Digitaal

Zo kan ongemerkt je complete telefoon worden gehackt

Iemand met een telefoon voor Het Israëlische NSO

Foto van 'Metro World News'

28 OKT 2016

Met nieuwe surveillanceprogramma’s zijn hackers in staat om zonder sporen achter te laten een telefoon volledig over te nemen. Een spywareprogramma zoals Pegasus wordt al steeds meer gebruikt door overheden, om zo activisten en journalisten in de gaten te houden.

„Pegasus is verantwoordelijk voor de meest geavanceerde spyware-aanval die we tot nu toe gezien hebben”, vertelt expert mobiele beveiliging Andrew Blaich aan Metro. Volgens hem kan je via de app toegang krijgen tot de berichten, telefoontjes en logs van onder andere Gmail, Facebook, Skype en WhatsApp.

Besmet raken

De gebruiker van de telefoon moet er alleen van overtuigd worden om op een link te klikken. Zodra dat gebeurt, is de telefoon besmet, weet Bill Marczak van het onderzoeksbureau the Citizen Lab. „De hacker heeft dan toegang tot de volledige telefoon. Contacten, berichten, wachtwoorden. Hij is zelfs in staat om de microfoon en de camera te activeren, waardoor hij gesprekken af kan luisteren.”

Het Israëlische NSO ontwikkelde de software en verkocht deze aan overheden om er criminaliteit en terrorisme mee te bestrijden. Uit onderzoek van the Citizen Lab is gebleken dat er regeringen met Pegasus inmiddels ook mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor en de Mexicaanse journalist Rafael Cabrera hebben bespioneerd. Laatstgenoemde kwam in eigen land op de radar nadat hij een geruchtmakend artikel had geschreven over de president en zijn vrouw.

Dictatoriale landen

Marczak vreest vooral de regeringen in dictatoriale landen die Pegasus gaan gebruiken of dat nog vaker gaan doen. Zij kunnen op die manier opstandige journalisten en activisten monitoren. „We weten nu dat het gebruikt wordt in de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico. We weten nog niet zeker in welke landen het nog meer wordt gebruikt. We hebben wel een idee, omdat we de sites die overheden gebruikten om mensen op de link te laten klikken hebben gevonden.”

Hoewel Pegasus dus de meest geavanceerde techniek tot nu toe bevat, is het volgens Marczak niet de enige bedreiging. „Er zijn veel vergelijkbare programma’s en de spyware-industrie is al miljarden waard.”

Het Israëlische NSO


Views

1k+

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

5 JUL 2017

Op Twente Airport krijgen reddingswerkers dronevlieglessen van de Chinese fabrikant DJI. Dit vloeit voort uit de samenwerking tussen DJI en de gemeente Enschede.

Brandweerlieden en ambulancepersoneel krijgen lessen om drones op een zo effectief mogelijke wijze te kunnen inzetten bij noodsituaties. In Enschede test de brandweer al op beperkte schaal met drones.

Controleerbare omgeving


Views

300+

Likeability of 2

Forse kritiek op gelanceerd 'NPO-premium'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 JUL 2017

De NPO kondigde dinsdag aan zijn video-on-demand-dienst een upgrade te hebben gegeven. Er komt namelijk een optie om de uitzendingen in HD terug te kijken in NPO Start, het nieuwe Uitzending Gemist. Enige voorwaarde: je moet daarvoor 2,95 euro per maand betalen.

Je betaalt toch al belasting?

Natuurlijk is dit niet heel veel geld, maar toch is kritiek fors. Met het aangekondigde 'NPO-premium' zouden de zenders niet zozeer meer 'publiek' zijn, maar ook haar commerciële insteek hebben gevonden. „Ik dacht dat ik al een abonnement had bij de NPO. Het heet belasting betalen", zo luidt een van de reacties.


saddislike
user_29c53d91e8db8dcf6cba8603a89c1e1c2448c697_avataruser_c76ef6a6dc20a3ef49fc4e123fd30f9b2824990a_avatar

Views

600+

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

3 JUL 2017

Gek op virtual reality maar mis je toch nog iets als je met een bril op aan het gamen bent? Daar gaat een eind aan komen. Een nieuwe VR-gadget zorgt ervoor dat je hitte, kou en zelfs pijn kunt voelen als je augmented reality ervaart.

