Ron Jans: Geef de vierde man een andere plek

1 december 2016 om 07:35 door Johan van Boven
Ron Jans: Geef de vierde man een andere plek
Ron Jans heeft het al járen regelmatig aan de stok met de vierde man.

Of het nu gaat om een uitbal, een licht duwtje, een keiharde overtreding of een doelpunt; de kans is groot dat bij dergelijke spelsituaties de vierde man een trainer op zijn dak krijgt. Kijk maar eens een weekend lang naar alle Eredivisiewedstrijden op Fox Sports. Om de haverklap gaat er een coach verbaal de confrontatie aan met de man die voornamelijk de wissels en blessuretijd moet doorgeven.

„Het enige dat een trainer tegen de vierde man mag zeggen, is: mijnheer, mag ik wisselen”, zegt KNVB-scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. „Maar wij begrijpen heus wel dat een coach af en toe vragen heeft over bijvoorbeeld een gegeven gele kaart. Emotie hoort erbij in het voetbal. Maar het valt mij wel op dat die emotie vaak alleen gericht is op de arbitrage, terwijl trainers soms onbewogen naar de grootste fouten van eigen spelers zitten te kijken. De vierde man is een kop van Jut geworden.”

Autoritair

Iemand die daar als geen ander over kan mee praten is Ron Jans. De trainer van PEC Zwolle heeft het regelmatig aan de stok met de vierde. Hij steekt de hand in eigen boezem. „Ik hou me daar te veel mee bezig, daar moet ik aan werken.” Maar hij belicht ook graag de andere kant van het verhaal. „De vierde man zou zich relaxter en minder autoritair kunnen opstellen. Tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen FC Groningen stond ik één keer op, omdat ik vond dat we recht hadden op een vrije trap. Vervolgens werd ik er in de rust op gewezen dat ik op het randje zat en de volgende keer naar de tribune zou worden gestuurd.”

 

Jans kijkt wat dat betreft soms met jaloezie naar buitenlandse competities, zoals de Primera División. Tijdens wedstrijden van Atlético Madrid ziet hij trainer Diego Simeone continu uit zijn dak gaan. „Het is toch mooi om te zien hoe zo’n man meeleeft”, vraagt Jans. „Als wij dat in Nederland doen, zitten we elke week op de tribune. Trainers moeten zich gedragen, maar er moet wel ruimte zijn voor emotie. Het is maar net hoe je met elkaar omgaat. Daar moeten wij als trainers en arbitrage sámen een oplossing voor vinden.”

We opperen dat de vierde man tussen de trainers uit kan worden gehaald en op een andere plek moet worden ondergebracht. „Een uitstekend plan”, vindt Jans. De vraag is echter waar hij dan moet worden gepositioneerd langs het veld.

De vierde man naar de andere kant van het veld verplaatsen zou een optie kunnen zijn. Maar scheidsrechter Ed Janssen, die veel ervaring heeft als vierde man, haalt het idee direct onderuit. „Praktisch gezien is het geen enkel probleem. Maar de vierde official is in de jaren negentig in het leven geroepen, omdat trainers en wisselspelers in de nek van de grensrechter stonden te hijgen bij belangrijke beslissingen van de scheidsrechter. Vanaf dat moment konden ze terecht bij de vierde man, zodat de grensrechter zich op het spel kon blijven concentreren. Dus als we nu de vierde man weghalen, staat iedereen weer bij de assistent-grensrechter te protesteren. Daar schieten we niet veel mee op.”

Regiemeisje

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende vindt dat de vierde man een veel te prominente rol bekleedt tijdens wedstrijden. ,,Misschien dat een iets bescheidenere positie al helpt. In mijn tijd was de vierde official er alleen voor de administratieve rompslomp rond wissels en blessuretijd en zat hij onopvallend op een stoeltje. Nu moet hij per se staan. Geen idee waarom. Om beter te kunnen waarnemen zodat hij de scheidsrechter kan helpen? Kom op, in de top heeft een scheidsrechter toch niet de hulp nodig van iemand die drie treden lager staat op de arbitrale ladder? Zet hem weer gewoon op een stoel naast het regiemeisje van Fox Sports en de kabeltrekker. Zo vlak voor de dug-outs is hij alleen maar een irritatiepoppetje voor de trainers en spelers op de bank.”

Trainers, assistenten en wisselspelers verbieden contact te hebben met de vierde man, vindt Janssen geen optie. „De arbitrage is er niet om als een stel robots over het veld te lopen. De sleutel tot succes is juist goed met elkaar communiceren. Maar dan wel op een normale manier. Als ik hoor dat mijn vierde official arrogant doet tegen een coach, zeg ik daar ook wat van. Wanneer een trainer over de schreef gaat, sturen we hem naar de tribune. Dan doet hij het de wedstrijden erna rustiger aan. We moeten het met z’n allen een beetje leuk zien te houden.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!