Super Mario Run maakt zijn opwachting op smartphone

15 december 2016 om 05:45 door Kasper Hermans
Super Mario Run maakt zijn opwachting op smartphone

Oude tijden herleven voor de gamefanaten uit de jaren ‘90. Nadat eerder dit jaar Pokémon GO al geïntroduceerd werd, komt vanaf donderdag 15 december ook Super Mario Run uit op de smartphone. Mensen met het besturingssysteem iOS 8.0 of nieuwer kunnen de game spelen. Voor Android wordt hij ook in het komende jaar verwacht.

Richting

De titel zegt het al: Mario rent. Op zijn snelheid heb je geen invloed, jij moet alleen de richting aangeven en hem op tijd laten springen. Heel af en toe is er een soort pauzeblok, waarop Mario (of Luigi, Yoshi of Toad) halt houdt, waarna jij bepaalt welke richting Mario op wordt geschoten.

Ook is er nog de speloptie Toad Run. Dat betreft een zogenaamde ‘ghostmodus’, waarin jouw run wordt vergeleken met die van een ander. Het doel is om sneller en met meer muntjes bij de finish van het leven aan te komen, dan de geest die door je spel rent. Daarnaast kan je in Kingdom Builder je eigen koninkrijk met de overbekende paddenstoelenhuisjes bouwen.

Net verkocht

De zestienjarige Chiel Pieters is een van de gamers die heel erg uitkijkt naar het spel. Hoewel hij de Mario-hype nooit bewust meemaakte, kent hij het spel heel goed van zijn Nintendo. „Ik moet bekennen dat ik mijn Nintendo net heb verkocht en nu een PSVita heb, dus voor mij is het ideaal. Nu kan ik het toch overal spelen.”

 

Hoewel de games van nu een stuk gevarieerder zijn dan Super Mario en er ook beter uitzien, was Chiel altijd geboeid door het spel. „Het leuke aan Mario is dat het idee zo simpel is. Je moet gewoon een parcours afleggen, maar toch kan het soms verdomd moeilijk zijn. Ik hoop dat Super Mario Run beter en uitgebreider wordt dan Super Mario Bros, maar dat het standaardconcept wel erin blijft.”

Uitzenden

Via zijn YouTube-kanaal ZependeZ streamt Chiel regelmatig zijn games. Met Super Mario Run kan dat niet, omdat het op de smartphone gespeeld wordt. Maar het spel opnemen en de beelden later plaatsen is wel een optie. „Het ligt eraan of de game leuk genoeg is om naar te kijken. Ik heb het nog nooit geüpload en weet niet wat mijn kijkers ervan vinden.”

Niet gratis

Overigens zal Super Mario Run in tegenstelling tot Pokémon GO niet helemaal gratis zijn. De eerste drie levels kan je nog gratis afwerken, maar daarna zal er een bedrag van tien euro moeten worden overgemaakt.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!