Coole gadgets voor blinden

20 maart 2017 om 14:00 door Metro World News
Coole gadgets voor blinden
De Dot is in staat om verschillende tekstberichten in braille weer te geven, meldingen van sociale media en meer van dat soort informatie.

Er zijn tientallen miljoenen blinde mensen op de wereld. Dat is althans de schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie. Er komen dus ook steeds meer coole gadgets op de markt om mensen met een gezichtsbeperking te helpen.

Een Zuid-Koreaanse start-up heeft bijvoorbeeld de smartwatch Dot ontwikkeld. Hierop is de tijd in braille af te lezen. „Het idee ontstond omdat een blinde klasgenoot een groot en onhandig notebook met zich mee moest slepen om aan al zijn informatie te komen”, vertelt een van de ontwikkelaars Dennis Jung aan Metro.

Eigen techniek

„Voor Dot hebben we een eigen techniek ontwikkeld. Het is ongelooflijk makkelijk te gebruiken en mooi gemaakt. Onze innovatie geeft ons de kans om het formaat te laten krimpen en de prijs te laten dalen. We focussen ons namelijk niet op braille, maar op samenhang en draagbaarheid.”

De Dot is in staat om verschillende tekstberichten in braille weer te geven, meldingen van sociale media en meer van dat soort informatie. Wanneer je zelf niets doet, staat in braille de tijd genoteerd, zelfs tot op de seconden nauwkeurig. De smartwatch Dot kost ongeveer 300 dollar.

Door de jaren heen heeft de technologie al veel meer kunnen ontwikkelen voor blinden. Metro zet de leukste op een rijtje:

FingerReader

De FingerReader is een soort van ring. Deze scant met een klein cameraatje de woorden en deze worden vervolgens voorgelezen. De software in de ring zorgt ervoor dat je op de juiste regel blijft en geeft ook aan wanneer je door kan naar de volgende regel.

 

De helpende bril

Er zijn ook brillen die blinden en slechtzienden weer aan het zicht kunnen helpen. Of althans, voor een deel. Deze technologie wordt de Assisted Vision genoemd. Op de bril bevinden zich een paar kleine cameraatjes. De input wordt omgezet in tal van signalen op een OLED-scherm die visueel wel op te pikken zijn voor slechtzienden en zelfs blinden. Zeker omdat de schermen zich dicht bij het oog bevinden.

 

Veilig inschenken

Het is al knap lastig om precies te weten als blinde of je ook daadwerkelijk inschenkt, maar weten hoe vol je glas is, is ook niet echt makkelijk. Je kan het wel aftasten door een vinger in je beker te steken, zodat je weet wanneer je bijna bij de rand bent. Een door Braun ontwikkelde mok geeft echter steeds een geluidsignaal af op het moment dat je een van de drie ingestelde grenzen bereikt met inschenken. Omdat de geluidjes uniek zijn, hoef je ook niet te tellen bij welk level je bent.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!