Sport

Nouri: Bij Ajax bid ik in een lege kleedkamer

Foto van 'Sander Schomaker'

9 JUL 2017

Samen met toptalent Abdelhak Nouri (19) bekeken wij zijn Instagramaccount. ‘Appie’ over het belang van zijn geloof, bidden bij Ajax, zijn familie en zijn vaste vriendengroep.

Plaats je al je foto’s zelf op Instagram?

De zoon van mijn zaakwaarnemer plaatst foto’s en filmpjes op Instagram voor mij, maar als ik tijd heb doe ik het zelf.

Dit is een goede vriend van je?

Dit is inderdaad een vriend, ik noem hem Appie, maar hij staat beter bekend onder zijn artiestennaam: Lijpe. Hij is een bekende rapper en heeft veel fans. Appie is verstandig, doet geen gekkigheid. Vaak leiden rappers een soort gangsterleven, dat heeft hij ook gedaan, maar hij is nu op het goede pad. Echt een goeie gozer en ik luister ook graag naar zijn muziek.

Wat krijg je hier van Hakim Ziyech?

Een Bronzen Stier voor beste speler van de eerste periode in de Jupiler League. Ze hadden gevraagd of Hakim die aan mij wilde uitreiken. Ik vond het heel mooi dat hij als teamgenoot die prijs aan mij overhandigde. We hebben een heel goede band. Op de Toekomst zitten we ook naast elkaar in de kleedkamer. Maar we kunnen allemaal wel goed met elkaar opschieten in deze ploeg. Ik ga met iedereen in de selectie goed om en ook binnen Ajax is mijn band met iedereen uitstekend. Maar Hakim en ik hebben met onze Marokkaanse achtergrond dezelfde cultuur en dat zorgt toch nog voor iets extra’s.

Als je bij de selectie komt is het fijn als je al wat mensen goed kent. Justin Kluivert kent mij goed en ik loop ietsje langer dan hij rond in de selectie dus dat is fijn voor hem. Maar ook jongens als Jairo Riedewald en Kenny Tete ken ik al zolang. Dan gaat het allemaal wat makkelijker als je bij de groep komt. Zij hebben alle situaties al meegemaakt en vertellen dat. Dat is wel fijn. Toen Jairo en Kenny bij het eerste kwamen, waren er helemaal geen jongelingen. Dus voor hun was het wel wat lastiger, denk ik.

Na je debuut voor Ajax stond er een filmpje van je op internet. Van wie kwam dat idee?

Dit was een vlog van Ajax TV van de dag voor mijn debuut in het eerste. Mijn broer kwam met het idee om dat op te nemen. Toen ik wist dat ik bij de selectie zat, belde ik mijn broer op en zei ik: luister wil je het nog doen dat filmen? Hij vond het leuk om te doen. Ik wilde natuurlijk gewoon presteren, maar ik wilde ook genieten van mijn debuut. Ik heb er ook de hashtag Hamdoulilah bij gezet. De meeste mensen weten niet wat dat betekent. In het Arabisch betekent dat ‘Ik dank God’. Het is een heel mooi filmpje geworden. Dat mijn vrienden bij mijn huis stonden te wachten bijvoorbeeld dat was echt onverwacht. Ik wist niet dat ze daar zouden staan. Ze waren echt trots en blij voor me, ze kregen zelfs tranen in hun ogen, dat was wel een kippenvelmoment.

Je moest er lang op wachten, maar hier maak je dan eindelijk je debuut.

Mooier kan ie eigenlijk niet. Iedereen staat op de foto, dat zie ik nu pas. De fysio, de trainer, Lasse staat er ook mooi op en Hakim. Ik heb heel lang op mijn debuut moeten wachten, maar het was een mooi moment. Ik heb altijd mijn geduld bewaard, dankzij mijn familie. En dat heeft tot iets moois geleid.

Ben je ook een talent op FIFA?

Hier speel ik FIFA tegen Koen Weijland, de E-sporter van Ajax. Ik speel niet zo vaak FIFA, maar dit potje won ik wel van hem met 2-1 in de laatste minuut. Ach ja, Real Madrid verliest ook wel eens zullen we maar zeggen. Koen Is gewoon heel goed in FIFA. Je ziet Donny achter ons zitten. Die deed ook mee. Donny is ook een goede vriend, daar ben ik mee opgegroeid.

‘Het was een mooie maand’, schrijf je hier. Gaat over de Ramadan?

