Sport

Tour de France 2016 - Superieure Cavendish wint weer

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUL 2016

Mark Cavendish blijkt oppermachtig deze Tour de France in de massasprints. De Brit tekende zaterdag voor zijn vierde ritzege van deze editie en zijn dertigste in totaal in Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux. Chris Froome blijft in het geel voor Bauke Mollema.

De veertiende etappe van meer dan tweehonderd kilometer verliep uiterst traag vanwege de wind, die continu in het nadeel blies. Jeremy Roy, Martin Elmiger, Alex Howes en Cesare Benedetti durfden als enige aan te vallen. Op vijftien kilometer van de streep bleken Roy en Elmiger nog een aardige truc in huis te hebben, maar ze werden op net iets meer dan drie kilometer van de streep ingelopen.

In de sprint was Cavendish oppermachtig. Hij kwam op het juiste moment uit het wiel van Marcel Kittel en hield vervolgens Alexander Kristoff en Peter Sagan van de zege af.

17:56 - Gewoon vier keer Cav

Het herbekijken duurde niet lang. Cavendish wint!

17:55 - DQ Cavendish?

Wacht de winnaar een diskwalificatie? De sprint wordt herbekeken door de jury.

17:51 - De top tien

Groenewege eindigt er net buiten en wordt elfde.

17:47 - Goede Data

Het is de vijfde ritzege voor Dimension Data, nadat eerder Steven Cummings al won

17:44 - Kittel is boos

Vlak voor de finish claimt Kittel dat hij gehinderd wordt door de rappe Brit. Hij maakt veel misbaar. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de zege van Cavendish wordt afgenomen.

17:43 - Vier keer Cav!

Vier keer Cavendish! De Brit wint weer en troeft Kristoff af.

17:41 - Crossen

Een paar renners moeten even door het gras, maar iedereen blijft overeind. Nog twee kilometer!

17:40 - Handen schudden

Het leek even een mooi stuntje te worden, maar de twee blijven niet weg. Ze schudden elkaar de hand vlak voor ze worden ingelopen door het peloton. Nog drie kilometer!

17:37 - Op de kant

Schleck keert terug in het peloton, maar dan wordt er toch weer een kleine waaier getrokken. Roy en Elmiger hebben ineens nog maar tien seconden.

17:35 - Lek voor Schleck

Lek voor Fränk Schleck. Het is nog maar de vraag of de nummer 22 van het algemeen klassement op tijd terugkeert in het peloton. Ondertussen houden de twee een halve minuut met nog zeven kilometer te gaan. Is er een gigantische stunt in de maak?

17:32 - Zwitserland vs. Frankrijk

Elmiger en Roy schudden Benedetti van zich af. De Zwitser en de Fransman proberen het peloton een loer te draaien.

17:31 - Goed ingedeeld

De kopgroep heeft het beste voor het laatst bewaard, zo lijkt het. Met minder dan tien kilometer hebben ze nog steeds een halve minuut.

17:25 - Howes lost

Roy ontbindt zijn duivels op een strook bergop. De Fransman trekt zo hard door dat Howes moet lossen. Met veertien kilometer te gaan is het verschil 36 seconden.

17:20 - Veertig seconden

De kopgroep weert zich dapper en het verschil groeit weer tot bijna veertig seconden met nog zeventien kilometer te rijden.

17:11 - De kopgroep schakelt bij

Ook de kopgroep schakelt bij, vooral Roy laat zijn tijdrijderscapaciteiten zien. Toch is een hergroepering onvermijdelijk.

17:07 - Druk van Cavendish

De mannen van Dimension Data komen nu nadrukkelijk op kop. Het tempo gaat een stuk de hoogte in en de voorsprong loopt terug tot twintig seconden.

16:57 - Machteloos

Het peloton heeft door dat ze de vluchters elk moment kunnen terugpakken en laat de teugels weer wat vieren. Het verschil stijgt weer tot boven de minuut.

16:40 - Vier tegen drie

Elmiger, Roy, Howes en Benedetti rijden eigenlijk alleen tegen Bak, Berhane en Petr Vakoc. Het drietal dat op kop van het peloton rijdt, lijkt te winnen. Het verschil is met minder dan 45 kilometer teruggebracht tot 57 seconden.

