Tech&Gadgets

Bron: ANP

Facebook verwijdert groep tegen racisme Efteling

Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

9 JUL 2016

De laatste tijd was er veel ophef over 'racistische' Eftelingattracties. Actiegroep Stop Oppressive Stereotypes noemt het ‘extreem racistische attracties met duidelijke onderdrukkende stereotypes waarmee kinderen worden vermaakt en geïndoctrineerd’. De actiegroep vraagt het attractiepark om de ‘walgelijke racistische beelden’ te verwijderen. Vooral de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival liggen onder vuur.

Haatdragende taal

De actiegroep richtte ook een Facebookpagina op om makkelijk te kunnen communiceren met aanhangers. Deze pagina is nu echter verdwenen, Facebook heeft het verwijderd vanwege 'haatdragende taal'. Donderdag had de pagina nog ruim zeshonderd likes, vrijdag krijg je de melding 'Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar'.

De pagina 'De Efteling is niet racistisch' bestaat nog wel en heeft zo'n 4700 likes. Daar schrijven mensen vooral dat de Efteling onderdeel is van de Westerse cultuur en zo moet blijven. Tamara schreef: „Iets wat je van de familiepretpark de Efteling kan leren, vind ik juist dat we allemaal hetzelfde zijn. Zo proberen wij onze kinderen te laten zien dat bij de Carnaval Festival de poppetjes, ook al zien ze er ander uit, toch het zelfde zijn. Net als de mensen. Wij zijn allemaal hetzelfde. Ongeacht welke kleur of waar je vandaan komt.”

Ook Facebookgebruiker Ben had nog wat toe te voegen: „Iedereen zegt weleens ben de gek. Mijn naam is toevallig Ben. Is dit ook kwetsend?”

Nieuwe pagina

Maar de groep die de Efteling racistisch vindt, laat het er natuurlijk niet bij zitten, de groep heeft een nieuwe pagina aangemaakt. Daar valt te lezen: „Beste racismeverheerlijkers van Nederland, denken jullie nou echt dat met ons te rapporteren we niet doorgaan met onze acties? Dat we niet met de Efteling in gesprek gaan? Dat wij een pagina nodig hebben om ons doel te bereiken? Dat wij hiervan wakker liggen?”

BEKIJK OOK


  Ook 06-nummer niet veilig voor hackers

  ©ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  8 DEC 2018

  Dacht je dat je 06-nummer altijd veilig was voor hackers? Dan heb je het bij het verkeerde eind. Hackers hebben namelijk een nieuwe truc bedacht waarmee ze nu ook via je 06-nummer een hoop van je kunnen stelen.

  Provider oplichten

  De nieuwe hacktruc wordt ook wel 'sim-swapping' genoemd, meldt RTL Nieuws. Een hacker ligt in dit geval niet jou op, maar de telecomprovider waar je bij bent aangesloten. Ze doen zich voor als jou en overtuigen via de telefoon een medewerker van de telecomprovider ervan dat ze het 06-nummer over moeten zetten naar een simkaart die in het bezit is van de hacker. En zo krijgen ze al snel toegang tot alle accounts waaraan jouw 06-nummer is verbonden.


  Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
  Likeability of3

  Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

  In samenwerking met de Museumvereniging

  19 OKT 2018

  Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

  1 Een high tech Romein spelen

  Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


  sad
  user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

  'Robots met AI denken als bedrijf, niet als persoon'

  Sophia the Robot/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  8 DEC 2018

  Volgens experts had 2018 het jaar van de artificial intelligence (AI) moeten worden. Hoewel er zeker ontwikkelingen op dat gebied hebben plaatsgevonden, is de echte revolutie - nog even - uitgebleven. En volgens sommige experts is dat maar goed ook.

  Denken als een CEO

  Want hoewel robots en machines met artificial intelligence volgens hun makers zouden leren en denken als een mens, doen ze dat niet. Of nou ja: ze doen het vanuit het perspectief van CEO’s van bedrijven. Dat stelt Jonnie Penn, een professor aan de universiteit van Cambridge gespecialiseerd in artificial intelligence, in een lang betoog waarin hij zijn zorgen uit over technologie.


