Sport

Hélène Hendriks ligt niet meer wakker van stalker

Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Johan van Boven'

13 FEB 2017

Bloed, heel veel bloed. Hélène Hendriks moest direct naar het ziekenhuis toen ze zich in 2004 als hockeyster van Push op een strafcorner van tegenstander Kampong stortte. De bal kwam zo hard tegen haar pink dat het topje van de vinger eraf vloog. Joep Schreuder kwam namens Studio Sport op ziekenbezoek en vroeg na haar te hebben geïnterviewd of Hendriks voor NAC TV wilde komen werken. Het was het onverwachte startschot van haar journalistieke loopbaan.

Zonder die horrorblessure hadden we nu niet in de kantine van Fox Sports gezeten?
Ik denk het niet. Destijds was ik totaal niet bezig met een televisiecarrière. Ik was docent Lichamelijk Opvoeding op het CIOS en deed ik aan topsport. Dat laatste was voor mij het belangrijkst. Ik wilde naar de Olympische Spelen, dat was mijn ultieme doel. Uiteindelijk was ik te blessuregevoelig. Behalve die pinkblessure heb ik twee hernia’s gehad en nog veel meer van dat soort dingen. Als kind heb ik op hoog niveau geturnd, waardoor mijn rug zo goed als kapot is. Ik was ook gewoon te eigenwijs. Als ik twee dagen niet had getraind vanwege pijn aan mijn rug, dacht ik een dag voor een belangrijke wedstrijd: ik moet een stuk gaan hardlopen, want ik moet fit blijven. Sloeg nergens op.

Joep Schreuder opende een nieuwe deur voor je.
Hij had een lokale, commerciële tv-zender en zocht iemand voor NAC TV. Dat ging ik een dag per week doen, verder bleef ik gewoon lesgeven en hockeyen. Maar ik wilde wel iets anders, dus zei ik ja tegen Joep. Om elke dag aan de slag te gaan in de tv-wereld heb ik mezelf dagen en nachten aangeleerd hoe ik video’s moet monteren. Daardoor kwam ik terecht bij RaboSportTV en ging ik de wereld over naar grote toernooien in het hockey, wielrennen en paardrijden. Daarna heb ik Omroep Brabant gebeld om te zeggen dat ik daar kwam werken. Haha, beetje bluffen.

Bij Endemol deed je hetzelfde, toch?
Ja, maar dan in de vorm van een mailtje. Ze bleken een vrouw te zoeken, maar dat wist ik niet eens. Ik werd aangenomen, terwijl er natuurlijk heel veel mensen zijn die een baan in de voetbalwereld willen. Live televisie was totaal nieuw voor mij. Voorheen nam ik itempjes op: Hallo, welkom bij NAC TV. Ik heb dan ook een lange aanloopperiode gehad. Mijn eerste live klus was de Europa Leaguewedstrijd tussen Vitesse en Anzhi Makhachkala, waar Guus Hiddink toen trainer was. Mijn analist was Gerald Sibon en voor hem was het ook een van de eerste keren. Hij was ook doodnerveus.

Toen was je ineens een BN’er.
Zo zie ik mezelf totaal niet. Bovendien keken er toen nog niet zo veel mensen naar Eredivisie Live, zoals Fox Sports toen heette.

Nu kijken er meer dan een half miljoen mensen naar bijvoorbeeld FC Twente-Feyenoord. Het aantal reacties is flink toegenomen, neem ik aan?
Als ik in een stadion loop, wordt er altijd wat geroepen. En niet alleen maar slechte dingen, hoor! Bij Feyenoord ben ik ooit het Rivella-meisje genoemd: een beetje vreemd, maar wel lekker. Maar ze kunnen ook grof zijn, ook op Twitter. Maar ik ben er immuun voor, denk ik. Als ze schrijven dat ik een domme snol ben, lach ik dat weg. Het is toch ongelooflijk dom om zoiets te sturen? En als ze ‘daar moet een piemel in’ zingen, denk ik: verzin eens iets originelers. Of hier, moet je deze tweet lezen: Staat dat ongelooflijk dom zeg, die bontkraag, bevestiging van het stereotype: blond en dom. Haha, wat moet ik daar nou mee? Dan ben je wel heel simpel, zeg.

