Sport

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

IJsland viert de 2-1 van Sigthorsson tegen Engeland. Foto: ANP.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

30 JUN 2016

Nog acht landen zijn in de strijd om zich te kronen tot Europees kampioen. In de kwartfinales staan enkele interessante duels op het programma. Wie gaat zich plaatsen voor de halve finale van het toernooi in Frankrijk? Metro voorspelt de uitkomsten van Polen - Portugal, Wales - België, Duitsland - Italië en Frankrijk - IJsland.

  • Sander Schomaker - Sport
  • Jeroen Haverkort - Sport
  • Johan van Boven - Chef Sport
  • Tjerk de Vries - Chef Nieuws
  • Rens Oving - Nieuwsredactie
  • Dave van Aken - Online
  • Jurgen van der Hoeven - Online

Polen - Portugal

Sander: Dit wordt weer een draak van een wedstrijd, waar nauwelijks door te komen is. Laat dat maar aan Portugal over. Toch winnen de Portugezen, waarschijnlijk laat in de verlenging of na strafschoppen. Grote man zal toch weer Ronaldo worden, die weer lachend door het leven gaat nu Messi heeft gefaald.

Jeroen: Polen gaat winnen, maar pas na strafschoppen. In de reguliere speeltijd en verlenging zal niet gescoord worden. Ik denk dat dit duel de minst aantrekkelijke kwartfinale gaat worden om te kijken. Portugal is niet om aan te gluren, met als dieptepunt natuurlijk de wedstrijd tegen Kroatië. Ook Polen heeft me nog geen enkele keer op het puntje van mijn stoel laten zitten, maar ik hoop wel dat ze winnen. Zo’n persoon als Pepe, ik noem hem expres geen voetballer, hoort niet op een EK thuis. Wat een misselijk mannetje is dat. Wie uitdeelt, moet ook kunnen incasseren.

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Pepe. Foto: ANP.

Johan: Gratis tip voor bondscoach Fernando Santos: stel Renato Sanches vanaf de eerste minuut op. De middenvelder zorgt voor ongelooflijk veel dynamiek op het middenveld, waardoor Nani en Cristiano Ronaldo voorin meer ruimte krijgen. Als Santos luistert, wordt het 2-0 voor Portugal.

Tjerk: Voor mij is dat de wedstrijd Nani-Ronaldo versus Milik-Lewandowski. En dan denk ik dat het eerste duo toch meer kwaliteit heeft en de doorslag zal geven. Lewandowski stelt trouwens tot dusverre teleur. Denk niet dat dit duel veel spektakel zal opleveren, maar Portugal wint.

Rens: Portugal speelt het hele toernooi nog niet geweldig en leverde tegen de Kroaten een draak van een wedstrijd af. Maar nu het erop aankomt, moeten ze de Polen, een van de zwakste ploegen nog in het toernooi, toch kunnen hebben. Je kunt hem haten, maar Cristiano Ronaldo is en blijft de man die iedereen in de gaten hoort te houden. De kwartfinale zou gelijk een mooi moment voor hem zijn om eindelijk weer eens en fatsoenlijke vrije trap af te leveren: 1-2 Portugal.

Dave: Polen moet winnen. Portugal zie ik namelijk liever vandaag dan morgen nog vertrekken. Cristiano Ronaldo heeft zijn momentje gehad met dat hakje en nu is het de hoogste tijd voor die galbakken om het EK snel te verlaten. Grzegorz Krychowiak is de man om in de gaten te houden bij Polen. Hij heeft al de interesse gewekt van PSG en dat is niet meer dan logisch. 2-1 voor Polen wordt het.

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Grzegorz Krychowiak. Foto: ANP.

Jurgen: Het geluk voor Cristiano Ronaldo en co. is zo onderhand wel op. Tegen de Hongaren was het allemaal al niet erg overtuigend en ook tegen Kroatië was het nu niet bepaald een genot om naar de ploeg van Fernando Santos te kijken. Polen heeft ook nog niet enorm overtuigd, maar heeft een heel aardige ploeg en dat land verdient het om zich te plaatsen voor de halve finale. Ook leuk voor de Polen in ons land. Ik voorspel een hoofdrol voor Robert Lewandowski, het wordt voor hem tijd het net te laten trillen. En dat gaat hij laten gebeuren in de verlenging: 1-0.

