Sport

Harry Vermeegen wil meer dan golfen en zwemmen

Foto van 'Johan van Boven'

17 NOV 2016

Het jochie was een jaar of twaalf, schat Harry Vermeegen. Hij kon de voormalig televisiepresentator dus nooit kennen van programma’s als Pisa, Die 2: Nieuwe Koeien of De Regenjas. „Maar hij stond bovenop de rem van zijn fiets en schreeuwde mijn naam. Hij moest en zou een selfie met mij maken”, zegt Vermeegen. „Het jongetje ging volledig uit zijn plaat en zei dat hij al mijn filmpjes had gezien. Tegenwoordig kennen ze mij van YouTube, Instagram en Facebook.”

Want hoewel hij in 2011 voor het laatst op tv te zien was met een eigen programma (Leven als een prof bij RTL7), maakt Vermeegen nog altijd video-items. Korte interviewtjes op de voor hem zo kenmerkende wijze. Inmiddels niet meer met een complete cameraploeg om zich heen maar met een handcamera of smartphone. Zijn opdrachtgever is de website Voetbalflitsen.nl, een heel ander medium dan pak ‘m beet Veronica, SBS6 of RTL5.

60.000 kijkers

„Als ik tegen Jurgen Streppel zeg: ram die bal ’s het stadion uit, kijken daar 60.000 mensen naar”, zegt Vermeegen met enige vorm van trots. „Nu trek ik soms veel meer kijkers dan vroeger op tv, vooral dankzij social media. Als er iets online komt dan – pats – stromen de reacties gelijk binnen. En dat ik gelijk het aantal views kan zien, vind ik geweldig. TV is vandaag de dag alleen nog maar voor ‘Ouwe Lullitas’, televisiezenders zijn alle jongeren kwijtgeraakt. Wat ik nu doe, is de toekomst.”

Vroeger kenden alle spelers hem en vonden het zelfs een eer om in zijn programma’s te verschijnen. „Anders hoorde je er niet bij.” Tegenwoordig weet niet iedereen wie Vermeegen is. Een tijdje terug moest Donny van de Beek bijvoorbeeld aan de perschef vragen wie die Harry nou precies was. „Dat komt soms voor. Maar toen ik Van de Beek daarna tegenkwam, liep hij enthousiast op mij af.”

Vermeegen komt zo’n vier à vijf keer per jaar naar Nederland om een reeks video’s op te nemen. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen en het weer in Florida is doorgaans een stuk aanlokkelijker dan in Nederland. Waarom stapt hij dan tóch in het vliegtuig om korte filmpjes met voetballers op te nemen? „Het heeft niets te maken met loslaten ofzo. Als ik dat echt niet had gekund, was ik in Nederland blijven wonen. Maar ik woon nu in totaal al dertig jaar in het buitenland. Ik vind het gewoon nog heel leuk om te doen. In de voetbalwereld voel ik me nog altijd als een vis in het water. Wat moet ik dan? Alleen maar golfen en in mijn zwembad liggen? Haha, daar word ik niet gelukkig van. Dan stort ik in! In mijn hoofd moet ik altijd bezig blijven. Het aller slechtste dat een mens kan doen, is met pensioen gaan. Dan kun je van het leven gaan genieten, zeggen ze. Wat een onzin.”

Met name voor het programma De Regenjas maakte Vermeegen de mooiste trips om reportages te maken. „Op bezoek bij Gerald Vanenburg in Japan? Geen probleem! Naar Louis van Gaal in Barcelona? Doen we! We hadden een budget van een ton per aflevering en we maakten er twintig. Dus 2 miljoen euro! Nu heb ik nul budget. Maar sommige items zouden zo in De Regenjas hebben gepast, alleen staan ze nu op internet en social media. Voetbalflitsen.nl heeft min of meer aangegeven ermee te willen stoppen, dus ik ben op zoek naar een nieuw platform of een sponsor. Tot nu toe heb ik er nauwelijks iets mee verdiend, maar dat hoeft helemaal niet. Zolang ik een platform heb en mijn filmpjes goed worden bekeken, blijf ik het doen. Tot er op een gegeven moment het moment aanbreekt dat mensen zeggen: sodemieter nou maar op met jouw geouwehoer. Dan maak ik een diepe buiging en stop ik.”

