Sport

Elia: Liever naar kinderboerderij dan Ajax kijken

Jens Toornstra bedankt Eljero Elia voor zijn afgemeten voorzet. / ANP

Foto van 'Johan van Boven'

22 JAN 2017

Ondanks de zwakke wedstrijd tegen het povere Willem II gingen de spelers van Feyenoord zaterdagavond fluitend naar huis. Als er op je wordt gejaagd is het prettig om als koploper drie punten te pakken, terwijl de concurrentie een dag later pas in actie komt. Wat er ook gebeurt, het gat met Ajax blijft in ieder geval 5 punten.

Met die gedachte was het zondagochtend lekker wakker worden voor de winterkampioenen. Kopje koffie erbij, muziekje aan, nog even gamen en dan om 12:30 uur inschakelen op Fox Sports voor FC Utrecht-Ajax, in de wetenschap dat de Amsterdammers al zeven uitduels niet wisten te winnen in de Domstad.

Kinderen

Eljero Elia schudt zijn hoofd als hem dat beeld wordt voorgeschoteld. „Ik heb wel iets beters te doen”, aldus de aanvaller die tegen Willem II met een voorzet een groot aandeel had in de enige treffer van de wedstrijd door Jens Toornstra. „Sinds ik kinderen heb, kijk ik sowieso niet zo vaak meer naar voetbalwedstrijden. Geen zin meer in, ik vind het belangrijker om tijd door te brengen met mijn kinderen.”

Je hoort het steeds vaker; spelers die naast hun eigen wedstrijden nauwelijks nog geïnteresseerd zijn in het spelletje. „Ik kijk vooral naar Real Madrid, omdat het mijn favoriete team is”, zegt Elia. „Van de Eredivisie kijk ik op mijn telefoon vaak alleen even de samenvattingen en lees ik het nieuws over alle clubs. Vroeger keek ik bijna alles, maar het is simpelweg minder leuk geworden om naar te kijken. De Champions League is een ander verhaal, daar kijk ik met vrienden nog volop naar.”

Toch keek de vleugelaanvaller van Feyenoord, zaterdagavond vlak na de zege op Willem II, stiekem een beetje uit naar PSV-sc Heerenveen. „Dat zijn leuke potjes, dan kijk ik soms wel.” En FC Utrecht-Ajax dan? Dat was op voorhand toch een nog leuker duel? „Zeker, maar ik kijk niet naar naar wedstrijden van Ajax, dan zit ik alleen maar in spanning omdat ik wil dat ze verliezen. Ik ga dan liever even fietsen met het gezin en naar de kinderboerderij. Dan zie ik daar vanzelf op mijn telefoon de uitslag voorbijkomen. Dat zeg ik niet om stoer te doen ofzo, ik heb gewoon andere interesses.”

Kampioenschap

Tussen de geiten, varkens en konijnen wordt Elia ongetwijfeld ook weer regelmatig aan de titelstrijd herinnerd. „Als ik over straat loop, hoor ik alleen maar het woord kampioenschap. En in de media gaat het veel over de laatste titel van 1999. Hopelijk gaan wij dat dit seizoen ook meemaken. Als wij rustig blijven, komt alles goed.”

BEKIJK OOK


  Talent in de genen: Niet belasten met jouw ervaring

  Zoon Max en vader Jos Verstappen/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  24 APR 2019

  Het kleine Nederland herbergt ongekend veel sporttalent en dat heeft voor een groot deel te maken met de genen. Een paar van Nederlands meest populaire sporters hebben een of zelfs twee (voor)ouders die sport beoefend hebben op het allerhoogste niveau. De voorbije week was wat dat betreft een groot hoogtepunt.

  Mathieu van der Poel mag putten uit het dna zijn vader Adrie van der Poel en opa (van zijn moeders kant) Raymond Poulidor. Beiden behoorden tot de absolute wereldtop in het wielrennen en Van der Poel lijkt het beste van beide kanten te hebben geïmplementeerd. Zondag was hij de eerste Nederlander in achttien jaar tijd die de Amstel Gold Race op zijn naam wist te schrijven, iets dat volgde na een al niet misselijk voorjaar met nog drie zeges in semi-klassiekers en de wereldtitel in het veld.