16:36 - Meer gevallen renners

Breschel moest als enige opgeven, maar ook Daniel Navarro, Borut Bozic en Jens Debusschere lagen erbij.

16:28 - Opgave Breschel

De slechts presterende ploeg, Cannondale-Drapac, moet een mannetje missen. Matti Breschel zou ten val zijn gekomen en geeft op.

16:14 - Sagan nog steviger in het groen

Twee minuten later komt het peloton over de streep. Sagan verslaat Kittel en breidt zijn voorsprong nog maar eens uit.

16:12 - 20 punten voor Benedetti

Benedetti wil er nog voor sprinten en verrast zijn medevluchters. De Italiaan komt ruim voor Howes, Roy en Elmiger over de streep

16:08 - Wind neemt iets af

De wind is iets afgenomen. Volgens de Tour-site bedraagt deze nog maar dertig kilometer per uur.

16:01 - Voorgift gedaald tot 2'30"

Vooral Berhane sleurt fanatiek op kop van het peloton. De voorsprong is nog maar 2'30" met nog zeventig kilometer te gaan.

15:47 - Record?

De twaalf opgaves tot dusver vallen heel erg mee. Zouden er dit jaar meer dan 170 renners aankomen in Parijs?

15:29 - Twaalfde opgave

Mathias Frank is niet langer in koers, ondanks het lage tempo heeft hij besloten af te stappen. De kopman van IAM kon het deze Tour niet waarmaken en stapt na twee tegenvallende weken af.

15:24 - Gat wordt kleiner

In het huidige tempo finisht het peloton vandaag pas na zes uur. Daar lijken de renners toch ook weer geen zin in te hebben, dus schakelt het peloton iets op. Het verschil wordt teruggebracht tot 3'14".

15:13 - Plaspauze

Nee, het wil niet losbarsten. In het peloton wordt tijd gemaakt voor een plaspauze. De voorsprong van de vier bedraagt vier minuten met nog iets minder dan honderd kilometer te gaan.

15:01 - Laatste klim

Benedetti pakt het puntje op de officiële laatste klim van de dag. Ook Côte d'Hauterives is bedwongen.

14:57 - Zwitsers kampioen

Elmiger is van de vluchters de meest ervaren en heeft ook de grootste erelijst. Hij werd bijvoorbeeld een keer Zwitsers kampioen, won een etappe in de Tour Down Under en de GP Gippingen.

14:49 - Howes als eerste over de top

Côte du Four-à-Chaux is beklommen en bij de vluchters pakt Howes het puntje.

14:40 - Fransloos

De Fransen zijn nog altijd niet aan het feest geweest. Het thuisland wacht nog op zijn eerste ritzege. Ook grote wielerlanden als Italië en Spanje hebben de champagne nog niet ontkurkt.

14:26 - Pech voor Barguil

Warren Barguil heeft een nieuw wiel nodig. De Fransman keert echter zonder proberen terug in de grote meute.

14:17 - Het haasje

Fabian Cancellara had gisteren geen beste tijdrit in de benen, desondanks is zijn humeur nog opperbest.

14:14 - Heuvelzone

Het zwaarste stuk van het parcours komen er aan. De komende tachtig kilometer is er bij geen meter vlak bij. De kopgroep heeft inmiddels een voorsprong van 4'47".

14:10 - Lichte versnelling

Het tempo is in het tweede koersuur iets omhoog gegaan, maar snel wordt er nog altijd niet gereden door de renners.

13:58 - Zes bij FDJ

FDJ rijdt met een uitgeklede ploeg rond. Hoewel er pas elf uitvallers zijn, komen er drie uit de ploeg van Roy, die in de kopgroep zit.

13:38 - De grote onbekende

Benedetti is de minst bekende in de kopgroep. De Italiaan maakt zijn debuut in de Tour de France. Wel reed hij in 2010 al in de Giro d'Italia. In de vijfde rit kwam hij toen tot de vijfde plaats.

13:27 - Hulp voor Etixx

Hulp voor de knechten van Kittel, ook Natnael Berhane (Cavendish) en Lars Bak (Greipel) werken mee. De achterstand van het peloton bedraagt 4'35".

