‘Google Translate vanaf nu beter in Nederlands’

19 april 2017 om 17:30 door Jessica Heijmans
‘Google Translate vanaf nu beter in Nederlands’
Foto: AFP PHOTO / JOSH EDELSON

Bijna iedereen heeft het weleens gebruikt om een nieuwsbericht, e-mail of songtekst te vertalen: Google Translate. Hoewel een woord vaak wel de juiste vertaling opleverde, leverden hele zinnen vaak wat vreemde formuleringen op. Volgens Google gaat hier verandering in komen, en wel met behulp van machine learning.

In een blogpost meldt Google dat met een update van Google Translate vertalingen tussen Engels en Nederlands (in beide richtingen) vele malen begrijpelijker en beter worden. Want hoewel de vertalingen lang niet altijd perfect zullen zijn, wordt er een grote stap voorwaarts gezet, zo stelt Google. In plaats van woorden of delen van een zin te vertalen en deze aan elkaar te plakken, zal Google Translate gebruikmaken van neurale vertaling, ook wel Google Neural Machine Translation (GNMT) genoemd.

Wat is ‘machine learning’?

Door middel van machine learning kan een bedrijf vanuit data patronen ontdekken en deze gebruiken. In het geval van Google Translate betekent dit dat computers leren door veel voorbeelden (menselijke vertalingen) te bestuderen en daar zelfstandig van te leren. Eigenlijk hetzelfde als een kind dat een taal eigen maakt, aldus Greg Corrado van Google. „Je leert een moedertaal niet zozeer door de regels expliciet te leren, maar op basis van voorbeelden.”

Een zin als ‘The next time you use Google Translate, you might notice that the translation is more accurate and easier to understand’ zal daardoor niet langer worden vertaald naar ‘De volgende keer dat u gebruik maken van Google Translate, merk je dat de vertaling is nauwkeuriger en gemakkelijker te begrijpen’. Met de update zal deze tekst een stuk begrijpelijker worden: ‘De volgende keer dat u Google Translate gebruikt, kunt u merken dat de vertaling nauwkeuriger en makkelijker is om te begrijpen.’

Volgens Google product-manager Barack Turovsky gaat het om een flinke vooruitgang. „De kwaliteit van de Nederlandse vertaling gaat met zo'n 55 procent omhoog”, aldus Turovsky tegen de NOS. Voor andere talen kan deze verbetering zelfs tot 85 procent oplopen. In de loop van de dag kun je het zelf testen, dan is de update voor iedereen beschikbaar.

Benieuwd naar andere verbeteringen die Google momenteel doorvoert? Bekijk dan de onderstaande video over de vernieuwde Google Earth, die ook op de smartphone te gebruiken is.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!