Johan van Boven
Het jochie was een jaar of twaalf, schat Harry Vermeegen. Hij kon de voormalig televisiepresentator dus nooit kennen van programma’s als Pisa, Die 2: Nieuwe Koeien of De Regenjas. „Maar hij stond bovenop de rem van zijn fiets en schreeuwde mijn naam. Hij moest en zou een selfie met mij maken”, zegt Vermeegen. „Het jongetje ging volledig uit zijn plaat en zei dat hij al mijn filmpjes had gezien. Tegenwoordig kennen ze mij van YouTube, Instagram en Facebook.”
Want hoewel hij in 2011 voor het laatst op tv te zien was met een eigen programma (Leven als een prof bij RTL7), maakt Vermeegen nog altijd video-items. Korte interviewtjes op de voor hem zo kenmerkende wijze. Inmiddels niet meer met een complete cameraploeg om zich heen maar met een handcamera of smartphone. Zijn opdrachtgever is de website Voetbalflitsen.nl, een heel ander medium dan pak ‘m beet Veronica, SBS6 of RTL5.
„Als ik tegen Jurgen Streppel zeg: ram die bal ’s het stadion uit, kijken daar 60.000 mensen naar”, zegt Vermeegen met enige vorm van trots. „Nu trek ik soms veel meer kijkers dan vroeger op tv, vooral dankzij social media. Als er iets online komt dan – pats – stromen de reacties gelijk binnen. En dat ik gelijk het aantal views kan zien, vind ik geweldig. TV is vandaag de dag alleen nog maar voor ‘Ouwe Lullitas’, televisiezenders zijn alle jongeren kwijtgeraakt. Wat ik nu doe, is de toekomst.”
Vroeger kenden alle spelers hem en vonden het zelfs een eer om in zijn programma’s te verschijnen. „Anders hoorde je er niet bij.” Tegenwoordig weet niet iedereen wie Vermeegen is. Een tijdje terug moest Donny van de Beek bijvoorbeeld aan de perschef vragen wie die Harry nou precies was. „Dat komt soms voor. Maar toen ik Van de Beek daarna tegenkwam, liep hij enthousiast op mij af.”
Vermeegen komt zo’n vier à vijf keer per jaar naar Nederland om een reeks video’s op te nemen. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen en het weer in Florida is doorgaans een stuk aanlokkelijker dan in Nederland. Waarom stapt hij dan tóch in het vliegtuig om korte filmpjes met voetballers op te nemen? „Het heeft niets te maken met loslaten ofzo. Als ik dat echt niet had gekund, was ik in Nederland blijven wonen. Maar ik woon nu in totaal al dertig jaar in het buitenland. Ik vind het gewoon nog heel leuk om te doen. In de voetbalwereld voel ik me nog altijd als een vis in het water. Wat moet ik dan? Alleen maar golfen en in mijn zwembad liggen? Haha, daar word ik niet gelukkig van. Dan stort ik in! In mijn hoofd moet ik altijd bezig blijven. Het aller slechtste dat een mens kan doen, is met pensioen gaan. Dan kun je van het leven gaan genieten, zeggen ze. Wat een onzin.”
Met name voor het programma De Regenjas maakte Vermeegen de mooiste trips om reportages te maken. „Op bezoek bij Gerald Vanenburg in Japan? Geen probleem! Naar Louis van Gaal in Barcelona? Doen we! We hadden een budget van een ton per aflevering en we maakten er twintig. Dus 2 miljoen euro! Nu heb ik nul budget. Maar sommige items zouden zo in De Regenjas hebben gepast, alleen staan ze nu op internet en social media. Voetbalflitsen.nl heeft min of meer aangegeven ermee te willen stoppen, dus ik ben op zoek naar een nieuw platform of een sponsor. Tot nu toe heb ik er nauwelijks iets mee verdiend, maar dat hoeft helemaal niet. Zolang ik een platform heb en mijn filmpjes goed worden bekeken, blijf ik het doen. Tot er op een gegeven moment het moment aanbreekt dat mensen zeggen: sodemieter nou maar op met jouw geouwehoer. Dan maak ik een diepe buiging en stop ik.”
