Sport

Frens (6): 'Ik word beter dan Max Verstappen'

In weer en wind zijn de vijf karttalentjes er klaar voor. Foto: PR

Foto van 'Vick ten Wolde'

9 JAN 2017

Ondanks code Oranje stappen vijf piepjonge talentjes zaterdagochtend tijdens de vierde editie van de Kartbeurs in Lelystad onverschrokken in hun kleine bolide. De baan is nat en spekglad en de grindbakken lijken op ondergesneeuwde weivelden, maar de jochies willen maar al te graag hun kunsten vertonen aan de aanwezige scouts.

Fotoboekje

Vlak voor de race zijn de ouders druk in de weer om hun kind zo warm mogelijk in te pakken. De zesjarige Frens van der Zanden pakt zijn fotoboekje erbij. „Kijk, dit ben ik”, zegt het jochie trots terwijl hij naar een foto van zichzelf in een kartauto wijst. Frens beschikt over veel karttalent dat hij van zijn vader en Nederlands kampioen rally Roel van der Zanden heeft geërfd. „Hij is net begonnen met karten”, zegt papa. „Wij hopen dat dit een mooi opstapje voor hem is.”

Frens ziet zichzelf in de voetsporen treden van Max Verstappen, van wie hij een groot fan is. „Ik word beter dan Max en ga van hem winnen”, zegt Frens. Het kleine talent maakt direct de belofte dat Metro hem als eerste mag spreken als hij zijn eerste Grand Prix in de Formule 1 wint.

Als de race van start gaat, wordt het duidelijk dat de winterbanden nog thuis in de schuur liggen. Een paar coureurs spinnen direct een aantal keer van de baan en rijden in de resterende rondjes zo voorzichtig mogelijk richting de finish.

Patatje

Na de wedstrijd krijgen de racende koters van hun ouders een patatje en warme beker chocolademelk. De negenjarige Senna Hesseling, door zijn vader vernoemd naar Formule 1-legende Ayton Senna, vond het lastig om in deze zware omstandigheden te rijden. „Ik moest de hele tijd mijn vizier schoonvegen, maar het ging verder wel heel erg goed”, vindt hij. Senna weet ook dat Verstappen onder regenomstandigheden het beste uit zichzelf haalt. „Ik hoop dat ik een keer tegen hem mag rijden. Ik denk dat ik dan win.”

Derde keer

De kleinste van het stel, de pas net zesjarige Jimmy Lommers, eindigt op de vijfde plaats, maar zijn ouders zijn ontzettend trots op hem. „Dit is pas de derde keer dat hij heeft gereden”, zegt moeder Angela. Jimmy’s vader rijdt autocross, dus het talent zit er zeker in bij Jimmy. „Ik wil net zo goed worden als Max. Ik haal ook iedereen van achteraan in.” Daarmee refereert Jimmy naar de race van Verstappen in Brazilië, toen hij in de stortregen iedereen zijn achterlichten liet zien en van achteraan naar een derde plaats snelde.

Tijdens de prijsuitreiking krijgen alle kinderen een mooie beker en de winnaar mag een gloednieuwe kart mee naar huis nemen. En dat is Frens, die springend en juichend zijn nieuwe racemonster het liefst direct wil uittesten. „In onze straat zijn allemaal hobbels, dus dat kan niet. Maar ik haal alle auto’s in die hier rijden”, zegt de kersverse winnaar.

Zijn moeder Judith kan haar lach niet verbergen. „Ik ben zo trots op hem. Hij krijgt vanavond zijn favoriete maaltijd hoor! Maar die kart, ik heb geen idee hoe we die mee naar huis krijgen!”

BEKIJK OOK


  Derde gouden medaille voor Ranomi Kromowidjojo

  Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. Foto: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  45 MIN

  Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Hangzhou haar derde gouden medaille veroverd. De Groningse won de 50 meter vrije slag overtuigend in een tijd van 23,19. Femke Heemskerk pakte het zilver in 23,67. De Braziliaanse Etiene Medeiros tikte als derde aan.

