Sport

Tour de France 2016 - Froome geel, Mollema derde

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2016

Thomas de Gendt heeft de zeer chaotische rit naar de Mont Ventoux op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto-Soudal was de sterkste uit een kopgroep van dertien renners. Het grote verhaal speelde zich echter bij klassementsrenners, waar Richie Porte, Bauke Mollema en Chris Froome ten val kwamen tegen een motor.

De vluchters, met daarbij twee Nederlanders - Stef Clement (vierde) en Bert-Jan (zesde), kregen bijna negentien minuten, totdat Sky en Etixx-Quick Step de boel in brand staken. Het peloton werd in waaiers getrokken, onder andere Warren Barguil zat aan de verkeerde kant. Een val in het voorste peloton met Wout Poels, Simon Gerrans, Ian Stannard en Luke Rowe zorgde er echter voor dat de tweede groep terug kon keren. Bovendien kregen de vluchters door dit incident weer extra ruimte.

De Gendt, Serge Pauwels en Daniel Navarro waren de sterkste van de koplopers. Eerstgenoemde bleek in het sprintje te sterk voor zijn landgenoot Pauwels en Navarro.

Chaos bij de favorieten

Daarachter begon het spektakel pas echt. Froome, Porte en Mollema hadden zich losgescheurd van de rest van het peloton. Ze zetten de rest met daarbij Nairo Quintana op een achterstand, totdat een motor plots stil kwam te staan en ze er vol tegenop knalde. Mollema kwam snel overeind en finishte nog sterk. Hij werd tiende in de etappe. Froome en Porte hadden veel meer problemen met hun fiets. De Britse geletruidrager moest zelfs een deel rennend afleggen en kwam ver achter alle andere klassementsrenners binnen.

De Tour-organisatie heeft inmiddels echter besloten dat Porte en Froome dezelfde tijd kregen als Mollema. Hierdoor behoudt Froome zijn gele trui. Mollema stijgt na een vierde plek, ten koste van de slecht voor de dag komende Daniel Martin. Adam Yates staat nog altijd tweede, Nairo Quintana staat op de derde plek. De Colombiaan werd aanvankelijk nog achter Mollema gepositioneerd, maar de algemene stand werd opnieuw aangepast. De tijd die hij op de groep van Yates verloor, werd teniet gedaan.

17:55 - De hele top tien

17:53 - Mollema naar plek drie

Froome loopt negentien seconden uit op Yates. Mollema klimt naar plek drie. Martin valt weg naar de negende plek. Het lijkt erop dat ze een tijdmeting hebben gevonden op een kilometer van de streep.

17:50 - Froome blijft geel!

Hoe het precies opgelost wordt, is nog onduidelijk, maar Froome behoudt het geel, zo meldt hij zelf.

17:42 - Geen toeschouwer, maar pech?

Langzaam komt er meer duiding over wat er gebeurd is. Dit zegt een technicus van Sky tegen journalist Thijs Zonneveld.

17:40 - Wachten

Het kan nog wel eens een lange avond worden voordat er duidelijkheid is, beseft ook Froome.

17:36 - Diskwalificatie?

Het zijn nog maar geruchten, maar omdat Froome een deel van het parcours gerend heeft, zou hij wel eens gediskwalificeerd kunnen worden.

17:31 - 'Te vol om te demarreren'

Ook Bardet was de massa opgevallen. ,,Het stond zo vol dat ik niet eens meer aan demarreren kon denken", vertelt de Fransman.

17:23 - Nog geen gele huldiging

Voorlopig wordt er nog niemand gehuldigd voor de gele trui. De Gendt heeft wel al zijn bergtrui ontvangen en is gehuldigd voor de ritzege.

17:20 - Quote Mollema

,,Bizar", zegt Mollema over het incident vlak voor de finish. ,,We moesten nog minder dan een kilometer. Voordat ik het wist, gingen we onderuit en lagen we daar met zijn drieën. Volgens mij dankzij een motor. Maar volgens mij was er helemaal geen plek daar, want het was superdruk met mensen. Vijfhonderd meter daarvoor dacht ik al: 'Als dit maar goed gaat.'" Verder zegt hij over zijn vorm: ,,Ik voelde me heel goed vandaag en met mijn tijdrit zit het ook wel goed."

17:15 - Humor bij BMC

Taylor Phinney zijn ploegmaat Porte was de eerste die viel. Toch ziet de BMC'er - niet aanwezig in de Tour - de humor er wel van in.

17:10 - België boven

Laten we De Gendt niet vergeten! De Belg pakt bovendien de bergtrui

17:08 - Beelden van de val

Dit zijn de beelden van de val van Porte vanaf de motor.

17:06 - Voorlopig Yates als leider

Het is nog niet officieel, maar in de eerste tussenstand krijgt Yates de gele trui met negen seconden voorsprong op Mollema. Quintana wordt voorlopig als derde gemeld.

17:03 - Mollema viel ook

Uit beelden wordt duidelijk dat Mollema ook gevallen is. Zijn fiets was alleen nog heel, waardoor hij snel verder kon rijden.

17:01 - 1'40" achterstand voor Froome

Froome komt uiteindelijk 1'40" na Mollema over de streep, maar of die verschillen ook worden doorgevoerd is nog onduidelijk. Het zou te maken hebben met de val van een toeschouwer. De Nederlander van Trek heeft hoe dan ook gouden zaken gedaan.

16:59 - Chaos!

Froome valt helemaal terug tot in het groepje met Martin en krijgt dan nieuwe pech. Als de jury niet ingrijpt, verliest de Brit minuten.

16:57 - Froome loopt!

