Carolien Tsao
Carolien Tsao Tech 20 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Zoveel kost het dagelijks opladen van je smartphone

Guilty: zonder opgeladen telefoon gaan we de deur niet uit. Waar de batterij van je oldskool, onverwoestbare Nokia dagenlang meeging, ben je met de gemiddelde smartphone van tegenwoordig genoodzaakt om ‘m iedere dag in het stopcontact te steken. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk neertellen voor de elektriciteit die het kost?

Forbes maakte er een rekensommetje van en kwam erachter dat het je (gelukkig) weinig tot niets kost op jaarbasis, als je je telefoon dagelijks oplaadt.

Geen geld

Een smartphone met een standaard 1.440mAh batterij, die ook in een iPhone 5 zit, heeft jaarlijks zo’n 2.000 Watt-uren aan energie nodig. Dus met ongeveer 2kWh per jaar blijft je telefoon in leven. Bedenkend dat de prijs voor 1kWh aan stroom rond de 20 eurocent ligt, kost al het opladen op jaarbasis dus nog geen 50 cent.

Tablets hebben een grotere batterijcapaciteit, dus logischerwijs kost het opladen hiervan ook meer. Per jaar hebben ze zo’n 12kWh nodig om opgeladen te blijven, dat komt dus neer op een bedrag van ongeveer 2,40 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.