  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
  Likeability of5

  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

  In samenwerking met de Dierenbescherming

  22 OKT 2018

  Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

  Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

  Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

  like
  user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

  YouTube volgt concurrentie en voegt ook Stories toe

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  3 DEC 2018

  En de originaliteitsprijs op het gebied van technische vernieuwingen gaat naar.... Nou, in ieder geval niet naar YouTube. Het videodeelplatform is de Spuit 11 onder de sociale media en komt nu ook met een stories-functie.

  Na Snap, Insta en FB

  De Stories-functie bestaat al jaren op Snapchat en is inmiddels ook al een tijdje te gebruiken op onder andere Instagram en Facebook. Vooral op die eerste twee zijn ze uitermate succesvol en dus heeft YouTube ze ook beschikbaar gemaakt.


  Facebook-app stuk minder op Nederlandse smartphones

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  1 DEC 2018

  Facebook heeft het voorbije jaar veel te verduren gehad door diverse privacyschandalen en alle fake news-verhalen en dat heeft gevolgen voor het aantal gebruikers van applicaties in Nederland. De applicatie staat op meer dan een miljoen minder smartphones.

  1,1 miljoen

  Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper, dat de cijfers van Facebook onder de loep nam. In de eerste negen maanden daalde het aantal installaties met 1,1 miljoen. Van 74 procent van de Nederlanders eind 2017 heeft nu nog maar 68 procent het tot zijn beschikking.


  Google wordt op het matje geroepen

  Google op matje geroepen wegens privacy-instellingen

  Google zou toestemming bij gebruikers ontfutselen / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  27 NOV 2018

  Vanuit verschillende landen zijn klachten ingediend tegen Google. Onder andere de consumentenbond is naar de Autoriteit Persoonsgegevens gestapt.

  Ontfutselen

  Volgens de bond „ontfutselt" het bedrijf gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken. Dat is in strijd met de wet. Naast de consumentenbond hebben ook andere consumentenorganisaties een klacht ingediend, als onderdeel van een gezamenlijke actie. Onder meer de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbonden.


  Inventief shirt voorkomt zweten tijdens je work-out

  Colourbox

  Foto van 'Kasper Hermans'

  24 NOV 2018

  Wetenschappers aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een geweldige uitvinding gedaan voor de zweetotters onder ons. Hun sportvest moet namelijk voorkomen dat je (snel) gaat zweten tijdens je work-out.

  bioLogic

  Het sportvest heet bioLogic en is zo gemaakt dat het als het waren openklapt op het moment dat je lichaam heel warm wordt of je begint te transpireren. Op deze manier wordt je lichaam verkoeld en wordt het hevig zweten verder uitgesteld. "Het voelt net alsof je een airconditioner op je rug draagt", zo meent een van de onderzoekers.


  De impact van Health Tech op ons leven

  Foto van 'Anke Horstman'

  20 NOV 2018

  Als er een sector is die aan het 'techniseren' is, dan is het wel de gezondheidszorg. Waar eerder de arts met een stethoscoop en bloeddrukmeter aan je bed kwam, en alles (met zijn doktershandschrift) op een papiertje noteerde, wordt nu veel in je EPD (electronisch patiënten dossier) genoteerd. En dat is maar het topje van de ijsberg natuurlijk.

  Hoe leren chirurgen werken met robots?

  Ook in de operatiekamer veranderd er veel. Jaren geleden deed daar de operatierobot zijn intrede. Dat wil niet zeggen dat de chirurg koffie gaat drinken en de robot zijn werk laat doen. Maar bij sommige operaties zit de chirurg niet meer met zijn handen in je lichaam, maar bestuurt hij met de handen een arm. Heel plat gezegd: aan die arm zijn verschillende instrumenten bevestigd. Door deze technologie kun je met een kleine incisie op veel plekken van het menselijk lichaam komen. En een kleinere incisie betekend dat de patiënt minder pijn heeft, dat de wond sneller zal herstellen, en de patiënt dus ook eerder naar huis kan (niet in alle gevallen natuurlijk).