Het is onduidelijk wat er gebeurd is, maar Froome trekt al lopend over het parcours. Mollema komt wel over de streep!

16:56 - Porte valt

Yates ziet zijn tweede plaats in het geding komen door Mollema en trekt ten aanval. De rest volgt moeizaam, Valverde breekt zelfs, maar heeft het geluk dat er een opstopping is door een val met Porte. Ondertussen bolt Lindeman als zesde over de streep.

16:54 - Mollema trekt door

Froome zit met hangen en wurgen in het wiel van Mollema. De gele trui neemt vervolgens wel weer over.

16:53 - De Gendt is de sterkste

De Gendt is der sterkste! Hij schudt Pauwels en Navarro in de sprint van zich af. Clement volgt niet veel later.

16:52 - Indrukwekkende Mollema

Mollema sluit aan bij Porte en Froome. Valverde zet zich daarachter op kop voor Quintana. Vooraan zitten ze in de laatste kilometer.

16:51 - Mollema is los

Op het moment dat Quintana terguvalt tot de andere favorieten, trekt Mollema ten aanval. Hij slaat een gat en rijdt op deze manier richting de tweede plek. In de achtergrond probeert Aru het gat te dichten. Vooraan keert Navarro terug bij de twee kibbelende Belgen.

16:49 - Froome en Porte zijn de besten

Froome trekt zelf in de aanval. Richie Porte is het snelst en zit direct in het wiel. Quintana is ook mee. Net als op Arcalis zijn dit de beste drie. Dan versnelt Froome nog eens en gaat Quintana over boord. Alleen Porte kan de geletruidrager volgen.

16:46 - Boeiend gevecht der Belgen

De Gendt en Pauwels vechten een boeiend robbertje uit. Het verschil tussen hen is steeds zo'n vier tot vijf meter.

16:45 - Rodriguez gaat

Barguil is het slachtoffer van een aanval van Rodriguez. De Spanjaard krijgt zelf geen meter ruimte.

16:44 - Pauwels toont karakter

Martin lijkt zich iets terug te knokken, want het tempo in de groep Froome ligt niet heel hoog. Pauwels sluit weer aan bij De Gendt.

16:42 - De Gendt nu solo

Het lijkt een Belgische zege te gaan worden Navarro lost bij Pauwels, die op zijn beurt een gaatje moet laten op De Gendt.

16:40 - Dertig seconden achterstand voor Martin

Daniel Martin is het grootste slachtoffer en verliest al bijna een halve minuut. De Ier heeft het gezelschap van Daniel Moreno, maar die hoort bij Movistar en Quintana, dus zal zeker niet overnemen.

16:38 - Nieuwe aanval Quintana

Nieuwe versnelling van de Colombiaan, maar de ploegmaats rijden het steeds dicht. Quintana lijkt steeds in te houden en gooit nog niet al zijn kaarten op tafel.

16:36 - Eerste prik Quintana

Quintana verrast met een vroege aanval. Poels krijgt het gat niet dicht. Martin en Kreuziger raken door de versnelling in de problemen. Henao en Peols rijden het samen dicht. De Gendt keert vooraan terug bij Navarro en Pauwels.

16:34 - Landa rekent Valverde in

Valverde komt niet ver weg, want Landa rijdt terug. Rolland en Pantano

16:32 - Valverde rijdt weg

IAM is onthoofd, dus trekt schaduwkopman Jarlinon Pantano ten aanval, Alejandro Valverde gaat in de tegenaanval en zet Sky onder druk.

16:28 - De Gendt knapt

Nu is het De Gendt die moet lossen. Pauwels en Navarro blijven over. Het peloton begint nu pas aan de officiële beklimming.

16:27 - Sterke Chavanel

Rolland laat zich weer inrekenen. Ondertussen sluit Chavanel aan bij het voorste trio. Bij de eerste versnelling van De Gendt moet hij weer een gaatje laten.

16:25 - Rolland demareert

Rolland opent het bal in het peloton. De Fransman staat zeventiende en krijgt dus even de ruimte van het peloton. Vooraan lost Lindeman, terwijl Chavanl hem voorbijrijdt.

16:24 - Nog vier man

Vanmarcke, Clement en Chavanel zijn er ook aan voor de moeite. Teklehaimanot moet ook lossen. De Gendt, Pauwels, Navarro en Lindeman blijven over.

16:22 - Sörensen over boord

Lemoine heeft zijn werk gedaan in dienst Navarro. Sörensen lost als eerste. De Gendt trekt hard door.

16:19 - Greipel ingerekend

Lemoine wint het gevecht van Greipel, hij rekent de Duitser in zijn eentje in. De sprinter lost gelijk, dus zijn er nog elf koplopers. Ondertussen is er weer een lek bij Astana. Nibali is het slachtoffer en heeft vervolgens materiaalpech. Hij moet het peloton laten lopen, net als Costa en Alahillippe. Bij koplopers lost Keisse, dus zijn er nog tien.

16:16 - Volle tegenwind

De wind staat vol tegen de rijrichting van de renners in. In het peloton, dat de achterstand verkleint tot acht minuten, proberen alle treintjes zich te vormen om de klassementsmannen zo goed mogelijk af te zetten. Er ontstaan nieuwe waaiers in het peloton.

16:14 - Greipel trekt ten aanval

Greipel trekt ten aanval. De sprinter komt normaal gesproken tekort bergop, maar op deze manier ontlast hij zijn ploeggenoot De Gendt. Lemoine achtervolgt in dienst van Navarro.