  Op het voetbalveld bewees Daley Blind vorige week in Turijn eens te meer dat hij echt niet alleen bij Ajax speelt doordat zijn vader ook een goede voetballer was. Sterker nog, na zijn weergaloze optreden tegen Juventus (1-2) mag je stilaan concluderen dat hij beter is dan Danny Blind. Dit terwijl Sem Steijn voor VVV-Venlo (waar vader Maurice trainer is) dinsdag de 2-2 maakte tegen sc Heerenveen. In het voetbal zie je het sowieso veel, zoons van oud-profs. Met wisselend succes. Zo keept Ronald Koeman Jr. als 23-jarige nog altijd in de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie, maar is Nigel de Jong veel verder gekomen dan zijn vader Jerry. De voorbeelden zijn legio.


  Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

  Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

  Mathieu van der Poel passeert de Amstel Gold-finish en beseft: dit kán helemaal niet. / Bas Czerwinski | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  22 APR 2019

  Fenomeen, mafkees, alleskunner, stuntman, wondermens? In elk geval: Mathieu van der Poel, een ‘halve Belg’ die nu hélemaal van ons is.

  Driekwart van de bevolking zat of lag Eerste Paasdag ongetwijfeld ergens in het overheerlijke zonnetje. Ondertussen speelde er zich in het Limburgse heuvelgebied een wonder af. Een zeldzame bizarre wielerontknoping. En het nu al bijna niet te overtreffen Nederlandse sportmoment van het jaar.

  Onwaarschijnlijke manier


  Juventus kampioen Ronaldo: Ik blijf sowieso hier

  Cristiano Ronaldo/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  20 APR 2019

  Juventus heeft vier dagen na het Champions League-drama tegen Ajax de Serie A-titel gewonnen. Makkelijk ging het niet, maar de 2-1 overwinning op Fiorentina was voldoende.

  Landstitel 35

  Het beste nieuws voor de 'Oude Dame' kwam echter kort na de wedstrijd, tijdens de viering van de 35e landstitel. Sterspeler Cristiano Ronaldo kondigde namelijk aan dat hij minimaal nog een jaar blijft in Turijn.


  Ajax ontsnapt in Groningen door 'rode' Huntelaar

  FC Gronigen - Ajax/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  20 APR 2019

  Op bezoek bij FC Groningen heeft Ajax ternauwernood een zege geboekt. De Eredivisie-koploper won met 0-1 dankzij een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, die ook nog rood kreeg. Het kan nu rustig afwachten wat PSV zondag doet tegen ADO Den Haag.

  Weinig kansen

  De Amsterdammers waren vier dagen na hun wereldpartij in Turijn slordig en liepen zich keer op keer stuk op de Groningse defensie. De beste kansen waren er voor rust voornamelijk uit standaardsituaties via Matthijs de Ligt die de paal raakte en Joel Veltman. Aan de andere kant was Ludovit Reis dichtbij met een schot.


  Voorlaatste speelronde definitief verschoven

  De spelers van Ajax in vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de kwartfinale van de Champions League. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  19 APR 2019

  Het is definitief. De voorlaatste speelronde van de eredivisie wordt verplaatst van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Alle thuisspelende clubs hebben toestemming gekregen van de lokale autoriteiten. De KNVB bereikte donderdag al overeenstemming met de clubs over het initiatief.

  Halve finale

  De bond besloot tot de ingreep nadat Ajax zich had geplaatst voor de halve finale van de Champions League. Het schema voorzag hier niet in. Ajax zou daardoor op 28 april tegen De Graafschap spelen en 30 april tegen Tottenham Hotspur. Een club heeft recht op tenminste twee volledige rustdagen tussen de wedstrijden.


  Oeps! Benfica-fan reist naar het verkeerde Frankfurt

  Joao Felix was tijdens het eerste duel de grote man met drie goals/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  18 APR 2019

  Europese uitwedstrijden zijn voor voetbalfans altijd enorme avonturen. Een Portugees besloot rondom de wedstrijd Eintracht Frankfurt - SL Benfica een roadtrip te maken richting de Duitse stad, maar dat ging niet helemaal goed.

  Main of Oder

  Via Parijs trok hij naar Frankfurt, alleen deed hij dat ook nog eens 'via Frankfurt'. Die plaatsnaam komt namelijk twee keer voor in Duitsland: het bekende Frankfurt Am Main (centraal in Duitsland, waar Eintracht Frankfurt zijn wedstrijden speelt) en het kleinere Frankfurt (Oder) nabij de Poolse grens. Om dat te bereiken kwam hij praktisch langs het grotere Frankfurt.