Je vertelt dit allemaal lachend, maar heb je weleens gedacht: dit gaat veel te ver?
Ik heb lange tijd een stalker gehad. Via verschillende prepaid-telefoons stuurde hij berichtjes en hij was vaak in stadions aanwezig om foto’s te maken, terwijl ik aan het werk was. Ik heb er echt mee gezeten, want op een gegeven moment werd ik achtervolgd toen ik vanaf het stadion terug naar mijn huis in Breda reed. Soms stond hij drie keer per dag in mijn straat. Dat was heel freaky. Op een dag wilde ik hem in de auto afschudden en toen kreeg ik bijna een ongeluk. Het was geen fijne periode, waarin ik best af en toe wakker heb gelegen.

Hoe lang heb je last van hem gehad?
Vier jaar en het is nog niet helemaal voorbij. Ik krijg af en toe nog een berichtje met een kwetsende tekst. Ik hoop dat je dit en dat krijgt, kijk maar goed achterom op straat, dat soort dingen. Inmiddels ben ik totaal niet meer bang en lig ik er niet meer wakker van.

Maakt dat je werk minder leuk?
Nee, dat zie ik er totaal los van.

Maar zoiets heeft toch invloed op je leven?
Ik doe sommige dingen wel bewust anders, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat iedereen tegenwoordig overal foto’s van je maakt. Op vakantie werd ik een keer vastgelegd terwijl ik in mijn bikini iets van het strand raapte. Dat doe ik volgende keer dus anders, terwijl je daar normaal gesproken niet over nadenkt. Topless rondlopen doe ik ook niet meer, dan maar een wit bandje op mijn huid. Verder ben ik niet heel anders gaan leven.

Als BN’er heeft iedereen een mening over je. Bij Voetbal Inside hebben René van der Gijp en Johan Derksen het vaak over jouw uiterlijk.
Als ze over mij beginnen krijg ik het eerst heel warm en voel ik dat ik een rood hoofd krijg. Maar al snel, denk ik: dat is nergens voor nodig. Ze zeggen nooit dat ik een lelijk mormel ben, dat scheelt. Voor iedere vrouw is het leuk om te horen dat je er leuk uitziet. Ik krijg soms ook te horen dat ik een paardenkop heb, dat is minder prettig.

Toen ik op de redactie zei dat ik jou ging interviewen, begonnen de mannen gelijk over jouw voetbalkennis. Of beter gezegd: het gebrek daaraan.
Veel mensen zijn in de loop der jaren aan mij gewend geraakt en ‘geloven’ wat ik doe. Maar ik hoor nu nog steeds dat vrouwen niet thuishoren in het voetbal. Ik word vaak genoeg uitgemaakt voor domme koe. Dat kan me echt geen reet schelen. Ik weet wat ik kan. Naar aanloop van een wedstrijd bereid ik me tot bijna het maniakale toe voor. Ik ben zelf topsporter geweest, dus weet wat er in kleedkamers speelt, hoe iemand met blessures omgaat, et cetera. Toen ik begon met het programma De Eretribune moesten de gasten aan tafel ook aan mij wennen. Ze keken vooral de mannen aan tafel aan, mij niet. Ze waren niet gewend aan een vrouw die meepraat over voetbal. Overigens is mijn rol vooral die van aangever, ik moet de vragen stellen. Ik hoef zelf niet uit te wijden over tactiek ofzo.

