Johan van Boven
Johan van Boven Sport 18 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

El Ahmadi hoopt op stabiel wifi tijdens Afrika Cup

„Ik schrok er eerlijk gezegd een beetje van”, lacht Karim El Ahmadi als het over de reactie van het publiek gaat, nadat hij in het duel met Vitesse (3-1) een gele kaart pakte. De Feyenoordsupporters klapten hun handen stuk en scandeerden uitbundig de naam van de middenvelder.

El Ahmadi pakte zijn vijfde prent van het seizoen bewust, zodat hij na de winterstop geen last heeft van de schorsing. Hij doet dan in Gabon met Marokko mee aan de Afrika Cup en als hij terugkeert in Nederland, staat hij niet meer op scherp. Als de Leeuwen van de Atlas de finale halen, moet Feyenoord het maar liefst vier competitiewedstrijden (Roda JC, Willem II, NEC en FC Twente) en een bekerduel (Vitesse) zonder hem doen.

Een groot gemis, want de 31-jarige international is een van de belangrijkste steunpilaren van de winterkampioen. Het is geen toeval dat hij geblesseerd op de tribune zat toen Feyenoord bij Go Ahead Eagles de enige competitienederlaag van dit seizoen leed. Zijn ploeggenoten hadden dan ook graag gezien dat El Ahmadi niet naar Afrika afreist.

Stiekem

„Van mij mag hij hier blijven”, zegt Rick Karsdorp met een knipoog. „Het is jammer dat we hem moeten missen, maar het is voor Karim natuurlijk prachtig dat hij voor zijn land kan uitkomen op zo’n toernooi. Als club moeten we stiekem hopen dat Marokko snel wordt uitgeschakeld, maar voor hem zelf hoop ik dat hij zo ver mogelijk komt.”

De voorbereiding op de Afrika Cup begint voor El Ahmadi op 28 december, als hij met Marokko naar Abu Dhabi op trainingskamp gaat. Voor die tijd had hij graag nog een paar wedstrijden met Feyenoord gespeeld. „Ik vind het jammer dat de winterstop nu al is aangebroken, omdat we met een mooie stijgende lijn bezig zijn. Na de winterstop is het altijd weer anders. Iedereen komt terug van vakantie en moet het ritme weer zien op te pakken. Hopelijk lukt dat snel, want de eerste paar weken na de winterbreak zullen cruciaal zijn. Jammer genoeg ben ik er zelf niet bij, maar we hebben genoeg jongens die op mijn positie kunnen spelen.”

Livestream

Vanuit Gabon zal hij zijn ploeggenoten op de voet volgen. Althans, hij gaat een poging wagen. „Ik hoop dat mijn wifi daar sterk genoeg is om via een livestream te kijken. 3G of 4G zal daar ook niet al te best zijn. Anders houd ik het via livescore.com bij of bel ik met iemand die de wedstrijd zit te kijken. Dat komt wel goed.”

Ondanks dat El Ahmadi het jammer vindt dat hij in de titelstrijd enkele wedstrijden van zijn Feyenoord moet missen, verheugt hij zich enorm op zijn derde deelname aan de Afrika Cup. „Gabon is geen land met een wereldeconomie, dus niet alles zal even goed geregeld zijn. Neem alleen al de velden waar we op moeten spelen. Maar dat is Afrika, dat is juist de charme van het toernooi. Het is wellicht mijn laatste Afrika Cup en ik wil heel graag belangrijk zijn voor Marokko. Ik heb twee keer eerder meegedaan en toen overleefden we de eerste ronde niet. De mensen snakken naar succes en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. De laatste acht jaar hebben we niet veel laten zien met Marokko, daar moet nu verandering in komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.