16:08 - Zeven kilometer tot de voet

De kopgroep is zeven kilometer verwijderd van de voet van de Mont Ventoux. Ze hebben een voorsprong van negen minuten. In de groep Pinot op dertien minuten achterstand rijdt in ieder geval ook Sagan.

16:01 - Pinot nog steeds op achterstand

Toch nog niet iedereen is teruggekeerd in het peloton. Bolletjestrui Pinot zou met een groep van 47 man op twaalf minuten rijden.

16:00 - De Franse kampioen op kop

FDJ wil geen risico nemen de slag nogmaals te missen en rijdt nu zelf op kop in het peloton.

15:55 - Nog 25 kilometer

Nog 25 kilometer voor de kopgroep met een voorsprong van inmiddels weer 9'46".

15:49 - Hergroepering

Het waaierwerk is voor niets geweest. De groep met Barguil, Kelderman, Meintjes, Pinot en Majka keren terug.

15:47 - De voorsprong groeit weer

De koplopers zien hun voorsprong groter worden door het incident. De voorsprong is weer bijna negen minuten. Wel moet de groep het zonder Coquard doen. De sprinter heeft in dienst van Chavanel zijn werk gedaan.

15:44 - Val met Gerrans en Sky

Val in de groep favorieten met drie renners van Sky, nadat Gerrans zelf wegglijdt. Poels lag er ook bij, maar zit weer op zijn fiets. Hierdoor valt het tempo in favorietengroep weg. Het kan een unieke strohalm zijn voor Barguil en consorten.

15:31 - Weer punten voor De Gendt

Ook de twee punten op de Col des Trois Termes zijn voor De Gendt.

15:25 - BMC neemt over

Inmiddels heeft BMC de regie in handen genomen in de eerste groep. Zij brengen het verschil terug tot negen minuten en kunnen elk moment het groepje met onder andere Slagter oprapen.

15:24 - Tulik geeft op

In het waaiergeweld is Angelo Tulik onderuit gegaan. Hij heeft opgegeven.

15:21 - De Gendt denkt aan de bollen

Het is slechts een puntje, maar De Gendt komt als eerste boven op Côte de Gordes.

15:17 - Yates is de grote winnaar

Voorlopig is Yates de grote winnaar van deze waaieractie. Al zijn concurrenten voor het wit: Louis Meintjes, Warren Barguil en Wilco Kelderman zitten in het tweede peloton

15:14 - Versterking in het peloton

Orica-BikeExchange en Movistar draaien inmiddels ook mee in de voorste groep favorieten.

15:10 - We gaan klimmen

Ondertussen is de kopgroep bij het eerste klimmetje van de aangekomen.

15:07 - Lutsenko is goud waard

Het kost wat meer moeite dan zojuist, maar ook nu brengt Lutsenko Aru terug bij de andere favorieten. De achterstand van die groep op de koplopers is inmiddels minder dan elf minuten.

15:03 - Fietswissel Aru

Aru reed na zijn lekke band op de fiets van Jakob Fuglsang en wisselt nu terug naar een fiets met de voor hem juiste afmetingen. Het kost hem veel moeite om weer terug te keren. Een ploegmaat wacht hem op.

15:01 - Trek en Etixx voeren het tempo op

Vooral Trek en Etixx zorgen ervoor dat het verschil terugloopt tot onder de twaalf minuten. De groep met Kelderman, Barguil, Pinot en Meintjes rijdt er ruim een minuut achter.

14:51 - Terugkeer Aru

Een knap staaltje hardrijden van Alexey Lutsenko. Hij brengt Aru terug bij de voorsten.

14:50 Weer lek bij Astana: Aru!

Pech voor Aru! Net als zijn ploegmaat Grivko rijdt het lek en dus rijdt ook de nummer elf van het klassement ook op achterstand.

14:49 Lek voor Grivko

Pech voor Grivko. De Oekraïner zat in de eerste waaier, maar rijdt lek.

14:47 - Het gat gaat snel dicht

Het eerste peloton volgt op minder dan veertien minuten. De groep Barguil rijdt wel op ruim een kwartier. Daarin zitten ook Kelderman en Meintjes. De andere klassementsmannen lijken de slag te hebben overleefd.

14:38 - De mannen van Mollema

Mollema heeft de slag overleefd en zijn ploeg met Jasper Stuyven en Fränk Schleck zetten zich vol op kop van het peloton. Ze brengen de voorsprong terug tot een kwartier. Ondertussen wordt gemeld dat niet Greipel, maar Keisse de sprint won.

14:35 - Greipel wint de tussensprint

Het tussensprintje wordt opgeëist door Greipel. Hij troeft Keisse, Coquard en Lindeman af. Het peloton is genaderd tot op minder dan zestien minuten. Dat komt onder andere doordat tijdritspecialist Tony Martin zich platlegt. De Duitser was in 2009 al tweede op de Ventoux.

14:31 - Tik voor Giant

Barguil lijkt een kruis over zijn klassement te kunnen zetten. Hij verliest al een minuut.

14:28 - Barguil mist de slag

Barguil heeft de slag ook gemist. Zijn ploeg moet vol in de achtervolging.

14:26 - Froome op kop

Het is vandaag geen rit voor Sagan, de drager van de groentrui mist de voorste waaier. In die waaier rijdt Froome zelf mee op kop. Het verschil loopt rap terug tot zeventien minuten.

14:24 - Waaiers

Etixx-Quick Step en Sky slaan de handen ineen. Er worden waaiers getrokken en onder andere Pinot en Edvald Boasson Haggen behoren bij de slachtoffers. Ook Louis Meintjes - dertiende in het algemeen klassement - zit aan de verkeerde kant evenals Wilco Kelderman.