Ja, dit is tijdens het Suikerfeest, het einde van de Ramadan. In de ochtend ga je dan naar de moskee en daar komt iedereen heen. Dat is heel gezellig. Dan leid je een gebed, wordt er gesproken. Daarna ga je langs familieleden en dan met vrienden wat drinken. Dit was toen ik met mijn vrienden op pad was. Mijn geloof is heel belangrijk voor me en neem ik serieus. Tijdens Ramadan eet en drink ik niets tot zonsondergang, ook geen water. Ik kan dat goed aan als ik moet voetballen. Daar heb ik totaal geen problemen mee. Ik kan gewoon wedstrijden spelen en hard trainen. Ik bid ook vijf keer per dag. Mijn geloof staat op één. Ik denk dat iedereen die ergens in gelooft, dat vooraan moet zetten omdat het belangrijk is. Ik bid ook bij Ajax ja. De mensen hier zijn zo vriendelijk om mij daar mijn tijd voor te geven. Dan krijg ik een lege kleedkamer waar ik mijn gebed kan leiden. We respecteren elkaar hier allemaal bij Ajax.

De verruwing in de samenleving vind ik teleurstellend. Het doet je gewoon pijn. Zoals we bij Ajax met allemaal verschillende mensen met elkaar omgaan, zo zou het in de samenleving ook moeten zijn. Het is jammer dat het niet zo is.

Dit is duidelijk een vakantiefoto. Wie zijn dit?

Dit zijn mijn vrienden, we hebben een vriendengroep van elf man en dan nog mijn twee oudere broers. Hier zijn we met z’n achten, dus drie vrienden waren er niet bij. Die konden er niet bij zijn vanwege school of werk. Dit was in Fez in Marokko waar ik op bezoek was bij familie, ik had mijn vrienden meegenomen. Mijn vader neemt de foto, die had ik ook meegenomen. Om een beetje op ons te letten. Ik had net het EK achter de rug en ik zat krap in mijn vakantie en het was Ramadam. Dus we hadden een korte vakantie gevierd in Marokko, zeven daagjes. Ik wil ieder jaar wel even een keer naar Marokko om mijn familie te zien. Die zijn ook trots op me, maar ze zijn net zo trots op mijn broers hoor. Ze zijn gewoon superblij als we langskomen. Ik ga daar heel graag naartoe.

Deze jongens moesten weg bij Ajax. Is het lastig als je als kind in de jeugd bij Ajax steeds afscheid moet nemen van vriendjes?

Toen ik jonger was vond ik het wel moeilijk om steeds afscheid te moeten nemen van jongens die weg moeten bij de club. Ik vond het vaak heel zielig. Nu is het anders, we zijn volwassen en zij gaan allemaal naar andere clubs en dan wens je ze veel succes. Maar als kind is het best moeilijk als je opeens weg moet bij Ajax.

Op dit filmpje word je in de maling genomen bij Jong Ajax. Wat gebeurde er.

De sfeer is top bij Jong. We probeerden toen al twee dagen om bij iemand die binnenkwam een pylon gevuld met water op z’n hoofd te laten vallen, maar het lukte steeds net niet. Niemand trapte erin. Hier had ik met vijf andere jongens net de shuttletest gehad, waarbij je heen en weer moet rennen op die piepjes, weet je wel? Ik was helemaal kapot, we waren echt tot het uiterste gegaan. Toen we weer naar binnen gingen liep ik nog achteraan, maar ik zei: ‘jongens wacht even’. Want ik wilde die pylon op de deur zetten voor iemand anders. Maar ik had er niet aan gedacht dat die pylon er al zou staan. Ik was er gewoon even niet bij met mijn hoofd doordat ik kapot was, maar het was geweldig. We hebben vaak van dit soort grapjes in de kleedkamer. Iedereen kan het hebben, dus dat is leuk.

Hier dol je een ploeggenoot bij Oranje?

Dit is bij Oranje-20 en de rechtsback is onze materiaalman Mike. Ik zei nog tegen hem: Ga linksback staan op Steven Bergwijn en Steven zei: nee man laat hem bij jou staan. Dus we waren grapjes aan het maken met hem. De eerste bal die ik kreeg, maakte ik meteen die schijntrap toen draaide hij en deed ik net alsof ik ging en toen gleed hij uit omdat hij geen kicksen aanhad. Iedereen lag helemal dubbel, maar hij kan het hebben. Kijk ik heb het er ook bijgezet: ‘Mike much love!’

