Zuckerberg verdedigt rol Facebook in verkiezingsrace

11 november 2016 om 12:59 door Kasper Hermans
Zuckerberg verdedigt rol Facebook in verkiezingsrace
ANP

Facebook speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Veel boze tongen beweren dan ook dat het sociale medium een enorme bijdrage heeft geleverd aan de zege van Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen, door ‘nepnieuws’ te verspreiden.

„Persoonlijk vind ik het idee dat nepnieuws op Facebook de verkiezingen op enige manier heeft beïnvloed nogal geschift”, zegt Facebookdirecteur Mark Zuckerberg op een techbeurs in San Francisco. Hoewel hij het verspreiden van nepnieuws door aanhangers van zowel Trump als Hillary Clinton via zijn site erkent, denkt hij niet dat dat van invloed is geweest op de verkiezingsuitslag. „Kiezers nemen een besluit op basis van wat zij in hun leven meemaken.”

Verder krijgt Zuckerberg het verwijt dat Facebook zijn lezers te veel in een bubbel houdt. Je ziet immers alleen wat je vrienden liken en delen. „Zelfs als 90 procent van je vrienden Democraat is, is 10 procent vermoedelijk Republikein”, zo luidt zijn antwoord. Bovendien stelt Zuckerberg dat in het verleden de kranten, radio- en tv-zenders het nieuws al uitkozen. „Toen werd het nieuws door deze media gefilterd.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!