Royston Drenthe heeft nu minder tijd om te chillen

17 februari 2017 om 07:54 door Johan van Boven
Royston Drenthe heeft nu minder tijd om te chillen
Foto: Vincent van Dordrecht

Samen met Royston Drenthe (a.k.a. Roya2Faces) nemen we enkele oneliners van Paranoia, zijn eerste track als rapper, onder de loep. Over Jaap Stam, internetgangsters en geld.

Jullie zien me solo, 2Faces combo
„Iedereen heeft twee gezichten, ik ook. Soms doe je je bij iemand anders voor dan je echt bent. Maar deze naam is ook gericht op anderen. Mensen komen op roem af. Er zijn dingen in mijn vriendenkring gebeurd die ik niet had verwacht, laat ik het daar op houden.”

Meningen verschillen, moet ze rammen als Jaap Stam
„Heel veel mensen hebben een mening over mij. Altijd maar de vraag: waarom? Waarom stop je met voetbal? Waarom ben je op jonge leeftijd naar Real Madrid gegaan? Dat had je niet moeten doen! Mensen geven hun mening om vervolgens voor mij te bepalen wat ik wel en niet moet doen. Dus moet ik ze rammen, zoals Jaap Stam vroeger op het veld deed. Hij was een meedogenloze verdediger, in duels op het veld was hij sowieso ‘aan’. Hij was een rammer.”

 

Niemand die me stoppen kan, niemand die me raken kan.
„Voordat ik definitief besloot om te stoppen als voetballer zeiden veel mensen tegen me dat ik er nog even over na moest denken. Maar het was gewoon hét moment om een nieuwe weg in te slaan. Dat was voor sommige mensen om me heen zwaar, maar niemand die mij stoppen kan… Ik bepaal zelf wat ik doe. Ik heb veel reacties gekregen toen ik naar buiten bracht dat ik niet langer een voetballer ben. Heel veel mensen deden dat anoniem. Anderen zeiden juist recht in mijn gezicht dat ze het er niet mee eens waren, maar dat ze mij wel blijven steunen. Dat waardeer ik meer dan die zogenaamde internetgangsters. Denk je dat ik me iets van dat soort gastjes aantrek?”

Pokoes schrijven maakt me los en geeft me spirit, geeft me rust om alles op een rij te zetten.
„Ik kan over zo ongelooflijk veel dingen liedjes schrijven, omdat ik heel wat heb meegemaakt. Alles is echt, ik schrijf geen dingen die ik niet zelf heb beleefd. Daarom gaat mijn eerste nummer ook over zo veel verschillende onderwerpen. Het is een roekeloze paranoia-track. Dat is juist de kracht van dit nummer.”

Fuck it, het is nu of nooit.
„Ik heb een stappenplan voor wat ik wil bereiken in deze industrie. Door de keuze om te stoppen als voetballer kan ik er niet met 75 procent ingaan. Nee, het moet met 100 procent of zelfs meer. Dat heb ik van mijn moeder geleerd: nergens half instappen. Ik kan niet achteroverleunen en wachten tot het allemaal vanzelf op mijn pad komt. Als je iets wilt, moet je er hard voor werken.”

Tijd kost geld, dus we blijven schrijven.
„Ja, toch? Als er drie uurtjes voorbijgaan waarin je niets doet, dan kost dat geld. Je moet blijven gaan. Je kunt beter te veel liedjes hebben dan te weinig. Dan kun je altijd nog bepalen wat je ermee doet. Ik zeg eerlijk: ik kan nu veel minder chillen dan toen ik voetballer was. Het leven van een artiest is veel drukker. Soms sloopt me dat, maar gelukkig heb ik een heel goed team om me heen staan.”

Blijf niet vragen naar die voetbalzaken, want ik wil rappen. Houd je bek, zogenaamd gemeend.
„Ga je nog voetballen? Heb je al een club gevonden? Mensen bleven maar vragen. Dat is nu gelukkig voorbij, omdat ik duidelijk heb gemaakt dat ik me op muziek ga storten. Maar in de meeste gevallen was het niet eens gemeend. Mensen zagen mij liever vallen dan hard doorlopen. Zonder haters was ik er ook niet gekomen, dat blijf ik zeggen. En als ik mensen dan in hun gezicht vraag of het waar is wat ze over mij hebben gezegd, dan is het altijd: nee joh, heb ik niet gedaan. En vrouwen zijn nog erger dan mannen, haha. Op het moment zelf trek ik het me aan, maar als ik later lekker een biertje drink of het met maatjes gezellig heb, ben ik het alweer vergeten. Dan denk ik bij mezelf: was het nou echt nodig om me er druk over te maken?”

Ik wil niet gangster spelen, maar als het moet, dan schiet ik voor je.
„Dat gaat over mijn oom, uncle Johnny. Wij vallen niemand lastig. Maar stel dat hij in de knel komt, op wat voor manier dan ook, dan ben ik er voor hem. Zie het maar als een stoere zin van een rapper om te laten weten dat ik altijd voor hem klaarsta.”

Dit is paranoia.
„Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om deze track uit te brengen, maar ik ben blij dat ik ’m heb gekozen om te laten zien dat we er zijn. We komen eraan! Ik ben nu aan het kiezen welke nummers ik op mijn EP wil hebben. Verder zijn we bezig met een eigen label. Ik ga veel samenwerken met andere jongens en groepen. Er staan mooie dingen te gebeuren. Zo wil ik ook wat dingen met Spaanse artiesten gaan doen, maar daar kan ik nog niet veel over zeggen. Het doel is succesvol zijn. Wat dat inhoudt? We willen onze doelgroep bereiken, goede muziek maken en entertainen. Uiteindelijk moet het natuurlijk ook winstgevend zijn.”

Nu Royston Drenthe de knoop heeft doorgehakt om niet meer als voetballer door het leven te gaan, leggen we hem in onderstaande video tien andere dilemma's voor:

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!