Hitte en kou

De Thermoreal is een klein, flexibel apparaat dat thermo-elektrisch is. In korte tijd kan het apparaat opwarmen of juist afkoelen. Dat hangt af van de virtuele omgeving waar je inzit. Ook kan het apparaat pijn stimuleren door kou en hitte tegelijk naar verschillende oppervlakten van Thermoreal te sturen, waardoor je het gevoel hebt dat iemand je knijpt, weet Daily Mail. De hardware kan worden geïmplementeerd in joysticks, handschoenen, stoelen of pakken.


Views

100+

Hiermee (her)ontdek je Game of Thrones

©2017 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and all related programs are property of Home Box Office, Inc.

Foto van 'Metro'

10 JUL 2017

17 juli start in Nederland alleen bij Ziggo het zevende seizoen van het met 38 Emmy Awards bekroonde Game of Thrones®. Speciaal voor alle beginnende kijkers én trouwe Game of Thrones fans is er nu de Guide of Thrones Messenger van Ziggo; een interactieve chatbot die je snel up-to-date brengt over de serie.

Guide of Thrones geeft je korte samenvattingen over belangrijke momenten en personages uit de serie. Met of juist zonder spoilers, afgestemd op hoeveel je al gezien hebt en wat je nog wil weten. De tool werkt op Facebook Messenger en is toegankelijk voor iedereen met een Facebookaccount.

Guide of Thrones is de uitkomst voor een beginnende kijker maar ook voor de doorgewinterde fan die snel weer in de serie wil komen, en is gebaseerd op een interactief script geschreven door kenners.


Views

100+

Likeability of 5

Eén fout op social media kan je leven verpesten

Foto: iStock

Foto van 'Metro World'

27 JUN 2017

Er was eens… een 30-jarige pr-dame genaamd Justine Sacco uit New York: een blanke vrouw met een goed salaris. Zoals vele anderen probeerde ze geestige tweets te plaatsen, vooral over reizen naar Zuid-Afrika: „Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”, postte ze.

In eerste instantie reageerde niemand en dat verraste haar niet, aangezien ze slechts 170 volgers had. Maar na een elf uur durende vlucht ontplofte haar telefoon van de berichten en meldingen. Haar timeline was veranderd in een horrorshow die het tot de nummer 1 van de wereldwijde trends op Twitter schopte. Haar post vormde niet alleen het startsein voor een ideologische strijd, maar diende ook als vorm van entertainment. Uiteindelijk verwijderde Justine haar account en werd ze ontslagen.

BEKIJK OOK


like
user_199f60c2de94b2bf8130a4e575c4c80f187bfc7f_avatar

Views

600+

'Facebook in gesprek met Hollywood'

'Facebook in gesprek met Hollywood'

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

26 JUN 2017

Netflix, Amazon en Hulu krijgen er weer een concurrent bij. Social netwerkgigant Facebook is in gesprek met Hollywoodstudio's over het maken van originele producties. Deze zouden al tegen het eind van de zomer klaar moeten zijn, meent The Wall Street Journal (WSJ).

Facebook is geen onbekende op het gebied van video; wereldwijd zou er ongeveer 100 miljoen uur per dag naar filmpjes worden gekeken via het sociaal netwerk. Met het produceren van eigen series is Facebook echter rijkelijk laat. Het bedrijf zal de strijd moeten aangaan met gevestigde namen als Netflix en Amazon, maar ook bijvoorbeeld Apple en Google. Toch is er veel te winnen: de televisie-advertentiemarkt in Amerika wordt op bijna 75 miljard dollar geschat.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Van vlinder tot pinguïn: 5 verrassend slimme robots

Foto van 'Metro World News'

22 JUN 2017

Denk jij bij robots nog steeds aan Robin uit Bassie en Adriaan of een andere houterige machine die slechts geschikt is om eenzelfde klusje te klaren en er niet zo goed uitziet? Dan moet je echt even de creaties van Festo bekijken. Het bedrijf maakt robots die de eigenschappen en gewoontes van dieren hebben en er ook nog eens op lijken.