  Acht medailles

  ,,Het was er een op karakter. Iedereen is moe op zo'n slotdag, maar dit is waarvoor ik train. Ik heb er een mooie tijd uitgeknald'', vertelde Kromowidjojo bij de NOS. Eerder in de week had ze al het goud gepakt op de 100 vrij en de 50 vlinder. Ze was al drie keer eerder wereldkampioene op het sprintnummer: in 2010, 2014 en 2016. In totaal kwam de 28-jarige drievoudig olympisch kampioene in China uit op acht medailles. Bij vier estafette-onderdelen pakte ze zilver: op zondag op de 4x50 vrij, eerder op de 4x100 vrij en bij de gemengde teams op de 4x50 vrij en de 4x50 wissel.


  Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
  Likeability of3

  Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

  In samenwerking met de Museumvereniging

  19 OKT 2018

  Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

  1 Een high tech Romein spelen

  Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


  sad
  user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

  Dumoulin richt zich op de Ronde van Italië in 2019

  Dumoulin richt zich op de Ronde van Italië in 2019

  Dumoulin in actie tijdens een race in Oostenrijk / ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  VANDAAG, 09:26

  Tom Dumoulin gaat zich in 2019 richten op de Ronde van Italië, de zogeheten Giro d'Italia. Dat maakte de wielrennen bekend via een filmpje op Twitter.

  Niet kansloos


  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
  Likeability of5

  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

  In samenwerking met de Dierenbescherming

  22 OKT 2018

  Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

  Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

  like
  user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

  Ranomi Kromowidjojo vlindert naar tweede wereldtitel

  Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. Foto: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  14 DEC 2018

  Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft bij de WK kortebaan in Hangzhou haar tweede wereldtitel veroverd. De 28-jarige Groningse was vrijdag de beste op de 50 meter vlinderslag, een dag eerder had ze al de 100 meter vrije slag gewonnen. 'Kromo' zwom in het Chinese 25 meterbad naar het goud in een Nederlands record van 24,47 seconden. Ze had dat record vorige maand in Tokio aangescherpt tot 24,51.

  Al bij de start een voorsprong

  Maaike de Waard eindigde als vijfde in 25,32. Kromowidjojo kreeg op het podium gezelschap van Holly Barratt uit Australië (24,80) en de Amerikaanse Kelsi Dahlia (24,97). Bij afwezigheid van de Deense Jeanette Ottesen, die twee jaar geleden in Windsor wereldkampioene kortebaan werd op de 50 vlinder, en Sarah Sjöström uit Zweden was de zwemster uit Sauwerd de favoriete voor het goud. Kromowidjojo maakte haar status opnieuw waar.


  Camera video'Ik viel 53 kilo af om beter te kunnen darten'

  Ron Meulenkamp tijdens een training in Cafeé het Steegje. Foto: Orange Pictures

  Foto van 'Johan van Boven'

  10 DEC 2018

  In de rubriek 'In het spoor van...' duiken we elk weekend in het leven van iemand uit de sportwereld. Dit keer zijn we op pad met Ron Meulenkamp, de 30-jarige darter uit Almere die meedoet aan het WK.

  10:00 uur

  Ron Meulenkamp staat op uit bed. Eerst even wakker worden met een bak koffie en een broodje op deze zondagochtend. Als hij even later voor de spiegel staat, denkt hij er eigenlijk niet meer over na maar zo’n twee jaar geleden woog hij 140 kilo. Dat is nauwelijks meer voor te stellen, nu hij 53 kilo lichter is. Meulenkamp onderging een maagverkleining omdat hij het roer wilde omgooien. Hij realiseerde dat darts meer is dan alleen pijltjes rechtdoor gooien. Daarom wilde hij ook op mentaal en fysiek gebied er alles aan doen om beter te kunnen gooien. „Ik heb de knop omgezet en heb mijn levensstijl aangepast. Ik ben geen grote snoeperd, maar heb aanleg om snel dik te worden. Tijdens het reizen voor dartstoernooien ging ik heel vaak uiteten, daar let ik nu heel goed op. Ik wil bepaalde dingen bereiken en ik weet wat ik daarvoor moet doen en laten. Zo heb ik in diezelfde periode ook mijn gooistijl veranderd. Dat is niet gebruikelijk in de dartswereld, maar er móest iets gebeuren. Het is heel lastig om uit te leggen wat ik heb aangepast, maar ik hou mijn pijlen nu anders vast dan voorheen. In het begin moest ik er heel erg aan wennen en lukte het me niet om goede scores te gooien, maar na verloop van tijd merkte ik dat het wel werkte. Sindsdien heb ik nooit meer op mijn oude manier gegooid.”


