Sport

‘Ze willen alleen voor het geld de ring in’

Foto van 'Jeroen Haverkort'

3 JAN 2017

Na Badr Hari versus Rico Verhoeven is Remy Bonjasky tegen Gökhan Saki het volgende affiche dat de kassa moet laten rinkelen. Waar en wanneer het gevecht plaatsvindt is nog onbekend. Het is de 33-jarige Saki (wereldkampioen 2014 in het licht zwaargewicht) en de 40-jarige Bonjasky (3-voudig wereldkampioen zwaargewicht) echter niet om het geld te doen zeggen ze. „Als het om het geld ging, dan daagde ik Badr wel uit”, aldus Saki op zijn Instagram.

Niet goed

„Ik heb daar mijn twijfels over”, erkent de 43-jarige Sem Schilt die met met vier behaalde K1-wereldtitels en het winnen van de Glory Heavyweight Grand Slam de meest succesvolle zwaargewicht kickbokser aller tijden is. „Dit is niet goed voor de sport. Je kunt niet ongestraft een paar jaar stil zitten en dan weer in de ring stappen. Dat zag je wel aan Badr, hij scheurt niet voor niets een spier. Natuurlijk kan het pech zijn, maar ik denk dat het ook gebeurde door een gebrek aan training over een langere periode.”

„Money talks”, zegt ook Ernesto Hoost, die net als Schilt vier K1-wereldtitels op zak heeft. „Als je lang niet hebt gevochten en getraind, dan vraag je om problemen. De partij Badr-Rico beloofde veel, maar eindigde in een anti-climax. Ik snap dat mensen zich bekocht voelden.”

Hotels en wijven

Thom Harinck coachte in het verleden Hari en is het met Schilt en Hoost eens: „Ik coach nu Hesdy Gerges. Dat is een jongen die dag en nacht in een stinkende sportschool staat en moeiteloos drie á vier partijen per jaar knokt en nooit wat heeft. Als je in de duurste hotels zit met alleen maar wijven om je heen, doet dat natuurlijk wat met je lichaam. Badr heeft dat ook gemerkt tegen Rico.”

Volgens het trio willen Saki en Bonjasky meeliften op de hype rondom het gevecht van Verhoeven versus Hari. „Bonjasky is een publiciteitsgeil mannetje dat graag BN’er wil worden”, zegt Harinck. „Hij moet lekker gaan ijsdansen of naar zo’n Robinson-eiland gaan. Saki en Bonjasky willen de kleine partijen op weg naar een titelgevecht niet vechten. Voor minder dan een ton de man stappen ze die ring niet in. Het is dan ook maar de vraag of die partij er echt gaat komen. Waarom zou promotor Glory toehappen?”

Meeliften op hype

Mocht het gevecht er wel komen, dan wordt de hype volgens de drie mannen niet zo groot als het geval was met Hari tegen Verhoeven. „Saki en Bonjasky zijn allebei vechters met een goede naam, maar het zijn geen koningen zoals Rico en Badr”, vindt Hoost. „Vooral Badr spreekt natuurlijk tot de verbeelding, dat komt door de shit die hij in de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Dat ‘bad-boy-imago’ werkte natuurlijk heel goed voor het gevecht in Oberhausen, maar ik vraag me af of dat straks voor de eventuele rematch ook nog geldt.”

Senior league

Zelf peinzen Hoost en Schilt er niet over om een rentree te maken. „Of er moet heel veel geld tegenover staan”, lacht Schilt. „Zeker zes nullen”, aldus Hoost. Beiden bestempelen Verhoeven als de kampioen van de nieuwe generatie. „Hij moet de kar gaan trekken”, zegt Schilt. „Stel je voor dat Ernesto en ik onze handschoenen ook weer aandoen. Dan kunnen we net zoals bij het tennis een senior league oprichten.”

Of Glory interesse heeft in het gevecht Saki-Bonjasky is onduidelijk. „Oh god, ik kan daar niks over zeggen”, zegt Bert van der Rijt, directeur Europese Events, waarna hij abrupt de verbinding verbreekt.


