Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Tech 5 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Deze vijf vette robots werden op IFA gepresenteerd

Al jaren is de robot al gretig voer voor sciencefiction-films. In 1927 zagen bioscoopgangers al een slechte robot in Metropolis, in 1968 probeerde robot HAL de boel te verstieren in Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey en Ava uit Ex Machina is ook de liefste niet. Inmiddels leven we alweer 16 jaar in de 21e eeuw en lijken die science fiction-films de toekomst aardig voorspeld te hebben

Gelukkig is het allemaal wel een stuk minder dystopisch dan de films doen vermoeden. Sterker nog: de meeste robots die we kennen maken de wereld juist een stukje mooier en het leven een stukje gemakkelijker. Van 4 tot 7 september vindt IFA plaats, de grootste techbeurs van Europa. Metro zet alvast de vijf meest interessante robots op een rij.

Sanbot

Butlers, secretaresses en bodyguards zijn straks niet meer nodig als het aan Sanbot ligt. De robot is een manusje van alles. Sanbots wordt in China al op enkele plekken gebruikt, bijvoorbeeld op vliegvelden en in winkels.
Het handige van Sanbot is dat hij alles kan leren. Het enige dat je hoeft te doen is hem aanwijzingen geven via je tablet of mobiele telefoon. Zowel voor Android als iOS is er een app om de robot te bedienen. In China zal later deze maand nog een geüpgrade versie van de bot worden gepresenteerd.

Xperia Agent

De Xperia Agent is je allerbeste vriend in de vroege ochtend. Deze robot van Sony zet namelijk koffie voor je. Zo eentje kunnen we hier op de redactie ook wel gebruiken.
De kleine robot is ongeveer dertig centimeter hoog en kijkt je vrolijk aan als je met ‘m praat. Met dank aan bluetooth kun je hem aan allerlei apparatuur in je huis verbinden en de Xperia Agent zorgt ervoor dat je opdrachten worden uitgevoerd. Voordeel: hij luistert naar je als je tegen hem praat. Het hoeft dus niet persé met je smartphone of tablet.

Laundroid

Ook zo’n hekel aan de was opvouwen? Met een beetje geluk is dat in 2019 verleden tijd. Panasonic is namelijk bezig om een machine te ontwikkelen die je was gewoon voor je opvouwt.Het enige dat je hoeft te doen is je was uit de machine halen en in de Laundroid te stoppen. De machine detecteert vervolgens wat voor kledingstuk het is, zoekt uit hoe die in de machine ligt en vouwt het vervolgens op.

Mykie

Geen keukenprins(es)? Dat is per 2017 niet langer een probleem. Mykie is een keukenelf. ‘My Kitchen Elf’, waar Mykie voor staat, is een zogenoemde ‘sobot’, een sociale robot. Het is een crossover tussen de emotieve robot en de Amazon Echo, maar hij helpt je dan in de keuken.
De robot van Bosch Siemens Home is een lief uitziende robot die reageert op zijn naam, Mykie. Hij helpt je recepten te vinden, leest ze voor, beantwoordt je keukenvragen en bestelt je boodschappen. Als je zogenoemde ‘smart’ keukenapparaten hebt, kun je ‘m daar ook mee verbinden. En als je koken maar saai vindt, voorziet Mykie je ook nog eens van muziek.

De emotionele robot

Het is voornamelijk nog lekker maken wat Sony-directeur Kaz Hirai afgelopen weekend op IFA deed. Hij kondigde namelijk een robot aan die een emotionele band kan opbouwen met zijn eigenaar. „Ik ben blij te kunnen aankondigen dat we hard hebben gewerkt aan een robot die je niet alleen in huis helpt, maar waar je ook een band mee kunt opbouwen”, laat hij weten.De angst dat robots slimmer worden dan mensen, de wereld overnemen of hun eigenaars vermoorden, is volgens Hirai ongegrond. Gelukkig heeft Google al lang een uitknop gemaakt voor als de robot-apocalyps tóch komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.