Maar je moet wel kunnen doorvragen.
Zeker, dus ik moet volledig op de hoogte zijn. En soms denk ik zelf ook: ja, dat was inderdaad niet zo’n slimme vraag. Als de kritiek gegrond is, kan ik er iets mee. Dan doe ik het volgende keer anders. Ik heb op de sportacademie gezeten, lesgegeven op het CIOS en zelf aan topsport gedaan, dus ik weet hoe het eraan toe gaat in de sportwereld. Maar de voetbalwereld is natuurlijk wel een echte mannenwereld, daar moet je tegen kunnen.

Foto: Fox Sports / Pro Shots

Hoe lukt jou dat?
Tegen harde kritiek kunnen, het niet erg vinden dat ik vaak op uiterlijk word beoordeeld en mijn schouders ophalen omdat bijna alle mannen denken: die kan er geen reet van. Als vrouw in de voetbalwereld sta je altijd met 3-0 achter. Dat is niet gemakkelijk, maar ik heb nooit overwogen om ermee te stoppen. Deze baan is veel te leuk. Al zit er natuurlijk wel een houdbaarheidsdatum aan.

Al enige idee wat die datum is?
Als ik zo oud ben als Kees Jansma nu is, ben ik niet meer op tv, denk ik. Er komen bijna geen oudere vrouwen meer in beeld. Misschien ga ik hierna iets op de achtergrond doen. Bij een betaald voetbalclub of UEFA of FIFA, ik roep maar wat. In ieder geval niet meer op televisie, want mensen willen op een gegeven moment liever een jonger exemplaar op de buis zien. Maar voorlopig vind ik het nog veel te leuk om langs de lijn te staan en in de studio te zitten.


Frenkie de Jong.

Frenkie de Jong voor 75 miljoen naar FC Barcelona

Frenkie de Jong. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Voetballer Frenkie de Jong maakt voor 75 miljoen euro de overstap van Ajax naar het Spaanse FC Barcelona. De Jong wil pas in de zomer bij Ajax vertrekken. De 21-jarige voetballer stond namelijk nog tot de zomer van 2022 bij de Amsterdammers onder contract. Inclusief bonussen zou het transferbedrag op kunnen lopen tot 86 miljoen.

De Jong werd in 2015 door Ajax overgenomen van Willem II. Het eerste haf jaar bleef hij op huurbasis voor de Tilburgers voetballen, waarna trainer Peter Bosz de Jong in de zomer van 2016 bij de selectie haalde.


Cupfighter AZ wéér in de halve finale van de beker

Calvin Stengs (geen foto van deze wedstrijd)/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JAN 2019

AZ heeft zijn status als de cupfighter van Nederland nog maar eens bevestigd. De Alkmaarders versloegen in de kwartfinale Vitesse met 2-0 en behaalde daardoor hun zevende halve finale in acht jaar tijd.

Het duel tegen de Arnhemmers kwam moeizaam op gang, maar uiteindelijk kwam AZ vlak voor tijd op voorsprong door uitblinker Calvin Stengs. Hij schoot knap binnen uit een lage voorzet.

Oppermachtig AZ


Maandag eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

Arjan Smit van de KNSB meet de ijsdikte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

21 JAN 2019

Iet giet oan! Nou, niet wat de Elfstedentocht betreft, maar een marathon op natuurijs in Nederland dat zit er wel aan te komen. Het Overijsselse Haaksbergen heeft de eer om hem te organiseren

„We hebben nog nooit zo goed ijs gehad", zei Wouter Otten van ijsvereniging IJsch tegenover RTV Oost kort nadat maandagochtend de boor in de natuurlijke ijsbaan was gezet. „Het ligt op het asfalt, er zit helemaal geen water onder. Wat ons betreft kan de marathon doorgaan."

4 tot 5 centimeter


Gemiste kans voor Ajax met gelijkspel SC Heerenveen

Gemiste kans voor Ajax met gelijkspel SC Heerenveen

De ploeg na het gelijkspel zondag / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JAN 2019

Ajax heeft vandaag een grote kans laten liggen om op de eerste plek in de eredivisie te komen. De ploeg speelde gelijk tegen SC Heerenveen (4-4), waardoor Ajax nog steeds op de tweede plek staat. De Amsterdammers staan twee punten achter koploper PSV.