AquaPenguin


Views

2k+

Elke dag je horoscoop via Metro’s nieuwe chatbot

Foto van 'Metro'

19 JUN 2017

Metro heeft iets nieuws: een gloednieuwe chatbot die elke dag jouw horoscoop bezorgt op je smartphone. Elke ochtend stuurt onze bot jou een verse horoscoop via Facebook Messenger, zodat je precies weet wat je vandaag te wachten staat. Superhandig toch?

Je kunt je aanmelden voor onze horoscoopservice via deze link of in de Facebook Messenger-app. Zoek op ‘metrohoroscoop’ en stuur een bericht met de tekst AAN DE SLAG. Je kunt vervolgens jouw sterrenbeeld kiezen en aangeven of je je horoscoop elke dag, elke week of elke maand wil ontvangen. En uiteraard mag je ook zelf het tijdstip bepalen waarop je de berichten wil ontvangen. Zo hoef je het geen dag meer zonder de sterren te doen.

Metro’s horoscoopbot is gebouwd door Wireless Services, ontwikkelaar van geavanceerde chatbots via alle sociale kanalen. Berichtenapps zoals Facebook Messenger worden steeds vaker en intensiever gebruikt. Naast de nieuwe Metro-app, website, krant en natuurlijk onze aanwezigheid op social media, wil Metro ook dit nieuwe platform gebruiken om de doelgroep te bereiken. In eerste instantie met een horoscoopservice, omdat we gemerkt hebben dat dit een populair onderdeel is van de dagelijkse routine van onze gebruikers. Maar mochten jullie als Metro-lezers andere goede ideeën hebben voor een bot, dan nemen we die natuurlijk ook onder de loep!


Views

200+

Likeability of 5

Vier vragen over vrij mobiel internet binnen de EU

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 JUN 2017

Niet extra betalen voor je internetgebruik buiten de Nederlandse grenzen. Het is (deels) waarheid geworden. Metro praat je bij over gratis dataroamen binnen de Europese Unie.

Wat is er precies afgesproken?

Bewoners van de Europese Unie hoeven per 15 juni 2017 niet extra te betalen voor de bel- en internetdiensten zolang ze zich in een EU-land bevinden. In landen als Zwitserland geldt dit dus niet. Je gebruikt gewoon je normale bundel. Het enige waar je op moet letten, is dat het als het om bellen gaat, je wel extra betaalt als je bijvoorbeeld een Italiaans nummer belt, ook al bevind je je op dat moment in Italië.


like
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

1k+

Likeability of 5

Dating-app Hater brengt haat en liefde bij elkaar

Foto van 'Lisa Vermeij'

9 JUN 2017

Iedereen kent inmiddels het principe van dating-apps. Zie je een knappe kop? Dan swipe je naar rechts of links en dan is het wachten op een match. De app Hater komt met iets nieuws en matcht mensen op basis van dezelfde desinteresses, hating wordt dating.

Matchen op basis van haat en irritatie

Bij de meeste dating-apps like je mensen op basis van hun looks en jullie gemeenschappelijke interesses. Bij de app Hater is het omgedraaid, het uitgangspunt van de app is haat en irritatie. Tijdens het 'vegen' kies je onderwerpen in plaats van gezichten. ,,Er zijn zo'n 3000 verschillende onderwerpen, variërend van Donald Duck tot slowwalking," zegt Brendan Alper, bedenker van de app. Naar links vegen betekent dat je het niks vind, als je iets leuk vindt veeg je naar rechts. Als je iets echt haat dan veeg je naar beneden en als je iets geweldig vindt dan veeg je omhoog.


lol
user_41653deead2cfc1ee8ade5ed5f92ee0d02162810_avatar

Views

400+

Likeability of 5

Camera videoBeste social media blunders van 'social' Nederland

Tim Hofman was de grote winnaar van de avond. Hij nam 3 prijzen mee naar huis: Beste BN’er, Beste Snapchatter en Beste YouTuber voor zijn serie #BOOS.