13:24 - Geen ritzeges in de kopgroep

Niemand in de kopgroep weet wat het is om een etappe in de Tour de France te winnen. Elmiger en Roy werden wel al eens tweede. Laatstgenoemde werd in 2011 wel uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner.

13:15 - Elmiger is de best geplaatste

De voorsprong stijgt toch verder naar 3'40". Froome en de andere klassementsrenners zullen zich in ieder geval geen zorgen maken. Elmiger is de best genoteerde op 1.31'38" van de gele trui.

13:11 - Kittel heeft plannen

De voorsprong is bijna opgelopen tot drie minuten als Etixx-Quick Step het heft in handen neemt. Zij willen uiteraard een massasprint met Kittel.

13:05 - Ruime voorsprong

Het peloton laat het kwartet direct rijden. Ze pakken 1'45". In het eerste legden de renners slechts 30,4 kilometer af. Hopelijk wordt het tempo door de vluchters wat opgeschroefd.

13:00 - Eindelijk aanvallen

Jeremy Roy heeft genoeg gezien in het peloton. Hij trekt ten aanval. Alex Howes (Cannondale), Martin Elmiger (IAM) en Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) glippen mee.

12:56 - 'Meer vrede'

Greipel wenst trouwens geen ritzege voor zijn verjaardag. ,,Wat ik wens voor mijn verjaardag? Wat meer vrede", zo zei het tegen Sporza.

12:43 - Puntje voor De Gendt

Doordat het peloton nog compleet is, kan Thomas de Gendt zonder problemen het puntje op Côte de Puy-Saint-Martin pakken. De Belg verstevigt zo zijn leiding in het bergklassement.

12:40 - Traag, trager, traagst

Hoewel de renners een kwartiertje eerder van start konden, lopen ze nu al achter op het langzaamste tijdschema.

12:39 - Veertig per uur

Veertig kilometer per uur is niet de snelheid van het peloton, maar van de wind die de renners tegen hebben. Niet gek dus, dat het niet hard gaat, maar het wordt er niet leuker door.

12:35 - Stilte voor de storm

Bij de kleine ploeg Bora-Argon 18 hebben ze ook wel eens aantrekkelijkere openingsfases gezien. Laten we hopen dat de storm inderdaad spoedig komt.

12:29 - Rustige start

Zonder oorlog bereikt het peloton de voet van het eerste klimmetje. Misschien dat zo op Côte de Puy-Saint-Martin de eerste schermutselingen ontstaan.

12:18 - Jarige Greipel

Van de sprinters zal Greipel vandaag ongetwijfeld de meest gemotiveerde zijn. Niet alleen dreigt hij voor het eerst een Tour de France te rijden zonder ritzege, ook viert hij vandaag zijn 34e verjaardag.

12:15 - Nog altijd geen aanvallen

De tegenwind lijkt vroege vluchters te ontmoedigen. Nog altijd is er geen poging geweest om een ontsnapping op te zetten.

12:08 - Côte de Puy-Saint-Martin

De eerste hindernis van de dag doemt al snel op. Na twintig kilometer passeren de renners de top van Côte de Puy-Saint-Martin. Een klimmetje van ruim drie kilometer.

12:05 - Gesloten peloton

De vervroegde start lijkt even wennen voor de renners. Er zijn nog geen aanvallen en het peloton legt rustig de eerste kilometers af.

11:55 - Startschot gegeven

Christian Prudhomme heeft met de vlag gezwaaid van uit de directiewagen en dus mogen de renners het tempo vanaf nu zelf bepalen. De koers is geopend!

11:52 - Minuut stilte

Overigens werd er voor de start nog een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Nice. Gisteren bij de start was niet het hele peloton bijeen vanwege de tijdrit, waardoor het vandaag nogmaals gedaan werd.

11:46 - Vervroegde start

Vanwege de felle tegenwind heeft de koersdirectie besloten de start met een kwartier te vervroegen. De renners rijden nu door de neutrale zone en gaan om 11:55 echt beginnen.

11:45 - Slachtoffers

De wind speelt sowieso een grote rol deze Tour, ook gisteren tijdens de tijdrit. Edward Theuns en Julian Alaphillippe gingen beiden op spectaculaire wijze onderuit. Theuns moet als gevolg van de val zelfs opgeven.