14:21 - Vergadering in het peloton

Vooraan in het peloton wordt er druk vergaderd, maar de voorsprong blijft oplopen tot 18'38".

14:14 - Tussensprint op komst

De kopgroep nadert stilaan de tussensprint. Greipel en Coquard kunnen hier punten terugpakken op Peter Sagan, maar de voorsprong van de Slowaak is immens.

14:00 - Bedreiging voor Pinot

Bergkoning Thibaut Pinot zijn positie wordt bedreigd. Als Navarro of De Gendt vanuit de kopgroep de etappe wint, dan nemen zij als klap op de vuurpijl de bergtrui over.

13:54 - Navarro pakt de helft terug

Het peloton lijkt de prestigieuze ritzege aan een vroege vluchter te gunnen. Met nog ruim honderd kilometer te gaan is de voorsprong 17'30" en voorlopig meldt zich er nog geen ploeg aan kop, die het gat heel snel wil reduceren. Navarro halveert op deze manier zijn achterstand in het klassement. Slagter en zijn kompanen bungelen op ruim vijf minuten van de dertien leiders.

13:45 - Tijdritmachine Clement

Clement zelf wint vooral in tijdritten, zo werd hij vier keer Nederlands kampioen in die discipline. Toch staat er ook mooie etappes uit het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Catalonië op zijn palmares.

13:35 - Wordt Clement het nationale geluksamulet?

Afgelopen zondag zat Clement ook in de kopgroep. De Nederlander zag destijds zijn landgenoot Tom Dumoulin uit die groep ontsnappen en de zege pakken. Zal Lindeman dat kunststukje vandaag kunnen herhalen? De coureur van LottoNL-Jumbo won vorig jaar vanuit een kopgroep in de Ronde van Spanje ook een etappe met aankomst bergop. In een spannende finale klopte hij zijn medevluchter Ilia Koshevoy en bleef hij ook de uit de achtergrond opkomende Fabio Aru voor.

13:28 - Ziedende start

De kopgroep legde tijdens het eerste uur 47,8 kilometer af. Hun voorsprong op de groep Slagter is inmiddels 4'35", het peloton (met daarin de opgeraapte Breen) volgt op twaalf minuten.

13:25 - Greipel staat nog droog

Chavanel (goed voor drie ritzeges in de Ronde van Frankrijk) is samen met André Greipel de enige in de kopgroep die weet wat het is om een Tour-rit te winnen. De Duitsers won tijdens alle vijf zijn vorige deelnames minimaal een etappe, tien in totaal. Tijdens deze editie staat zijn teller nog op nul.

13:20 - Ervaren Chavanel

Chavanel heeft al flink wat ervaring met het oprijden van de Mont Ventoux. De inmiddels 37-jarige Fransman zat drie jaar geleden ook al in de vroege vlucht tijdens de etappe naar de kale berg.

13:10 - Armlastig Cannondale-Drapac

Dat Slagter niet vooraan komt, is typerend voor de belabberde Tour de France die Cannondale-Drapac tot dusver heeft. De Amerikaanse formatie had tot dusver nog geen een keer een renner in de top tien van een rituitslag, daarin zijn ze de enige ploeg. Kopman Pierre Rolland kwam in de vijfde rit tot de elfde plek.

13:03 - De vijf vluchters breken

Ze komen er niet bij, Slagter en zijn kameraden. Ze lijken de handdoek in de ring te gooien. Het peloton volgt inmiddels op zo'n negen minuten van de leiders.

12:57 - Geen zorgen voor Froome

De vlucht zal Froome niet verontrusten. Navarro is de best geklasseerde vluchter en staat al op meer dan 33 minuten.

12:56 - Breen lost

Hoewel het redelijk vlak is, kan Breen het tempo bij de achtervolgers niet aan. Het overgebleven vijftal komt nu tot op 1'05" van de kop van de koers. Het peloton rijdt op 6'25".

12:50 - Slagter komt er nog niet bij

De achtervolgers met sterke klimmers als Rosa, Gautier en Slagter krijgen het niet cadeau van de koplopers en volgen op 1'15". Losada en Chérel hebben zich in laten lopen door het peloton, waar Katusha het tempo opvoert.

12:47 - Geen Alaphillippe

Volgens nieuwe berichten zit Alaphillippe gewoon in het peloton, maar rijdt Chris-Anker Sörensen in de kopgroep.

12:43 - Lek bij Voss

Voss is terugvallen tot in de groep achtervolgers. De Duitser zat in de kopgroep, maar kreeg daar een lekke band.

12:42 - Nog een Nederlander in de aanval

Er wordt een tegenaanval ingezet. Nederlander Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac), Diego Rosa (Astana), Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Georg Preidler (Giant-Alpecin) en Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) volgen op 45 seconden. Het peloton maakt zich niet druk en rijdt op bijna vijf minuten. Alberto Losada (Katusha) en Mikaël Chérel (AG2R) zouden er ook nog ergens tussen rijden.

12:39 - Eentje minder

Het zijn niet vijftien, maar - hoe toepasselijk kan het zijn op de Franse feestdag - veertien renners die zich in de kopgroep hebben gemeld. Nederland is twee maal vertegenwoordigd met Stef Clement (IAM) en Bertjan Lindeman, die ook ploeggenoot Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) bij zich heeft. Verder rijden Serge Pauwels, Daniel Teklehaimanot (DiData), Paul Voss (Bora), André Greipel, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Bryan Coquard, Sylvain Chavanel (Direct Energie), Julian Alaphilippe, Iljo Keisse (Etixx-Quick Step), Dani Navarro en Cyril Lemoine (Cofidis). In de kopgroep zitten dus zowel vier Belgen als Fransen.

