Sport

Wijnaldum voelt geen druk bij geplaagd Newcastle

Foto van 'Jeroen Haverkort'

5 APR 2016

Alleen Aston Villa doet het slechter in Engeland dan Newcastle United. The Magpies staan op zes punten van Norwich City, dat op een veilige zeventiende plek staat en een wedstrijd meer heeft gespeeld. Nog zeven wedstrijden heeft de ploeg om het vege lijf te redden. „Ik wist dat het zwaar kon worden omdat ze vorig seizoen een moeilijk jaar hadden”, aldus Georginio Wijnaldum. „Toch heb ik vorig jaar de keuze gemaakt om PSV te verruilen voor Newcastle en daar heb ik nog steeds geen spijt van.”

Genieten

De middenvelder denkt af en toe terug aan het rampzalige seizoen 2013-2014 toen hij door een enkelblessure en vooral een rugblessure bijna het hele seizoen moest missen. Wijnaldum geniet dan ook met volle teugen van zijn Engelse avontuur. „Het liefste wat ik doe is voetballen”, zegt hij. „En dat doe ik nu in de mooiste competitie ter wereld. Ik probeer de sfeer mee te krijgen, ook omdat ik weet hoe zwaar het is als je niet kan spelen. Ik geniet en voel geen druk.”

Oneerlijk

Hij is een van de weinigen bij de club. Het is al jaren onrustig bij Newcastle. De verwachtingen zijn torenhoog, maar telkens worden de fans teleurgesteld. Bestuurlijk is het een janboel bij Newcastle, dat dan ook een waar trainerskerkhof is. Steve McClaren, de oud-coach van FC Twente, haalde Wijnaldum naar Newcastle. Intussen is hij vervangen door Rafael Benitez. „Ik vind het jammer. Maar dat is voetbal. Spelers worden niet ontslagen en dat is wel eens oneerlijk. Benitez zet het anders neer, omdat we veel tegendoelpunten hebben geïncasseerd. Hij is op zoek naar de juiste balans, wil compacter spelen.”

De Spanjaard dubt daarbij over de positie van Wijnaldum. „Hij is zo goed, dat hij overal kan spelen”, zei Benitez vorige week over de Nederlandse international. „Eigenlijk komt hij het beste tot zijn recht net achter de spitsen, maar hij kan ook uitstekend rechts of links op het middenveld spelen. Per wedstrijd kijk ik wat de beste optie is voor het team, maar voor Gini zou het persoonlijk beter zijn als hij meerdere wedstrijden op één positie speelt.”

Vertrouwen

„Mijn rol is inderdaad nog een beetje onduidelijk”, geeft Wijnaldum toe. „Maar het is in deze situatie niet anders. Het is heel zwaar, het is overleven.” Mocht Newcastle degraderen, dan lijkt Wijnaldum zich geen zorgen hoeven te maken. Negen doelpunten en vier assists, de Nederlander wordt in Engeland gezien als een van de beste aankopen van dit seizoen. „Of ik een clausule heb dat ik weg kan bij degradatie? Ik doe geen mededelingen over wat er in mijn contract staat. Ik denk niet aan het einde van het seizoen, concentreer me op de komende wedstrijden. De club is druk bezig met alles op een rijtje te zetten en ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.”


Views

50

Even rust voor wielrenners Tour de France

De Deen Magnus Nielsen won zondag de etappe. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 05:05

De wielrenners van de Tour de France hebben maandag hun tweede rustdag. Zondag eindigde de rit in Carcassonne, waar ze twee nachten in hetzelfde hotel kunnen blijven.

De renners krijgen zo wellicht wat extra nachtrust, die ze hard nodig zullen hebben. Dinsdag gaan ze vanuit Carcassonne richting de Pyreneeën.

Laatste week


Views

200+

'Recidivist' van Sky uit Tour gezet na uitdelen klap

Moscon rijdt de laatste zes etappes niet in dienst van geletruidrager Thomas/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:14

Geraint Thomas en Chris Froome kunnen tijdens de laatste week van de Ronde van Frankrijk niet meer rekenen op Gianni Moscon. De Italiaan is uit de koers gezet, omdat hij zondag tijdens de etappe naar Carcassonne een dreun uitdeelde aan een collega-renner.

Rake klap

De etappe was amper een kilometer onderweg, toen het al hommeles was. Blijkbaar irriteerde Elie Gesbert (een renner van de wildcardformatie Fortuneo) Moscon op een dusdanig wijze, dat hij het nodig vond om een klap uit te delen aan de Fransman. Het incident werd vastgelegd door een van de camera's, waardoor de jury na afloop van de rit (gewonnen door Magnus Cort) besloot om de Sky-coureur uit koers te halen.


Views

300+

Tom Dumoulin gaat nu pas flink cashen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 MEI 2017

Als er een sport is waarbij atleten moeten afzien, dan is het wel wielrennen. Helaas voor Dumoulin en co. verdienen zij heel wat minder dan de gemiddelde voetballer. Dumoulin, onze nieuwe nationale held en boegbeeld van het wielrennen, fietste de afgelopen drie weken een kleine 260.000 euro bij elkaar in Italië. De winst in het algemeen klassement leverde Dumoulin 205.668 euro op. Elke dag dat hij de roze trui droeg was goed voor 1.000 euro. De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.

Delen

Een leuk bedrag, maar het is niet zo dat Dumoulin die 260.000 euro zelf mag houden. Het is in de wielerwereld namelijk een goed gebruik om de prijzenpot te verdelen over de hele ploeg. Voor de duidelijkheid: dat zijn naast de renners ook de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers. Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth is dat ongeveer 90 procent.


Views

3k+

Uli Hoeness weer vrij man

Uli Hoeness op 23 november 2015, als aandachtig toeschouwer bij een training van Bayern. Foto: epa.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

29 FEB 2016

Oud-voorzitter van Bayern München Uli Hoeness hoeft zich vanaf maandag niet meer te melden in de gevangenis. De 64-jarige Hoeness heeft de helft van zijn gevangenisstraf uitgezeten en wordt vervroegd vrijgelaten.

Overigens hoefde Hoeness sowieso al niet veel in het gevang te zitten: overdag mocht hij de gevangenis verlaten. Hij werkte zelfs alweer bij de jeugdafdeling van Bayern München. In de weekenden was hij vaak thuis; alleen zijn nachten bracht hij in de cel door.

BEKIJK OOK


Views

400+