Mentale klap

Volgens aanvoerder Matthijs de Ligt is het een mentale klap voor de Ajax. „Ik denk dat wij van ons tweeën het minste uit dit weekeinde komen", zei De Ligt bij FOX Sports, doelend op de titelstrijd tussen PSV en Ajax. De Eindhovenaren hebben nu nog steeds twee punten voorsprong.


Feyenoord begint 2019 met verlies in Zwolle

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2019

Feyenoord heeft een valse start gemaakt in 2019. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst begon de tweede seizoenshelft met een nederlaag bij PEC Zwolle: 3-1. De nummer drie van de eredivisie heeft nu drie competitieduels op rij niet gewonnen.

De Rotterdammers gingen de winterstop in met een nederlaag tegen Fortuna Sittard (0-2) en een gelijkspel bij ADO Den Haag (2-2). Feyenoord heeft opnieuw alleen de KNVB-beker om nog iets van het seizoen te maken. Woensdag komt Fortuna weer naar De Kuip, dan voor de kwartfinale in het bekertoernooi. Vier dagen later is de Klassieker tegen Ajax, dat net als PSV in de competitie al uit beeld is voor Feyenoord.

Fraaie actie


Oranje Leeuwinnen starten met zege in 2019

Sherida Spitse is nu mederecordinternational/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 JAN 2019

Wie zaterdag in Kaapstad was hoefde weinig moeite te doen om een deel van de Big Five te spotten. In het Cape Town Stadium van Kaapstad hebben de Oranje Leeuwinnen namelijk hun klauwen laten zien. De show duurde weliswaar maar twintig minuten, maar was wel voldoende voor een 1-2 zege op Zuid-Afrika.

Recordinternational

Het was al vroeg raak via Sherida Spitse. De middenvelder speelde haar 156e interland, waardoor ze gedeeld recordinternational werd, en gaf dat gelijk glans door fraai de 0-1 binnen te stiften. Nog binnen de 20 minuten maakte Vivianne Miedema 2-0 met een laag schot.


De Eredivisie is terug: klaar voor unieke titelrace

Steven Bergwijn en Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

De Eredivisie wordt vrijdag na een kleine maand weer hervat. Vitesse en Excelsior hebben de eer om de bal weer aan het rollen te brengen. Hoewel het qua kwaliteit nooit meer de meest hoogstaande competitie zal worden, is er genoeg om naar uit te kijken.

Titelrace tussen PSV en Ajax

Het heeft er alle schijn van dat we op een ongekende titelstrijd afsteven. PSV en Ajax zijn tot dusver superieur gebleken. Beide teams hadden slechts een slippertje en dan was er nog het onderlinge duel dat PSV overtuigend wist te winnen. Verder wonnen de teams alles en vaak zeer overtuigend bovendien. Aangezien beide clubs de selecties min of meer op peil hebben gehouden is er geen reden om aan te nemen dat ze ineens volop met puntenverlies gaan strooien. Dus zouden we wel eens met de allerbeste kampioen en beste nummer twee ooit te maken kunnen krijgen.


Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst.

Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst

Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

Schaatsers Ireen Wüst en Kjeld Nuis mogen toch deelnemen aan de WK allround en de WK sprint. Het duo wist zich vorig weekend niet rechtstreeks te kwalificeren voor het WK. Daarom besloot de selectiecommissie van schaatsbond KNSB ze een aanwijsplaats te geven.

Kjeld Nuis werd tijdens het EK sprint in Collalbo gediskwalificeerd, omdat hij met zijn schaats over de lijn ging. Deze situatie was 'zeer uitzonderlijk' en hij werd als een serieuze kandidaat voor WK-goud gezien.

Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst.

De situatie was 'zeer uitzonderlijk'. Foto: ANP.