Resultaat: 4x Portugal, 3x Polen

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Cristiano Ronaldo (links) en Robert Lewandowski (rechts). Foto: ANP.

Wales - België

Sander: Als de Belgen dit verknallen tegen Bales of ik bedoel Wales, dan hoeven we ze nooit meer serieus te nemen. Maar ik denk dat de Rode Duivels er wel in slagen om Gareth uit te schakelen en door te gaan. Ze hebben er geen verlenging voor nodig: 0-2 voor België.

Jeroen: De wedstrijd tegen Hongarije heeft België goed gedaan. Er hing toch wat chagrijn rondom de ploeg van Marc Wilmots. Terecht omdat de Belgische bondscoach geen optimaal rendement haalt uit het aanvallende talent wat hij tot zijn beschikking heeft. Waar Eden Hazard de show stal tegen de Hongaren is het nu de beurt aan Kevin De Bruyne om te excelleren. Wales speelde armzalig voetbal tegen Noord-Ierland en komt tekort tegen België. Het land is te veel afhankelijk van Gareth Bale die afscheid neemt met een benutte vrije trap. 2-1 voor België.

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Kevin de Bruyne. Foto: ANP.

Johan: Voor de Rode Duivels is het een aderlating dat Thomas Vermaelen is geschorst; de verdediger heeft bewezen in uitstekende vorm te verkeren. Maar ook zonder hem moet België in staat zijn een eind te maken aan het sprookje van Wales. Als Eden Hazard net zo kan vlammen als tegen Hongarije, dan wordt het een eenvoudige zege. Laten we zeggen: 0-2.

Tjerk: België heeft echt een belachelijk makkelijk programma richting de halve finales. Wales is natuurlijk schattig allemaal. Bale heeft wat oude schoolkameraden opgetrommeld en die zijn best ver gekomen, maar hier houdt het op. Bale-België wordt gewoon 0-2 of 0-3.

Rens: Het bravoure van de Belgen slaat vanaf nu om in de angst om te verliezen. Zo dichtbij maar toch zo ver weg, de stugge ploeg van Wales is genoeg om de sluimerende paniek bij de Rode Duivels definitief door te laten breken. Sterspeler Bale neemt zijn landgenoten op sleeptouw en dwingt met een late goal een verlenging af: 1-1 (Wales wint na strafschoppen).

Gareth Bale en Aaron Ramsey. Foto: ANP.

Dave: Gareth Bale (beste speler van het EK) heeft al het onmogelijke gepresteerd met zijn team, maar helaas wordt België het eindstation voor Wales. De Belgen groeien langzaam in het toernooi en dat komt door Kevin De Bruyne die door Wilmots (na 1 wedstrijd op de flanken) gelukkig weer op de nummer 10-positie is gezet. De vaak ondergewaardeerde middenvelder zal onze Zuiderburen naar de halve finales loodsen: 0-2.

Jurgen: De Rode Duivels gaan keihard doorstomen richting de halve finale. In de kwartfinale was het eindelijk genieten van Eden Hazard en ik verwacht dat hij als ‘kapitein’ ook in de kwartfinale een hoofdrol op gaat eisen. Het enige wat onze Zuiderburen moeten doen, is zorgen dat het middenveld met Joe Allen en Aaron Ramsey niet te veel ruimte krijgt om te voetballen. Ik voorspel een 0-2 zege voor België.

Resultaat: 6x België, 1x Wales

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Eden Hazard. Foto: ANP.

Duitsland - Italië

Sander: Na de Belgen en de Spanjaarden lopen ook de Duitsers zich stuk op Italië. Tegen sterke tegenstanders zijn de Azzurri op hun best. Net als tegen Spanje wordt het 0-2 met opnieuw een late goal van Pellè.

Jeroen: Graziano Pellè scoort in de verlenging na een onachtzaamheid in de Duitse defensie het enige doelpunt van de wedstrijd. Italië is een hecht collectief en bondscoach Antonio Conte is een tactisch meesterbrein. Dit Italië is door de eigen pers het ‘slechtste Italië aller tijden genoemd’. Dat raakt de trotse Italianen in hun hart. De spelers willen dan ook het ongelijk bewijzen van die vervelende journalisten die ze eigenlijk dankbaar zouden moeten zijn. Er is namelijk een mooie gemeenschappelijke vijand gecreëerd, net zoals Oranje dat had in 1988 met de bobo’s. En we weten allemaal waar dat toe kan leiden.