  Likeability of5

  Game Battlefield V mogelijk ingezet als lesmateriaal

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  19 NOV 2018

  Had je vroeger al een hekel aan de saaie geschiedenis? Daar kan binnenkort verandering in komen. Als het aan de Stichting Herdenking 14 mei 1940 wordt de game Battlefield V namelijk ingezet om voorlichting te geven over het bombardement van Rotterdam.

  Zestien jaar en ouder

  Dat klinkt apart, want de leeftijdsgrens - hoewel bij games zich daar nooit iemand echt mee bezig lijkt te houden - is officieel zestien jaar en ouder. Toch wil de stichting graag dat deze game 'gespeeld' wordt in het klaslokaal.


  lol
  user_e888a12b4786ccc7d65c9a756e524ab8f8c2b631_avatar

  China produceert kunstmatige zon die 6 keer heter is

  Foto ter illustratie. / Colourbox

  Foto van 'Daisy Heyer'

  17 NOV 2018

  China is bezig met de ontwikkeling van een kunstmatige zon die temperaturen kan bereiken die zes keer zo hoog zijn als de kern van de echte zon.

  Het enorme gevaarte is gemaakt om het proces van de zon na te bootsen en daarmee ook de energie op te kunnen wekken die gebruikt kan worden voor groene stroom.

  100 miljoen graden


  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

  In samenwerking met ASUS

  15 NOV 2018

  Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

  In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

  De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

  Nederlandse innovatie moet CO2-uitstoot bestrijden

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  14 NOV 2018

  Grote containerschepen en vliegtuigen. Ze worden genoemd als een paar van de grootste vervuilers te wereld. Echter zou hun vervuiling een stuk kunnen worden teruggedrongen door een Nederlandse innovatie. Althans, zo wordt geclaimd.

  Het brandstofverbruik van je eigen auto of scooter zou in de toekomst omlaag kunnen met behulp van een nieuwe coating, die binnenkort geïntroduceerd zal worden door de start-up Qlayers.

  Daarbij heeft het bedrijfje inspiratie opgedaan uit de natuur. ,,In de natuur is elk oppervlak multifunctioneel”, zo legt Josefien Groot, mede-oprichter en directeur van Qlayers, tegenover Scientias. ,,Neem bijvoorbeeld de vleugel van een vlinder, deze wordt gekenmerkt door micro-structuren die de vlinder zijn kleur geven. En op de veren van de pinguïn vinden we microstructuren die voorkomen dat de vogel bevriest.”


  Likeability of5

  Hoe de 15-jarige Tanmay Bakshi AI Expert werd

  Foto van 'Anke Horstman'

  13 NOV 2018

  Je zal het maar zijn: TED-spreker, IBM Champion, auteur en allround Artificial Intelligence-expert. Dat klinkt als een flinke dagtaak. Helemaal als je pas 15 jaar oud bent. Tanmay Bakshi geniet ervan zijn hersens te gebruiken. Zo kwam hij waar hij nu is.

  De Canadese Tanmay begon al op 5-jarige leeftijd met coderen, omdat zijn vader hem dat liet zien. Zijn vader is een programmeur. Tanmay vond dat geweldig en pakte het snel op om daar zelf meer mee te kunnen doen. Op zijn zevende vond hij het een goed idee om ook andere mensen te leren waar hij zoveel passie voor heeft, waarop hij een YouTube-kanaal startte. Dit was een van zijn eerste video’s:


  like
  user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

  App verbergt je browserhistorie voor netwerkeigenaar

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  12 NOV 2018

  Alles wat je qua mobiel internet doet op een openbaar WiFi-netwerk kan gevolgd worden door de eigenaar van dat netwerk. De grote providers is het weliswaar per wet verboden om dit te doen, maar eigenaars van kleine WiFi-stations worden hier amper op gecontroleerd en zouden dit in theorie makkelijk kunnen doen.