Dit was een dag nadat Johan Cruijff was overleden. Wat was jouw relatie met Cruijff?

Ik maakte een strafschop en die droeg ik samen met Donny op aan Cruijff. We maken hier het getal veertien met onze vingers één-vier. Ik heb Cruijff helaas nooit ontmoet. Ik wilde hem wel heel graag ontmoeten, maar dat is er jammer genoeg nooit van gekomen. Ik heb altijd enorm tegen hem opgekeken en nog steeds, dat zal nooit veranderen. Er is maar één Johan Cruijff.

Hoe oud was je toen je bij Ajax begon?

Hier ben ik de kleine Appie, in mijn Ajax-pakkie. Dit kan ik me heel goed herinneren. Ik weet niet precies hoe oud ik op deze foto was. Maar op mijn zevende kwam ik bij Ajax. Daarvoor voetbalde ik bij DCG en Eendracht. Toen ik een jaar of vijf was, bleek dat ik wel beter was dan mijn teamgenoten. Ik mocht meteen hogerop. Ik speelde bij mijn broer in het team en die is drie jaar ouder. Dus toen ik vijf was speelde ik met jongens van acht jaar.

Hoe was jouw relatie met Frank de Boer?

Met Frank had ik ook een goede relatie. Hij sprak met mij en gaf me altijd vertrouwen. Het klopt dat ik onder hem niet bij de selectie zat, maar als Frank nu nog trainer was geweest, had ik er misschien ook bij gezeten, dat weet je niet. Ik ben een jaar ouder en weer verder. Van Frank moest ik nog een paar stappen maken en ik denk dat ik die inmiddels gemaakt heb.


Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Foto van 'Erik Jonk'

3 DEC 2019

Natuurlijk, successen behalen is tijdens de komende Olympische Spelen oerbelangrijk. Maar er is meer dan dat.

Je zou door het evenementengeweld in Nederland in 2020 haast vergeten dat er de komende zomer ook nog Olympische Spelen en Paralympische Spelen zijn. Daar staken de chefs de mission dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een stokje voor. Ex-wereldtoppers Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer hielden samen met sportorganisatie NOC*NSF een informele kick-off om de pers een beetje warm te maken voor ‘Tokyo’. In Japan worden de Zomerspelen tussen 24 juli en 9 augustus gehouden, de gehandicaptensporters komen iets later in actie (25 augustus tot en met 6 september).

Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Esther Vergeer.


Red Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Camera videoRed Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Tom van den Bogaard op z'n kop. / Foto’s: Rutger Pauw | Red Bull Content Pool

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

BMX freestylers zijn ‘goed gek’, bleek zaterdag bij Red Bull Uncontained in Nijmegen.

Een startafdaling van 14 meter - bijna loodrecht omlaag - en schansen van 7, 8 meter terwijl 2 tot 3 meter gangbaar is. Dat waren zaterdagavond in Nijmegen nog nooit vertoonde baanafmetingen in Red Bull Uncontained. Waarom dit BMX Freestyle-evenement met zestien van de beste wereldtoppers werd gehouden? Voor de lol, voor de eer. En om te laten zien hoe mooi BMX freestylen kan zijn (en worden).

Publiek vermaken


Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Ronald Koeman, Andriy Shevchenko (bondscoach Oekraïne) en Franco Foda (bondscoach Oostenrijk). /Dean Mouhtaropoulos | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

Een niet te volgen loting geeft Oranje iets meer duidelijkheid voor EURO 2020. Ook voor toernooidirecteur Gijs de Jong.

Oostenrijk als tweede tegenstander. Een openingsduel tegen Oekraïne. En Roemenië als mogelijke opponent nummer vier. Of Georgië. Of Noord-Macedonië. Of Wit-Rusland. Of Kosovo. Dat wisten het Nederlands elftal en bondscoach Ronald Koeman na de loting voor Euro 2020. Grote voetbalnamen graaiden in het Roemeense Boekarest de balletjes uit de glazen kommen (zo pakte Ruud Gullit Oranje), maar te volgen was het amper.

Hilarisch gezicht Löw


Vitesse-trainer neemt direct vijfde nederlaag op rij

Vitesse-trainer neemt direct ontslag na vijfde nederlaag op rij

Leonid Slutskiy, trainer bij Vitesse, neemt na vijf nederlagen op rij direct ontslag. / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

29 NOV 2019

Trainer Leonid Sloetski heeft onmiddellijk na de nederlaag van Vitesse bij sc Heerenveen (3-2) ontslag genomen. De Russische coach trok zelf zijn conclusie na het vijfde verlies op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

„Ik heb een mooie tijd gehad in Nederland", zei Leonid Sloetski (48) bij FOX Sports. „Nu heeft de club iemand anders nodig om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen." Sloetski deelde zijn beslissing meteen na het duel aan de spelersgroep mee.