12:30 - Vijftien leiders

Toch een snelle capitulatie. Vijftien man pakken als snel 1'35" op het peloton. De namen volgen - hopelijk - snel.

12:28 - Veel groepen

Er zouden drie groepjes voor het peloton uitrijden, maar de grote groep laat nog niet begaan en volgt op twintig seconden.

12:21 - De aanvalsstorm kan beginnen

De renners kunnen vanaf nu het tempo zelf gaan bepalen, de neutrale zone van ruim achttien kilometer is voltooid! De eerste die weg wil raken is Adrien Petit.

12:08 - Een Belg minder

Een renner die gisteren wel over de finish bolde, rijdt vandaag niet meer mee. Jurgen van den Broeck viel vroeg in de waaieretappe en brak daarbij zijn schouder. De Belg van Katusha stond nog best aardig in het klassement, hij bezette de 21e plek.

12:01 - Geen passage aan het gedenkteken

Er won nog nooit een Nederlander een Tour-etappe met aankomst op de Mont Ventoux. In 1967 zegevierde Jan Janssen wel, nadat de Ventoux beklommen werd en de finish lag in het dal in de stad Carpentras. Die etappe is vooral bekend vanwege het overlijden van Tom Simpson. De Brit stort in tijdens de beklimming van de grote kale berg op dik een kilometer van de top. Hij overlijdt uiteindelijk in de helikopter die hem naar het ziekenhuis brengt. Doordat de etappe vandaag is ingekort, zullen de renners het gedenkteken voor Simpson op een kilometer van de top niet passeren.

11:49 - Warm rijden

De renners rijden, maar ze hoeven zich het komende halfuur nog niet druk te maken over ontsnappingen en dergelijke. De organisatie van de Tour de France heeft dit keer gekozen voor een bijzonder lange neutrale zone door Montpellier.

11:35 - Hollands glorie

Overigens is 14 juli ook geen slechte dag voor Nederlands succes. Zo werd de allereerste Oranje-etappewinst geboekt op de Franse feestdag. Theofiel Middelkamp kwam precies tachtig jaar geleden (1936) na een etappe over onder andere de Galibier als eerste aan in Grenoble. In 1947 werd hij ook nog eens de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg. Het kan echter nog mooier op 14 juli, zo werd bewezen in 2002. Een zeven man tellende kopgroep was het peloton te slim af en mocht onderling gaan uitmaken wie de rit zou winnen. Drie Fransmannen, drie Nederlanders en een Let. De Nederlanders werden een, twee en drie (in volgorde Karsten Kroon, Servais Knaven en Erik Dekker) voor het compleet verslagen Franse trio en Raivis Belohvosciks, die zevende werd. In totaal was het negen keer feest voor landgenoten op deze datum.

11:25 - Basis voor de eindzege

De laatste jaren lijkt 14 juli vooral een datum waarop de Tour-winnaar zich meldt. Tijdens de laatste drie edities reden Froome, Vincenzo Nibali en andermaal Froome op deze dag namelijk naar de etappezege, om later die Tour de France als eindwinnaar aan te komen in Parijs. Froome deed dat in 2013 bovendien ook al op de Mont Ventoux. Nairo Quintana werd die dag tweede op 29 seconden. Kortom, de Sky-kopman weet waar hij vandaag aan begint. Een herhaling van drie jaar terug zou voor hem het droomscenario zijn.

11:15 - Frans feestmaal

Het is vandaag een dag waar heel Frankrijk reikhalzend naar uitkijkt: 14 juli is namelijk de nationale feestdag. Het is wel van even geleden dat de Fransen op hun eigen feestdag ook daadwerkelijk de champagne mochten ontkurken in de Tour. David Moncoutié was tien jaar geleden de laatste Fransman die op 14 juli de etappezege boekte. Op weg naar Digne-les-Bains liet hij op veertig kilometer van de meet zijn medevluchters achter om vervolgens solo aan te komen. Zijn landgenoot Sandy Casar werd uiteindelijk tweede op 57 seconden.


Duitsers willen in mei ‘gewoon’ weer voetballen

'Duitsers willen weer voetballen', bond spreekt tegen

Zijn Thomas Müller (l) en Robert Lewandowski met Bayern snel weer op het veld te zien? | Foto: AFP / Aris Messinis

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Als het aan de Duitse voetbalclubs in de twee hoogste divisies ligt, wordt er in de eerste of tweede week van mei al weer gevoetbald. Zonder publiek.

De Bundesliga en 2nd Bundesliga kunnen dan op 30 juni volledig zijn afgerond. Volgens voetbaltijdschrift Kicker zijn de 36 profclubs dat nu overeengekomen. De wens is opmerkelijk. In veel andere Europese landen wordt voetballen in mei door het coronavirus als ondenkbaar gezien.

De DFL, de organisatie van de twee hoogste voetbaldivisies in Duitsland, ontkent dat er een plan ligt om de Bundesliga in het eerste of tweede weekeinde van mei te hervatten. Volgens de DFL gaat het echter om een „misleidend" bericht. Er zou helemaal geen duidelijk plan op tafel liggen voor het restant van het seizoen. De DFL besloot dinsdag dat er in ieder geval tot eind april niet wordt gevoetbald.


Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Daley Blind. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Eredivisie CV (ECV) verwacht dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat er dit seizoen met de hoogste profklasse van het betaalde voetbal gebeurt.

Op die dag praat de KNVB met alle profclubs, de ECV en de Coöperatie Eerste Divisie over de gevolgen van de twee scenario's die nog op tafel liggen.