  Daarom heeft het Amerikaanse bedrijf Cloudfare een app ontwikkelt, die je internethistorie onzichtbaar maakt voor de netwerkeigenaar. De app heet 1.1.1.1 en is zowel op iOS als Android gratis te downloaden.

  DNS-dienst


  Likeability of6

  Te groot voor je handtas? Deze smartphone vouw je op

  Foto van 'Anke Horstman'

  6 NOV 2018

  Het was even heel hip om een kleine telefoon te hebben, maar nu de schermen steeds groter worden, wordt het steeds minder comfortabel om je telefoon in je broekzak te stoppen. Het zit niet lekker. Gelukkig is daar nu een oplossing voor vanuit een vreemde hoek: de opvouwbare FlexPai van Royole.

  Royale?!

  Royole is een onbekend merk in de smartphonewereld, maar het geeft giganten als Samsung en Huawei wel het nakijken waar het gaat om de opvouwbare telefoon. Voor het eerst is er een telefoon aangekondigd waarvan het beeld kan buigen. Niet gewoon een beetje: je vouwt hem om alsof het een portefeuille is.


  like
  user_11db85fafb4a3129d457e565342892307bf9c177_avataruser_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Luchtmacht gaat stappen nemen met drones en tech

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  5 NOV 2018

  De Koninklijke Luchtmacht moet innoveren op technisch gebied en meer geautomatiseerd worden. Dus gaan ze meer gebruik maken van drones en slimme wapens. De focus zal minder komen te liggen op de 'traditionele' wapens, zoals tanks.

  Dit staat in het visiedocument van de Koninklijke Landmacht dat maandag wordt gepresenteerd. ,,Om in de toekomst beslissend te kunnen zijn, moet de Landmacht in staat zijn om mee te bewegen met alle sociale, geopolitieke, demografische en technologische ontwikkelingen", zo bevestigt een woordvoerder tegenover De Telegraaf.

  Een dergelijke innovatie is nodig willen we ons mannetje staan, indien nodig. ,,Door de komst van drones en steeds gevoeligere sensoren kan onze tegenstander steeds beter en verder kijken en ons sneller treffen", stelt commandant landstrijdkrachten Leo Beule. ,,Dat moeten wij ook kunnen. Sterker nog, we moeten er beter in worden."


  iOS 12.1: kangoeroe emoji en FaceTime met 32 mensen

  Apple brengt dinsdagavond een nieuwe update uit. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  30 OKT 2018

  Apple brengt dinsdagavond na de najaarspresentie een update uit voor het mobiele besturingssysteem. In de nieuwe iOS 12.1 zijn zo'n zeventig nieuwe emoji's toegevoegd. Ook is het straks mogelijk om met 32 mensen tegelijk te Facetimen, mocht je dat willen.

  Apple laat weten dat er ongeveer zeventig nieuwe emoji's zullen verschijnen. Wat je kan verwachten? Kangoeroe's, kreeft, een mug, een bagel, zout of een cupcake. Ook kunnen mensen verschillende haarstijlen gebruiken zoals rood, grijs of krullend haar.


  Al 10 jaar bitcoin! (maar anders dan je denkt)

  Foto van 'Anke Horstman'

  30 OKT 2018

  Op 31 oktober bestaat bitcoin tien jaar. Tien jaar geleden publiceerde iemand met het pseudoniem Satoshi Nakamoto een document dat zou leiden tot de bitcoin zoals we hem nu kennen. Dit document wordt ook wel de bitcoin whitepaper genoemd.

  De timing was perfect

  Tijdens de grote economische crisis van 2008 verloren we ons vertrouwen in de economie, in geld, in de huidige maatschappij. Consumenten wantrouwden hun bank (want die konden elk moment omvallen), hun valuta (niks waard) maar ook hun overheid (die belastinggeld gebruikten om banken te redden).