Sport

Elia: Liever naar kinderboerderij dan Ajax kijken

Jens Toornstra bedankt Eljero Elia voor zijn afgemeten voorzet. / ANP

Foto van 'Johan van Boven'

22 JAN 2017

Ondanks de zwakke wedstrijd tegen het povere Willem II gingen de spelers van Feyenoord zaterdagavond fluitend naar huis. Als er op je wordt gejaagd is het prettig om als koploper drie punten te pakken, terwijl de concurrentie een dag later pas in actie komt. Wat er ook gebeurt, het gat met Ajax blijft in ieder geval 5 punten.

Met die gedachte was het zondagochtend lekker wakker worden voor de winterkampioenen. Kopje koffie erbij, muziekje aan, nog even gamen en dan om 12:30 uur inschakelen op Fox Sports voor FC Utrecht-Ajax, in de wetenschap dat de Amsterdammers al zeven uitduels niet wisten te winnen in de Domstad.

Kinderen

Eljero Elia schudt zijn hoofd als hem dat beeld wordt voorgeschoteld. „Ik heb wel iets beters te doen”, aldus de aanvaller die tegen Willem II met een voorzet een groot aandeel had in de enige treffer van de wedstrijd door Jens Toornstra. „Sinds ik kinderen heb, kijk ik sowieso niet zo vaak meer naar voetbalwedstrijden. Geen zin meer in, ik vind het belangrijker om tijd door te brengen met mijn kinderen.”

Je hoort het steeds vaker; spelers die naast hun eigen wedstrijden nauwelijks nog geïnteresseerd zijn in het spelletje. „Ik kijk vooral naar Real Madrid, omdat het mijn favoriete team is”, zegt Elia. „Van de Eredivisie kijk ik op mijn telefoon vaak alleen even de samenvattingen en lees ik het nieuws over alle clubs. Vroeger keek ik bijna alles, maar het is simpelweg minder leuk geworden om naar te kijken. De Champions League is een ander verhaal, daar kijk ik met vrienden nog volop naar.”

Toch keek de vleugelaanvaller van Feyenoord, zaterdagavond vlak na de zege op Willem II, stiekem een beetje uit naar PSV-sc Heerenveen. „Dat zijn leuke potjes, dan kijk ik soms wel.” En FC Utrecht-Ajax dan? Dat was op voorhand toch een nog leuker duel? „Zeker, maar ik kijk niet naar naar wedstrijden van Ajax, dan zit ik alleen maar in spanning omdat ik wil dat ze verliezen. Ik ga dan liever even fietsen met het gezin en naar de kinderboerderij. Dan zie ik daar vanzelf op mijn telefoon de uitslag voorbijkomen. Dat zeg ik niet om stoer te doen ofzo, ik heb gewoon andere interesses.”

Kampioenschap

Tussen de geiten, varkens en konijnen wordt Elia ongetwijfeld ook weer regelmatig aan de titelstrijd herinnerd. „Als ik over straat loop, hoor ik alleen maar het woord kampioenschap. En in de media gaat het veel over de laatste titel van 1999. Hopelijk gaan wij dat dit seizoen ook meemaken. Als wij rustig blijven, komt alles goed.”

BEKIJK OOK


  Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

  Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

  Oussama Idrissi scoorde zaterdag twee keer. Achter hem Wijndal en Stengs. / Gerrit van Keulen | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  AZ kan komende zondag de achterstand op Ajax in de Eredivisie plotsklaps – binnen acht dagen - terugbrengen van zes naar nul.

  De Alkmaarders profiteerden dit weekend optimaal van een uitglijder van de Amsterdammers (slordig spel leidde tot een zeldzame 0-2 nederlaag tegen een sterk spelende Willem II). Met AZ – Ajax, zondag om 16.45 uur als toetje van de zeventiende speelronde, in het verschiet, greep de ploeg van Arne Slot bij PEC Zwolle optimaal: 0-3. Oussama Idrissi werd met twee goals man van de wedstrijd, de jonge spits Boadu maakte al weer zijn tiende.

