Jeroen Haverkort
De Pittsburgh Steelers bereiden zich secuur voor op het nieuwe NFL-seizoen met een paar opmerkelijke nieuwe gezichten op het trainingsveld. De nieuwste aanwinst van de American Footballploeg is echter geen quarterback of een andere speler, maar een stel robots.
Ben Roethlisberger, Antonio Brown, Le‘Veon Bell en de rest van het team zullen ongetwijfeld vreemd hebben opgekeken toen zij het op moesten nemen tegen robots. Wat die robots doen? Ze zitten de spelers achterna op het veld, zoals te zien is in onderstaande video:
De ‘robotic training dummies’, die ook wel MVP’s worden genoemd, worden vanaf de zijlijn door de coaches bestuurd en komen op volle snelheid op de spelers af zodat zij het niet rustig aan kunnen doen. Op deze manier kan er accurater gekeken worden naar de bewegingen van de spelers, omdat zij zich niet in hoeven te houden. Want hoewel hightech, de robots kosten altijd nog minder dan een NFL-pro.
De Steelers is de eerste sportploeg die traint met de MVP's die ontworpen zijn door het Dartmouth College. Ook de mannen en vrouwen van de Amerikaanse rugbyteams die straks deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio gaan werken met de robots. Er wordt inmiddels ook gewerkt aan een automotische robot, eentje zonder afstandsbediening dus.
Hét discussiemoment van de avond/ANP
Kasper Hermans
Ajax keerde woensdagavond na dertien jaar terug bij de beste zestien van Europa en deed dat met een meer dan goede wedstrijd tegen titelhouder Real Madrid. De nummer twee van Nederland ging spijtig genoeg wel onderuit met 1-2 door een late goal van nota bene de halve Nederlander Marco Asensio Willemsen.
Na afloop ging het echter vooral over de VAR, die sinds deze speelronde zijn intrede doet in de Champions League en gelijk voor de nodige discussie zorgde. Voor rust werd de openingstreffer van Ajax afgekeurd wegens vermeend buitenspel, terwijl de 1-2 van Real wel doorgang vond, ondanks dat er door velen een overtreding werd gezien op Frenkie de Jong.
Woensdag wordt de nieuwe auto uitgeprobeerd / ANP
Metro
Het team van Red Bull heeft de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe wagen van Max Verstappen. En die wagen mag er zeker wezen!
Klaas-Jan Huntelaar/ANP
Kasper Hermans
Voor één speler van Ajax is het Champions League-treffen van vanavond met Real Madrid een weerzien met zijn oude club. Klaas-Jan Huntelaar speelde tien jaar geleden een half seizoen in Spaanse dienst.
„Natuurlijk is het een mooie club”, antwoordt Klaas-Jan Huntelaar als hem gevraagd wordt naar zijn ervaringen met de grootsheid van Real Madrid. De club waarvoor hij slechts een halfjaar speelde, alvorens hij de overstap maakte naar AC Milan. „En dat terwijl ik het niet eens zo slecht deed. Ik heb daar uiteindelijk twintig wedstrijden gespeeld en acht goals gemaakt.” Het is bijna indrukwekkend zoals hij zijn tien jaar oude statistieken haast achteloos in één adem door oplepelt.
En even later gaat hij vrolijk verder als zijn eerdere wedstrijden tegen Real Madrid aan bod komen. „Ik heb al een paar leuke goals tegen Real gemaakt met Schalke 04. Een keer werden we echt weggespeeld door Real, toen verloren we thuis met 1-6. De andere keer wonnen we daar met 3-4, maar hadden we met 3-5 moeten winnen om door te gaan. Op het laatst hadden we nog een kans, die ging er bijna in. Zo zie je maar, er is wel wat mogelijk.”
Denzel Dumfries in duel met Nicolas Gavory/ANP
Kasper Hermans
Er kan veel gebeuren in een periode van 21 dagen. Want op het moment dat er werd afgetrapt voor FC Utrecht – PSV is het exact drie weken geleden dat Ajax op jacht ging om de koppositie kon over te nemen en daarin jammerlijk faalde (4-4 tegen sc Heerenveen).
Nu was het aan PSV om diezelfde concurrent op een achterstand van maar liefst acht punten te zetten en de titelstrijd in de Eredivisie vroegtijdig in een plooi te leggen. Het liep net even anders.
Een geëmotioneerde Wüst nadat ze haar vierde WK-titel op de 1500 meter pakt. / Soenar Chamid | ANP
Metro
Ireen Wüst heeft zondagmiddag bij de WK afstanden goud gewonnen op de 1500 meter. Met een toptijd van 1.52,81 pakte ze op deze afstand haar vierde WK-titel en verbeterde ze haar eigen baanrecord. „Dit is absoluut de mooiste."