„Iedereen hunkert naar duidelijkheid. Maar duidelijkheid is er nog niet, daar is tijd voor nodig", stelt de koepelorganisatie van alle clubs uit de eredivisie in een verklaring. „We weten niet hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Wat we wel weten, is dat we streven helderheid te scheppen voor zover mogelijk. Na 7 april verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven. Hierbij is ieders gezondheid het vertrekpunt, altijd en vooral nu."


'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

De Vuelta werd vorig jaar gewonnen door Primoz Roglic. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Ronde van Spanje wordt, als het aan directeur Javier Guillén ligt, zeker niet ingekort. In de speculaties over de herinrichting van de wielerkalender vanwege de sportpauze door de coronacrisis komt geregeld het inkorten van de grote rondes naar voren. 

„De Vuelta wordt verreden van 14 augustus tot en met 6 september. Die data blijven zoals ze zijn", zegt Guillén in de Spaanse sportkrant AS. De Vuelta start dit jaar in Utrecht.

Omdat de Tour de France mogelijk met enkele weken moet worden uitgesteld, concludeerde de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport dat in dat geval de Vuelta een week moeten worden ingekort. „Dat is op dit moment totaal niet aan de orde", zegt Guillén. „Wij houden vast aan 21 etappes." De eerste drie daarvan worden in Nederland verreden met een ploegentijdrit in Utrecht, een rit van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda.


UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

Bestuursleden van de KVNB tijdens het overleg via een videoverbinding met de UEFA. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Europese voetbalbond UEFA dreigt met sancties als landen hun nationale competitie nu al beëindigen. De UEFA stuurde donderdagavond een brief naar alle bonden, competities en clubs, waarin het oproept om het seizoen indien mogelijk af te maken.

De federatie benadrukt dat landen die nu al een punt achter het seizoen zetten mogelijk minder clubs kunnen afvaardigen voor de Europese toernooien in het seizoen 2020-2021.

„We hebben er vertrouwen in dat het voetbal in de komende maanden weer kan worden opgestart, in omstandigheden die de autoriteiten bepalen. We denken dat het voorbarig en niet te rechtvaardigen is als nationale competities op dit moment al worden afgeblazen", staat in de brief, die is ondertekend door UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, voorzitter Andrea Agnelli van de associatie van Europese clubs (ECA) en Lars-Christer Olsson, de voorzitter van European Leagues.


Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Iwan Spekenbrink, ploegleider van team Sunweb. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Hoewel Tourbaas Christian Prudhomme zich inmiddels heeft uitgesproken tegen een Ronde van Frankrijk zonder publiek, zijn de teambazen van Jumbo-Visma en Sunweb juist wel te spreken over een uitgeklede versie.

De Franse sportminister Roxana Maracineanu is er veel aan gelegen de Franse wielerkoers door te laten gaan, indien nodig achter gesloten deuren. „Het zou fantastisch zijn als de Tour doorgaat", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van Jumbo-Visma. „Als het veilig is kunnen we nog iets van het seizoen maken", zo sluit collega Iwan Spekenbrink zich bij hem aan.

Hoop


'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'
Likeability of3

'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'

Tourbaas Christian Prudhomme. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Tourbaas Christian Prudhomme weet nog helemaal niet of de Ronde van Frankrijk komende zomer kan worden afgewerkt. Maar de 59-jarige Fransman wil één ding wel graag duidelijk maken: „Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren", benadrukte hij.

De Ronde van Frankrijk (in de volksmond ook wel de Tour de France) staat nog op de kalender voor 27 juni tot en met 19 juli. Door de enorme impact van het coronavirus in de wereld is echter ook het doorgaan van het jaarlijkse wielerfestijn zeer onzeker geworden. Een verschuiving naar begin augustus zou wellicht nog een oplossing kunnen zijn, maar Prudhomme wil naar eigen zeggen vooralsnog vasthouden aan de oorspronkelijke data.

Gesloten deuren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

De zege in de Ronde van Vlaanderen wordt zondag betwist vanaf de rollerbank. Dertien wielerprofs nemen het vanuit huis tegen elkaar op in de eerste virtuele editie van de Vlaamse koers, die vanwege het coronavirus niet kan doorgaan. Ook de Amstel Gold Race (19 april) komt mogelijk met een soortgelijk initiatief.

De renners, hun namen worden zondag bekendgemaakt, rijden de laatste 32 kilometer thuis. De virtuele koers is zondag vanaf 15.30 op tv-zender Sporza te volgen.

'DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot', heet het samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Sporza en technologiepartners Bkool en Kiswe. Alsof er gewoon op de weg gefietst wordt, zullen Michel Wuyts en José De Cauwer het commentaar verzorgen. De techniek laat toe dat de tv-kijker ook thuis bij de deelnemende renners kan meekijken, wanneer ze op het Bkool-platform de virtuele Oude Kwaremont en Paterberg bedwingen.


Wimbledon afgelast.

Ook Wimbledon afgelast

Luchtfoto van tennisclub Wimbledon in Londen. Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

1 APR 2020

Wimbledon gaat dit jaar niet door. Vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus kan deze zomer in Londen niet worden getennist.

De organisatie van het grandslamtoernooi gaat niet op zoek naar een andere datum. De volgende editie van Wimbledon is van 28 juni tot en met 11 juli 2021.

Het is voor het eerst in 75 jaar dat Wimbledon niet doorgaat. Het toernooi lag van 1940 tot en met 1945 stil vanwege de Tweede Wereldoorlog.