Johan: De Italianen hebben dit toernooi met name kunnen toeslaan omdat de vijandelijke verdediging vaak stond te slapen. Dat is tegen Duitsland uitgesloten. Hopelijk krijgt Joshua Kimmich een basisplaats; hij is voor mij de verdediger die tot nu toe de beste indruk heeft achtergelaten. Joachim Löw heeft op tijd de knoop doorgehakt door Mario Götze op de bank te zetten en Mario Gomes in de punt van de aanval te posteren. Verstandige keuze. Het wordt 1-0.

Tjerk: Wat voor België geldt, geldt voor Italië precies andersom. Zij moeten echt een loodzwaar traject afleggen. Tot dusverre spelen ze geweldig, met Pellè als openbaring. Dit is de lastigste wedstrijd om te voorspellen, dus laat ik de wens de vader van de gedachte zijn: Italië wint.

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Graziano Pellè in extase nadat hij Italië op 2-0 heeft gezet tegen de Spanjaarden.

Rens: Italië moet voor de tweede wedstrijd op rij een finale spelen en dat is er een te veel. De Italiaanse counters via Éder zijn een machtig wapen, maar uiteindelijk beslist het Duitse collectief de wedstrijd in haar voordeel: 2-0 voor Duitsland.

Dave: Ook Duitsland is niet tegen het verdedigende geweld van Italië opgewassen. In het hart van die verdediging staat de rots Leonardo Bonucci. Deze Italiaan laat geen gaatje vallen en kan ook nog eens heerlijke pass geven à la Pirlo. En dan is het natuurlijk Pellè die ze er inschiet: 0-1.

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Gianluigi Buffon (links) en Leonardo Bonucci (rechts). Foto: ANP.

Jurgen: Voor mij is Duitsland de gedoodverfde favoriet voor de Europese titel. Toch kunnen de stugge Italianen nog wel eens roet in het eten gooien. De Azzurri hebben bewezen tegen sterke ploegen (België en Spanje) vanuit een gedegen organisatie uitstekend op resultaat te kunnen spelen. Maar ja, die dekselse Duitsers. Hou vooral Julian Draxler in de gaten: die moest het twee jaar geleden op het WK doen met een invalbeurtje in de halve finale tegen Brazilië en is de hongerigste aan de kant van de Duitsers. Voorspelling: een zuinige 1-0 zege.

Resultaat: 4x Italië, 3x Duitsland

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Julian Draxler (rechts). Foto: ANP.

Frankrijk – IJsland

Sander: Frankrijk is helemaal niet blij met IJsland als tegenstander, ze hadden veel liever Engeland gehad. Dit is een tegenstander waar je alleen maar van kan verliezen en dan ook nog beschamend verliezen. Frankrijk heeft in principe veel te veel kwaliteit om te verliezen van IJsland, maar ik denk dat de stuntploeg van dit toernooi toch gaat winnen: 0-1.

Jeroen: De Fransen zullen lang moeten kauwen om de stugge IJslanders te verslaan en zullen dit, zoals ze eerder in dit toernooi hebben gedaan, in de slotminuten doen. Antoine Griezmann zal voor de bevrijdende treffer zorgen. De spits van Atlético is los aan het komen. Voor de bijgelovige Nederlander is het ook te hopen dat Frankrijk wint. Het thuisland organiseerde voor het laatst een EK in 1984 en won dat toernooi. Oranje was er toen ook niet bij, maar sloeg vier jaar later toe door er met de hoofdprijs vandoor te gaan. We hopen op een zelfde scenario.

Johan: Het is heel verleidelijk om nu te denken dat het IJslandse avontuur ten einde komt, maar ik denk dat ze nóg een keer gaan stunten. Als vechtmachine overleeft IJsland de reguliere speeltijd en verlenging (0-0). Tijdens de strafschoppenserie kan Frankrijk de druk niet aan en is het over en sluiten voor het gastland.

