijvoorbeeld Frank de Boer. Hij wordt nu genoemd als opvolger van Blind. Bij Ajax boekte hij succes door de jeugd een kans te geven, maar bij Internazionale heeft hij wel gemerkt dat zijn werkwijze daar niet aansloeg. Inter draait nu als een trein en dat heeft echt met de trainerswissel te maken. Nee, laat De Boer nog maar wat meer ervaring opdoen. Ik zie een buitenlandse coach wel zitten. Marcelo Bielsa lijkt me mooi, maar of het haalbaar is?”

John de Wolf

Volgens John de Wolf heeft Danny Blind te rigoureus afscheid genomen van de oude garde. „Is Robin van Persie slechter dan Quincy Promes?”, vraagt de oud-verdediger van onder meer Feyenoord en Oranje zich af. „Ik dacht het niet. En laat Wesley Sneijder in de basis starten op zijn favoriete positie en gebruik hem niet als invaller. Ook al zijn ze niet meer zo goed als een paar jaar geleden, er wordt binnen een selectie wel tegen dat soort spelers opgekeken. Zij hadden hun verantwoording gepakt en de andere jongens bij de hand genomen. Op die manier kweek je een team. Dat heeft Blind nagelaten en je ziet wat er gebeurt. Ik heb geen team gezien. Er is geen vertrouwen en dat heeft onder meer te maken met de rare keuzes van de bondscoach. Wie heeft De Ligt bij de hand genomen? Niemand. Ze hebben die arme jongen laten verzuipen. Dit is pure karaktermoord. De Ligt is een enorm talent, hij komt er wel. Maar je moet hem wel de tijd geven. Als je hem er al bij haalt, laat hem dan gewoon rondkijken en meetrainen en geef hem desnoods wat speelminuten in het oefenduel met de Italianen. Blind was dat ook van plan, maar verandert ineens van gedachten. En als klap op de vuurpijl brandt hij die jongen ook nog af vlak na de wedstrijd. Dat kan toch niet? Blind heeft tijd genoeg gehad, maar wat het hart van het elftal is nog steeds onduidelijk.”

De Wolf heeft zijn blik al op het EK van 2020 gericht. „Te absurd voor woorden, maar het is niet anders. Een buitenlandse bondscoach zou kunnen. Ik hoorde de naam vallen van Jürgen Klinsmann, maar ik vraag me af of hij de juiste man is. We moeten kijken naar de lange termijn, de KNVB kan zich geen gok meer veroorloven. Er moet alles op alles worden gezet om Ronald Koeman naar Zeist te lokken. Hij is Nederlands geschoold, maar door zijn ervaringen in het buitenland ook realistisch. Onhaalbaar? Misschien, maar de KNVB moet het proberen. Speel in op zijn eergevoel, willig al zijn eisen in en geef hem de tijd en rust om aan iets moois te bouwen.”

Ronald Waterreus

„In de top van de KNVB moet er duidelijkheid komen”, vindt Ronald Waterreus, oud-keeper van onder meer PSV. „Zorg voor een duidelijke structuur, stippel een toekomst uit en ga als een man achter de nieuwe bondscoach staan. Oranje is het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal waarmee de afgelopen jaren te lichtzinnig is omgesprongen. Blind als bondscoach kon überhaupt niet, hij had nooit in deze positie moeten worden gebracht. Met Arjen Robben, Kevin Strootman en Georgino Wijnaldum hebben we nog altijd topspelers in huis, maar we moeten met zijn allen ook beseffen dat het Nederlands elftal er kwalitatief flink op achteruit is gegaan. Het wordt tijd dat we wat nederiger worden en vanuit dat besef gaan bouwen. Ronald Koeman, Frank de Boer, Phillip Cocu of Giovanni van Bronckhorst zijn uitstekende kandidaten. Maar ze moeten wel de tijd krijgen. Om Oranje op te knappen heb je een lange termijnvisie nodig.”