  NK Tegenwindfietsen, een andere tak van sport

  Het was de vijfde editie van het NK Tegenwindfietsen. / Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  8 DEC 2018

  Heb jij ook een jeugdtrauma overgehouden aan het tegen de wind in fietsen naar school? De organisatoren van het NK Tegenwindfietsen blijkbaar wel. Zaterdag werd het kampioenschap voor de vijfde keer gehouden op de Oosterscheldekering in Zeeland.

  De tweehonderd deelnemers moesten 8,5 kilometer lang tegen een straffe wind met een kracht van 7 Beaufort in fietsen. De winnaar van de mannen deed er uiteindelijk 18.16 minuten over, de winnares 20.28 minuten.

  Geen versnellingen en e-bikes


  Verstappen en Ricciardo trappen nog een keer lol

  Max Verstappen en Daniel Ricciardo/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  8 DEC 2018

  Wie fan is van Max Verstappen is automatisch ook beetje van Daniel Ricciardo gaan houden. De twee ploeggenoten van Red Bull Racing kunnen prima met elkaar door één deur en dat leverde altijd leuke filmpjes op.

  Helaas vertrekt de Australiër naar Renault, maar niet voordat hij nog een goede 36 minuten met Verstappen op de bank ging zitten.


  Dronken Raikonen steelt de show op Formule 1-gala

  Kimi Raikkonen/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  8 DEC 2018

  Kimi Räikkönen heeft vrijdag de show gestolen tijdens het FIA Gala in Sint-Petersburg. De Finse F1-coureur had het prima naar zijn zin en dat was aan alles te merken. Dat het ook kwam doordat hij een drankje - Russische wodka - ophad, was overduidelijk.

  Elke keer dat de bekende autocoureur in beeld wordt genomen, is hij druk aan het gebaren en praten. Zelfs als hij niet in beeld komt, is op een gegeven moment nog te zien dat hij met een sigaar in zijn hand een soort 'cut'-gebaar probeert te maken.


  Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

  Maradona kan niet tegen verlies en flipt volledig

  Afgelopen weekend kreeg Maradona nog een staande ovatie toen hij het veld verliet / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  3 DEC 2018

  Verliezen is nooit leuk, maar Diego Maradona heeft het er extra zwaar mee. Zijn club Dorados de Sinaloa greep naast de promotie, terwijl Maradona vanaf de tribune moest toekijken. De oud-voetballer was namelijk geschorst.

  Afgevoerd

  Na afloop van de wedstrijd ging hij door het lint en moest hij door de beveiliging worden afgevoerd, schrijft het Algemeen Dagblad. 


  Verlamd geraakte Vogel is Duits wielrenster 2018

  Kristina Vogel/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  1 DEC 2018

  Het leven van Kristina Vogel werd dit jaar volledig op zijn kop gezet. Ze was al jaren een van de beste baanwielrenners op de wereld, maar raakte door een zwaar ongeluk eerder dit jaar in Cottbus verlamd.

  Dwarslaesie

  Tijdens een training afgelopen juni knalde ze vol op een collega die een staande start aan het oefenen was. Ze liep daardoor een dwarslaesie op en kan zodoende haar beide benen niet meer gebruiken.


  Wat moet Feyenoord doen om PSV te kloppen?

