Deze toffe Nederlandse start-ups staan op CES

4 januari 2017 om 15:14 door Jurgen van der Hoeven
Deze toffe Nederlandse start-ups staan op CES

Tijdens techbeurs CES in Las Vegas worden jaarlijks honderden producten aangekondigd. Veel grote bedrijven zijn bij het evenement aanwezig en lanceren nieuwe gadgets. Maar ook kleinere, minder bekende bedrijven en organisaties geven acte de présence. Metro zocht naar toffe Nederlandse start-ups die deze week in Las Vegas aanwezig zijn.

Kien: geluidssysteem van de toekomst

Het luidsprekersysteem van de toekomst. Dat is wat Kien moet zijn. Het intelligente systeem van Kien zorgt niet alleen voor surround sound in het gehele huis, maar heeft ook extra, draagbare luidsprekers. Daardoor is het mogelijk ook onderweg gebruik te maken van het geluidssysteem.

Kien is gevestigd in Amsterdam en werd bedacht door Florent Gatin en de Nederlandse broers Jorn en Sten Ouborg: „Jorn en ik hebben elkaar ontmoet in Denemarken, waar we bij hetzelfde bedrijf werkten in de audio-industrie. We realiseerden ons al snel dat klanten niet blij waren met het huidige marktaanbod van speakersystemen vanwege de eigen apps, de benodigde stroomkabels en ruimte die het in beslag nam”, vertelt Gatin.

Zij besloten op zoek te gaan naar een oplossing en kwamen uit op Kien. Wat maakt Kien zo speciaal? „Kien kan alle verschillende geluidssystemen in huis vervangen: multiroom systemen, surround sound-systemen, stereosystemen en draagbare speakers”, begint Gatin. Maar dat is niet het enige. Door de innovatieve functie ‘Follow Me’ is het bijvoorbeeld mogelijk dat de muziek ‘meegaat’ met een persoon als hij of zij door het huis loopt: „Hiervoor hoeft de gebruiker geen app te openen om van kamer te verwisselen.”

Kien bestaat uit twee verschillende soorten speakers: een subwoofer en een zogenaamde satelliet. De satelliet is draagbaar en heeft een ingebouwde batterij die 12 uur mee kan. De batterij kan draadloos worden opgeladen via een inductie-oplader of door de satelliet naast de subwoofer te plaatsen.

De Kien is overigens nog niet verkrijgbaar: „We zijn momenteel onze massaproductie aan het opzetten. Vanaf mei 2017 is het systeem verkrijgbaar.”

Kien.

Keezel: overal veilig online

Iedereen weet dat het best gevaarlijk is om gebruik te maken van een openbaar wifinetwerk. Keezel maakt gebruik van VPN-technologie die zorgt voor een veilige internetconnectie en daarmee online privacy en veiligheid garandeert. Met het product is data en andere vertrouwelijke informatie veilig voor hackers en allerlei andere online pottenkijkers.

Het idee voor de Keezel kwam van de Nederlander Aike Müller, die Keezel in 2015 oprichtte: „Hij werkte toen bij een IT Security consultant en moest voortdurend zijn VPN-software activeren op zijn tablet, telefoon, laptop en elke plek waar hij werkte”, vertelt woordvoerder van Keezel. „Dat werd al snel irritant, dus hij bedacht dat er een betere, makkelijkere manier moest zijn. En zo is het begonnen.”

Müller sloeg de handen ineen met Friso Schmid, die de business-strategie uitwerkte, terwijl Müller zich kon bekommeren om de technische kant. Wat maakt Keezel zo bijzonder? „Over het algemeen is het vooral gebruiksgemak wat Keezel onderscheidt van de massa”, aldus de woordvoerder. „Het apparaat is gemaakt voor iedereen, van de technici tot de leken op dat gebied. Met Keezel kan iedereen heel eenvoudig informatie op hun computers beveiligen met een druk op de knop en een paar klikken.”