Ton Boot

Voormalig basketbalcoach Ton Boot, deskundige op het gebied van teambuilding, vindt de gang van zaken rondom Oranje een moeilijk vraagstuk. „In eerste plaats hebben voormalig directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen Johan Lokhorst er een puinhoop van gemaakt. Het WK kunnen we vergeten, de komende kwalificatieduels moet je gebruiken om een team te formeren. Oranje moet opnieuw opgebouwd worden. Als KNVB zijnde moet je dat duidelijk toe naar buiten communiceren. Maar wie zet je voor de groep? Op zich ben ik voorstander van een buitenlandse bondscoach. Nederlanders overschatten zich namelijk ongelooflijk, het Nederlands elftal heeft iemand van buitenaf nodig die duidelijk maakt dat Oranje niet meer zo goed is. Het nadeel van een buitenlandse coach is wel dat ze over het algemeen minder van de lange termijn zijn. Dat zie je bijvoorbeeld bij het dames volleybalteam waar Giovanni Guidetti doodleuk opstapt terwijl hij een contract had tot 2020. Als ik dan kijk naar de Nederlandse coaches, denk ik dat Frank de Boer een goede optie zou zijn. Hij heeft bij Ajax bewezen dat hij onder moeilijke omstandigheden een team kan opbouwen, hij is communicatief erg sterk én hij is betrouwbaar.”


Michel Platini opgepakt voor corruptie WK 2022

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

Dubieuze financiële deal

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar.


Herstelde Ibrahim Afellay tekent contract bij PSV

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ibrahim Afellay gaat weer voetballen bij PSV. De 33-jarige middenvelder tekent een contract voor één jaar bij de Brabantse club en sluit per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Mark van Bommel.

Afellay keerde in maart al terug in Eindhoven, aanvankelijk alleen met de bedoeling om bij zijn oude club aan zijn herstel te werken. Het heeft nu echter zelfs geresulteerd in een dienstverband.

Zware tijd achter de rug


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2019

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014


Oranje via verlenging naar de finale Nations League

Memphis Depay legt de bal terug op Quincy Promes van het Nederlands elftal voor de 3-1 tegen Engeland tijdens de Nations League Finals tussen Nederland en Engeland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. Oranje klopte donderdag Engeland in de halve eindstrijd met verlenging: 3-1.

Eindwedstrijd Porto

Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.


Mastercard stopt met advertenties voetbalster Neymar

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Mastercard stopt per direct met zijn advertenties rond de Braziliaanse voetbalster Neymar. Het bedrijf neemt voorlopig afstand van de speler, omdat die onlangs werd beschuldigd van verkrachting. Mastercard zegt de situatie rond Neymar opnieuw te bekijken, als er meer duidelijkheid in de zaak is.

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen.

Copa América afgezegd


Oranje tegen Engeland voor plaats in finale

Bondscoach Ronald Koeman, Kevin Strootman en Frenkie de Jong van het Nederlands elftal tijdens een training. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Donderdagavond strijdt het Nederlands elftal met Engeland om een plaats in de finale van de Nations League. De winnaar van de halve eindstrijd in het uitverkochte Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães stuit zondag op Portugal, dat woensdag in de slotfase afrekende met Zwitserland: 3-1.

Betere voorbereiding

Bondscoach Ronald Koeman en zijn internationals geloven in een goede afloop van het duel met Engeland, dat vorig jaar voor het eerst in 28 jaar weer eens de halve finale van een WK bereikte. Oranje beleefde een betere voorbereiding op de Nations League.


Vormgever en grondlegger Champions League overleden

Feyenoord-captain Paul Bosvelt ontvangt in 2002 de UEFA Cup van Johansson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

Voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson is dinsdagnacht op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse voetbalbond. Johansson leidde de Europese voetbalunie van 1990 tot 2007. Hij was de opvolger van de Fransman Jacques Georges, die eveneens zeventien jaar aan het hoofd stond van de UEFA.

Kort ziektebed

„Het Zweedse voetbal is in rouw. Lennart Johansson is dood. Hij is in de nacht van 4 juni ingeslapen na een kort ziektebed", meldt de Zweedse voetbalbond SvFF woensdagochtend.