Nationale voetbalcompetities moeten 3 augustus zijn afgerond
Likeability of3

Nationale voetbalcompetities moeten 3 augustus zijn afgerond

Secretaris generaal Gijs de Jong (R) en directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB tijdens het overleg via een videoverbinding met de UEFA. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 APR 2020

Als het aan de UEFA ligt worden de nationale competities voor clubteams alsnog afgesloten. 

De Europese voetbalbond wilde dat alle competities op 30 juni afgelopen moesten zijn, maar laat die eis los. De eredivisie, eerste divisie en alle buitenlandse competities krijgen nu tot 3 augustus de tijd.

De UEFA heeft de kalender zo veel als mogelijk vrijgemaakt voor alle nationale competities. Resterende duels in de Champions League en Europa League zijn uitgesteld, net als interlands in de play-offs voor het EK en vele andere internationale wedstrijden. Dat heeft het bestuur van de Europese voetbalunie woensdagmiddag bekendgemaakt na een vergadering via een videoverbinding met alle lidstaten.


dislike
user_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar

Boek 'Appie' Nouri komt binnen op nummer 1
Likeability of5

Boek 'Appie' Nouri komt binnen op nummer 1

Nouri bij zijn debuut in 2016, tegen Willem II. Hij scoorde direct en wordt hier opgetild door Lasse Schöne. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

1 APR 2020

Het boek Abdelhak Nouri: een onvervulde droom is woensdag op nummer 1 binnengekomen in De Bestseller60 van stichting CPNB.

Het werk over de jonge Ajacied uit Amsterdam kreeg vorige week een uitzending lang aandacht in de laatste week van De Wereld Draait Door. Onder meer Abdelhaks boezem- en voetbalvrienden Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn schoven aan bij presentator Matthijs van Nieuwkerk. Nour, ‘Appie’ in de volksmond, zakte op 8 juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar. Niet veel later werd duidelijk dat hij een hartstilstand heeft gehad met ernstige hersenschade tot gevolg. Nouri gold als een van de grootste talenten van Ajax en was al snel een lieveling van het publiek. Tot waar zijn talent zou reiken, zullen we echter nooit weten.

Ook belangrijk in deze tijd


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Amateurvoetballers komen dit seizoen niet meer in actie
Likeability of5

Amateurvoetballers komen dit seizoen niet meer in actie

De nationale voetbalbond heeft een streep gezet door alle amateurduels. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Metro en ANP'

31 MRT 2020

De amateurvoetballers komen dit seizoen niet meer in actie. Dat heeft de KNVB besloten na het besluit van het kabinet om de geldende maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus te verlengen.

De nationale voetbalbond heeft een streep gezet door alle amateurduels voor mannen, vrouwen en jeugd. Op het veld en in de zaal en op alle niveau's.

De KNVB hoopt nog wel dat de eredivisie en eerste divisie kunnen worden afgewerkt, al is dat niet eenvoudiger geworden nu premier Rutte heeft laten weten dat het profvoetbal tot 1 juni stilligt.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe startdatum Spelen zit onder meer Tour in de weg

Nieuwe startdatum Spelen zit onder meer Tour in de weg

Olympische ringen in Tokio, Japan Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

30 MRT 2020

Er is officieel een nieuwe startdatum voor de Olympische Spelen aangekondigd. Het verplaatsen van het grootste sportevenement ter wereld door het coronavirus heeft echter gevolgen voor andere sportevenementen, waaronder de Tour de France.

Tokio 2020, zo blijft het evenement heten, gaat plaatsvinden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Dit maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag bekend na een overleg van IOC-voorzitter Thomas Bach, Yoshiro Mori namens de lokale organisatie, Tokio's gouverneur Yuriko Koike en olympisch minister Seiko Hashimoto.

De gezondheid van de sporters en alle andere mensen die meewerken aan de Spelen staat voorop in het verplaatsen ervan. Ook werd gekeken naar de belangen van de sporters en de olympische sporttakken en de internationale sportkalender.


'Eredivisie uitspelen met publiek steeds minder realistisch'

'Eredivisie uitspelen met publiek steeds minder realistisch'

Als gevolg van de coronacrisis ligt de volledige sportwereld stil. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 MRT 2020

Mattijs Manders ziet de kans steeds kleiner worden dat de Nederlandse voetbalcompetitie met publiek erbij uitgespeeld kan worden. Als gevolg van de coronacrisis ligt de volledige sportwereld stil.

„Het moet nu eigenlijk helemaal niet over voetbal gaan. Maar goed, het streven is om de competitie uit te spelen, we proberen op allerlei manieren om dat mogelijk te maken”, zei de directeur van koepelorganisatie Eredivisie CV bij de NOS. „Maar het scenario waarin de competitie met publiek wordt uitgespeeld, wordt steeds minder realistisch.”

Het kabinet beslist dinsdag wat er gebeurt met de maatregelen die voor onder meer sportclubs gelden tot en met 6 april. Ook de profvoetballers kunnen nu al ruim twee weken niet trainen. „We laten ons volledig adviseren door het ministerie en het RIVM”, aldus Manders. „We krijgen dinsdag te horen waar we staan met het virus: zijn we op de goede weg? Of moeten de maatregelen misschien wel worden verscherpt?”


Angstige tijd voor profclubs: 'Impact nog niet in te schatten'
Likeability of5

Angstige tijd voor profclubs: 'Impact nog niet in te schatten'

Onder andere bij PEC Zwolle heerst er onzekerheid over de toekomst. „Ik ben onrustig en maak me zeker zorgen." | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

29 MRT 2020

De Eredivisie ligt door de coronacrisis op zijn gat en dat zorgt voor kopzorgen. Niet bij de grote clubs, maar wel bij de verenigingen een laag eronder.