Wüst had het de afgelopen tijd moeilijk door het overlijden van oud-schaatser en goede vriendin Paulien van Deutekom. De schaatster droeg haar zege zondag nadrukkelijk op aan haar oud-ploeggenote. „Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen", zegt een geëmotioneerde Wüst tegen NOS.
Vorige week stonden de drie mannen ook al samen op het podium / ANP
Metro
Een mooi oranje gekleurd podium bij de 1000 meter schaatsen voor mannen op het WK afstanden in Inzell. Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis kwamen op de eerste, tweede en derde plaats terecht.
Nuis werd daarbij wel van zijn troon gestoten. De oud-titelhouder moest zijn plekje afstaan aan Kai Verbij, die met 1.07,39 een baanrecord te pakken had. Nuis kwam zelf op de derde plek terecht met 1.07,81.
Sven Kramer in actie in Inzell. / ANP
Metro en ANP
Sven Kramer verloor donderdag zijn wereldtitel op de 5000 meter. De 32-jarige Fries reed bij de WK afstanden in Inzell aanvankelijk de beste tijd (6.12,53). In de voorlaatste rit dook de Noor Sverre Lunde Pedersen daar ruim onder (6.07,16).
Roest veroverde zilver in zijn eerste WK-race op de 5000 meter (6.11,70). De onttroonde Kramer moest met brons genoegen nemen (6.12,53). Hij is achtvoudig wereldkampioen op de 5000 meter en drievoudig olympisch kampioen op deze afstand.
De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint. / ANP
Metro en ANP
Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong schaatsten in het onderdeel teamsprint naar het goud. Het Nederlandse vrouwenteam reageerde verrast. „Een goed begin", zo glunderde Leerdam bij de NOS.
Met 1.26,28 was het trio een kleine seconde sneller dan Canada en Rusland. „Je ziet geen rondebord dus ik was mooi verrast", zei De Jong. Smit, die de eerste van de drie ronden op kop reed, beaamde dat. „Ik had geen idee wat ik reed."
Feest bij New England Patriots/ANP
Kasper Hermans
De New England Patriots hebben de 53e Super Bowl gewonnen door de Los Angeles Rams met 13-3 te verslaan. Dat is de laagste score ooit in een finale van de NFL. In totaal werden er drie 'fieldgoals' en één touchdown gemaakt. De lage score was vooral te wijten aan slordigheden van beide teams.
Voor zowel de Patriots als voor quarterback Tom Brady was het de zesde Super Bowl. Zowel de Patriots als Brady zijn daarmee recordhouder. Al wonnen de Pittsburgh Steelers ook zes Super Bowls.
Kiki Bertens/ANP
Kasper Hermans
Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Sint-Petersburg op haar naam geschreven en daarmee de kater van de tegenvallende Australian Open weggepoetst. Ze versloeg in de finale de Kroatische Donna Vekic met 7-6 (2) 6-4 en veroverde daardoor haar achtste titel uit haar loopbaan.
De als tweede geplaatste Bertens maakte in de eerste set een 5-2 achterstand ongedaan. In de tweede set leverde Vekic op 1-1 haar servicegame met een dubbele fout op love in.
Mathieu Van der Poel viert zijn overwinning tijdens het UCI wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken. / Soenar Chamid | ANP
Metro en ANP
Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.
De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts. Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.
Inge van der Heijden, Fleur Nagengast en Ceylin Del Carmen Alvarado op het podium bij het EK in 2018.
Metro en ANP
Inge van der Heijden is wereldkampioene veldrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar. Nederland domineerde bij de beloften. In het Deense Bogense kleurde het podium oranje. Fleur Nagengast werd tweede en Ceylin Del Carmen Alvarado pakte het brons.
In de slotfase sprong de favoriete voor de wereldtitel Alvarado weg uit een groepje met drie Nederlanders. De in de Dominicaanse Republiek geboren veldrijdster leek op weg naar de wereldtitel maar Van der Heijden reed het gat dicht. De 19-jarige veldrijdster uit Schaijk trok door en fietste naar het goud. De moegestreden Alvarado viel stil, zag Nagengast nog voorbijkomen en moest genoegen nemen met brons.
Ajax had het in de eerste helft nog lastig, maar stoomde daarna alsnog door naar een grote zege. / ANP
Imre Himmelbauer
Ajax heeft zich goed weten te herstellen van de pijnlijke 6-2 nederlaag tegen Feyenoord. De Amsterdammers hadden het de eerste helft nog wat lastig met VVV-Venlo, maar wonnen daarna alsnog makkelijk: 6-0.
