Duitsers negeren Ronaldo en Messi en kiezen Kroos

11 januari 2017 om 15:45 door Sander Schomaker
Duitsers negeren Ronaldo en Messi en kiezen Kroos

Bij de verkiezing van beste voetballer van het jaar op het FIFA-gala gingen, zoals bekend, veruit de meeste stemmen naar Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Toch kozen lang niet alle bondscoaches, aanvoerders en internationale journalisten voor de Portugees of de Argentijn als beste speler.

Opvallend is het chauvinistische stemgedrag van met name de Duitse stemgerechtigden. Zo negeerde de Duitse bondscoach Joachim Löw zowel Messi als Ronaldo. Als beste speler koos 'Jogi' Toni Kroos. Op nummer twee kwam bij de bondscoach Mesut Özil en op nummer drie Manuel Neuer. Juist, allemaal Duitsers dus op het Duitse lijstje. ‘How Löw can you go?’

Zijn aanvoerder Neuer koos op bijna dezelfde manier, ook de goalie negeerde Ronaldo en Messi en ging voor Kroos als beste speler. Net als zijn bondscoach zette hij Özil op plek twee. Als derde koos de doelman zijn ploeggenoot bij Bayern München: de Pool Robert Lewandowski. Ook de bondscoach van Roemenië koos voor drie Duitsers als beste spelers. Op nummer 1 zette hij Kroos, daarna kwam Neuer en tenslotte Özil. Niet zo verrassend trouwens dat de bondscoach van Roemenië één dikke lijn trekt met de Duitse afvaardiging. De Roemeense keuzeheer is namelijk niemand minder dan Christoph Daum.

Vardy

Maar het kan nog gekker. Vier ‘kenners’ kozen Leicester City-topscorer Jamie Vardy als beste speler van de wereld. Deze stemmen kwamen dan ook uit echte traditionele voetballanden als Vanuatu, Chinees Taipei en de Turks- en Caicoseilanden. Opvallend was ook dat Chris Wood, de aanvoerder van Nieuw-Zeeland, als enige koos voor de Belg Kevin De Bruyne als beste speler van de wereld. De inmiddels 38-jarige doelman Gianluigi Buffon werd door maar liefst vier aanvoerders en vier bondscoaches gekozen tot beste speler van de wereld. Allemaal echte voetballiefhebbers zullen we maar zeggen.

Lambertus

Tenslotte de Oranje-inbreng. Die was bijzonder klein dit jaar omdat er geen Nederlanders voorkwamen in de shortlist van 23 spelers waaruit gekozen kon worden. Bondscoach Danny Blind en aanvoerder Arjen Robben lieten verrassend Messi links liggen. Het Oranje-duo vond Ronaldo en Kroos kennelijk beter dan de Argentijn. Als derde koos Blind voor Antoine Griezmann en Robben voor ploeggenoot Lewandowski.

Dan was de keuze van good old Lambertus van Marwijk een stuk logischer. De bondscoach van Saudi-Arabië koos voor Messi, Ronaldo en Neymar.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!