Redactie Metro
Redactie Metro Sport 8 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

De acht belangrijkste mensen voor Max Verstappen

Jos Verstappen schoolde zoon Max (18) op academische wijze tot topcoureur. Maar hij is niet de enige die grote invloed had en heeft op het leven van de wereldberoemde tiener, die zondag bij de Britse GP weer op podiumjacht gaat.

Jos Verstappen

Op de vraag welke acht mensen bepalend zijn geweest voor Max’ loopbaan, zei vader Jos afgelopen week bij de Oostenrijkse GP: acht keer ik. Het was niet hooghartig bedoeld, en er is geen woord van gelogen. Duizenden manuren, vaderlijke liefde en het nodige kapitaal investeerde ‘Jos The Boss’ na zijn eigen raceloopbaan in die van Max, zijn tweede levenswerk. De opleiding was bikkelhard, soms tot tranen toe. „Zonder hem had ik dit nooit bereikt. Ik heb echt alles aan mijn vader te danken”, erkent Formule 1’s jongste sensatie.

Sophie Kumpen

Max’ moeder komt uit een warm, gegoed Belgisch nest. Ze versloeg in de karts, waarin ze in de jaren 90 excelleerde, onder meer latere Formule 1-coureurs als Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella. Zoon Max Emilian die zij en Jos in 1997 voortbrachten, moest met dubbelrace-dna wel coureur worden. Het zachtaardige, bescheiden en beheerste karakter heeft Max van Sophia geërfd, het meedogenloze met helm op van Jos. Hoewel haar zoon na de scheiding bij Jos ging wonen, kwam Max nog vaak bij haar op bezoek. Want het eten smaakt volgens hem nergens beter dan bij mama.

Raymond Vermeulen

Al decennia een huisvriend van de familie Verstappen. Ook een Limburger. Een gewiekst en gerespecteerd manager in Formule 1’s rennerskwartier. Eerst van Jos, nu van Max. Bepaalt voor een belangrijk deel de koers van de BV Verstappen, bouwt gestaag en met oog voor detail aan de (commerciële) uitbouw van het imperium. „Maar Max heeft in alles het laatste woord.” Vermeulen voert de contractonderhandelingen met teams en sponsors, weet dat hij met de tiener goud in handen heeft, eisen kan stellen en de topteams in de toekomst voor het uitzoeken heeft. Maakte van Max op 18-jarige leeftijd al multimiljonair.

Jorrit Pex

Al jaren de beste maat van Max. De Limburger werd in 2015, twee jaar na zijn beroemde vriend, wereldkampioen in de hoogste kartklasse (KZ1), daarbij geholpen door Jos Verstappen die zijn snelheidsmonster vakkundig prepareerde. „Mijn beste vriend heeft gewonnen. Fantastisch. Ik ben zo blij voor hem. We gaan snel een kampioendiner plannen”, twitterde Max. De familie Pex neemt een speciale plek in bij de Verstappens. Het dakbedekkingsbedrijf langs de A2 in Maasbracht was de uitvalsbasis van alle raceactiviteiten, Max’ kraamkamer. Nog steeds staan alle karts, trofeeën en relikwieën er in de werkplaats.

Frits van Eerd

Topman van supermarktketen Jumbo. Zelf een hartstochtelijk racer (Le Dakar) en verzamelaar van oude Formule 1-bolides. Van Eerd heeft een innige band met de Verstappens. Sponsorde in het verleden Jos, verbond zich namens Jumbo in 2013 aan zoon Max toen die van de karts overstapte naar de Formule 3. Was de eerste persoonlijke geldschieter van de Limburger, zonder daar ‘concrete marketingideeën bij te hebben’. Zit nu op de eerste rang en maakt goede sier met Max. Jumbo’s familie-evenement in Zandvoort met de tiener trok onlangs 100.000 mensen.

Helmut Marko

Motorsportadviseur van Red Bull, de man die als chef van het talentenprogramma de loopbaan van jong talent kan maken of breken. De Oostenrijker, liefhebber van goede wijn, voegde Max in 2014 toe aan het Junior Program. Nog geen jaar later hevelde hij zijn Hollandse oogappel – net 17 – over van de Formule 3 naar de Formule 1. Marko werd na zijn besluit door connaisseurs verketterd: een ventje van 17 in Formule 1? Maar hij had een vooruitziende blik: „Max is een kampioen van de toekomst.”

Frits van Amersfoort

Monument van de Nederlandse autosport. Van Amersfoort wijdt bijna zijn hele leven (sinds 1975) al aan de sport met zijn gelijknamige raceteam, dat uitkomt in de Formule 3. Zette in 1992 eerst Jos voorzichtig op het pad naar de Formule 1, in 2014 gevolgd door Max. Het was ook ditmaal een doorslaand succes. Volgens Van Amersfoort reed er nooit een groter talent voor hem dan de Limburgse tiener. „Het is bij Max allemaal plus, plus, plus. Hij wordt steeds completer. Daarnaast is het nog steeds een verdomd leuk joch zonder kapsones. Ik kan echt geen kritische noot verzinnen.”

Victoria Verstappen

De jonge zuster van Max. Ging na de scheiding van hun ouders in 2006 bij haar moeder wonen. Was volgens moeder Sophie thuis altijd de baas over haar broer. Althans, in Victoria’s optiek. Want Max wilde omwille van de lieve vrede thuis nooit ruziemaken. Dus als zijn zusje het tekenblok wilde, dan kreeg ze het tekenblok. Zonder morren. Victoria is ook snel in karts en apetrots op haar broer. Toen die vorig jaar in Maleisië zijn eerste WK-punten scoorde, mocht zij op zijn kosten een tas van Louis Vuitton uitzoeken. Want dat hadden ze lang geleden al afgesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.