Tot die tijd heeft Vermeegen nog één diep gekoesterde wens. Hij wil dolgraag een documentaire maken met Willem van Hanegem. „Omdat het zo’n bijzondere man is. Een week of tien dagen met hem op pad. Gewoon bij hem in de auto stappen en zeggen: Nou Willem, waar gaan we naartoe? Koetjes en kalfjes, tankstation, koffie, dat werk. Maar ja, dan moet er wel iemand zijn die dat idee ziet zitten en er budget voor vrijmaakt. Het moet nu wel zo’n beetje worden opgenomen, want Willem en ik hebben het eeuwige leven niet natuurlijk.”

Dankzij YouTube kunnen we in de tijdmachine stappen en kijken hoe Vermeegen voor zijn programma De Regenjas met de 19-jarige Dirk Kuyt sprak:


Views

200+

Tom Dumoulin gaat nu pas flink cashen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 MEI 2017

Als er een sport is waarbij atleten moeten afzien, dan is het wel wielrennen. Helaas voor Dumoulin en co. verdienen zij heel wat minder dan de gemiddelde voetballer. Dumoulin, onze nieuwe nationale held en boegbeeld van het wielrennen, fietste de afgelopen drie weken een kleine 260.000 euro bij elkaar in Italië. De winst in het algemeen klassement leverde Dumoulin 205.668 euro op. Elke dag dat hij de roze trui droeg was goed voor 1.000 euro. De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.

Delen

Een leuk bedrag, maar het is niet zo dat Dumoulin die 260.000 euro zelf mag houden. Het is in de wielerwereld namelijk een goed gebruik om de prijzenpot te verdelen over de hele ploeg. Voor de duidelijkheid: dat zijn naast de renners ook de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers. Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth is dat ongeveer 90 procent.


Views

2k+

Tour de France: de verdeling van het prijzengeld

Foto van 'Kees Leurink'

27 JUL 2015

Drie weken ploeteren, afzien en strijden in de bloedhete Franse zon. Daar staat vast wel een leuk geldbedrag tegenover, nietwaar? Nou, dat verschilt enorm. Zo verdiende winnaar Chris Froome meer dan een half miljoen euro voor zijn ploeg, mede door zijn eindoverwinning in het algemeen klassement. En wat fietste LottoNL-Jumboknecht Thomas Leezer, de nummer 153 in het klassement, bij elkaar? 400 euro.

Lees ook: Meer prijzengeld US Open

De renners in de Ronde van Frankrijk konden op veel manieren geld bij elkaar sprokkelen. De eindoverwinning levert bijvoorbeeld exact 450.000 euro op. Etappewinst? Hoppa, 8.000 euro erbij. Een dagje aanvallen, waarna je een etappe met het rode rugnummer mag koersen? 2.000 euro.


Views

900+

Camera videoDuitse bondscoach Löw op ongelukkig moment gefilmd

Joachim Löw. Archieffoto: AFP.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

13 JUN 2016

Wereldkampioen Duitsland begon het EK met een 2-0 zege op Oekraïne. Reden tot blijdschap dus voor bondscoach Joachim Löw, maar het was niet alleen maar lachen voor de oefenmeester. Na het duel werd de spot gedreven met de bondscoach nadat hij op een ongelukkig moment door de camera’s in beeld werd gebracht.

Hand in de broek


Views

1k+

Beeld: AFP / Jupiter Police Departmen
Likeability of 5

De vrije val van Tiger Woods

Beeld: AFP / Jupiter Police Department

Foto van 'Jeroen Haverkort'

22 AUG 2017

Uitgelekte naaktfoto’s, uit de tijd dat Woods (41) een affaire had met meervoudig alpineski-kampioene Lindsey Vonn (32), is het zoveelste trieste hoofdstuk uit het ontspoorde leven van een groot kampioen. Woods heeft advocaat Michael Holtz in de arm genomen, die de onmiddellijke verwijdering van de foto’s heeft geëist. Zo niet, dan volgt juridische actie en zal de golfer een flinke schadevergoeding eisen.

Verwarde indruk

Woods ligt zelf ook onder vuur. Eind mei werd hij midden in de nacht achter het stuur van zijn beschadigde Mercedes-Benz slapend aangetroffen op de vluchtstrook terwijl de motor nog draaide. Woods maakte een verwarde indruk toen hij wakker werd gemaakt door de politie. In eerste instantie werd er gedacht aan drugs en/of alcohol. In een statement stelde Woods dat hij niet dronken was maar dat ‘mijn toestand kwam door een onverwachte reactie op voorgeschreven medicijnen’.


lovesad
user_1d9a9a87637c61417bc8960ed952ce111bb41b31_avataruser_6699945c2a98225114285b8056035c4b29457583_avatar

Views

500+