Exit voor The Special One: United ontslaat Mourinho

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Manchester United heeft José Mourinho op straat gezet. De club maakte dat dinsdag in een officieel statement bekend. The Special One was bezig aan zijn derde seizoen in Noord-Engeland, maar de prestaties bleven achterwege.

Gat na Ferugson

Na David Moyes en Louis van Gaal kon ook de bewierookte Portugees het niet bewerkstelligen om het gat na Sir Alex Ferguson in te vullen. In de competitie bedraagt de achterstand op koploper en aartsrivaal Liverpool momenteel negentien punten. Wil de ploeg zich dit seizoen nog via de competitie kwalificeren voor de Champions League, dan moeten er al elf punten goed gemaakt worden.


Ajax vs Real Madrid; kansloze missie of gouden kans?

Real Madrid tegen Ajax, wat zijn de kansen? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Kegelt Ajax de titelverdediger uit de Champions League? Het zou zomaar kunnen. Met 33 kampioenschappen in de Primera División en dertien gewonnen finales van de Champions League lijkt Ajax op papier een uitermate sterke tegenstander te hebben getroffen voor de achtste finales van het meest prestigieuze Europese voetbaltoernooi voor clubs. Die overigens al drie jaar op rij gewonnen is door de Koninklijken uit Spanje.

Volgens cijfers van Transfermarkt is de geschatte marktwaarde van de titelverdediger op dit moment een astronomische 1 miljard euro. De totale waarde van Ajax blijft achter op zo'n 300 miljoen. Toch betekent deze loting niet per se een kansloze tweeluik.

Wordt er op 5 maart opnieuw gejuicht? ©ANP


'De Ligt wilde toen al anderen beter laten spelen'

Matthijs de Ligt in duel met zijn voorganger als Golden Boy/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 DEC 2018

's Werelds grootste voetbaltalent: Golden Boy 2018. Die titel draagt Matthijs de Ligt sinds maandag met zich mee. De verdediger werd tot een Golden Boy gevormd bij Ajax op de Toekomst. Tijdens die periode zat hij op school in Amsterdam-Zuid op het Sint-Nicolaaslyceum en ook daar maakte hij indruk.

Gymleraar Joran Schalkwijk had De Ligt een jaar in zijn klas en vooral zijn volwassenheid is hem bij gebleven. „Hij was vijftien jaar en zat toen in de derde. Hij speelde met enorm veel vertrouwen en anderen die minder goed waren in sport probeerde hij beter te laten spelen door de bal gewoon naar hen over te spelen en ze in het spel te betrekken. Hij was nooit bezig te laten zien dat hij de beste was. Dat was niet alleen met voetbal zo, maar ook met basketbal bijvoorbeeld. Je zag al dat hij het in zich had om aanvoerder te worden.”

Bewuste overstap


Wie is Golden Boy Matthijs de Ligt eigenlijk?

Golden Boy Matthijs de Ligt kon prijs 'niet geloven'

Matthijs de Ligt mag zich nu Golden Boy noemen / ANP

Foto van 'Metro'

17 DEC 2018

Matthijs de Ligt heeft de Golden Boy Award in de wacht gesleept en mag zich nu mondiaal voetbaltalent van het jaar noemen. Dat heeft de Italiaanse sportkrant Tuttosport bekend gemaakt, doordat ze De Ligt maandag op de voorpagina hadden staan.

De sportkrant is al zestien jaar de organisatie achter de verkiezing. Er kon door sportjournalisten gestemd worden op genomineerden en uiteindelijk kwam De Ligt als winnaar uit de bus.


Champions League: Ajax speelt tegen Real Madrid

Ajax na de 2-0 van Tadic / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 DEC 2018

Het hoge woord is eruit: Ajax speelt in de Champions League tegen Real Madrid. Dat is bekend gemaakt tijdens de loting, die om twaalf uur in Nyon begon.