Sloetski was bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. „Ik heb in mijn lange loopbaan niet eerder zo vaak achter elkaar verloren. In deze situatie gaat het niet meer om de trainer, maar om de club en de fans. Daarom kan ik niet anders dan deze stap zetten. Ik heb hard gewerkt, er alles aan gedaan, maar ook dit hoort erbij. In het voetbal kun je nu eenmaal van 'hero to zero' gaan. Dat is niet iets om dramatisch over te doen."


Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook
Likeability of5

Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook

Ziyech wandelt rustig met het jongetje richting beveiliger. / Geert van Erven | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

Een knuffelactie van Ajacied Hakim Ziyech met een Frans jongetje, heeft bijval uit de hele wereld gekregen. Ook uit Rotterdam en Eindhoven.

Hakim Ziyech viel woensdagavond in het Champions League-duel in en tegen Lille niet alleen op door zijn geweldige voetbal, doelpunt en armblessure. Nee, ook – en vooral – zijn actie met een Frans jongetje dat het lukte het veld op rennen sprong in het oog. Waar bij volwassen ongenode veldbetreders in paniek schieten en zich na een spurt op de ‘dader’ storten, daar bleef iedereen nu rustig. Dankzij de Ajacied, die een arm om de schouder van het kind legde, hem en knuffel gaf en rustig richting een beveiliger wandelde. Via de vader van het jongetje ontving de fan na afloop van Lille – Ajax nog Ziyechs wedstrijdshirt.

Een kind dat zijn idool zag


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. / Basic-Fit

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 NOV 2019

Vijf weken hebben de sportieve vrouwen rondom de Overtoom in Amsterdam het zonder sportschool moeten stellen. Woensdag heropende dan toch eindelijk de vernieuwde Ladies Only Gym van Basic-Fit de deuren.

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. Een team vrouwen van Basic-Fit deed zelf onderzoek én liet onderzoek uitvoeren. Wat willen vrouwen in een sportschool nu écht? Zo blijkt onder andere dat vrouwen zich vaker schamen, omdat ze niet weten hoe fitnessapparaten werken. Videoschermen met uitleg moeten de schaamte doen verdwijnen. Daarnaast hebben vrouwen meer behoefte aan een huiselijke entree en sporten ze graag samen, deels om elkaar te motiveren.

Bij binnenkomst hoef je - gelukkig voor veel sportieve vrouwen - geen Barbie’s Sportschool-taferelen te verwachten. Ja, met planten, mintgroen, grijs en inspirerende quotes op de muur, is de inrichting wel feminien te noemen. De verlichting is prettig. Geen fletse tl-lampen, waardoor de sportschool meer de uitstraling van een luxe gym dan een typische sportplek voor vrouwen krijgt. Om toch een beetje aan de clichés te voldoen, zijn de kleedkamer én fitnessapparatuur wel roze. Subtiel, maar roze. Het deert de leden weinig: ze trekken een sprintje naar de kleedkamer om daarna zo snel mogelijk de nieuwe cardioapparatuur, gewichten en virtuele lessen uit te proberen.


Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Camera videoWereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer (vooraan) bekijkt de 14 meter hoge starthelling.

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

De wereldtop aan BMX’ers is neergestreken in Nijmegen. Zaterdagavond zullen de freestyle waaghalzen ongelooflijke capriolen uithalen tijdens Red Bull Uncontained. Dat kun je live zien (zie onderaan).

De voormalige Papierfabriek van Nijmegen staat al langere tijd leeg, maar op dit moment is er reuring van jewelste. Tientallen werklieden zijn bezig, continu gehamer op staal klinkt door de lege hal. Nou ja, leeg: een enorm BMX-park is al verrezen. De werklieden zijn bezig met het bouwen van tribunes op grote hoogte. Dat hier wat staat te gebeuren is wel zo duidelijk. We zien de voorbereidingen van het nieuwe BMX Freestyle-evenement Red Bull Uncontained.

Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer vliegt door de oude papierfabriek van Nijmegen.


