Sofie Smulders
Sofie Smulders Sport 9 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

10 jaar na de Zidane-kopstoot: Materazzi vertelt

Je zou het misschien niet denken, maar het is inmiddels tien jaar geleden dat Zinedine Zidane de beruchte kopstoot aan Marco Materazzi gaf tijdens het WK voetbal in 2006. Dat de persoonlijke aanval van de Fransman niet uit de lucht kwam vallen, wisten we al. Niet lang na het WK gaf Materazzi toe wat hij precies tegen Zidane zei. Maar dat de Italiaan nog niet helemaal klaar is met het incident, werd duidelijk in een interview met L’Équipe: „Ik heb besloten om een boek te publiceren over de gebeurtenis.”

Het opstootje ging de voetbalboeken in als een van de opzienbarendste incidenten in de sport ooit en heeft een eigen Wikipediapagina en een standbeeld. Het vond plaats tijdens de verlenging van de WK-finale in Berlijn. Lang werd er gespeculeerd over de precieze woorden van de Italiaan. Materazzi zou Zidane een terrorist hebben genoemd, zijn moeder hebben beledigd en tevens zijn zus.

Kopstoot

Het laatste is waar, het was inderdaad de zus van Zidane waar Materazzi zijn mond niet over kon houden. Maar daar ging heel wat aan vooraf. Zo begon de Fransman volgens de Italiaan met provoceren door te zeggen: „Als je mijn shirt wilt hebben, kan ik het je aan het eind van de wedstrijd geven.” Materazzi voelde zich in de maling genomen en vroeg Zidane de woorden te herhalen, waarna hij zei dat hij „liever zijn zus had.” Dat viel natuurlijk niet helemaal lekker, waarop de beruchte kopstoot volgde.

„Wat ik het vervelendst vond, was dat sommige fans en journalisten zeiden dat ik het over zijn moeder had. Ik zou mezelf nooit toestaan om zijn moeder te beledigen, aangezien ik de mijne lange tijd geleden ben verloren”, aldus Materazzi. Daarbij wilde hij nog kwijt dat hij de reactie op zijn woorden nogal overtrokken vond: „Mijn woorden waren dom maar dit heb ik niet verdiend. In Rome, Napels, Turijn, Milaan of Parijs hoor je veel ergere dingen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.