Joods museum niet blij met zoekresultaten Google

22 december 2016 om 16:09 door Sofie Smulders
Joods museum niet blij met zoekresultaten Google
Foto: Colourbox

Een Joods museum in de Amerikaanse stad Atlanta is niet blij met Google. De instelling betaalt geld aan het techbedrijf om ervoor te zorgen dat een neonazistische website niet bovenaan de lijst met zoekresultaten verschijnt.

Het Breman Museum beschuldigt Google ervan te profiteren van Holocaustontkenning, meldt The Guardian. Het gaat er volgens woordvoerder David Schendowich niet om dat Google geld krijgt van partijen die de Holocaust ontkennen, maar om het feit dat organisaties die dit proberen tegen te gaan, de zoekmachinegigant geld moeten betalen.

Google

Nog voordat je alle woorden van de zin ‘did the holocaust happen’ in Google hebt ingetypt, verschijnt de website Stormfront bovenaan met een artikel, getiteld: Top 10 reasons why the holocaust didn’t happen. Dit zorgde al eerder voor ophef onder verschillende media.

Google kon toen uiteraard niet anders dan reageren. „We vinden het droevig om te zien dat haatverspreidende sites nog steeds bestaan. Het feit dat op haat gerichte sites opduiken in zoekresultaten, betekent niet dat Google dit soort opvattingen ondersteunt.” Op de aantijgingen van het museum reageert het bedrijf met dezelfde insteek en vult het nog aan dat dergelijke haatverspreidende websites niet mogen adverteren op Google. 

Ook als je enkel de woorden ‘the holocaust’ intypt, zijn de eerste automatisch voorgestelde zoektermen gericht op ontkenning. Volgens Schendowich heeft het Breman Museum verschillende „agressieve technieken” geprobeerd, maar tevergeefs: „Google is een groot mysterie. Niemand weet hoe het werkt. Alleen Google.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!