11:40 - Tegenwind

Overigens kan het wel een lange zit worden vandaag. De renners rijden bijna uitsluitend in noordelijke richting en de wind staat grotendeels pal tegen.

11:25 - Geen vlakke sprintersrit

Hoewel het op papier een etappe van de sprinters is, is het profiel van de etappe alles behalve vlak. Vooral in de eerste honderdvijftig kilometer gaat het continu op en af. De vluchters zullen zich ongetwijfeld kansrijker achter dan tijdens de vlakke ritten in week een.


Groenewegen zet zijn fietskwaliteiten in als bezorger

Groenewegen zet zijn fietskwaliteiten in als bezorger

Dylan Groenewegen laat zien hoe je als wielrenner juist goede sier kan maken.| Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er is vooral op social media veel kritiek geweest op wielrenners, die in groepjes bleven rijden. Ze werden zelfs apart benoemd in de dinsdagse persconferentie van Rutte. 

Dylan Groenewegen laat zien hoe je als wielrenner juist goede sier kan maken. Het sprintkanon van Jumbo-Visma bezorgt boodschappen op de fiets voor de hoofdsponsor van de ploeg om zodoende in vorm te blijven.

Ouderen en zorgverleners


Ronaldinho in huisarrest na verblijf in gevangenis

Ronaldinho verlaat gevangenis, maar zit nu in huisarrest in hotel

Ronaldinho komt aan in het hotel waar hij zijn huisarrest uit gaat zitten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na ruim een maand heeft de voormalige stervoetballer Ronaldinho, met zijn broer, tevens zijn manager, de gevangenis in Paraguay verlaten.

De oud-aanvaller van onder meer FC Barcelona en AC Milan moest eerst nog wel een borgsom van 1,6 miljoen dollar betalen. De inmiddels 40-jarige Braziliaan en zijn broer hebben in een hotel in de hoofdstad Asuncion huisarrest gekregen, in afwachting van zijn rechtszaak.

Vals paspoort


FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

Ziyech scoorde voor Ajax in de Champions League onder meer tegen Lille. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

Als het aan wereldvoetbalbond FIFA ligt, voetbalt Hakim Ziyech de komende zomer de hele Eredivisie uit bij Ajax. Als er weer gevoetbald mag worden uiteraard. 

De FIFA heeft met nieuwe richtlijnen voor onder meer de duur van spelerscontracten een verlenging van het seizoen tot diep in de zomer mogelijk gemaakt. Het bestuur van de FIFA nam de aanbevelingen over van een speciale werkgroep, die vanwege de mondiale coronacrisis werd geformeerd. Dat heeft dus consequenties voor Hakim Ziyech, Ajax en Chelsea. Speler en clubs zijn een verbintenis in Londen per 1 juli overeengekomen en geldt tot dusver als grootste transfer vanuit Nederland na de huidige competitie.

Landen moeten richtlijnen nog wel opvolgen


'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

Ajax - AZ (0-2) was een van de laatste wedstrijden in maart. Beide clubs strijden nog om de titel. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

7 APR 2020

Als het aan de KNVB ligt wordt er vanaf 19 juni weer gevoetbald in de Eredivisie en de Eerste Divisie. 

Die datum is dinsdag genoemd tijdens een overleg tussen de voetbalbond en de betaald voetbal-clubs. De KNVB hoopt dat ploegen vanaf half mei weer volop kunnen trainen. Er zit (uiteraard) een máár aan die wens verbonden: het RIVM en de overheid moeten groen licht geven om de bal weer te laten rollen. Voor het weekend van 19 juni moeten eerst de inhaalwedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord worden gespeeld.

Ziyech


Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Een schoonmaker met mondmasker bij Camp Nou. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

De Spaanse voetbalcompetitie gaat niet eerder dan 28 mei van start. Dat zei Javier Tebas, voorzitter van La Liga, in een telefonisch onderhoud met internationale media. Geen Spaanse club kwam nog in actie sinds Atlético Madrid op 11 maart Liverpool uitschakelde in de Champions League.

Volgens de Spanjaard kan er pas vanaf 26 april weer getraind worden, mits de Spaanse regering de maatregelen tegen het coronavirus versoepelt.