Foto van 'Lisa Vermeij'

9 JUN 2017

Tientallen Youtubers, Instagrammers, Snapchatters en andere social influencers waren donderdagavond in Amsterdam voor de Beste Social Awards. De awards zijn dé prijzen voor de beste content op social media. Maar tussen al die steengoede berichten zaten natuurlijk ook een paar missertjes. Metro vroeg de aanwezigen naar hun grootste social media blunder.

De meest opvallende was toch wel die van Suzanne Mensen, genomineerd voor Beste Twitteraar ,,Een vriendin van mij dacht in de begintijd van Instagram dat het een fotobewerkings-app was en heeft al haar naaktfoto's op Instagram gezet," zei Suzanne Mensen, genomineerd voor Beste Twitteraar. Snapchatter King Faisel is door zijn grote blunder juist heel populair geworden. Alhoewel wij nou niet bepaald trots zouden zijn op zo'n blunder.

BEKIJK OOK


like
user_7bfc2a025600bdb4cbdbdf5e370f36fba4a22de1_avatar

Views

300+

Onweer, geuren en water in Pathé-bioscopen

Onweer, geuren en water in Pathé-bioscopen

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

29 MEI 2017

Altijd al willen weten hoe het ruikt op piratenschip de Black Pearl? Of hoe het voelt als King Arthur's Excalibur rakelings langs je gezicht zwiept? Binnenkort komt deze ervaring weer een stukje dichterbij. Pathé brengt de Nederlandse bioscoopervaring namelijk naar een vierdimensionaal niveau.

In Parijs konden bioscoopbezoekers van Pathé al een tijd genieten van 4D-films als Fast & Furious 8, Alien: Covenant en Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. De bioscoopexploitant neemt in samenwerking met het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX eerdaags ook de stap in Nederland. „Het is niet langer naar film kijken, maar het ervaren”, stelt Ivar Schutte van Pathé.

BEKIJK OOK


Views

100+

Likeability of 5

5 apps die je veiligheid op straat vergroten

Loop jij wel eens alleen door donkere straten? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

28 MEI 2017

Als je s'nachts alleen naar huis wandelt of fiets, kan het zijn dat je je misschien niet helemaal veilig voelt. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg apps en gadgets die ons leven een stukje makkelijker maken. Metro heeft de vijf beste gadgets op een rij gezet, waardoor jij je de volgende keer een stuk meer op je gemak voelt als je alleen door een donkere straat loopt.

1. Defender

Dit is een soort pepperspray, maar dan in een digitaal jasje. Een bedrijf in Californië heeft deze gadget genaamd Defender 24/7 ontwikkeld. Het apparaatje kun je via bluetooth aan je telefoon koppelen. Zodra je een beetje 'spray' spuit wordt er ook direct een foto gemaakt van een mogelijke aanvaller, de foto wordt samen met je locatie naar hulpdiensten gestuurd.


likelove
user_5505f0f2af08615705ef3de57a5a9e3aa1054663_avataruser_9c85991920ff3bb359aaf9ee1e4ee22a551132a4_avatar

Views

200+

Handig, Apple Maps geeft nu ook reisadvies voor OV

Foto van 'Job Halkes'

24 MEI 2017

Bezitters van een iPhone kunnen dankzij een update van Apple Maps voortaan ook hun ov-reis plannen. Nederland is het vijfde land in de wereld dat deze service krijgt, zo laat het bedrijf weten. Alle vervoersmaatschappijen doen mee.

Naast de trein, tram, metro en buslijnen zijn ook de grote stations gedetailleerder in kaart gebracht, zodat je makkelijker de uitgang kan vinden. Als je bijvoorbeeld op Rotterdam Centraal aankomt en je moet tramlijn 7 hebben, dan geeft Apple Maps aan hoe je moet lopen naar het tramperron. Wie een routeplanning nodig heeft, krijgt ook diverse opties te zien in het scherm. Eventuele verstoringen worden ook gemeld.