  Feyenoord versloeg PSV begin dit seizoen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Foto: ANP

  Foto van 'Johan van Boven'

  1 DEC 2018

  Dankzij dertien zeges in evenveel wedstrijden en een prachtig doelsaldo van 46-5 is PSV de even trotse als onaantastbare koploper van de Eredivisie. Al weken stellen voetbalkenners de vraag wie in hemelsnaam dit PSV kan stoppen. Zelfs Ajax werd twee maanden geleden in Eindhoven met groot gemak opgerold: 3-0. Mede door die zege heeft PSV nu al een voorsprong van vijf punten opgebouwd ten opzichte van de Amsterdammers.

  Zondag staat in De Kuip de ontmoeting tussen Feyenoord en PSV op het programma. Voetbalminnend Nederland, met uitzondering van de PSV-fans, hoopt op een overwinning van Feyenoord. Maar zijn de Rotterdammers daar wel toe in staat? De formatie van Giovanni van Bronckhorst heeft dit seizoen bepaald nog geen indruk gemaakt. Wat moet de trainer doen om tóch een kans te maken tegen de koploper? We vroegen het aan drie analisten.

  Mario Been


  Verstappen 'lult mee' om van het gezeur af te zijn

  Max Verstappen werd zondag derde ©ANP

  Foto van 'metronieuws'

  25 NOV 2018

  Met de derde plaats bij de grote prijs van Abu Dhabi zit het Formule 1-seizoen van 2018 erop. Max Verstappen kan terugkijken op zijn beste seizoen tot nu toe met een vierde plek in het eindklassement. De 21-jarige Limburger kwam in Oostenrijk en Mexico als eerste over de streep, werd viermaal tweede en vijf keer derde.

  Hiermee eindigde hij met 249 punten net naast het podium in de slotklassering op slechts twee punten van Kimi Räikkönen. Lange tijd stond Verstappen op de vijfde positie, maar door zijn podiumplek in de Verenigde Arabische Emiraten steeg hij nog een plekje ten koste van Valeri Bottas. De Brit Louis Hamilton was al eerder verzekerd van de eindoverwinning.


  Oranje kans op finaleplek Nations League

  Vrijdag won Oranje met 2-0 van wereldkampioen Frankrijk in De Kuip. ©ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  19 NOV 2018

  Het Nederlands elftal maakt kans op een plek in de finale van de eerste editie van de Nations League. Alleen al bij een gelijkspel vanavond in de wedstrijd tegen Duitsland kan ervoor zorgen dat Oranje groepswinnaar wordt in de A-divisie.

  In dat geval mag de ploeg van bondscoach Ronald Koeman volgend jaar juni met Portugal, Engeland en Zwitserland strijden om de eindzege én de hoofdprijs van 6 miljoen euro in het nieuwe landentoernooi.

  'Een eitje'


  Kim (10) beleeft avond van haar leven met Oranje

  Kim Thoonsen loopt met Marten de Roon het veld van De Kuip op. Foto: ING

  Foto van 'Johan van Boven'

  18 NOV 2018

  In de rubriek 'In het spoor van...' gaan we op pad met iemand uit de sportwereld. Vandaag doen we dat met de 10-jarige Kim Thoonsen, die met de spelers van het Nederlands elftal het veld mocht op lopen in De Kuip. 'De artsen dachten dat ze nooit zou kunnen leren lopen.'

  16.43 uur

  Het is loeidruk in de speciaal ingerichte ruimte in De Kuip. Kinderen draaien luidruchtig aan de handvatten van een tafelvoetbal, juichen hard als er een doelpunt valt tijdens een potje FIFA19 en rennen naar papa of mama als ze een zakje chips hebben gekregen van een ober. Vier uur voor aanvang van Nederland-Frankrijk hebben de Oranjevriendjes van ING zich verzameld om zich op te maken voor een bijzondere avond. De kinderen met een beperking kunnen niet wachten tot ze straks met een van de spelers het veld op mogen lopen. Een van hen is de 10-jarige Kim Thoonsen, die met papa, mama, opa en broertje Luuk rustig aan een tafel zit. Ze heeft Cerebrale Parese (CP), een hersenbeschadiging met motorische beperkingen als gevolg.


