Gazelle werkt aan fiets die onderweg appen blokkeert

25 januari 2017 om 22:49 door Sofie Smulders
Gazelle werkt aan fiets die onderweg appen blokkeert
Foto: Colourbox

Een appje versturen of even je Facebook checken terwijl je op de fiets zit? Als het aan minister Schultz van Haegen ligt, is dat zo snel mogelijk verleden tijd. Ook fietsenfabrikant Gazelle neemt het gevaar van afgeleide fietsers bloedserieus en komt met een voorstel: een fiets die smartphonegebruik onderweg blokkeert.

Dit moet gebeuren met behulp van de SafeDrivePod. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat de smartphone van de fietser uitgeschakeld wordt wanneer hij of zij minstens 10 kilometer per uur rijdt. Gazelle hoopt hiermee de allereerste te zijn met een dergelijke fiets.

Veilig fietsen

„Wij en Veilig Verkeer Nederland vinden het heel belangrijk dat iedereen op een veilige manier deelneemt aan het verkeer. Fietsers die onderweg druk met hun smartphone zijn, passen zeker niet in dat beeld” betoogde woordvoerder Ferdi Ertekin van Gazelle destijds als reactie op het voorstel van Schultz van Haegen.

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft SAMR onderzocht hoe Nederlanders denken over een appverbod op de fiets. Hieruit blijkt dat driekwart van de Nederlanders daar positief tegenover staat.

Voor hun fiets die in ontwikkeling is, haalt Paul Hendriks een onderzoek aan waaruit blijkt dat ouders zich het meest zorgen maken om hun kinderen wanneer ze zich in het verkeer begeven. „Met deze fiets liggen zij niet meer wakker. Het systeem valt niet te omzeilen zonder medeweten van ouders.” Wanneer de fiets op de markt komt, is nog niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!