Tjerk: Het gehele vruchtbare mannelijke deel van IJsland zit in de selectie die tot dusverre de harten van ons heeft gestolen. Maar nu is het wel klaar. Frankrijk laat zich niet verrassen en stuurt Sigthorsson en consorten naar huis. Griezmann en Payet hebben alleen al meer kwaliteit dan het hele IJslandse elftal bij elkaar.

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Payet en Griezmann. Foto: ANP

Rens: Leuk is anders, maar het sprookje van IJsland eindigt tegen Frankrijk. Verliezen is gewoon geen optie voor de Fransen in eigen land. Ook als hij niet goed speelt ,is Pogba met zijn lange passen en atletische acties bij vlagen een genot om naar te kijken. Ragnar Sigurdsson was tegen Engeland de beste man op het veld, als hij dat niveau weer haalt, gaan de Fransen het wel heel erg lastig krijgen: 1-0.

Dave: Het is natuurlijk IJsland all the way. Aanvoerder Aron Gunnarsson met die prachtige baard die als een Viking een overwinning viert met de supporters willen we nog veel vaker zien. IJsland gaan het gewoon flikken. Ragnar Sigurdsson houdt met zijn verdediging de boel op 0-0. Pingels moeten de beslissing brengen.

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Aron Gunnarsson, onverschrokken aanvoerder van IJsland. Foto: ANP.

Jurgen: Dat de Fransen nog niet echt hebben kunnen overtuigen, overtuigt me ervan dat IJsland het het thuisland wel eens heel lastig kan maken. Tegen Ierland kon Les Bleus een achterstand nog ombuigen, maar tegen de stugge IJslanders zou dat wel eens anders kunnen zijn. Bij IJsland is het eigenlijk vooral letten op het collectief; wat een strijders lopen daar rond. Op de een of andere manier geniet ik erg van Birkir Bjarnason; lekker sleuren en bikkelen. Ik ga voor een 0-1 voor IJsland.

Resultaat: 4x IJsland, 3x Frankrijk

Metro voorspelt kwartfinales EK 2016

Sigthorsson heeft IJsland op 1-2 gezet tegen Engeland. Foto: ANP.


Feyenoord begint 2019 met verlies in Zwolle

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Feyenoord heeft een valse start gemaakt in 2019. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst begon de tweede seizoenshelft met een nederlaag bij PEC Zwolle: 3-1. De nummer drie van de eredivisie heeft nu drie competitieduels op rij niet gewonnen.

De Rotterdammers gingen de winterstop in met een nederlaag tegen Fortuna Sittard (0-2) en een gelijkspel bij ADO Den Haag (2-2). Feyenoord heeft opnieuw alleen de KNVB-beker om nog iets van het seizoen te maken. Woensdag komt Fortuna weer naar De Kuip, dan voor de kwartfinale in het bekertoernooi. Vier dagen later is de Klassieker tegen Ajax, dat net als PSV in de competitie al uit beeld is voor Feyenoord.

Fraaie actie


Oranje Leeuwinnen starten met zege in 2019

Sherida Spitse is nu mederecordinternational/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Wie zaterdag in Kaapstad was hoefde weinig moeite te doen om een deel van de Big Five te spotten. In het Cape Town Stadium van Kaapstad hebben de Oranje Leeuwinnen namelijk hun klauwen laten zien. De show duurde weliswaar maar twintig minuten, maar was wel voldoende voor een 1-2 zege op Zuid-Afrika.

Recordinternational

Het was al vroeg raak via Sherida Spitse. De middenvelder speelde haar 156e interland, waardoor ze gedeeld recordinternational werd, en gaf dat gelijk glans door fraai de 0-1 binnen te stiften. Nog binnen de 20 minuten maakte Vivianne Miedema 2-0 met een laag schot.


De Eredivisie is terug: klaar voor unieke titelrace

Steven Bergwijn en Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 JAN 2019

De Eredivisie wordt vrijdag na een kleine maand weer hervat. Vitesse en Excelsior hebben de eer om de bal weer aan het rollen te brengen. Hoewel het qua kwaliteit nooit meer de meest hoogstaande competitie zal worden, is er genoeg om naar uit te kijken.