Kolvende moeder wint ultrarace van 431 kilometer

De Britse Jasmin Paris is ultraloopster en heeft als eerste vrouw de Montane Spine Race gewonnen. Foto: ter illustratie Pexels

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

De Britse Jasmin Paris is ultraloopster en heeft als eerste vrouw de Montane Spine Race gewonnen. Ze rende 83 uur lang en legde 482 kilometer af. Een prestatie op zich! Jasmin gebruikte de pauzes om te kolven voor haar 14 maanden oude dochtertje.

De 35-jarige moeder brak het record van de mannelijke ultrarenner Eoin Keith. Hij rende in 2016 een record van 95 uur en 17 minuten. Jasmin's exacte tijd was 83 uur, 12 minuten en 23 seconden. Daarmee was ze 12 uur sneller dan de vorige recordhouder.


Kiki Bertens uitgeschakeld in Australian Open

Kiki Bertens tijdens de wedstrijd tegen de Russin Anastasija Pavljoetsjenkova. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

16 JAN 2019

Het is Kiki Bertens niet gelukt de volgende ronde te behalen van de Australian Open. De nummer 9 van de wereld werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de Russin Anastasija Pavljoetsjenkova. Het werd 3-6 6-3 6-3 voor de mondiale nummer 44.

Zeven aces

Bertens liep in de Margaret Court Arena snel uit naar een 5-1 voorsprong. Ze haalde een hoog niveau en Pavljoetsjenkova maakte veel onnodige fouten: negentien in totaal in de eerste set. De Russin kwam van 5-1 nog terug tot 5-3, maar met een aantal goede services haalde Bertens, met de nodige moeite, toch de eerste set binnen.


Serena Williams wint eerste partij Australian Open

Serena Williams op Australian Open ©EPA

Foto van 'Metro en ANP'

15 JAN 2019

Serena Williams heeft zonder moeite de volgende ronde bereikt van de Australian Open. De Amerikaanse die op haar 24e grandslamtitel jaagt, versloeg in twee sets Tatjana Maria uit Duitsland: 6-0 6-2.

De 37-jarige tennisveteraan had in de Rod Laver Arena aan een kleine 50 minuten genoeg om de tweede ronde te bereiken. Daarin treft Williams de winnares van het duel tussen de Canadese Eugenie Bouchard en Peng Shuai uit China.


Bertens begint uitstekend aan Australian Open

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JAN 2019

Kiki Bertens heeft op de Australian Open overtuigend afgerekend met Alison Riske. De nummer negen van de wereld won in iets meer dan een uur tijd in twee sets met 6-3, 6-3 en kwam eigenlijk geen seconde in de problemen.

Vooral tijdens de eerste set overtuigde Bertens door heel weinig fouten te maken en Riske niet het gevoel te geven dat er iets te halen viel.

Iets stroever


Topstart Haase op Australian Open: winst in 3 sets

Robin Haase/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JAN 2019

Robin Haase heeft voor het eerst sinds 2011 de eerste ronde van de Australian Open overleefd. De enige Nederlander in het mannentoernooi was in drie sets te sterk voor de Spanjaard Guillermo García-López. Het werd 7-5 6-4 7-5. Haase speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen Tomas Berdych uit Tsjechië en de Brit Kyle Edmund.

Snelle break

Haase begon voortvarend en pakte na een mislukte smash van García-López snel de eerste break. Die gaf hij niet veel later met een dubbele fout uit handen. In de elfde game brak Haase opnieuw en hij serveerde de set uit. In het restant stond hij geen enkele servicegame meer af. In de tweede set had Haase zes setpoints nodig om op een 2-0-voorsprong in sets te komen. Na twee uur en een kwartier verzilverde Haase op baan 14 zijn eerste wedstrijdpunt.


Schulting pakt individueel en met ploeg goud

Suzanne Schulting pakt individueel en met ploeg goud

De Nederlandse shorttracksters vieren hun gouden medaille. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

Suzanne Schulting heeft op de EK schaatsen in zowel de teamrace als op individueel niveau goud gewonnen. In het aflossingsonderdeel was Schulting samen met Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven sneller dan de Russische vrouwen. Voor de Nederlandse shorttracksters is het de zesde Europese titel in de geschiedenis.