„De meest waarschijnlijke data waarop we de competitie kunnen hervatten zijn 28 mei, 6 juni of 28 juni, daar hebben we samen met de UEFA naar gekeken", vertelde Tebas. Exacter kunnen we niet zijn, omdat de Spaanse autoriteiten hierin leidend zijn. Pas als er weer getraind kan worden, kunnen we nauwkeurig plannen." Tebas schat het verlies van de Spaanse profclubs, als de competitie niet wordt hervat, op 1 miljard euro. „Maar voorlopig maken we die overweging niet", aldus de Liga-baas.


Olympische vlam niet meer te zien voor publiek
Likeability of5

Olympische vlam niet meer te zien voor publiek

De Olympische Vlam in het J-Village in Fukushima.

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

De olympische vlam is niet meer te zien voor het publiek. De vlam zou tot het einde van deze maand te bewonderen zijn in het J-Village, het nationale trainingscentrum van de Japanse voetballers in Fukushima.

Premier Shinzo Abe riep dinsdag echter de noodtoestand uit in zijn land, wat betekent dat bedrijven worden gesloten en iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven.

De vlam, het symbool van de Olympische Spelen, arriveerde vorige maand in Japan. In Fukushima zou de fakkeloptocht door het land moeten beginnen, maar Japan besloot onlangs in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen van Tokio een jaar uit te stellen. Het olympisch vuur blijft al die tijd wel branden, als baken van hoop. „De vlam is het licht aan het einde van de tunnel waar de hele wereld nu in zit", zei IOC-voorzitter Thomas Bach.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

Max Verstappen Foto: ANP

Foto van 'Metro'

7 APR 2020

De eerste acht Grand Prix van het seizoen 2020 zijn door het coronavirus al afgelast. Om het niet verder in de soep te laten lopen, wordt er gedacht aan een start van het Formule 1-seizoen 'achter gesloten deuren'. 

Die mogelijkheid werd maandag tijdens een virtuele vergadering met verschillende belangrijke mensen binnen de sport besproken, meldt BBC. Races zonder publiek zouden vanwege de op dit moment geldende maatregelen een serieuze optie kunnen zijn.

Aangepast seizoen


'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

Tony Ferguson (links) vecht normaal gezien de hoofdpartij tegen Justin Gaethje. | Foto: Rey Del Rio/ Getty

Foto van 'Metro'

7 APR 2020

Professionele vechters die met elkaar op de vuist gaan in tijden van corona: hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, in de VS gaat het op 18 april 'gewoon' gebeuren.

De UFC, de grootste organisatie in het Mixed Martial Arts, organiseert op die datum een evenement op een nog onbekende locatie. Dat liet de voorzitter van de organisatie, Dana White, weten via Instagram. White liet zelfs aan verschillende Amerikaanse media weten dat hij een privé eiland geregeld heeft om ook na 18 april nog gevechten te organiseren. „Ik denk dat ik nog een dag of twee nodig heb om alles rond te krijgen'', zei White maandag tegen TMZ. „De bedoeling is om daar iedere week gevechten te houden.''

Coronatesten


'Bundesliga hoopt vanaf mei te hervatten met spookduels'

'Bundesliga vanaf mei hopelijk hervat met spookduels'

Spelers van Bayern München op training. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

Bij zogenoemde spookduels in de Bundesliga zijn straks 239 personen welkom in het stadion. De krant Bild zegt over plannen te beschikken waarmee de Duitse voetbalbond DFB de competitie in mei hoopt te hervatten.

Dat zou mogelijk gebeuren met duels zonder publiek, met bijvoorbeeld rond het speelveld slechts plaats voor vier ballenjongens.

Bij het tot nu toe enige duel dat vanwege de coronacrisis zonder publiek werd afgewerkt - Borussia Mönchengladbach tegen FC Köln op 11 maart - mochten nog 600 mensen in het stadion aanwezig zijn: daaronder waren spelers, trainers, journalisten, ordehandhavers en schoonmakers.


Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

De Nederlander Mike Teunissen aan het werk tijdens de Ronde van Vlaanderen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Directeur Leo van Vliet van de Amstel Gold Race heeft zondag met interesse gekeken naar de virtuele Ronde van Vlaanderen. „Ik vond het leuk om te kijken en de renners zijn er volgens mij ook ingevlogen. „Maar je krijgt natuurlijk niet hét Ronde-gevoel", zegt de oud-winnaar van Gent-Wevelgem.