Titelrace tussen PSV en Ajax

Het heeft er alle schijn van dat we op een ongekende titelstrijd afsteven. PSV en Ajax zijn tot dusver superieur gebleken. Beide teams hadden slechts een slippertje en dan was er nog het onderlinge duel dat PSV overtuigend wist te winnen. Verder wonnen de teams alles en vaak zeer overtuigend bovendien. Aangezien beide clubs de selecties min of meer op peil hebben gehouden is er geen reden om aan te nemen dat ze ineens volop met puntenverlies gaan strooien. Dus zouden we wel eens met de allerbeste kampioen en beste nummer twee ooit te maken kunnen krijgen.


Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst.

Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst

Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

Schaatsers Ireen Wüst en Kjeld Nuis mogen toch deelnemen aan de WK allround en de WK sprint. Het duo wist zich vorig weekend niet rechtstreeks te kwalificeren voor het WK. Daarom besloot de selectiecommissie van schaatsbond KNSB ze een aanwijsplaats te geven.

Kjeld Nuis werd tijdens het EK sprint in Collalbo gediskwalificeerd, omdat hij met zijn schaats over de lijn ging. Deze situatie was 'zeer uitzonderlijk' en hij werd als een serieuze kandidaat voor WK-goud gezien.

Aanwijsplek WK voor Nuis en Wüst.

De situatie was 'zeer uitzonderlijk'. Foto: ANP.


Kolvende moeder wint ultrarace van 431 kilometer

De Britse Jasmin Paris is ultraloopster en heeft als eerste vrouw de Montane Spine Race gewonnen. Foto: ter illustratie Pexels

Foto van 'Metro'

18 JAN 2019

De Britse Jasmin Paris is ultraloopster en heeft als eerste vrouw de Montane Spine Race gewonnen. Ze rende 83 uur lang en legde 482 kilometer af. Een prestatie op zich! Jasmin gebruikte de pauzes om te kolven voor haar 14 maanden oude dochtertje.

De 35-jarige moeder brak het record van de mannelijke ultrarenner Eoin Keith. Hij rende in 2016 een record van 95 uur en 17 minuten. Jasmin's exacte tijd was 83 uur, 12 minuten en 23 seconden. Daarmee was ze 12 uur sneller dan de vorige recordhouder.


Kiki Bertens uitgeschakeld in Australian Open

Kiki Bertens tijdens de wedstrijd tegen de Russin Anastasija Pavljoetsjenkova. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

16 JAN 2019

Het is Kiki Bertens niet gelukt de volgende ronde te behalen van de Australian Open. De nummer 9 van de wereld werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de Russin Anastasija Pavljoetsjenkova. Het werd 3-6 6-3 6-3 voor de mondiale nummer 44.

Zeven aces

Bertens liep in de Margaret Court Arena snel uit naar een 5-1 voorsprong. Ze haalde een hoog niveau en Pavljoetsjenkova maakte veel onnodige fouten: negentien in totaal in de eerste set. De Russin kwam van 5-1 nog terug tot 5-3, maar met een aantal goede services haalde Bertens, met de nodige moeite, toch de eerste set binnen.


Serena Williams wint eerste partij Australian Open

Serena Williams op Australian Open ©EPA

Foto van 'Metro en ANP'

15 JAN 2019

Serena Williams heeft zonder moeite de volgende ronde bereikt van de Australian Open. De Amerikaanse die op haar 24e grandslamtitel jaagt, versloeg in twee sets Tatjana Maria uit Duitsland: 6-0 6-2.

De 37-jarige tennisveteraan had in de Rod Laver Arena aan een kleine 50 minuten genoeg om de tweede ronde te bereiken. Daarin treft Williams de winnares van het duel tussen de Canadese Eugenie Bouchard en Peng Shuai uit China.


Bertens begint uitstekend aan Australian Open

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JAN 2019

Kiki Bertens heeft op de Australian Open overtuigend afgerekend met Alison Riske. De nummer negen van de wereld won in iets meer dan een uur tijd in twee sets met 6-3, 6-3 en kwam eigenlijk geen seconde in de problemen.

Vooral tijdens de eerste set overtuigde Bertens door heel weinig fouten te maken en Riske niet het gevoel te geven dat er iets te halen viel.