KNVB wil EK zaalvoetbal in Nederland in 2022

KNVB wil zaalvoetbal naar Nederland halen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JUN 2019

Als het aan de Nederlandse voetbalbond KNVB ligt, is er binnenkort nóg een groot evenement in ons land. De organisatie heeft Nederland namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie van het EK futsal van 2022. In september beslist het bestuur van de Europese bond UEFA waar het EK wordt gehouden. Naast Nederland hebben nog vijf landen zich kandidaat gesteld.

Grootste toernooi ooit

De Europese eindronde van 2022 wordt het grootste EK zaalvoetbal ooit, met zestien deelnemende landen in plaats van twaalf. Dat betekent dat er 32 wedstrijden worden gespeeld. Als Nederland de organisatie krijgt, worden twintig duels afgewerkt in de Ziggo Dome in Amsterdam. De andere twaalf zijn in het Groningse evenementencomplex MartiniPlaza.


Likeability of5

Leeuwinnen verslaan Australië twee keer in 24 uur

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Een dag na de gewonnen oefeninterland in Eindhoven hebben de Nederlandse voetbalsters wederom Australië verslagen. Beide landen troffen elkaar zondag op het complex van de KNVB in Zeist, voor een besloten trainingswedstrijd waarin voornamelijk de reserves van zaterdag in actie kwamen. De 'Leeuwinnen' wonnen met 3-1.

Van de Sanden

Ruim 30.000 toeschouwers zagen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zaterdag in het stadion van PSV met 3-0 winnen. Shanice van de Sanden nam twee doelpunten voor haar rekening en ook Vivianne Miedema kwam tot scoren. Wiegman startte met de ploeg die vermoedelijk op dinsdag 11 juni ook aan de aftrap verschijnt van de eerste WK-wedstrijd, in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van Dijk en Wijnaldum: eigen weg naar groot succes

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Het beste team van Europa bevat twee Nederlanders. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum vierden zaterdag met Liverpool de winst in de Champions League. In de finale in Madrid werd er eigenlijk vrij simpel afgerekend met Tottenham Hotspur. 2-0 door een vroege strafschop van Mohammed Salah en een late schuiver van Divock Origi.

Gouden Bal

Van Dijk en Wijnaldum zijn niet de minste spelers binnen de selectie van Jürgen Klopp. Het zijn sterkhouders en Van Dijk is zelfs de populairste speler onder de fans van The Reds. Er gaan na de gewonnen finale stemmen op dat hij dit jaar de Gouden Bal verdient, al is hij daar zelf duidelijk over. „Als ik 'm win, zou ik er uiteraard blij mee zijn. Maar Messi moet 'm winnen. Hij is de beste van de wereld, of hij nu in de finale staat of niet.” Van Dijk is sinds zijn komst op Anfield, anderhalf jaar geleden, onomstreden en ook Wijnaldum staat bijna altijd in de basisopstelling.


Richard Carapaz wint Giro

Carapaz wint Giro, podium Jumbo, Mollema 5e

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 JUN 2019

Richard Carapaz heeft de Ronde van Italië gewonnen. In de laatste etappe, een individuele tijdrit over 17 kilometer in Verona, eindigde de Ecuadoraan van Movistar als 36e, ruim achter ritwinnaar Chad Haga. De Amerikaan van Sunweb had al vroeg de uiteindelijk snelste tijd (22.07) neergezet.

Achter Carapaz, die met een veilige marge op zijn concurrenten aan de tijdrit was begonnen, sloot de Italiaan Vincenzo Nibali de Giro af als tweede. Primoz Roglic, de Sloveense kopman van Jumbo-Visma, werd derde. Hij slaagde er net in de benodigde seconden goed te maken op de Spanjaard Mikel Landa, die als nummer drie van het klassement aan de afsluitende tijdrit was begonnen. Bauke Mollema was de beste Nederlander en eindigde op de vijfde plaats. Tom Dumoulin begon aan de Giro als een van de favorieten, maar hij moest al in de eerste week na een val opgeven.

Toejuichingen