Real Madrid


Van den Brink (16) in Dakar Rally: Baas in de cabine

Mitchel en vader Martin van den Brink/Mammoet Rallysport

Foto van 'Kasper Hermans'

17 DEC 2018

Voor zijn klasgenoten zijn het nu de ontspannen weken van de kerstvakantie die er aan komen, maar Mitchel van den Brink (16) staat voor de drukste maand van zijn leven. Op 6 januari start hij met zijn vader in de Dakar Rally in Peru en wordt hij daarin bovendien de jongste deelnemer ooit.

In zijn woonplaats Harskamp is hij nu druk met de voorbereidingen en trainingen bezig. ,,In de wedstrijd moet je een lekke band binnen vijf minuten kunnen wisselen”, zo verklaart Mitchel. ,,Ook trainen we onze nek heel veel. Tijdens zo’n race zit alles vast met gordels, behalve je nek. Die krijgt veel te verduren, dus die maak je sterker door met gewichtjes te trainen.”

Als peuter op de quad


Daverend succes voor Fortuna Sittard in De Kuip

©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2018

Fortuna Sittard heeft zondag in De Kuip een einde gemaakt aan de zegereeks van Feyenoord. De Limburgse club, die na 16 jaar eindelijk weer in de eredivisie speelt, versloeg Feyenoord met 0-2.

Het leek er even op dat de Rotterdamse ploeg zich zou gaan mengen in de titelstrijd, vooral door de winst deze maand op koploper PSV (2-1). Maar na de flater in de mistige Kuip is het kampioenschap nu toch ver weg.

Gevaarlijke tegenstander


Derde gouden medaille voor Ranomi Kromowidjojo

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2018

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. De Groningse won de 50 meter vrije slag overtuigend in een tijd van 23,19. Femke Heemskerk pakte het zilver in 23,67. De Braziliaanse Etiene Medeiros tikte als derde aan.

Acht medailles

,,Het was er een op karakter. Iedereen is moe op zo'n slotdag, maar dit is waarvoor ik train. Ik heb er een mooie tijd uitgeknald'', vertelde Kromowidjojo bij de NOS. Eerder in de week had ze al het goud gepakt op de 100 vrij en de 50 vlinder. Ze was al drie keer eerder wereldkampioene op het sprintnummer: in 2010, 2014 en 2016. In totaal kwam de 28-jarige drievoudig olympisch kampioene in China uit op acht medailles. Bij vier estafette-onderdelen pakte ze zilver: op zondag op de 4x50 vrij, eerder op de 4x100 vrij en bij de gemengde teams op de 4x50 vrij en de 4x50 wissel.


Dumoulin richt zich op de Ronde van Italië in 2019

Dumoulin richt zich op de Ronde van Italië in 2019

Dumoulin in actie tijdens een race in Oostenrijk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 DEC 2018

Tom Dumoulin gaat zich in 2019 richten op de Ronde van Italië, de zogeheten Giro d'Italia. Dat maakte de wielrennen bekend via een filmpje op Twitter.

Niet kansloos


Ranomi Kromowidjojo vlindert naar tweede wereldtitel

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 DEC 2018

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. De 28-jarige Groningse was vrijdag de beste op de 50 meter vlinderslag, een dag eerder had ze al de 100 meter vrije slag gewonnen. 'Kromo' zwom in het Chinese 25 meterbad naar het goud in een Nederlands record van 24,47 seconden. Ze had dat record vorige maand in Tokio aangescherpt tot 24,51.

Al bij de start een voorsprong

Maaike de Waard eindigde als vijfde in 25,32. Kromowidjojo kreeg op het podium gezelschap van Holly Barratt uit Australië (24,80) en de Amerikaanse Kelsi Dahlia (24,97). Bij afwezigheid van de Deense Jeanette Ottesen, die twee jaar geleden in Windsor wereldkampioene kortebaan werd op de 50 vlinder, en Sarah Sjöström uit Zweden was de zwemster uit Sauwerd de favoriete voor het goud. Kromowidjojo maakte haar status opnieuw waar.