Iets stroever


Topstart Haase op Australian Open: winst in 3 sets

Robin Haase/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JAN 2019

Robin Haase heeft voor het eerst sinds 2011 de eerste ronde van de Australian Open overleefd. De enige Nederlander in het mannentoernooi was in drie sets te sterk voor de Spanjaard Guillermo García-López. Het werd 7-5 6-4 7-5. Haase speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen Tomas Berdych uit Tsjechië en de Brit Kyle Edmund.

Snelle break

Haase begon voortvarend en pakte na een mislukte smash van García-López snel de eerste break. Die gaf hij niet veel later met een dubbele fout uit handen. In de elfde game brak Haase opnieuw en hij serveerde de set uit. In het restant stond hij geen enkele servicegame meer af. In de tweede set had Haase zes setpoints nodig om op een 2-0-voorsprong in sets te komen. Na twee uur en een kwartier verzilverde Haase op baan 14 zijn eerste wedstrijdpunt.


Schulting pakt individueel en met ploeg goud

Suzanne Schulting pakt individueel en met ploeg goud

De Nederlandse shorttracksters vieren hun gouden medaille. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

Suzanne Schulting heeft op de EK schaatsen in zowel de teamrace als op individueel niveau goud gewonnen. In het aflossingsonderdeel was Schulting samen met Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven sneller dan de Russische vrouwen. Voor de Nederlandse shorttracksters is het de zesde Europese titel in de geschiedenis.

Kort voor de finale van de relay had Schulting zich ook al op individueel vlak verzekerd van een gouden plak. Na haar bronzen medaille in 2016 was ze nu in Sportboulevard Dordrecht de beste.

Na Ter Mors


Bertens moet na topjaar nog één stap zetten

Foto van 'Kasper Hermans'

13 JAN 2019

Met Kiki Bertens heeft Nederland voor het eerst in decennia weer een echte toptennisster in de gelederen. De 27-jarige moet op de Australian Open in Melbourne die status zien waar te maken.

2018 was het jaar waarin Bertens sterker werd dan ooit gedacht. Ze knalde de top10 van de WTA-ranking binnen, won drie toernooien (waaronder dat van Cincinnati, haar grootste winst tot dusver) en mocht deelnemen aan de WTA-finals. Bittere kers op de taart was het sportgala, waar zij weliswaar niet genomineerd was (volgens velen ten onrechte), maar haar trainer Raemon Sluiter tot Sportcoach van het Jaar werd uitgeroepen.

Schreeuwend op straat


Sven Kramer pakt voor tiende keer EK-titel

Sven Kramer wint zijn tiende EK-titel. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2019

Na een moeizaam voorseizoen heeft Sven Kramer zondag zijn tiende Europese titel allround gepakt. De Friese schaatser van Team Jumbo-Visma liet zich in Collalbo op de afsluitende 10.000 meter niet verrassen door zijn negen jaar jongere ploeggenoot Patrick Roest, de nummer twee van het klassement.

Versnelling levert geen winst

In de laatste rit op de Italiaanse baan reed Roest nog wel de winnende tijd: 13.26,45. Zijn tegenstander Kramer, die 2,36 seconden mocht verliezen op zijn naaste belager, finishte in 13.26,88. Roest reed de hele rit achter zijn kopman aan, maar met een ultieme versnelling wist hij op het laatste rechte stuk alsnog de ritzege te pakken.


Dakar-coureur rijdt toeschouwer aan en gaat door

Andrej Karginov/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JAN 2019

Voor de Russische vrachtwagenrijder Andrej Karginov (43) is de Dakar Rally vroegtijdig ten einde gekomen. Hij is door de organisatie uit de wedstrijd gezet, nadat hij een toeschouwer aanreed en vervolgens weigerde te stoppen.

Gebroken heup

Tijdens de 500 kilometer lange etappe in Peru was Karginov net over de helft, toen hij een groep supporters over het hoofd zag. De meesten wisten net op tijd weg te duiken, maar een man van zestig jaar uit Zuid-Afrika werd wel geraakt, hij brak daarbij zijn heup.