Met het apparaat kan men zich beschermen tegen de gevaren van een openbaar wifinetwerk, maar kunnen ook verschillende netwerken voor verschillende apparaten worden gemaakt. Mocht iemand dan gehackt worden, zal de schade zich niet zomaar verspreiden naar alle andere apparaten van de gebruiker: „En anders dan software hoef je Keezel niet op elk apparaat te installeren. Je kunt het bij al je gadgets gebruiken in een paar simpele stappen.” Tot slot kun je met Keezel je online locatie eenvoudig aanpassen, waardoor je internetblokkades omzeilt en bijvoorbeeld video’s kunt bekijken die niet in jouw land worden uitgezonden.

Keezel.

Ipsum: inzicht in energiebesparing op apparaatniveau

Hoe kun je zo bewust mogelijk omgaan met energie? Veelal wordt aangeraden een zogenaamde ‘slimme meter’ te gebruiken. De vraag is echter of zo’n slimme meter wel voldoende inzicht geeft. Ipsum geeft inzicht in besparingen op apparaatniveau en lijkt daardoor het besparingspotentieel van slimme meters beter te benutten.

Ipsum Energy werd opgericht door Peter de Bie, toen nog directeur van Philips: „Hij hoorde dat elk elektrisch apparaat een vingerafdruk achterlaat op de stroomdraad. Hij was hierdoor gefascineerd en heeft toen de stap genomen om een start-up te starten. Wat volgde was een lastige reis langs vele universiteiten; Stanford, Chicago, London College, Oxford. Dat leverde geen resultaat op. Bij de Universiteit Twente wel”, zo vertelt Steven Boerma, Marketing Manager van Ipsum Energy.

Met Ipsum is het mogelijk om 24/7 feedback te krijgen over energieverbruik op apparaatniveau. En dat alles is te zien op de mobiele telefoon. Het bedrijf ontwikkelde een uniek algoritme waarmee het mogelijk is apparaten automatisch te detecteren en te benoemen. Via de mobiele telefoon kan de gebruiker zien op welk apparaat er vooral te besparen is.

Wat onderscheidt Ipsum van andere energiebedrijven die ook een app hebben? „Deze diensten geven alleen inzicht op totaalverbruik zonder apparaten te noemen. Verder zijn er dure oplossingen waarbij de consument elk individueel apparaat moet pluggen. Ipsum heeft geen pluggen nodig en benoemt de apparaten automatisch”, zo legt het bedrijf uit in een persbericht. Vervolgens krijgen gebruikers persoonlijk inzicht in verbruik en advies over hoe dit aan te pakken: „Juist in het persoonlijke advies zit de kracht”, meent Boerma. „Je krijgt advies per apparaat hoe je het verbruik kan verlagen. Is dat door je gedrag aan te passen of moet je nadenken over vervanging, omdat dit uiteindelijk loont.” Mensen bepalen zelf welke actie ze ondernemen en krijgen vervolgens feedback hoeveel ze op die manier besparen.

Ipsum Slim Insight is vanaf mei 2017 ook voor consumenten beschikbaar.

Volgens Boerma is Ipsum de ontbrekende factor om de zogenaamde Slimme Meter tot een succes te maken: „Alleen een slimme meter zorgt voor slechts 1 procent besparing, maar met het aansluiten van Ipsum op deze zelfde slimme meter gaan de besparingen fors oplopen”, stelt hij.

De planning is dat Ipsum per 1 maart 2017 breed wordt geïntroduceerd: „Consumenten kunnen dan rechtstreeks bij ons ‘Slim Inzicht’ bestellen. Daarnaast zijn we druk bezig met diverse partners, zoals bedrijven en overheden, om er samen voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hier gebruik van gaan maken.”

Maar eerst is Ipsum aanwezig op CES. Tijdens het verblijf in de VS is Ipsum bovendien te gast bij Liberty Global (onder andere eigenaar van Ziggo): „Een gaaf moment voor een kleine start-up uit Nederland”, verklaart Boersma. „Want waar kunnen we de meeste energie besparen in de wereld? Juist, in de Verenigde Staten.”

Ipsum geeft inzicht op apparaatniveau.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!