  Stadion zonder dak


  Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen.

  Schaatssters tweede op ploegachtervolging

  Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan opnieuw zilver veroverd op de achtervolging. De formatie van bondscoach Jan Coopmans moest net voorrang verlenen aan Canada.

  Het trio van Oranje, bestaande uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, gaf na zes ronden welgeteld 0,1 seconde toe.

  Derde gouden medaille


  Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

  Chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

  Foto van 'Erik Jonk'

  3 DEC 2019

  Natuurlijk, successen behalen is tijdens de komende Olympische Spelen oerbelangrijk. Maar er is meer dan dat.

  Je zou door het evenementengeweld in Nederland in 2020 haast vergeten dat er de komende zomer ook nog Olympische Spelen en Paralympische Spelen zijn. Daar staken de chefs de mission dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een stokje voor. Ex-wereldtoppers Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer hielden samen met sportorganisatie NOC*NSF een informele kick-off om de pers een beetje warm te maken voor ‘Tokyo’. In Japan worden de Zomerspelen tussen 24 juli en 9 augustus gehouden, de gehandicaptensporters komen iets later in actie (25 augustus tot en met 6 september).

  Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

  Esther Vergeer.


  Red Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

  Camera videoRed Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

  Tom van den Bogaard op z'n kop. / Foto’s: Rutger Pauw | Red Bull Content Pool

  Foto van 'Erik Jonk'

  1 DEC 2019

  BMX freestylers zijn ‘goed gek’, bleek zaterdag bij Red Bull Uncontained in Nijmegen.

  Een startafdaling van 14 meter - bijna loodrecht omlaag - en schansen van 7, 8 meter terwijl 2 tot 3 meter gangbaar is. Dat waren zaterdagavond in Nijmegen nog nooit vertoonde baanafmetingen in Red Bull Uncontained. Waarom dit BMX Freestyle-evenement met zestien van de beste wereldtoppers werd gehouden? Voor de lol, voor de eer. En om te laten zien hoe mooi BMX freestylen kan zijn (en worden).

  Publiek vermaken


  Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

  Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

  Ronald Koeman, Andriy Shevchenko (bondscoach Oekraïne) en Franco Foda (bondscoach Oostenrijk). /Dean Mouhtaropoulos | Getty Images

  Foto van 'Erik Jonk'

  1 DEC 2019

  Een niet te volgen loting geeft Oranje iets meer duidelijkheid voor EURO 2020. Ook voor toernooidirecteur Gijs de Jong.

  Oostenrijk als tweede tegenstander. Een openingsduel tegen Oekraïne. En Roemenië als mogelijke opponent nummer vier. Of Georgië. Of Noord-Macedonië. Of Wit-Rusland. Of Kosovo. Dat wisten het Nederlands elftal en bondscoach Ronald Koeman na de loting voor Euro 2020. Grote voetbalnamen graaiden in het Roemeense Boekarest de balletjes uit de glazen kommen (zo pakte Ruud Gullit Oranje), maar te volgen was het amper.

  Hilarisch gezicht Löw


  Vitesse-trainer neemt direct vijfde nederlaag op rij

  Vitesse-trainer neemt direct ontslag na vijfde nederlaag op rij

  Leonid Slutskiy, trainer bij Vitesse, neemt na vijf nederlagen op rij direct ontslag. / ANP

  Foto van 'Amarins de Boer'

  29 NOV 2019

  Trainer Leonid Sloetski heeft onmiddellijk na de nederlaag van Vitesse bij sc Heerenveen (3-2) ontslag genomen. De Russische coach trok zelf zijn conclusie na het vijfde verlies op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

  „Ik heb een mooie tijd gehad in Nederland", zei Leonid Sloetski (48) bij FOX Sports. „Nu heeft de club iemand anders nodig om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen." Sloetski deelde zijn beslissing meteen na het duel aan de spelersgroep mee.

