Johan van Boven
Johan van Boven Sport 26 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Fans Feyenoord zijn kampioen ‘polletje kapen’

Hans van Breukelen en Edwin van der Sar moeten vreemd hebben opgekeken, toen ze hoorden dat ze voorbij waren gestreefd door Eddy Pieters Graafland voor een plekje in het Gouden Elftal van FOX Sports. De betaalzender is in het kader van 60 jaar Eredivisie op zoek naar hét dreamteam van de Nederlandse velden en organiseert twaalf weken lang een online verkiezing, waarbij voetballiefhebbers op de beste trainer en per positie op de beste speler kunnen stemmen.

De zoektocht naar het Gouden Elftal begon met de verkiezing van de beste doelman die ooit in de Eredivisie heeft rondgelopen. Al snel bleek dat Pieters Graafland op veruit de meeste stemmen kon rekenen. Op zich niet zo vreemd, hij stond namelijk op doel toen Feyenoord als eerste Nederlandse club beslag legde op de Europa Cup 1. Maar Van Breukelen en Van der Sar spreken, zeker onder de jongere kijkers, meer tot de verbeelding.

Groot gemak

Bij de tweede verkiezing, die van beste rechtsback, kwam de aap uit de mouw. Wederom was het een oud-speler van Feyenoord die als een raket omhoogschoot in de peilingen. Met groot gemak laat Bennie Wijnstekers met maar liefst 60 procent van de stemmen zijn concurrenten Berry van Aerle, Wim Suurbier, Eric Gerets en Michael Reiziger achter zich.

Op fansites – en dat zijn er nogal wat – van de Rotterdamse club wordt de laatste tijd steeds vaker opgeroepen om dergelijke polls te ‘kapen’. Het Legioen stort zich massaal op een online verkiezing om ervoor te zorgen dat een Feyenoorder als winnaar uit de bus komt. Het is ook een bekend fenomeen bij het RTL7-programma Voetbal Inside. Als ze daar aan tafel een speler van Feyenoord nomineren voor de titel Speler van de Week kun je er donder op zeggen dat hij de Gouden Veter in ontvangst mag nemen.

Bij Fox Sports zijn ze blij dat er met veel enthousiasme wordt gestemd op het Gouden Elftal, maar woordvoerder Maarten van Rooijen erkent dat er ook een keerzijde aan zit. „Bij publieksverkiezingen loop je het risico dat het resultaat het algemeen belang overstijgt. We zijn tenslotte echt op zoek naar het beste elftal, het is geen clubverkiezing. De supporters van Feyenoord zijn zeer actief en dat is prima, want fans van andere clubs kunnen natuurlijk hetzelfde doen. Ik hoop dat dit een stimulans is voor de aanhangers van overige clubs om ook zo actief te gaan stemmen.”

Fox Sports wil uiteraard niet dat het Gouden Elftal uit alleen maar Feyenoorders bestaat. Dat kan worden voorkomen door niet voor alle posities een speler van Feyenoord te nomineren. „Het is niet zo dat we hier gisteren mee zijn begonnen”, aldus Van Rooijen. „Het raamwerk staat al lange tijd en daar gaan we niet meer aan sleutelen. Of er posities zijn waar geen Feyenoorder voor is genomineerd? Dat zie je vanzelf.”

FR12.nl is een van de websites die graag een steentje bijdraagt aan het kapen van webverkiezingen. „De supportersgroep FRFC1908.nl is er rond 2007 mee begonnen. Sinds een aantal jaar doen wij ook fanatiek mee”, zegt Walter, een van de sitebeheerders. „Het heeft een grote vlucht genomen sinds het tv-programma Voetbal Inside de rubriek Speler van de week introduceerde.”

Maar eerder werden er ook al successen geboekt. „In 2015 was er een poll waarin de beste club ter wereld gekozen kon worden. Feyenoord werd dat na in een pril stadium Ajax uit te schakelen en daarna ook clubs die wel een grotere fanschare hebben dan Feyenoord achter ons te laten: Fluminense, AC Milan, Celtic en in de finale wonnen we met ruim 60.000 uitgebrachte stemmen van Benfica.”

De lol gaat er voor anderen zo wel een beetje vanaf. Walter: „Wij vinden het juist goede reclame voor de club, prachtig! Maar in het geval van het Gouden Elftal hadden ze beter een jury kunnen aanstellen met oud-topvoetballers.” Wanneer is voor sites als FR12.nl de kaping van het Gouden Elftal geslaagd? Als er 11 Feyenoorders in staan? „Nee, dat zou een teleurstelling zijn: ook de trainer moet een Feyenoorder worden!”

Gunnen

Omroep Brabant heeft geprobeerd een lans te breken voor Van Aerle als beste rechtsback, maar Wijnstekers bleef op 60 procent van de stemmen staan. Tegenover de regionale omroep zei de ex-PSV’er: „Het is bekend dat de Feyenoordclan daar heel fanatiek aan meedoet. Dat werd al duidelijk toen Pieters Graafland beste keeper werd, daardoor zijn andere Feyenoorders ook favoriet. Maar ik gun het hen allemaal van harte.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.