Tot die tijd heeft Vermeegen nog één diep gekoesterde wens. Hij wil dolgraag een documentaire maken met Willem van Hanegem. „Omdat het zo’n bijzondere man is. Een week of tien dagen met hem op pad. Gewoon bij hem in de auto stappen en zeggen: Nou Willem, waar gaan we naartoe? Koetjes en kalfjes, tankstation, koffie, dat werk. Maar ja, dan moet er wel iemand zijn die dat idee ziet zitten en er budget voor vrijmaakt. Het moet nu wel zo’n beetje worden opgenomen, want Willem en ik hebben het eeuwige leven niet natuurlijk.”
Dankzij YouTube kunnen we in de tijdmachine stappen en kijken hoe Vermeegen voor zijn programma De Regenjas met de 19-jarige Dirk Kuyt sprak:
Georginio Wijnaldum/ANP
Kasper Hermans
Voor het eerst in de historie van de Champions League is er een avond geweest waarin er niet gescoord is (halve finale en finale uitgezonderd). Liverpool - Bayern München en Olympique Lyon eindigde allebei in 0-0.
Arjen Robben en Virgil van Dijk ontbraken op het veld, maar met Georginio Wijnaldum stond er alsnog een Nederlander op het veld. De middenvelder was een van de uitblinkers bij Liverpool dat zichzelf te kort deed door voor rust niet minimaal een keer te scoren. Na de rust was de thuisploeg ook beter, maar waren er minder kansen.
Ziyech vier zijn goal tegen Real Madrid met Ajax-fans/ANP
Kasper Hermans
Ajax-fans dreigen zondag toch naar Den Haag te komen. Ze willen daar protesteren tegen het besluit van burgemeester Pauline Krikke om opnieuw geen fans uit Amsterdam toe te laten bij de uitwedstrijd tegen ADO.
Ajax-supporters zeggen op sociale media dat ze met 249 man in vijf bussen naar Den Haag komen. De demonstratie moet beginnen om 12.15 uur, als beide clubs aftrappen in het stadion, en zal de gehele wedstrijd duren. Duels tussen Ajax en ADO worden sinds 2006 zonder supporters van de uitspelende club afgewerkt. Reden voor dat besluit was een gewelddadige bestorming van een supportershonk van ADO door hooligans van Ajax.
Max Verstappen/ANP
Kasper Hermans
Het duurt nog maar een maand voordat we Max Verstappen weer echt in actie zullen zien. De nieuwe auto van de Nederlandse Formule 1-held werd onlangs al gepresenteerd en maandag maakt hij zijn eerste officiële testronden. Overigens doet hij dit in zijn oude vertrouwde kleuren en niet de flashy zwart met rode versie van vorige week.
Dat gebeurt op, voor Verstappen, speciale grond: op het circuit van Barcelona waar hij alweer bijna drie jaar geleden zijn eerste Grand Prix wist te winnen. Het complete veld zal zich in de Spaanse stad melden voor de testdagen.
/ ANP
Metro en ANP
Voor de eerste keer in twee maanden heeft FC Utrecht een voetbalwedstrijd in de eredivisie gewonnen. De club versloeg De Graafschap met 1-0. Een kwartier voor tijd wist de ploeg van trainer Dick Advocaat een bal in het doel te krijgen.
Dat doelpunt werd gemaakt door Zweed Simon Gustafson, uit een strafschop. Er waren meerdere kansen in de wedstrijd, die evident niet benut werden. Zowel Furdjel Narsingh van De Graafschap als Charlison Benschop misten. Ook Jean-Christophe Bahebeck wist de belofte niet waar te maken.
Metro en ANP
PSV heeft zichzelf in de eredivisie verder in de problemen gebracht. De tot voor kort zo stabiele koploper verspeelde voor de derde keer in vijf wedstrijden punten. Na een gelijkspel bij FC Emmen (2-2) en FC Utrecht (2-2) bezorgde ook sc Heerenveen het elftal van trainer Mark van Bommel puntenverlies. Opnieuw werd het 2-2. Invaller Donyell Malen voorkwam in de 95e minuut de tweede nederlaag van het seizoen van PSV. Ajax kan zondag bij winst op NAC Breda de achterstand op de koploper tot vier punten verkleinen.
Vooral de vele doelpunten die PSV na de winterstop tegen krijgt, zijn een opvallend feit. In de eerste zeventien competitieduels incasseerden de Eindhovenaren slechts acht treffers, in de vijf wedstrijden in het nieuwe jaar werd Jeroen Zoet al zeven maal gepasseerd.
Dafne Schippers vertrekt/ANP
Kasper Hermans
Dafne Schippers kan zich op de sprintafstanden meten met de wereldtop, waartoe ze zelf ook behoort, en staat in Nederland op eenzame hoogte. Tenminste, dat dachten we, maar de atlete is geklopt in de series op het Nederlands kampioenschap indoor.
