Frens (6): 'Ik word beter dan Max Verstappen'

8 januari 2017 om 23:56 door Vick ten Wolde
Frens (6): 'Ik word beter dan Max Verstappen'
In weer en wind zijn de vijf karttalentjes er klaar voor. Foto: PR

Ondanks code Oranje stappen vijf piepjonge talentjes zaterdagochtend tijdens de vierde editie van de Kartbeurs in Lelystad onverschrokken in hun kleine bolide. De baan is nat en spekglad en de grindbakken lijken op ondergesneeuwde weivelden, maar de jochies willen maar al te graag hun kunsten vertonen aan de aanwezige scouts.

Fotoboekje

Vlak voor de race zijn de ouders druk in de weer om hun kind zo warm mogelijk in te pakken. De zesjarige Frens van der Zanden pakt zijn fotoboekje erbij. „Kijk, dit ben ik”, zegt het jochie trots terwijl hij naar een foto van zichzelf in een kartauto wijst. Frens beschikt over veel karttalent dat hij van zijn vader en Nederlands kampioen rally Roel van der Zanden heeft geërfd. „Hij is net begonnen met karten”, zegt papa. „Wij hopen dat dit een mooi opstapje voor hem is.”

Frens ziet zichzelf in de voetsporen treden van Max Verstappen, van wie hij een groot fan is. „Ik word beter dan Max en ga van hem winnen”, zegt Frens. Het kleine talent maakt direct de belofte dat Metro hem als eerste mag spreken als hij zijn eerste Grand Prix in de Formule 1 wint.

Als de race van start gaat, wordt het duidelijk dat de winterbanden nog thuis in de schuur liggen. Een paar coureurs spinnen direct een aantal keer van de baan en rijden in de resterende rondjes zo voorzichtig mogelijk richting de finish.

Patatje

Na de wedstrijd krijgen de racende koters van hun ouders een patatje en warme beker chocolademelk. De negenjarige Senna Hesseling, door zijn vader vernoemd naar Formule 1-legende Ayton Senna, vond het lastig om in deze zware omstandigheden te rijden. „Ik moest de hele tijd mijn vizier schoonvegen, maar het ging verder wel heel erg goed”, vindt hij. Senna weet ook dat Verstappen onder regenomstandigheden het beste uit zichzelf haalt. „Ik hoop dat ik een keer tegen hem mag rijden. Ik denk dat ik dan win.”

Derde keer

De kleinste van het stel, de pas net zesjarige Jimmy Lommers, eindigt op de vijfde plaats, maar zijn ouders zijn ontzettend trots op hem. „Dit is pas de derde keer dat hij heeft gereden”, zegt moeder Angela. Jimmy’s vader rijdt autocross, dus het talent zit er zeker in bij Jimmy. „Ik wil net zo goed worden als Max. Ik haal ook iedereen van achteraan in.” Daarmee refereert Jimmy naar de race van Verstappen in Brazilië, toen hij in de stortregen iedereen zijn achterlichten liet zien en van achteraan naar een derde plaats snelde.

 

Tijdens de prijsuitreiking krijgen alle kinderen een mooie beker en de winnaar mag een gloednieuwe kart mee naar huis nemen. En dat is Frens, die springend en juichend zijn nieuwe racemonster het liefst direct wil uittesten. „In onze straat zijn allemaal hobbels, dus dat kan niet. Maar ik haal alle auto’s in die hier rijden”, zegt de kersverse winnaar.

 

Zijn moeder Judith kan haar lach niet verbergen. „Ik ben zo trots op hem. Hij krijgt vanavond zijn favoriete maaltijd hoor! Maar die kart, ik heb geen idee hoe we die mee naar huis krijgen!”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!