In de eerste helft groef VVV zich vanaf de eerste minuut in en daar had Ajax zichtbaar moeite mee. Alleen Dolberg kwam dichtbij een doelpunt: de Deense spits kreeg een voorzet van de linkerkant en schoot de bal prachtig achter het standbeen in de korte hoek. Doelman Lars Unnerstall stond een fabuleus doelpunt in de weg met een mooie redding.
Aan de andere kant was er ook gevaar. Spitsen Jay-Roy Grot en Peniel Mlapa gingen echter te slordig met de kansen om en daardoor bleef het werk voor Andre Onana beperkt.
ANP
Kasper Hermans
De Super Bowl is veel meer dan één American Football-wedstrijd. Rondom de finale van de Amerikaanse NFL is een miljardenindustrie met van alles er op en er aan. Metro neemt je mee langs zeven feitjes en gebeurtenissen over het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.
De Super Bowl is altijd een van de best bekeken events van het jaar op de Amerikaanse televisie. Dus willen adverteerders met hun reclame op de beeldbuis verschijnen, dan kost dat maar liefst vijf miljoen dollar voor 30 seconden zendtijd. Dat bedrag is in de voorbije jaren explosief gestegen, want in 2002 hoefde je nog ‘maar’ 2,2 miljoen te betalen en tijdens de eerste editie in 1967 40.000 dollar. Overigens komen er voor bedrijven nog vele kosten bij. Vaak gaat het om dure reclames (met bekende Amerikanen), die speciaal voor de Super Bowl geschoten worden.
Iljo Keisse/ANP
Kasper Hermans
Ben je als wielrenner aan het begin van het seizoen helemaal naar Argentinië afgereisd, kan je door je eigen domme fout weer vroeg terugkeren naar België. Het overkwam Iljo Keisse. Hij poseerde nog al ongepast op een foto met een hotelbediende.
De hele ploeg van Keisse (Deceuninck–Quick-Step) besloot een foto te nemen met de vrouw die hen de voorbije dag goed geholpen had in het hotel. Keisse poseerde op de foto alsof hij en de hotelmedewerkster met iets heel anders bezigwaren. Iets waarvan hij uitgebreid aan het genieten was.
Willem van Hanegem, topper van het weekend. / Koen van Weel | ANP
Erik Jonk
Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord - Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.
Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots
Sjinkie Knegt in 2018 op de winterspelen. ©ANP
Metro en ANP
Het lijkt goed te gaan met Sjinkie Knegt. Op de benen van de shorttracker is in het brandwondencentrum in Groningen een huidtransplantatie verricht. Knegt liep drie weken geleden ernstige brandwonden op bij het aansteken van een houtkachel.
De huidoperatie is goed verlopen, laat schaatsbond KSNB weten. Het zal waarschijnlijk bij deze transplantatie blijven.
Kasper Hermans
Kickbokser Badr Hari is betrapt op dopinggebruik bij controles van de Dopingautoriteit, zo geeft Herman Ram te kennen in gesprek met Nieuwsuur. Ook Badr zijn Nederlandse collega Hesdy Gerges, de Braziliaan Ariel Machado en de Kroaat Mladen Brestovac zijn positief getest.
Op dit moment is er nog niet bekend wat voor straffen ze kunnen krijgen, want de zaken liggen nog bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Sinds 2017 wordt ISR door de kickboksorganisatie Glory ingehuurd voor onafhankelijke tuchtrechtspraak bij dopinggevallen.
Naar verluidt kunnen de vier een schorsing van maximaal vier jaar aan de broek krijgen. Voor de 34-jarige Hari zou dat wel eens het einde van zijn carrière kunnen betekenen. Het ISR wil echter geen inhoudelijke mededelingen doen totdat ze zaken zijn afgerond.
Frenkie de Jong en Steven Berghuis in duel in een eerdere wedstrijd / ANP
Metro en ANP
In de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker zal De Klassieker weer gespeeld worden. Ajax en Feyenoord treffen elkaar op woensdag 27 februari in De Kuip. Dat is zaterdag door loting bepaald.
Feyenoord is momenteel bekerhouder, de Rotterdammers versloegen vorig seizoen AZ in de finale. Alkmaar is dit seizoen ook weer van de partij: op donderdag 28 februari staan ze in de halve finale tegen Willem II in Tilburg. AZ staat voor het vierde achtereenvolgende jaar in de halve finales van het toernooi.