'Een WK met 48 landen wordt WK Behangkijken'

10 januari 2017 om 11:47 door Johan van Boven
'Een WK met 48 landen wordt WK Behangkijken'

Gianni Infantino heeft zijn zin. Het plan van de FIFA-voorzitter om het aantal deelnemers aan een WK uit te breiden van 32 naar maar liefst 48 landen is goedgekeurd door de mondiale federatie van de wereldvoetbalbond. Dit wordt tijdens het WK van 2026 voor het eerst ingevoerd in de vorm van 16 poules van 3 landen. Wat zijn de belangrijkste consequenties van dit besluit?

„De kloof tussen de clubs en de nationale voetbalbonden wordt op deze manier alleen maar groter”, aldus sportmarketeer Chris Woerts, ex-directeur van de Eredivisie CV en voormalig directeur van Feyenoord en Sunderland. „De UEFA en FIFA praten niet met clubs, maar alleen met de bonden. Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië zijn dolblij, omdat zij met veel meer landen aan een WK kunnen meedoen. Terwijl Europese clubs juist tegen het plan waren, omdat de belasting voor spelers nog groter wordt.”

Eigen Super League

Clubs zullen zich daarom steeds sterker gaan maken om zich van de UEFA en FIFA af te scheiden en een eigen Super League te beginnen, zegt Woerts. „Het enige dat de clubs nodig hebben om dat te kunnen doen, is een scheidsrechter en tuchtrecht. De wereldvoetbalbond heeft al gezegd dat spelers van een club die zich afscheidt niet langer voor het nationale elftal mogen uitkomen. Een belangrijk drukmiddel om de clubs binnenboord te houden. Maar spelers zien een WK met 48 landen helemaal niet zitten, dus zeggen ze straks: laat dat WK maar zitten. Ze verdienen tenslotte bij hun club hun geld en ze hebben geen trek in de extra fysieke belasting. Wat is zo'n toernooi nog waard met al die kleine landjes?”

Voor de voetballiefhebber voor de buis heeft de uitbreiding van het aantal deelnemers ook grote gevolgen. Volgens Woerts kunnen alle groepswedstrijden schriftelijk worden afgedaan. „Het wordt pas vanaf de knockt-outfase interessant, net als tijdens het EK van vorig jaar. Wales en IJsland waren leuke uitschieters, maar verder was het huilen met de pet op qua niveau en spektakel. Een WK met 48 landen wordt een WK Behangkijken. De kijker krijgt een heleboel lusteloze potjes voorgeschoteld, omdat vooraf al makkelijk te voorspellen is wie er in de groepsfase de wedstrijden gaan winnen.”

Kassa

De belangrijkste drijfveer voor de FIFA om voor deze opzet van het wereldkampioenschap te kiezen, is uiteraard geld. Het aantal wedstrijden gaat van 64 naar 80, dus stromen er meer tv-gelden in de kassa van de penningmeester in Zürich. „Massa is kassa”, noemt Woerts het. „En dat allemaal ten koste van de clubs. Sportief gezien slaat deze vernieuwing nergens op.” 

Op Twitter wordt vol ongeloof gereageerd op het besluit om de WK's vanaf 2026 met 48 landen af te werken:

 
 
 
 
 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!