Camera video'Ik viel 53 kilo af om beter te kunnen darten'

Ron Meulenkamp tijdens een training in Cafeé het Steegje. Foto: Orange Pictures

Foto van 'Johan van Boven'

10 DEC 2018

In de rubriek 'In het spoor van...' duiken we elk weekend in het leven van iemand uit de sportwereld. Dit keer zijn we op pad met Ron Meulenkamp, de 30-jarige darter uit Almere die meedoet aan het WK.

10:00 uur

Ron Meulenkamp staat op uit bed. Eerst even wakker worden met een bak koffie en een broodje op deze zondagochtend. Als hij even later voor de spiegel staat, denkt hij er eigenlijk niet meer over na maar zo’n twee jaar geleden woog hij 140 kilo. Dat is nauwelijks meer voor te stellen, nu hij 53 kilo lichter is. Meulenkamp onderging een maagverkleining omdat hij het roer wilde omgooien. Hij realiseerde dat darts meer is dan alleen pijltjes rechtdoor gooien. Daarom wilde hij ook op mentaal en fysiek gebied er alles aan doen om beter te kunnen gooien. „Ik heb de knop omgezet en heb mijn levensstijl aangepast. Ik ben geen grote snoeperd, maar heb aanleg om snel dik te worden. Tijdens het reizen voor dartstoernooien ging ik heel vaak uiteten, daar let ik nu heel goed op. Ik wil bepaalde dingen bereiken en ik weet wat ik daarvoor moet doen en laten. Zo heb ik in diezelfde periode ook mijn gooistijl veranderd. Dat is niet gebruikelijk in de dartswereld, maar er móest iets gebeuren. Het is heel lastig om uit te leggen wat ik heb aangepast, maar ik hou mijn pijlen nu anders vast dan voorheen. In het begin moest ik er heel erg aan wennen en lukte het me niet om goede scores te gooien, maar na verloop van tijd merkte ik dat het wel werkte. Sindsdien heb ik nooit meer op mijn oude manier gegooid.”


NK Tegenwindfietsen, een andere tak van sport

Het was de vijfde editie van het NK Tegenwindfietsen. / Foto: ANP

Foto van 'Metro'

8 DEC 2018

Heb jij ook een jeugdtrauma overgehouden aan het tegen de wind in fietsen naar school? De organisatoren van het NK Tegenwindfietsen blijkbaar wel. Zaterdag werd het kampioenschap voor de vijfde keer gehouden op de Oosterscheldekering in Zeeland.

De tweehonderd deelnemers moesten 8,5 kilometer lang tegen een straffe wind met een kracht van 7 Beaufort in fietsen. De winnaar van de mannen deed er uiteindelijk 18.16 minuten over, de winnares 20.28 minuten.

Geen versnellingen en e-bikes


Verstappen en Ricciardo trappen nog een keer lol

Max Verstappen en Daniel Ricciardo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 DEC 2018

Wie fan is van Max Verstappen is automatisch ook beetje van Daniel Ricciardo gaan houden. De twee ploeggenoten van Red Bull Racing kunnen prima met elkaar door één deur en dat leverde altijd leuke filmpjes op.

Helaas vertrekt de Australiër naar Renault, maar niet voordat hij nog een goede 36 minuten met Verstappen op de bank ging zitten.


Dronken Raikonen steelt de show op Formule 1-gala

Kimi Raikkonen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 DEC 2018

Kimi Räikkönen heeft vrijdag de show gestolen tijdens het FIA Gala in Sint-Petersburg. De Finse F1-coureur had het prima naar zijn zin en dat was aan alles te merken. Dat het ook kwam doordat hij een drankje - Russische wodka - ophad, was overduidelijk.

Elke keer dat de bekende autocoureur in beeld wordt genomen, is hij druk aan het gebaren en praten. Zelfs als hij niet in beeld komt, is op een gegeven moment nog te zien dat hij met een sigaar in zijn hand een soort 'cut'-gebaar probeert te maken.


Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

Afgelopen weekend kreeg Maradona nog een staande ovatie toen hij het veld verliet / ANP

Foto van 'metronieuws'

3 DEC 2018

Verliezen is nooit leuk, maar Diego Maradona heeft het er extra zwaar mee. Zijn club Dorados de Sinaloa greep naast de promotie, terwijl Maradona vanaf de tribune moest toekijken. De oud-voetballer was namelijk geschorst.

Afgevoerd

Na afloop van de wedstrijd ging hij door het lint en moest hij door de beveiliging worden afgevoerd, schrijft het Algemeen Dagblad. 


Verlamd geraakte Vogel is Duits wielrenster 2018

Kristina Vogel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 DEC 2018

Het leven van Kristina Vogel werd dit jaar volledig op zijn kop gezet. Ze was al jaren een van de beste baanwielrenners op de wereld, maar raakte door een zwaar ongeluk eerder dit jaar in Cottbus verlamd.

Dwarslaesie

Tijdens een training afgelopen juni knalde ze vol op een collega die een staande start aan het oefenen was. Ze liep daardoor een dwarslaesie op en kan zodoende haar beide benen niet meer gebruiken.


Wat moet Feyenoord doen om PSV te kloppen?

Feyenoord versloeg PSV begin dit seizoen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

1 DEC 2018

Dankzij dertien zeges in evenveel wedstrijden en een prachtig doelsaldo van 46-5 is PSV de even trotse als onaantastbare koploper van de Eredivisie. Al weken stellen voetbalkenners de vraag wie in hemelsnaam dit PSV kan stoppen. Zelfs Ajax werd twee maanden geleden in Eindhoven met groot gemak opgerold: 3-0. Mede door die zege heeft PSV nu al een voorsprong van vijf punten opgebouwd ten opzichte van de Amsterdammers.

Zondag staat in De Kuip de ontmoeting tussen Feyenoord en PSV op het programma. Voetbalminnend Nederland, met uitzondering van de PSV-fans, hoopt op een overwinning van Feyenoord. Maar zijn de Rotterdammers daar wel toe in staat? De formatie van Giovanni van Bronckhorst heeft dit seizoen bepaald nog geen indruk gemaakt. Wat moet de trainer doen om tóch een kans te maken tegen de koploper? We vroegen het aan drie analisten.

Mario Been


Verstappen 'lult mee' om van het gezeur af te zijn

Max Verstappen werd zondag derde ©ANP

Foto van 'metronieuws'

25 NOV 2018

Met de derde plaats bij de grote prijs van Abu Dhabi zit het Formule 1-seizoen van 2018 erop. Max Verstappen kan terugkijken op zijn beste seizoen tot nu toe met een vierde plek in het eindklassement. De 21-jarige Limburger kwam in Oostenrijk en Mexico als eerste over de streep, werd viermaal tweede en vijf keer derde.

Hiermee eindigde hij met 249 punten net naast het podium in de slotklassering op slechts twee punten van Kimi Räikkönen. Lange tijd stond Verstappen op de vijfde positie, maar door zijn podiumplek in de Verenigde Arabische Emiraten steeg hij nog een plekje ten koste van Valeri Bottas. De Brit Louis Hamilton was al eerder verzekerd van de eindoverwinning.


Oranje kans op finaleplek Nations League

Vrijdag won Oranje met 2-0 van wereldkampioen Frankrijk in De Kuip. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 NOV 2018

Het Nederlands elftal maakt kans op een plek in de finale van de eerste editie van de Nations League. Alleen al bij een gelijkspel vanavond in de wedstrijd tegen Duitsland kan ervoor zorgen dat Oranje groepswinnaar wordt in de A-divisie.

In dat geval mag de ploeg van bondscoach Ronald Koeman volgend jaar juni met Portugal, Engeland en Zwitserland strijden om de eindzege én de hoofdprijs van 6 miljoen euro in het nieuwe landentoernooi.

'Een eitje'