  KNVB verzet laatste speeldag Eredivisie naar 15 mei

  De strijd tussen Ajax en PSV duurt nog drie dagen langer/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  18 APR 2019

  De 33e speelronde van de competitie vindt geen doorgang op de geplande datum van 28 april. In plaats daarvan worden de wedstrijden van die dag verzet naar 15 mei. Hierdoor wordt het ineens de laatste speelronde op de agenda.

  Geen rekening

  De late wijzigingen in het speelschema hebben alles te maken met de goede prestaties van Ajax in de Champions League. De KNVB had er met het maken van de competitieplanning geen rekening meegehouden dat Ajax (danwel PSV) zover zou komen in het grootste Europese bekertoernooi.


  ‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’
  Likeability of5

  ‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’

  ‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’. /ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  18 APR 2019

  Groot feest in voetbalminnend Amsterdam en omstreken. Het is nu al een historisch seizoen: Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. De Amsterdamse voetbalclub won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten het hoofd op hol van Ajax, de fans en de internationale media. „Er waren zelfs een paar Juventus fans die na afloop van de wedstrijd bleven staan voor een applaus”, zegt de 30-jarige Menno Weller die dinsdagavond bij de onvergetelijke wedstrijd in Turijn was.

  Of je nou fan bent van PSV, Feyenoord of FC Utrecht, de overwinning van Ajax kunnen we nu heel voorzichtig toch al best een historisch moment noemen. PSV was de laatste Nederlandse ploeg die de halve finale van de Champions League haalde, in het seizoen 2004/2005. De Amsterdamse godenzonen lieten Real Madrid (die tot nu toe vijf keer de Champions League titel binnen sleepte) achter zich en versloegen Juventus. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging was het nog niet bekend tegen wie Ajax het in de halve finale moet opnemen. Het is of het Engelse Manchester City of het Engelse Tottenham Hotspur.

  ‘Ajax-baby’s tackelen Juventus’


  love
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Ajax in halve finale Champoins League tegen de Spurs

  Ajax in halve finale Champions League tegen de Spurs

  Tottenham Hotspur's Fernando Llorente na de derde goal / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  17 APR 2019

  In de halve finale van de Champions League zullen de Amsterdammers het opnemen tegen Tottenham Hotspur. De Londense club wist zich na een knotsgekke wedstrijd te plaatsen voor de halve finale.

  De ploeg verloor weliswaar van Manchester City met 4-3, maar die uitslag was na de 1-0 in Londen voldoende voor een plek bij de laatste vier.

  Turbulent


  Likeability of5

  Geen joelende fans bij aankomst Ajax in NL

  / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  17 APR 2019

  Geen joelende fans en hard gegil op Schiphol, waar woensdagmiddag de spelers van Ajax aan moeten komen. De club heeft laten weten dat de spelersbus de voetballers direct uit het vliegtuig op zal pikken, naast het toestel op de landingsbaan. Geen uitgelaten aankomst dus.

  Onthaal


  love
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of5

  Zo wordt de overwinning van Ajax gevierd

  Foto van 'Metro'

  17 APR 2019

  Groot feest in Amsterdam en op heel veel plekken elders in Nederland dinsdagavond, voor een groot deel van de aanwezigen dan. Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. Het elftal uit Amsterdam won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus.

  En dat mag best worden gevierd. Ronaldo - later letterlijk en figuurlijk verslagen op het veld - kopte nog wel de 1-0 voor Juve binnen. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten Ajax en fans in extase.

  Verslagenheid


  love
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Van der Poel favoriet in AGR: ‘Rijdt ongelooflijk'

  Van der Poel wint in Dwars door Vlaanderen/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  17 APR 2019

  De Amstel Gold Race staat zondag op het programma. In de enige grote wielerklassieker die Nederland rijk is, is het al jaren zoeken naar succes van een coureur van eigen bodem.

