Tech&Gadgets

Bron: ANP

Facebook verwijdert groep tegen racisme Efteling

Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

9 JUL 2016

De laatste tijd was er veel ophef over 'racistische' Eftelingattracties. Actiegroep Stop Oppressive Stereotypes noemt het ‘extreem racistische attracties met duidelijke onderdrukkende stereotypes waarmee kinderen worden vermaakt en geïndoctrineerd’. De actiegroep vraagt het attractiepark om de ‘walgelijke racistische beelden’ te verwijderen. Vooral de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival liggen onder vuur.

Haatdragende taal

De actiegroep richtte ook een Facebookpagina op om makkelijk te kunnen communiceren met aanhangers. Deze pagina is nu echter verdwenen, Facebook heeft het verwijderd vanwege 'haatdragende taal'. Donderdag had de pagina nog ruim zeshonderd likes, vrijdag krijg je de melding 'Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar'.

De pagina 'De Efteling is niet racistisch' bestaat nog wel en heeft zo'n 4700 likes. Daar schrijven mensen vooral dat de Efteling onderdeel is van de Westerse cultuur en zo moet blijven. Tamara schreef: „Iets wat je van de familiepretpark de Efteling kan leren, vind ik juist dat we allemaal hetzelfde zijn. Zo proberen wij onze kinderen te laten zien dat bij de Carnaval Festival de poppetjes, ook al zien ze er ander uit, toch het zelfde zijn. Net als de mensen. Wij zijn allemaal hetzelfde. Ongeacht welke kleur of waar je vandaan komt.”

Ook Facebookgebruiker Ben had nog wat toe te voegen: „Iedereen zegt weleens ben de gek. Mijn naam is toevallig Ben. Is dit ook kwetsend?”

Nieuwe pagina

Maar de groep die de Efteling racistisch vindt, laat het er natuurlijk niet bij zitten, de groep heeft een nieuwe pagina aangemaakt. Daar valt te lezen: „Beste racismeverheerlijkers van Nederland, denken jullie nou echt dat met ons te rapporteren we niet doorgaan met onze acties? Dat we niet met de Efteling in gesprek gaan? Dat wij een pagina nodig hebben om ons doel te bereiken? Dat wij hiervan wakker liggen?”

BEKIJK OOK


  Views

  83

  Het rietje van de toekomst zuivert zelf vies water

  Colourbox

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 10:30

  Als rietjes dezer dagen in het nieuws komen, dan is het vaak niet positief. Veel mensen zien graag dat de plastieken buisjes uit productie worden genomen. Maar een herbruikbare rietje van de toekomst kan levens redden.

  Zuiveringssysteem

  Het gaat om de zogenaamde Lifestraw. Deze uitvinding is een rietje met een ingebouwd zuiveringssysteem. Hierdoor kan je water uit riviertjes drinken, zonder dat je kans loopt op rare ziektes.


  Views

  300+

  10 dingen die je met Instagram kan, maar niet wist

  Illustratieve afbeelding van de app. Bron: ANP foto. Gifjes: Giphy.

  Foto van 'Cerise van Vliet'

  13 DEC 2015

  Instagram wint steeds meer terrein als het gaat om populaire apps, maar haal je alles eruit wat erin zit? Spoiler: waarschijnlijk niet. Je kan namelijk veel meer met de app dan je denkt. Hier tien dingen die de moeite waard zijn, maar je waarschijnlijk niet kende.

  1. Orden je filters

  Iedereen die foto's plaatst met de hashtag nofilter is natuurlijk super tof, maar voor iedereen die wel filters gebruikt: je kan ze in jouw favoriete volgorde zetten. Super handig, hoef je niet meer helemaal te scrollen naar die ene filter die je ogen altijd zo lekker laat uitkomen. Dit doe je door bij de filters helemaal naar het eind te scrollen en daar op 'beheren' te drukken. Nu kan je de filters ordenen, it's magic.


  Views

  12k+

  Camera videoGifjes maken en versturen via WhatsApp doe je zo

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  7 NOV 2016

  Het was aan het begin van de zomer al een gerucht en nu blijkt het echt waar te zijn. Je kan via WhatsApp gifjes versturen. Tenminste, als je beschikt over een iPhone of iPad. Sterker nog, de app heeft een eigen optie waardoor je zelf de gifjes kan maken. Hoe gaat dat in zijn werk?

  Het is eigenlijk doodsimpel. In een WhatsAppgesprek klik je op de camera, waarna je een filmpje opneemt. Dat mag maximaal zes seconden duren, wil je het kunnen omzetten naar een gifje. Vervolgens verschijnt rechtsboven de optie om je beeld om te zetten naar een gifje door simpelweg op de letters ‘GIF’ te drukken. Als het goed is, wordt de achtergrond dan blauw en de letters worden grijs. Vervolgens klik je op versturen en voilà.


  Views

  6k+

  Likeability of 5

  Vier vragen over vrij mobiel internet binnen de EU

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  15 JUN 2017

  Niet extra betalen voor je internetgebruik buiten de Nederlandse grenzen. Het is (deels) waarheid geworden. Metro praat je bij over gratis dataroamen binnen de Europese Unie.

  Wat is er precies afgesproken?

  Bewoners van de Europese Unie hoeven per 15 juni 2017 niet extra te betalen voor de bel- en internetdiensten zolang ze zich in een EU-land bevinden. In landen als Zwitserland geldt dit dus niet. Je gebruikt gewoon je normale bundel. Het enige waar je op moet letten, is dat het als het om bellen gaat, je wel extra betaalt als je bijvoorbeeld een Italiaans nummer belt, ook al bevind je je op dat moment in Italië.


  like
  user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

  Views

  3k+