De virtuele Ronde van Vlaanderen heeft voor Belgische begrippen veel kijkers getrokken. De live-uitzending op zondagmiddag op het televisiekanaal Eén trok 613.486 mensen. Dat was een marktaandeel van 56 procent, meldt Sporza. „Dat zijn zeer mooie cijfers voor deze primeur in wielerland."

Nog geen duidelijkheid over Amstel


Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Directeur betaald voetbal Eric Gudde Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Om Nederlandse voetbalclubs enigszins op financieel vlak te ondersteunen, heeft de KNVB een steunpakket in het leven geroepen van 11 miljoen euro.

De nationale voetbalbond heeft het project opgezet in samenwerking met hun sponsor ING en de Nederlandse voetballers en voetbalsters en Jong Oranje. De internationals hebben aangegeven het amateurvoetbal in Nederland, „de plek waar ze zelf allemaal zijn begonnen", te willen steunen.

„We voetballen over de hele wereld, in de grootste stadions, de grootste wedstrijden en de beste competities, maar je vergeet nooit waar je bent begonnen. Onze oude amateurclubs. Daar liggen allemaal prachtige herinneringen", zegt Virgil van Dijk, aanvoerder van Oranje en speler van Liverpool, die zelf ooit zijn loopbaan startte bij WDS'19 uit Breda.


Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen
Likeability of3

Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen

Als de competitie niet wordt uitgespeeld, betekent dat dat de clubs gezamenlijk 850 miljoen euro aan inkomsten mislopen. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 APR 2020

Er moet niet gekort worden op de salarissen van profvoetballers in Engeland. Dat vindt de spelersvakbond PFA. Volgens PFA wordt daarmee de zorg beschermd.

Het voorstel dat er ligt vanuit de Premier League, is om de spelers een jaar lang dertig procent minder salaris uit te keren. Dat kan echter desastreuse gevolgen hebben voor de zorg, zo rekent PFA even voor in een officiële verklaring.

Belastinggeld


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Duitsers willen in mei ‘gewoon’ weer voetballen

'Duitsers willen weer voetballen', bond spreekt tegen

Zijn Thomas Müller (l) en Robert Lewandowski met Bayern snel weer op het veld te zien? | Foto: AFP / Aris Messinis

Foto van 'Erik Jonk'

4 APR 2020

Als het aan de Duitse voetbalclubs in de twee hoogste divisies ligt, wordt er in de eerste of tweede week van mei al weer gevoetbald. Zonder publiek.

De Bundesliga en 2nd Bundesliga kunnen dan op 30 juni volledig zijn afgerond. Volgens voetbaltijdschrift Kicker zijn de 36 profclubs dat nu overeengekomen. De wens is opmerkelijk. In veel andere Europese landen wordt voetballen in mei door het coronavirus als ondenkbaar gezien.

De DFL, de organisatie van de twee hoogste voetbaldivisies in Duitsland, ontkent dat er een plan ligt om de Bundesliga in het eerste of tweede weekeinde van mei te hervatten. Volgens de DFL gaat het echter om een „misleidend" bericht. Er zou helemaal geen duidelijk plan op tafel liggen voor het restant van het seizoen. De DFL besloot dinsdag dat er in ieder geval tot eind april niet wordt gevoetbald.


Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Daley Blind. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Eredivisie CV (ECV) verwacht dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat er dit seizoen met de hoogste profklasse van het betaalde voetbal gebeurt.

Op die dag praat de KNVB met alle profclubs, de ECV en de Coöperatie Eerste Divisie over de gevolgen van de twee scenario's die nog op tafel liggen.

„Iedereen hunkert naar duidelijkheid. Maar duidelijkheid is er nog niet, daar is tijd voor nodig", stelt de koepelorganisatie van alle clubs uit de eredivisie in een verklaring. „We weten niet hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Wat we wel weten, is dat we streven helderheid te scheppen voor zover mogelijk. Na 7 april verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven. Hierbij is ieders gezondheid het vertrekpunt, altijd en vooral nu."


'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

De Vuelta werd vorig jaar gewonnen door Primoz Roglic. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Ronde van Spanje wordt, als het aan directeur Javier Guillén ligt, zeker niet ingekort. In de speculaties over de herinrichting van de wielerkalender vanwege de sportpauze door de coronacrisis komt geregeld het inkorten van de grote rondes naar voren. 