  Superieur Oranje spaart Frankrijk met 2-0 zege

  Georginio Wijnaldum wordt geknuffeld na de 1-0/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  16 NOV 2018

  In the Nations League heeft het Nederlands Elftal tegen Frankrijk op indrukwekkende wijze met 2-0 gewonnen. De score had veel hoger kunnen uitvallen, maar de ploeg van Ronald Koeman spaarde de Fransen.

  Frankrijk mag dan officieel wereldkampioen voetbal zijn, maar echt voetballen deed de ploeg amper. Les Blues hingen veel achterin en wachtten af wat Nederland deed, hopend op de counter. Oranje kreeg een de grootste kans via Wijnaldum, terwijl de Fransen gevaarlijk waren met een harde afstandsknal van Benjamin Pavard.

  Goal Wijnaldum


  Oranje tegen wereldkampioen Frankrijk in Kuip

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  16 NOV 2018

  Het Nederlands elftal strijdt vanaf 20.45 uur in de thuiswedstrijd tegen wereldkampioen Frankrijk om meerdere doelen in een uitverkochte Kuip.

  Meerdere kansen

  Oranje is zeker van handhaving in de hoogste divisie van de Nations League als Frankrijk wordt verslagen. In dat geval houden bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers zelfs nog uitzicht op de groepszege.


  'Eén grote Oranjegekte tijdens WK Vrouwen'

  Fans van de Oranjevrouwen tijdens de huldiging van de Europees kampioen. Foto: ANP

  Foto van 'Johan van Boven'

  14 NOV 2018

  De supporters van Oranje zongen het zowel vorig week vrijdag in de Galgenwaard als dinsdag tijdens de return van de play-offfinale in Zwitserland: „Weeee gaaaaaan naaaaar Frankrijk toe, we gaan naar Frankrijk toe!” De grote vraag is hoeveel fans daadwerkelijk zullen afreizen om de verrichtingen van de Leeuwinnen tijdens het WK te volgen.

  „In de stadions zal er een oranje zee te zien zijn, net zoals tijdens toernooien van het mannenelftal”, zegt Vera Pauw, ex-bondscoach van Oranje. Ze stond aan de wieg van het huidige succes van het vrouwenvoetbal in Nederland. Haar ploeg haalde in 2009 de halve finale van het EK, waardoor er voor het eerst een enorme hype losbarstte rond het Nederlands vrouwenelftal.

  Grootste legioen


  Memphis hoeft Ronaldo en Messi niet meer te verslaan

  Memphis Depay tijdens de training van het Nederlands elftal. Foto: ANP

  Foto van 'Johan van Boven'

  14 NOV 2018

  We hebben een krantenknipsel mee naar Zeist genomen voor Memphis Depay. Het is een indrukwekkend lijstje dat afgelopen maandag in De Telegraaf stond. ‘Memphis Depay in rijtje met iconen’ staat erboven. Het gaat over voetballers met het hoogste rendement in het kalenderjaar 2018. Luis Suárez staat met 24 doelpunten en 15 assists bovenaan. Daarna volgen Lionel Messi (28/11) en Cristiano Ronaldo (30/8). Op de vierde plaats prijkt de naam van de aanvaller van Olympique Lyon: 16 doelpunten en 12 beslissende voorzetten.

  Een prachtig rijtje om deel van uit te maken, zou je denken. „Het is een teken dat het goed met me gaat en daar ben ik happy mee”, zegt de 42-voudig international van Oranje. „Maar het is niet zo dat ik er heel erg van kan genieten. 2018 is bijna afgelopen, maar het seizoen is nog lang. Dit is maar één jaar. Ik moet dit vast zien te houden. Ergens komen is gemakkelijker dan er blijven.”

  WhatsApp