Onder andere bij PEC Zwolle heerst er onzekerheid over de toekomst. „Ik ben onrustig en maak me zeker zorgen", zegt voorzitter Adriaan Visser tegenover de NOS. „Vooral voor het komende seizoen. Het is nog niet in te schatten wat de impact is van deze crisis. Voor de korte termijn hebben we bij PEC nog een aardige buffer. Maar die kan ook snel op zijn."

Ook een niveau lager in de Keuken Kampioen Divisie heerst de onderzekerheid, zoals bij NEC Nijmegen vertelt directeur Wilco van Schaik. „Bij NEC komt de sponsoring uit 350 mkb-bedrijven, die gaan niet ongeschonden door deze periode. Meer dan gemiddeld hebben sponsoren hun bijdrage voor volgend seizoen opgezegd. Het gaat om het dubbele van wat we normaal te verduren krijgen."


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Schaatser Kramer gaat door tot Spelen van 2022

Schaatser Kramer gaat door tot Spelen van 2022

Sven Kramer in actie op de 5000 meter tijdens het WK allround in Hamar. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 MRT 2020

Schaatser Sven Kramer gaat door tot de Olympische Spelen van 2022 in Beijing. De 33-jarige Fries heeft zijn contract bij Jumbo-Visma met twee jaar verlengd.

Kramer, die al op vier Spelen van de partij was, hield zijn toekomst de afgelopen tijd steeds open. Hij wilde het jaar voor jaar bekijken. „We zitten nog twee jaar van de Olympische Winterspelen van Beijing, dus er is nog van alles mogelijk", zegt Kramer. „Het zou fantastisch zijn om mijn carrière met een olympische gouden plak af te sluiten."

Fysieke problemen


Fraaie ode van Ali B en Douwe Bob aan Nouri in DWDD

Fraaie ode van Ali B en Douwe Bob aan Nouri in DWDD

Fraaie ode van Ali B en Douwe Bob aan Nouri in DWDD/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 MRT 2020

De een na laatste uitzending van De Wereld Draait Door stond geheel in het teken van Abdelhak Nouri. Ali B en Douwe Bob maakten samen het lied nummer 34 voor de middenvelder.

In de uitzending werden er veel beelden getoond van Nouri, ook toen hij nog een jeugdspeler was. Een groot deel daarvan was geschoten door zijn vader, die ook aanwezig was in de uitzending. Er werd onder andere verteld dat Nouri tegenwoordig thuiswoont en met bijvoorbeeld zijn wenkbrauwen kan communiceren.


Oud-Ajacied móét voetballen: 'En dagelijks wodka drinken'

Oud-Ajacied móét voetballen: 'En dagelijks wodka drinken'

Oud-Ajacied Darko Bodul (in het wit) móét voetballen: 'En dagelijks wodka drinken' | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 MRT 2020

Vrijwel alle sportcompetities in Europa en ver daarbuiten zijn onderbroken of afgelast vanwege het coronavirus. Behalve in Wit-Rusland. Daar worden de spelers gedwongen te spelen.

Dat ondervindt ook Darko Bodul (op de foto in het wit). De aanvaller komt uit voor Shakhtjor Soligorsk en afgelopen weekend ging de nationale competitie, de Vysheyshaya Liha, van start. Dit tot grote verbazing van Bodul. „Het was echt een schok, om eerlijk te zijn", zegt Bodul (oud-Ajax en -Sparta) tegenover The Courier. „Toen ik hoorde dat de competitie gewoon zou gaan beginnen, was dat een enorme teleurstelling voor mij."

Honderd milliliter wodka


Geen sport meer op tv? Dit zijn alternatieven

Geen sport meer op tv; dit zijn alternatieven

Voor degenen die rouwen om de verplaatsing van het EK, is er FIFA Ultimate QuaranTeam. | Foto: ANP

Foto van 'Merel van 't Hooft'

26 MRT 2020

Het zijn donkere dagen voor sportliefhebbers. Na het EK werd dinsdag besloten om ook de Olympische Spelen met een jaar uit te stellen tot 2021. Wielerwedstrijden gaan niet door, en ook de Formule 1-kalender is flink aangepast. Gelukkig hebben we het internet nog, dat troost en alternatieven biedt voor verveelde sportfanaten.

Zo is er sinds vorige maand een nieuwe competitie: Marbula One. Een soort Formule 1 dus, maar dan met knikkers (marbles). Compleet met indrukwekkende banen, herkenbaar commentaar („De meesten kiezen hier voor de binnenbocht”), sponsors, teams en enthousiaste fans.

De wedstrijden zijn te volgen op YouTube, en trekken honderdduizenden kijkers. Volgens de Nederlandse bedenkers Jelle en Dion Bakker was de F1 „zo aardig ons ervan te verzekeren dat ze er geen problemen mee hadden dat we deze naam gebruiken.”


Hendriks tegen Nederlandse olympiërs: Focus op gezondheid

Hendriks tegen Nederlandse olympiërs: Focus op gezondheid

Maurits Hendriks Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

24 MRT 2020

Na het bericht dat de Olympische Spelen in Tokio deze zomer niet doorgaan, heeft Maurits Hendriks Nederlandse sporters opgeroepen zich volledig te richten op hun gezondheid. 

Dinsdagmiddag bracht het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een officieel statement naar buiten over het uitstellen van de Spelen die deze zomer in Tokio, Japan hadden moeten plaatsvinden. 's Werelds beroemdste sportevenement wordt verplaatst naar uiterlijk de zomer van 2021.

Bevestiging