Ook Uber


Views

100+

4 x Hier moet je op letten bij buitenlandse webshops

4 x Hier moet je op letten bij buitenlandse webshops

Er wordt ontzettend veel geshopt via buitenlandse webshops. Foto: Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

23 MEI 2017

Een paar schoenen hier, een nieuwe broek daar, zo besteld via het internet. Geen gedoe met pashokjes en die bezorgtijd wordt ook steeds korter. Zelfs als het uit een ander land moet komen. En dus kiezen we steeds vaker voor buitenlandse webshops, zo blijkt uit de cijfers van CBS: Nederlanders kochten in 2016 voor ruim 1 miljard euro aan spullen bij buitenlandse webwinkels. Het gaat hier vooral om landen binnen de Europese Unie.

Dat is een stijging van maar liefst 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het meest populair zijn de schoenen en kledingstukken. Duitsland, Groot-Brittannië, België en Italië zijn de landen waar de meeste spullen vandaan komen: 80 procent van de aankopen komt uit deze landen.

Oeps, foutje?


Views

100+

In 10 seconden FB-content beoordelen? Onmogelijk

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

22 MEI 2017

Facebook is van alle sociale media nog steeds het grootste platform, wereldwijd zijn er zo'n twee miljard gebruikers. Per minuut plaatsen we met z'n allen ongeveer 1,3 miljoen berichten. Sommige van die berichten moeten gecontroleerd worden op schokkende, beledigende of aanstootgevende inhoud.

Als jij een bericht voorbij ziet komen dat je niet zint, kun je hier een melding van maken. Een moderator van Facebook krijgt deze melding binnen en moet zijn oordeel vellen over de inhoud. De Engelse krant The Guardian heeft de regels die Facebook voor deze moderatoren hanteert in handen en schokte daarmee het publiek.

Abortus en verminking


Views

100+

Camera videoDe eerste Apple-computer wordt geveild

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 MEI 2017

Een van de allereerste producten die Steven Jobs en Steve Wozniak op de markt brachten, was de Apple 1. De computer zag in 1976 het levenslicht, maar is totaal niet te vergelijken met de huidige devices op de markt.

Toch zijn er nog altijd acht werkende exemplaren van Apple 1 op de wereld. Een daarvan zal er spoedig geveild gaan worden in het Duitse Keulen. Voor het zeldzame apparaat wordt geen laag bedrag verwacht. De grove schatting is dat het hoogste bod ergens tussen de 180.000 en 300.000 euro zal liggen.


Views

900+

Camera videoCheck-mate: deze app ontmaskert bewerkte foto's

Voorbeeld van de app check-mate. Meisje op de foto: Hester Brands

Foto van 'Lisa Vermeij'

23 MEI 2017

Geloof jij alles wat je ziet op social media? We zien ze genoeg: foto's van ‘normale’ mensen met perfecte lange benen, een jaloersmakende strakke buik en stralende blauwe ogen. Sommige foto's op Instagram en Facebook lijken te mooi om waar te zijn en dat zijn ze misschien ook wel.

‘Coverfoto’ is zo gemaakt


Views

2k+

Pasloos winkelen: je mobiel als betaalmiddel

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

22 APR 2017

Daar sta je dan, met een lading boodschappen en een lange rij wachtenden achter je, maar zonder bankpasje. Gelukkig zal deze vervelende situatie naar alle waarschijnlijkheid snel tot het verleden behoren. De mogelijkheden om met je smartphone te betalen, worden namelijk steeds groter.

Bunq, Tikkie, Florin, er zijn tegenwoordig genoeg apps om betalingen tussen vrienden een stuk makkelijker (en sneller) te maken. Langzaam maar zeker worden ook onze bankpassen vervangen door de smartphone en kunnen we mobiel betalen in de fysieke winkels. Met een nieuwe app, genaamd Payconiq, worden de verschillende betaalmiddelen gecombineerd en beloven Nederlandse banken ‘online, onderweg en onderling’ betalen mogelijk te maken.

BEKIJK OOK


Views

300+