Trainer Conte geeft zijn voetballers seksadvies

Antonio Conte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De Italiaanse voetbaltrainer Antonio Conte staat bekend om zijn drukke gebaren langs het veld. De trainer is dan ook enorm bevlogen. Zo erg zelfs, dat zijn adviezen lang niet alleen maar over voetbal gaan.

Conte - momenteel trainer van onder andere Stefan de Vrij bij Internazionale - geeft zijn spelers ook advies voor in de slaapkamer. Zo vertelt hij tegenover L'Equipe. „Ik ben ook speler geweest. Tijdens de competitie is het best dat het seksuele contact eerder van korte duur is."

Zo min mogelijk inspanningen


Van der Poel en Hassan: het sportkoppel van 2019

Mathieu van der Poel juicht na weer een overwinning/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De shortlists voor het Sportgala worden zondag bekendgemaakt. Metro doet alvast uit de doeken wie met de prijzen aan de haal moeten gaan.

Man: Mathieu van der Poel (24)

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg duurde twaalf kilometer te lang, maar los daarvan kende Mathieu van der Poel een droomseizoen. Hij werd wereldkampioen veldrijden en heeft daar momenteel een ongekende zegereeks van 31 wedstrijden. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen, maar zijn meest memorabele prestaties leverde hij op de weg met een paar imponerende sprints in de ronde van Groot-Brittannië, Dwars door Vlaanderen, maar vooral de Amstel Gold Race. Op drie kilometer van de streep leek Van der Poel nog kansloos voor de zege. Door een geweldige inspanning kwam zijn groep terug bij de koplopers. Daar bleek hij nog genoeg energie over te hebben om de rest gewoon uit het wiel te sprinten. Daarmee was hij de eerste winnaar van de enige Nederlandse klassieker in achttien jaar tijd. Dat moet genoeg zijn om Virgil van Dijk, Michael van Gerwen, Noël van ’t End, Harrie Lavreysen, Patrick Roest en Max Verstappen achter zich te houden.


Likeability of5

Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

Tegengeluid


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

Gratis de deur uit


Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone
Likeability of5

Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 NOV 2019

Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

Meer innovaties


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

Pierre Gasly


Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

Letesenbet Gidey. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

Foto: ANP


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
Likeability of5

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

17 NOV 2019

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verstappen grijpt poleposition in Brazilië

Verstappen mag zondag aan kop beginnen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 NOV 2019

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Brazilië zondag vanaf poleposition. De 22-jarige Nederlander was in zijn Red Bull de snelste in de kwalificatie. Verstappen zette met 1.07,508 de beste tijd neer op het circuit van Interlagos in São Paulo.

De Nederlandse coureur veroverde in augustus van dit jaar in Hongarije zijn eerste 'pole' in de Formule 1. Verstappen was eind vorige maand in Mexico ook de snelste in de kwalificatie, maar moest voor straf drie plaatsen naar achteren op de startopstelling omdat hij in het laatste deel van de sessie gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd.

Verjaardagscadeau


Likeability of5

Van der Poel draagt ritzege op aan overleden opa Poulidor

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Dat Mathieu van der Poel een veldrit wint is amper nieuwswaardig. De wereldbekerzege in Tabor was maar liefst zijn dertigste op een rij! Toch was het een emotionele race voor hem, het was namelijk de eerste sinds de dood van zijn opa Raymond Poulidor eerder deze week.

Poulidor was zelf ook een groot wielrenner. Hij won Milaan - San Remo, de Vuelta en stond acht keer op het Tourpodium (drie keer tweede, een keer derde). Maar voor Mathieu van der Poel was hij vooral zijn grootste supporter.

Achterin starten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Twijfel bij Kramer: 'Ik weet nu even niet wat ik eraan kan doen'

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Na zijn historisch lage klassering op de 5000 meter tijdens de wereldbeker in Minsk, dertiende in 6.28,53, sprak de Friese schaatsgrootmeester Sven Kramer flinke twijfels uit over zijn nabije toekomst.

„Als het zo gaat als nu, liever niet natuurlijk", antwoordde de 33-jarige Fries op de NOS-vraag of hij over een week nog wil deelnemen aan het tweede wereldbekerweekeinde in Polen. „Ik wil er echter ook niet voor weglopen", doelde hij op zijn aanhoudende fysieke problemen. „Ik wil er beter van worden. Het is alleen de vraag of je hier beter van wordt. Ik wil niet op deze manier in de rondte rijden. Daar heb ik het nu oprecht moeilijk mee. Dat past niet bij mij."

Ongeluk