  Dylan Groenewegen is een van de beste sprinters ter wereld. Tom Dumoulin behoort tot de absolute wereldtop in het tijdrijden en in de grote rondes. Niki Terpstra rijdt als een van de allersnelste over kasseien. ‘We’ hebben in het wielrennen in bijna elke discipline minimaal een wereldtopper, maar uitgerekend in onze eigen klassieker de Amstel Gold Race doen we al jaren niet meer mee om de knikkers.

  Geklopt door een Rus


  Ajax pas goed op stoom als het eerste goal scoort

  Cristiano Ronaldo in duel met Frenkie de Jong/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  15 APR 2019

  Ajax kan dinsdagavond voor het eerst in de 21ste eeuw de halve finale van de Champions League bereiken. Het wordt wel een loodzware klus voor de koploper van de Eredivisie.

  Op een goede honderd kilometer van Milaan, de plek waar Ajax zestien jaar geleden tegen AC Milan op het allerlaatste moment de halve finale van de Champions League aan zich voorbij zag gaan, speelt Ajax dinsdagavond voor het eerst sinds die vermaarde 23 april 2003 om een plek bij de beste vier clubs van Europa.

  De Nederlandse stuntploeg gaat na het 1-1 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena op bezoek bij misschien wel de topfavoriet voor de beker: Juventus. Het is op papier andermaal een schier onmogelijke opdracht. Alleen al sterspeler Cristiano Ronaldo kostte Juventus ruim twee keer zoveel (100 miljoen euro) als dat Ajax-directeur Marc Overmars voor de basisploeg heeft betaald.


  Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

  Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland

  Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  14 APR 2019

  Turner Epke Zonderland heeft voor de derde keer de Europese titel gepakt aan de rekstok. Twee dagen voor zijn 33e verjaardag, kwam de Fries in de finale in de Poolse stad Szczecin tot een zeldzaam hoge score van 15,266.

  Zonderland was in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia) ook de beste van Europa aan de rekstok. Bij het EK van 2018 in Glasgow moest de turner genoegen nemen met zilver.

  Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

  Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.


  Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK.

  Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK

  Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  14 APR 2019

  De Rotterdamse turnster Eythora Thorsdottir heeft bij het EK in de Poolse stad Szczecin zilver veroverd op het onderdeel vloer. De 20-jarige kwam in de finale tot een score van 13,666.

  Alleen Mélanie de Jesus dos Santos scoorde hoger (13,833). De 19-jarige Française was vorig jaar bij het EK in Glasgow ook al de beste op vloer.

  Het brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland, die even met beide hielen buiten de lijnen kwam en daardoor na aftrek op 13,466 eindigde.


  Verstappen vierde in China, Hamilton wint

  Hamilton wint. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  14 APR 2019

  Na de duizendste race in de Formule 1 haalde Max Verstappen net niet het podium. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing eindigde in de Grote Prijs van China als vierde.

  De zege in de jubileumrace was voor Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Britse wereldkampioen was bij de start het beste weg. Hij passeerde voor het ingaan van de eerste bocht zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was vertrokken.

  Jagen op Sebastian Vettel


  Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

  Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

  De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  13 APR 2019

  De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. De wedstrijdleiding stelde de wedstrijd al twee keer uit door de sneeuw.

  De race, waarin Michael van der Mark vanaf de tweede plek zou vertrekken, werd rond 14.45 definitief afgelast. De wedstrijdleiding stelde de race al twee keer uit. Bij de derde keer werd de wedstrijd zaterdag definitief afgelast.

  Zondag


  Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah.
  Likeability of5

  Liverpoolfans zingen anti-racisme lied voor Salah

  Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  13 APR 2019

  Dat de supporters van de Engelse voetbalclub Liverpool volledig achter hun team staan was al bekend, maar hun steun gaat nog een stap verder. Waar iedere wedstrijd You'll Never Walk Alone uit volle borst meegezongen wordt, worden ook individuele spelers weleens toegezongen.

  Zo hebben de fans een speciaal lied voor verdediger Virgil van Dijk.


  love
  user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

  Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole.

  Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole

  Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  13 APR 2019

  Een boze Max Verstappen start zondag als vijfde tijdens de Grand Prix van China. Mercedes-coureur Valtteri Bottas was het snelst tijdens de kwalificatie en start dus vanaf poleposition.

  Verstappen kon maar één rondje rijden tijdens de laatste kwalificatierun, omdat hij bij het inzetten van het tweede rondje gehinderd werd door andere coureurs op de baan.

  Ongeschreven regel