Coolsingel is nog ver weg voor Feyenoord

11 januari 2017 om 07:30 door Vick ten Wolde
Coolsingel is nog ver weg voor Feyenoord
Dirk Kuyt hoopt dit kunstje op de Coolsingel te herhalen, maar dan met de kampioensschaal. Foto: ANP.

Wat moet winterkampioen Feyenoord doen om aan het eind van de rit met de schaal op het stadhuisbordes te staan? Drie rood-witte oud-kampioenen aan het woord.

Onpasseerbaar

John de Wolf en John Metgod vormden een onpasseerbaar verdedigingsduo en werden met Feyenoord in 1993 kampioen. Met verregaande interesse volgen zij hun oud-werkgever.

 

Feyenoord hervat het seizoen tegen Roda JC, Willem II en NEC. In die wedstrijden moeten de Rotterdammers Karim El Ahmadi missen, die in januari actief is op de Afrika Cup. Een groot gemis, maar tegen ‘de kleintjes’ moet je alsnog de wedstrijden zonder al te veel moeite winnen, vindt Metgod. De Wolf deelt die ervaring. „Het is voor Feyenoord belangrijk dat het sterk uit de startblokken schiet. Die eerste paar wedstrijdjes winnen, geloof mij, dan gaat het bij iedereen leven.” De titelkoorts zal met de week toenemen in Rotterdam zolang Feyenoord de ranglijst blijft aanvoeren.

Genoeg ervaring

De situatie waarin Feyenoord nu zit is compleet anders dan in 1993. Toen waren het de Rotterdammers die het hele seizoen op PSV aan het jagen waren en twee wedstrijden voor het einde van het seizoen over de Eindhovenaren heen wipte. Ervaren spelers als Kenneth Vermeer, Dirk Kuyt of Karim El Ahmadi en de ervaring die de trainer Giovanni van Bronckhorst en zijn assistent Jan Wouters als oud-prof met zich meebrengen moeten voorkomen dat de selectie de controle verliest. Niet alleen algemeen directeur Eric Gudde en technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord hebben vertrouwen in Van Bronckhorst. 

 

„Ik ben ervan overtuigd dat Gio in moeilijke tijden de selectie goed kan voorbereiden. Ze staan niet voor niets bovenaan”, vertelt De Wolf. Metgod legt de verantwoordelijkheid meer bij de spelers. „Gio kan voor de wedstrijd of in de rust invloed uitoefenen, maar zodra de spelers het veld opstappen zijn zij degene die het moeten doen.”

Teamspirit

Een woord dat bij zowel De Wolf als bij Metgod veelvuldig terugkomt is teamspirit. Het belang van het team staat boven het individu. Een eventuele keeperswissel, de kwalitatief iets betere Vermeer in plaats van de tot zover foutloze Brad Jones, kan voor een kink in de kabel zorgen. „Als je een betere speler op de bank hebt zitten, dan moet die gewoon spelen. Bij een keeper ligt zo’n dergelijke wissel altijd wat gevoeliger. Vermeer moet niet gaan hopen op een fout van Jones, maar op zichzelf focussen en kijken naar het volledige plaatje: kampioen worden”, zegt De Wolf.

 

Vertrouwen en een juiste afstemming tussen verdediging en keeper is een van de sleutels tot het kampioenschap. Metgod: „Als verdediger raak je niet zo snel van je stuk als je een andere doelbewaker achter je hebt staan. Zeker niet als het kwaliteitsverschil tussen Vermeer en Jones zo klein is.”

Communiceren

Als het seizoen zijn apotheose bereikt neemt de druk bij de spelers toe. Het visualiseren van de Feyenoordselectie op de Coolsingel met de kampioensschaal in de hand begint dan steeds serieuzere vormen aan te nemen. Maar de weg naar de Coolsingel is nog lang en onervarenheid en te veel druk kan de Rotterdammers tegenwerken. Ulrich van Gobbel maakte twee kampioenschappen met Feyenoord mee, in 1993 en 1999. Spanning en druk hoeven volgens hem geen doorslaggevende rol te spelen. „Je moet ervoor waken dat je met pap in de benen het veld opstapt.”

Om dat te voorkomen is blijven communiceren erg belangrijk. „Ervaren jongens als Kuyt en El Ahmadi moeten met de jongere generatie blijven praten. En ik zie gewoon een stuk volwassener Feyenoord dan vorig jaar. De spelers hebben daarnaast al laten zien om te kunnen gaan met tegenslagen. Ik heb er vertrouwen in, maar we moeten niet te vroeg juichen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!