Kort voor de finale van de relay had Schulting zich ook al op individueel vlak verzekerd van een gouden plak. Na haar bronzen medaille in 2016 was ze nu in Sportboulevard Dordrecht de beste.

Na Ter Mors


Bertens moet na topjaar nog één stap zetten

Foto van 'Kasper Hermans'

13 JAN 2019

Met Kiki Bertens heeft Nederland voor het eerst in decennia weer een echte toptennisster in de gelederen. De 27-jarige moet op de Australian Open in Melbourne die status zien waar te maken.

2018 was het jaar waarin Bertens sterker werd dan ooit gedacht. Ze knalde de top10 van de WTA-ranking binnen, won drie toernooien (waaronder dat van Cincinnati, haar grootste winst tot dusver) en mocht deelnemen aan de WTA-finals. Bittere kers op de taart was het sportgala, waar zij weliswaar niet genomineerd was (volgens velen ten onrechte), maar haar trainer Raemon Sluiter tot Sportcoach van het Jaar werd uitgeroepen.

Schreeuwend op straat


Sven Kramer pakt voor tiende keer EK-titel

Sven Kramer wint zijn tiende EK-titel. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

Na een moeizaam voorseizoen heeft Sven Kramer zondag zijn tiende Europese titel allround gepakt. De Friese schaatser van Team Jumbo-Visma liet zich in Collalbo op de afsluitende 10.000 meter niet verrassen door zijn negen jaar jongere ploeggenoot Patrick Roest, de nummer twee van het klassement.

Versnelling levert geen winst

In de laatste rit op de Italiaanse baan reed Roest nog wel de winnende tijd: 13.26,45. Zijn tegenstander Kramer, die 2,36 seconden mocht verliezen op zijn naaste belager, finishte in 13.26,88. Roest reed de hele rit achter zijn kopman aan, maar met een ultieme versnelling wist hij op het laatste rechte stuk alsnog de ritzege te pakken.


Dakar-coureur rijdt toeschouwer aan en gaat door

Andrej Karginov/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JAN 2019

Voor de Russische vrachtwagenrijder Andrej Karginov (43) is de Dakar Rally vroegtijdig ten einde gekomen. Hij is door de organisatie uit de wedstrijd gezet, nadat hij een toeschouwer aanreed en vervolgens weigerde te stoppen.

Gebroken heup

Tijdens de 500 kilometer lange etappe in Peru was Karginov net over de helft, toen hij een groep supporters over het hoofd zag. De meesten wisten net op tijd weg te duiken, maar een man van zestig jaar uit Zuid-Afrika werd wel geraakt, hij brak daarbij zijn heup.


Sjinkie Knegt loopt zware brandwonden op door kachel

Sjinkie Knegt voor de tweede keer in korte tijd geveld door vervelende blessure ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 JAN 2019

Shorttracker Sjinkie Knegt is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht nadat hij derdegraadsbrandwonden op heeft gelopen. Deze liep hij op toen hij in zijn huis een houtkachel aanstak, hierbij vatte zijn kleding vlam met zware verwondingen tot gevolg.

Het ongeluk vond donderdagmiddag plaats in zijn huis in het Friese Bantega. De onfortuinlijke shorttracker werd gewond in de woonkamer aangetroffen door zijn vrouw.

Pech voor Knegt


Zal de nieuwe gouden generatie Oranje laten vlammen?

Tahith Chong (links) heeft het kapsel van Gullit en het talent van Robben ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

8 JAN 2019

De jaren 2015 tot en met 2018 waren niet bepaald de meest memorabele voor het Nederlands voetbalelftal. Er werden twee internationale toernooien gemist, de oude garde die ons naar een tweede (2010) en derde plek (2014) op het WK bracht, stopte met voetballen en de aanwas van jong talent viel een beetje tegen.

Wonderkinderen