En niet door zomaar iemand. De pas 15-jarige N’Ketia Seedo liep op de 60 meter - een afstand waar Schippers twee jaar terug op het WK nog zilver pakte - naar een tijd van 7,32 seconden.
Hét discussiemoment van de avond/ANP
Kasper Hermans
Ajax keerde woensdagavond na dertien jaar terug bij de beste zestien van Europa en deed dat met een meer dan goede wedstrijd tegen titelhouder Real Madrid. De nummer twee van Nederland ging spijtig genoeg wel onderuit met 1-2 door een late goal van nota bene de halve Nederlander Marco Asensio Willemsen.
Na afloop ging het echter vooral over de VAR, die sinds deze speelronde zijn intrede doet in de Champions League en gelijk voor de nodige discussie zorgde. Voor rust werd de openingstreffer van Ajax afgekeurd wegens vermeend buitenspel, terwijl de 1-2 van Real wel doorgang vond, ondanks dat er door velen een overtreding werd gezien op Frenkie de Jong.
Woensdag wordt de nieuwe auto uitgeprobeerd / ANP
Metro
Het team van Red Bull heeft de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe wagen van Max Verstappen. En die wagen mag er zeker wezen!
Klaas-Jan Huntelaar/ANP
Kasper Hermans
Voor één speler van Ajax is het Champions League-treffen van vanavond met Real Madrid een weerzien met zijn oude club. Klaas-Jan Huntelaar speelde tien jaar geleden een half seizoen in Spaanse dienst.
„Natuurlijk is het een mooie club”, antwoordt Klaas-Jan Huntelaar als hem gevraagd wordt naar zijn ervaringen met de grootsheid van Real Madrid. De club waarvoor hij slechts een halfjaar speelde, alvorens hij de overstap maakte naar AC Milan. „En dat terwijl ik het niet eens zo slecht deed. Ik heb daar uiteindelijk twintig wedstrijden gespeeld en acht goals gemaakt.” Het is bijna indrukwekkend zoals hij zijn tien jaar oude statistieken haast achteloos in één adem door oplepelt.
En even later gaat hij vrolijk verder als zijn eerdere wedstrijden tegen Real Madrid aan bod komen. „Ik heb al een paar leuke goals tegen Real gemaakt met Schalke 04. Een keer werden we echt weggespeeld door Real, toen verloren we thuis met 1-6. De andere keer wonnen we daar met 3-4, maar hadden we met 3-5 moeten winnen om door te gaan. Op het laatst hadden we nog een kans, die ging er bijna in. Zo zie je maar, er is wel wat mogelijk.”
Denzel Dumfries in duel met Nicolas Gavory/ANP
Kasper Hermans
Er kan veel gebeuren in een periode van 21 dagen. Want op het moment dat er werd afgetrapt voor FC Utrecht – PSV is het exact drie weken geleden dat Ajax op jacht ging om de koppositie kon over te nemen en daarin jammerlijk faalde (4-4 tegen sc Heerenveen).
Nu was het aan PSV om diezelfde concurrent op een achterstand van maar liefst acht punten te zetten en de titelstrijd in de Eredivisie vroegtijdig in een plooi te leggen. Het liep net even anders.
Een geëmotioneerde Wüst nadat ze haar vierde WK-titel op de 1500 meter pakt. / Soenar Chamid | ANP
Metro
Ireen Wüst heeft zondagmiddag bij de WK afstanden goud gewonnen op de 1500 meter. Met een toptijd van 1.52,81 pakte ze op deze afstand haar vierde WK-titel en verbeterde ze haar eigen baanrecord. „Dit is absoluut de mooiste."
Wüst had het de afgelopen tijd moeilijk door het overlijden van oud-schaatser en goede vriendin Paulien van Deutekom. De schaatster droeg haar zege zondag nadrukkelijk op aan haar oud-ploeggenote. „Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen", zegt een geëmotioneerde Wüst tegen NOS.
Vorige week stonden de drie mannen ook al samen op het podium / ANP
Metro
Een mooi oranje gekleurd podium bij de 1000 meter schaatsen voor mannen op het WK afstanden in Inzell. Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis kwamen op de eerste, tweede en derde plaats terecht.
Nuis werd daarbij wel van zijn troon gestoten. De oud-titelhouder moest zijn plekje afstaan aan Kai Verbij, die met 1.07,39 een baanrecord te pakken had. Nuis kwam zelf op de derde plek terecht met 1.07,81.