„De Vuelta wordt verreden van 14 augustus tot en met 6 september. Die data blijven zoals ze zijn", zegt Guillén in de Spaanse sportkrant AS. De Vuelta start dit jaar in Utrecht.

Omdat de Tour de France mogelijk met enkele weken moet worden uitgesteld, concludeerde de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport dat in dat geval de Vuelta een week moeten worden ingekort. „Dat is op dit moment totaal niet aan de orde", zegt Guillén. „Wij houden vast aan 21 etappes." De eerste drie daarvan worden in Nederland verreden met een ploegentijdrit in Utrecht, een rit van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda.


UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

Bestuursleden van de KVNB tijdens het overleg via een videoverbinding met de UEFA. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Europese voetbalbond UEFA dreigt met sancties als landen hun nationale competitie nu al beëindigen. De UEFA stuurde donderdagavond een brief naar alle bonden, competities en clubs, waarin het oproept om het seizoen indien mogelijk af te maken.

De federatie benadrukt dat landen die nu al een punt achter het seizoen zetten mogelijk minder clubs kunnen afvaardigen voor de Europese toernooien in het seizoen 2020-2021.

„We hebben er vertrouwen in dat het voetbal in de komende maanden weer kan worden opgestart, in omstandigheden die de autoriteiten bepalen. We denken dat het voorbarig en niet te rechtvaardigen is als nationale competities op dit moment al worden afgeblazen", staat in de brief, die is ondertekend door UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, voorzitter Andrea Agnelli van de associatie van Europese clubs (ECA) en Lars-Christer Olsson, de voorzitter van European Leagues.


Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Iwan Spekenbrink, ploegleider van team Sunweb. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Hoewel Tourbaas Christian Prudhomme zich inmiddels heeft uitgesproken tegen een Ronde van Frankrijk zonder publiek, zijn de teambazen van Jumbo-Visma en Sunweb juist wel te spreken over een uitgeklede versie.

De Franse sportminister Roxana Maracineanu is er veel aan gelegen de Franse wielerkoers door te laten gaan, indien nodig achter gesloten deuren. „Het zou fantastisch zijn als de Tour doorgaat", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van Jumbo-Visma. „Als het veilig is kunnen we nog iets van het seizoen maken", zo sluit collega Iwan Spekenbrink zich bij hem aan.

Hoop


'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'
Likeability of3

'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'

Tourbaas Christian Prudhomme. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Tourbaas Christian Prudhomme weet nog helemaal niet of de Ronde van Frankrijk komende zomer kan worden afgewerkt. Maar de 59-jarige Fransman wil één ding wel graag duidelijk maken: „Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren", benadrukte hij.

De Ronde van Frankrijk (in de volksmond ook wel de Tour de France) staat nog op de kalender voor 27 juni tot en met 19 juli. Door de enorme impact van het coronavirus in de wereld is echter ook het doorgaan van het jaarlijkse wielerfestijn zeer onzeker geworden. Een verschuiving naar begin augustus zou wellicht nog een oplossing kunnen zijn, maar Prudhomme wil naar eigen zeggen vooralsnog vasthouden aan de oorspronkelijke data.

Gesloten deuren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

De zege in de Ronde van Vlaanderen wordt zondag betwist vanaf de rollerbank. Dertien wielerprofs nemen het vanuit huis tegen elkaar op in de eerste virtuele editie van de Vlaamse koers, die vanwege het coronavirus niet kan doorgaan. Ook de Amstel Gold Race (19 april) komt mogelijk met een soortgelijk initiatief.

De renners, hun namen worden zondag bekendgemaakt, rijden de laatste 32 kilometer thuis. De virtuele koers is zondag vanaf 15.30 op tv-zender Sporza te volgen.

'DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot', heet het samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Sporza en technologiepartners Bkool en Kiswe. Alsof er gewoon op de weg gefietst wordt, zullen Michel Wuyts en José De Cauwer het commentaar verzorgen. De techniek laat toe dat de tv-kijker ook thuis bij de deelnemende renners kan meekijken, wanneer ze op het Bkool-platform de virtuele Oude Kwaremont en Paterberg bedwingen.