  Sloetski was bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. „Ik heb in mijn lange loopbaan niet eerder zo vaak achter elkaar verloren. In deze situatie gaat het niet meer om de trainer, maar om de club en de fans. Daarom kan ik niet anders dan deze stap zetten. Ik heb hard gewerkt, er alles aan gedaan, maar ook dit hoort erbij. In het voetbal kun je nu eenmaal van 'hero to zero' gaan. Dat is niet iets om dramatisch over te doen."


  Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook
  Likeability of5

  Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook

  Ziyech wandelt rustig met het jongetje richting beveiliger. / Geert van Erven | Getty Images

  Foto van 'Erik Jonk'

  28 NOV 2019

  Een knuffelactie van Ajacied Hakim Ziyech met een Frans jongetje, heeft bijval uit de hele wereld gekregen. Ook uit Rotterdam en Eindhoven.

  Hakim Ziyech viel woensdagavond in het Champions League-duel in en tegen Lille niet alleen op door zijn geweldige voetbal, doelpunt en armblessure. Nee, ook – en vooral – zijn actie met een Frans jongetje dat het lukte het veld op rennen sprong in het oog. Waar bij volwassen ongenode veldbetreders in paniek schieten en zich na een spurt op de ‘dader’ storten, daar bleef iedereen nu rustig. Dankzij de Ajacied, die een arm om de schouder van het kind legde, hem en knuffel gaf en rustig richting een beveiliger wandelde. Via de vader van het jongetje ontving de fan na afloop van Lille – Ajax nog Ziyechs wedstrijdshirt.

  Een kind dat zijn idool zag


  love
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

  Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

  Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. / Basic-Fit

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  28 NOV 2019

  Vijf weken hebben de sportieve vrouwen rondom de Overtoom in Amsterdam het zonder sportschool moeten stellen. Woensdag heropende dan toch eindelijk de vernieuwde Ladies Only Gym van Basic-Fit de deuren.

  Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. Een team vrouwen van Basic-Fit deed zelf onderzoek én liet onderzoek uitvoeren. Wat willen vrouwen in een sportschool nu écht? Zo blijkt onder andere dat vrouwen zich vaker schamen, omdat ze niet weten hoe fitnessapparaten werken. Videoschermen met uitleg moeten de schaamte doen verdwijnen. Daarnaast hebben vrouwen meer behoefte aan een huiselijke entree en sporten ze graag samen, deels om elkaar te motiveren.

  Bij binnenkomst hoef je - gelukkig voor veel sportieve vrouwen - geen Barbie’s Sportschool-taferelen te verwachten. Ja, met planten, mintgroen, grijs en inspirerende quotes op de muur, is de inrichting wel feminien te noemen. De verlichting is prettig. Geen fletse tl-lampen, waardoor de sportschool meer de uitstraling van een luxe gym dan een typische sportplek voor vrouwen krijgt. Om toch een beetje aan de clichés te voldoen, zijn de kleedkamer én fitnessapparatuur wel roze. Subtiel, maar roze. Het deert de leden weinig: ze trekken een sprintje naar de kleedkamer om daarna zo snel mogelijk de nieuwe cardioapparatuur, gewichten en virtuele lessen uit te proberen.


  Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

  Camera videoWereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

  Daniel Wedemeijer (vooraan) bekijkt de 14 meter hoge starthelling.

  Foto van 'Erik Jonk'

  28 NOV 2019

  De wereldtop aan BMX’ers is neergestreken in Nijmegen. Zaterdagavond zullen de freestyle waaghalzen ongelooflijke capriolen uithalen tijdens Red Bull Uncontained. Dat kun je live zien (zie onderaan).

  De voormalige Papierfabriek van Nijmegen staat al langere tijd leeg, maar op dit moment is er reuring van jewelste. Tientallen werklieden zijn bezig, continu gehamer op staal klinkt door de lege hal. Nou ja, leeg: een enorm BMX-park is al verrezen. De werklieden zijn bezig met het bouwen van tribunes op grote hoogte. Dat hier wat staat te gebeuren is wel zo duidelijk. We zien de voorbereidingen van het nieuwe BMX Freestyle-evenement Red Bull Uncontained.

  Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

  Daniel Wedemeijer vliegt door de oude papierfabriek van Nijmegen.


  Trainer Conte geeft zijn voetballers seksadvies

  Antonio Conte/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  22 NOV 2019

  De Italiaanse voetbaltrainer Antonio Conte staat bekend om zijn drukke gebaren langs het veld. De trainer is dan ook enorm bevlogen. Zo erg zelfs, dat zijn adviezen lang niet alleen maar over voetbal gaan.

  Conte - momenteel trainer van onder andere Stefan de Vrij bij Internazionale - geeft zijn spelers ook advies voor in de slaapkamer. Zo vertelt hij tegenover L'Equipe. „Ik ben ook speler geweest. Tijdens de competitie is het best dat het seksuele contact eerder van korte duur is."

  Zo min mogelijk inspanningen


  Van der Poel en Hassan: het sportkoppel van 2019

  Mathieu van der Poel juicht na weer een overwinning/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  22 NOV 2019

  De shortlists voor het Sportgala worden zondag bekendgemaakt. Metro doet alvast uit de doeken wie met de prijzen aan de haal moeten gaan.

  Man: Mathieu van der Poel (24)

  Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg duurde twaalf kilometer te lang, maar los daarvan kende Mathieu van der Poel een droomseizoen. Hij werd wereldkampioen veldrijden en heeft daar momenteel een ongekende zegereeks van 31 wedstrijden. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen, maar zijn meest memorabele prestaties leverde hij op de weg met een paar imponerende sprints in de ronde van Groot-Brittannië, Dwars door Vlaanderen, maar vooral de Amstel Gold Race. Op drie kilometer van de streep leek Van der Poel nog kansloos voor de zege. Door een geweldige inspanning kwam zijn groep terug bij de koplopers. Daar bleek hij nog genoeg energie over te hebben om de rest gewoon uit het wiel te sprinten. Daarmee was hij de eerste winnaar van de enige Nederlandse klassieker in achttien jaar tijd. Dat moet genoeg zijn om Virgil van Dijk, Michael van Gerwen, Noël van ’t End, Harrie Lavreysen, Patrick Roest en Max Verstappen achter zich te houden.


  Likeability of5

  Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  20 NOV 2019

  Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

  Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

  Tegengeluid


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

  José Mourinho/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  20 NOV 2019

  Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

  Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

  Gratis de deur uit


  Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone
  Likeability of5

  Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

  Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  18 NOV 2019

  Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

  Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

  Meer innovaties


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

  Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

  Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  17 NOV 2019

  Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

  Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

  Pierre Gasly


  Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

  Letesenbet Gidey. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  17 NOV 2019

  De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

  Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

  Foto: ANP


  Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
  Likeability of5

  Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

  Foto van 'Erik Jonk'

  17 NOV 2019

  Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

  Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

  Puntje halen


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of5

  Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

  Virgil van Dijk/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  16 NOV 2019

  Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

  Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

  Strafschop à la Stam


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Verstappen grijpt poleposition in Brazilië

  Verstappen mag zondag aan kop beginnen/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  16 NOV 2019

  Max Verstappen begint de Grote Prijs van Brazilië zondag vanaf poleposition. De 22-jarige Nederlander was in zijn Red Bull de snelste in de kwalificatie. Verstappen zette met 1.07,508 de beste tijd neer op het circuit van Interlagos in São Paulo.

  De Nederlandse coureur veroverde in augustus van dit jaar in Hongarije zijn eerste 'pole' in de Formule 1. Verstappen was eind vorige maand in Mexico ook de snelste in de kwalificatie, maar moest voor straf drie plaatsen naar achteren op de startopstelling omdat hij in het laatste deel van de sessie gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd.

  Verjaardagscadeau