Sven Kramer in actie in Inzell. / ANP
Metro en ANP
Sven Kramer verloor donderdag zijn wereldtitel op de 5000 meter. De 32-jarige Fries reed bij de WK afstanden in Inzell aanvankelijk de beste tijd (6.12,53). In de voorlaatste rit dook de Noor Sverre Lunde Pedersen daar ruim onder (6.07,16).
Roest veroverde zilver in zijn eerste WK-race op de 5000 meter (6.11,70). De onttroonde Kramer moest met brons genoegen nemen (6.12,53). Hij is achtvoudig wereldkampioen op de 5000 meter en drievoudig olympisch kampioen op deze afstand.
De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint. / ANP
Metro en ANP
Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong schaatsten in het onderdeel teamsprint naar het goud. Het Nederlandse vrouwenteam reageerde verrast. „Een goed begin", zo glunderde Leerdam bij de NOS.
Met 1.26,28 was het trio een kleine seconde sneller dan Canada en Rusland. „Je ziet geen rondebord dus ik was mooi verrast", zei De Jong. Smit, die de eerste van de drie ronden op kop reed, beaamde dat. „Ik had geen idee wat ik reed."
Feest bij New England Patriots/ANP
Kasper Hermans
De New England Patriots hebben de 53e Super Bowl gewonnen door de Los Angeles Rams met 13-3 te verslaan. Dat is de laagste score ooit in een finale van de NFL. In totaal werden er drie 'fieldgoals' en één touchdown gemaakt. De lage score was vooral te wijten aan slordigheden van beide teams.
Voor zowel de Patriots als voor quarterback Tom Brady was het de zesde Super Bowl. Zowel de Patriots als Brady zijn daarmee recordhouder. Al wonnen de Pittsburgh Steelers ook zes Super Bowls.
Kiki Bertens/ANP
Kasper Hermans
Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Sint-Petersburg op haar naam geschreven en daarmee de kater van de tegenvallende Australian Open weggepoetst. Ze versloeg in de finale de Kroatische Donna Vekic met 7-6 (2) 6-4 en veroverde daardoor haar achtste titel uit haar loopbaan.
De als tweede geplaatste Bertens maakte in de eerste set een 5-2 achterstand ongedaan. In de tweede set leverde Vekic op 1-1 haar servicegame met een dubbele fout op love in.
Mathieu Van der Poel viert zijn overwinning tijdens het UCI wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken. / Soenar Chamid | ANP
Metro en ANP
Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.
De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts. Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.
Inge van der Heijden, Fleur Nagengast en Ceylin Del Carmen Alvarado op het podium bij het EK in 2018.
Metro en ANP
Inge van der Heijden is wereldkampioene veldrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar. Nederland domineerde bij de beloften. In het Deense Bogense kleurde het podium oranje. Fleur Nagengast werd tweede en Ceylin Del Carmen Alvarado pakte het brons.
In de slotfase sprong de favoriete voor de wereldtitel Alvarado weg uit een groepje met drie Nederlanders. De in de Dominicaanse Republiek geboren veldrijdster leek op weg naar de wereldtitel maar Van der Heijden reed het gat dicht. De 19-jarige veldrijdster uit Schaijk trok door en fietste naar het goud. De moegestreden Alvarado viel stil, zag Nagengast nog voorbijkomen en moest genoegen nemen met brons.
Ajax had het in de eerste helft nog lastig, maar stoomde daarna alsnog door naar een grote zege. / ANP
Imre Himmelbauer
Ajax heeft zich goed weten te herstellen van de pijnlijke 6-2 nederlaag tegen Feyenoord. De Amsterdammers hadden het de eerste helft nog wat lastig met VVV-Venlo, maar wonnen daarna alsnog makkelijk: 6-0.
In de eerste helft groef VVV zich vanaf de eerste minuut in en daar had Ajax zichtbaar moeite mee. Alleen Dolberg kwam dichtbij een doelpunt: de Deense spits kreeg een voorzet van de linkerkant en schoot de bal prachtig achter het standbeen in de korte hoek. Doelman Lars Unnerstall stond een fabuleus doelpunt in de weg met een mooie redding.
Aan de andere kant was er ook gevaar. Spitsen Jay-Roy Grot en Peniel Mlapa gingen echter te slordig met de kansen om en daardoor bleef het werk voor Andre Onana beperkt.