Sjinkie Knegt loopt zware brandwonden op door kachel

Sjinkie Knegt voor de tweede keer in korte tijd geveld door vervelende blessure ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 JAN 2019

Shorttracker Sjinkie Knegt is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht nadat hij derdegraadsbrandwonden op heeft gelopen. Deze liep hij op toen hij in zijn huis een houtkachel aanstak, hierbij vatte zijn kleding vlam met zware verwondingen tot gevolg.

Het ongeluk vond donderdagmiddag plaats in zijn huis in het Friese Bantega. De onfortuinlijke shorttracker werd gewond in de woonkamer aangetroffen door zijn vrouw.

Pech voor Knegt


Zal de nieuwe gouden generatie Oranje laten vlammen?

Tahith Chong (links) heeft het kapsel van Gullit en het talent van Robben ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

8 JAN 2019

De jaren 2015 tot en met 2018 waren niet bepaald de meest memorabele voor het Nederlands voetbalelftal. Er werden twee internationale toernooien gemist, de oude garde die ons naar een tweede (2010) en derde plek (2014) op het WK bracht, stopte met voetballen en de aanwas van jong talent viel een beetje tegen.

Wonderkinderen


Negen keer: sport om van te watertanden in 2019

Dafne Schippers en Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JAN 2019

Hoewel er nog geen bal is getrapt of geslagen en nog geen meter is gelopen of gereden, is het wel duidelijk dat we in 2019 kunnen rekenen op veel mooie sportmomenten. Deze negen evenementen springen er op voorhand al uit.

Ajax kruist de degens met Real (13 februari en 5 maart)

Voor het eerst sinds 2006 (!) staat Ajax in de knock-outfase van het belangrijkste clubvoetbaltoernooi ter wereld: de Champions League. Dankzij onder meer Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt en Dusan Tadic lijken de Amsterdammers eindelijk weer opgewassen tegen sterkere Europese ploegen. Met Real Madrid treft de ploeg van Erik ten Hag de sterkste club uit de historie. De Madrilenen wonnen de Champions League maar liefst dertien keer, waaronder de laatste drie edities. Ajax kan zijn borst natmaken voor een ongetwijfeld loodzware, maar ook spectaculaire dubbel.


Darter Michael van Gerwen gehuldigd in Vlijmen

Darter Michael van Gerwen is donderdagavond in zijn woonplaats Vlijmen gehuldigd vanwege zijn derde wereldtitel. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JAN 2019

Darter Michael van Gerwen is donderdagavond in zijn woonplaats Vlijmen gehuldigd vanwege zijn derde wereldtitel. De wereldkampioen werd vanaf 19.00 uur toegejuicht op het volle Plein in het centrum van de Brabantse plaats.  De darter heeft de finale van het WK darts in Londen gewonnen van Engelsman Michael Smith.

Cheque goede doel

Burgemeester Willemijn van Hees, die zelf de finale in Engeland had bijgewoond, overhandigde een cheque van 1800 euro voor Make-A-Wish. Van Gerwen is betrokken bij dit goede doel. Het bedrag verwijst naar 180, de hoogste score die je kunt gooien in één beurt bij darts.


Nuis pakt zijn vijfde Nederlandse titel 1000 meter

Kjeld Nuis na het winnen van de 1000 meter. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 DEC 2018

Schaatser Kjeld Nuis heeft zondag voor de vijfde keer de Nederlandse titel op de 1000 meter gepakt. Bij de NK afstanden in Thialf haalde hij een tijd van 1.08,16.

De afgelopen twee jaar moest Nuis zijn meerdere erkennen in Kai Verbij. Die eindigde zondag echter op de derde plek, met een tijd van 1.08,54. Nuis' ploeggenoot Thomas Krol pakte zilver met 1.08,26.

WK en EK


Serie A mogelijk stilgelegd na dood supporter

Kalidou Koulibaly/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

28 DEC 2018

Het zou goed kunnen dat de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A een tijdje stil komt te liggen. Premier Giuseppe Conte heeft zich uitgesproken naar aanleiding van de rellen afgelopen woensdag na de wedstrijd tussen Internationale en Napoli (1-0). Hierbij kwam een man om het leven.

De fan werd aangereden door een auto en stond daarna niet meer op. De politie zoekt nog uit of de fan bewust om het leven is gebracht. Ze sluiten niet uit dat hij bewust voor het voertuig is geduwd.

Racisme