Wat doet een jaar in de ruimte met je lichaam?

Scott Kelly. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 FEB 2017

Wat gebeurt er met je lichaam als je een jaar in de ruimte verblijft? Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een uniek experiment met een identieke tweeling uitgevoerd, waarbij één van de broers naar de ruimte reisde en de andere op aarde bleef. Het DNA van de broer in de ruimte veranderde, ook werd hij een stukje groter.

De tweeling Scott en Mark Kelly deed mee aan het onderzoek van NASA. Scott reisde naar het ruimtestation ISS, waar hij een jaar gewichtloos leefde en voormalig astronaut Mark bleef met beide benen op de grond. Tien verschillende groepen wetenschappers hebben de tweeling onderzocht op onder meer het effect op het immuunsysteem, het DNA, beenderen, darmflora en algehele gezondheid. Het doel van het onderzoek was om te weten te komen wat een langer verblijf in de ruimte met een mens doet, met het oog op een lange missie naar buurplaneet Mars, meldt CNN.

De testresultaten waren bijzonder, want een jaar in de ruimte heeft wel degelijk invloed op je gestel.

5 centimeter groter

Zo had astronaut Scott een verminderende botvorming, maar het niveau van een hormoon dat helpt om de beenderen en spieren gezond te houden, was wel hoger geworden. Dit komt vermoedelijk door het vele sporten. Het niveau van het stresshormoon cortisol bleef normaal. Alleen op het moment net na zijn landing op aarde ging het omhoog, dit kwam waarschijnlijk door de stress van zijn terugkeer in de atmosfeer. Verder was Scott 5 centimeter groter geworden bij zijn terugkomst op aarde.

Chromosomen

De chromosomen van Scott waren tijdens zijn verblijf in de ruimte langer geworden. Terwijl je chromosomen korter worden als je op aarde blijft. Dit kwam omdat de ‘telomeren’ (einde van zijn chromosomen die beschermen voor afsterven en versmelten van andere chromosomen) langer waren geworden. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk omdat Scott in de ruimte meer bewoog en meer sportte en minder calorieën opnam in het ruimtestation. Eenmaal terug op aarde werden de chromosomen van Scott weer korter.

Verminderende kracht

Bij zijn terugkomst op aarde bleek Scott minder kracht te hebben. Na zes maanden in de ruimte blijkt het steeds moeilijker te zijn om taken snel en efficiënt uit te voeren, zelfs als ze vitaal zijn voor het overleven. Dat wezen fysieke tests uit, zoals het beklimmen van ladders, het openen van luiken en het ontwijken van obstakels. Ook de fijne motoriek ging achteruit, zoals bij het bedienen van computermateriaal.

De onderzoekers gaan verder met het onderzoek en NASA zal later met een uitgebreid verslag komen. Volgens de onderzoekers zouden er nog geen aanwijzingen zijn gevonden die een langere ruimtereis naar Mars in de weg staan.

BEKIJK OOK


Views

4k+

Passagiers moeten hele vlucht in het gangpad staan

Passagiers moeten hele vlucht in het gangpad staan

Foto van 'Jordy Kruse'

26 FEB 2017

Op een vlucht van Pakistan naar Saudi-Arabië van Pakistan International Airlines hebben vorige maand zeven passagiers in het gangpad door moet brengen. Voor hen was er op de drie uur durende vlucht geen stoel meer over.

Het vliegtuigpersoneel had de passagiers met handgeschreven boardingpasses aan boord gelaten. Opmerkelijk, want het vliegtuig zat al vol. Er waren 409 passagiers toegestaan en met de extra zeven mensen kwam het totaal op 416 passagiers.

BEKIJK OOK


Views

4k+

Jongen krijgt record aan antigif na spinnenbeet

Jongen krijgt record aan antigif na spinnenbeet

Foto: Flickr/Andrey Zharkikh

Foto van 'Jordy Kruse'

24 FEB 2017

Een 10-jarige jongen uit Australië heeft na een beet van een giftige tunnelspin een record aan tegengif toegediend gekregen. Het is een wonder dat de jongen de beet nog kan navertellen.

BEKIJK OOK


Views

4k+

De elektronicazaak als dagelijks uitje

De elektronicazaak als dagelijks uitje

Jack Reijffers.

In samenwerking met BCC

3 UUR

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


Views

200+

Jongen (13) breekt record 'rond eigen hoofd lopen'

Jongen (13) breekt record 'rond eigen hoofd lopen'

Videostill / YouTube: Guinness World Records

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

19 FEB 2017

Dertien jaar oud en al een wereldrecord op je naam hebben staan. Dat doen niet veel mensen de Palestijnse Mohammed al-Sheikh na. Maar er zullen dan ook maar weinig mensen zijn die het überhaupt lukt om rond hun eigen hoofd te lopen.

Want dat is waarmee de 13-jarige jongen, met de bijnaam ‘Spider Boy’, een record op zijn naam wist te schrijven. Hij maakte in een minuut tijd maar liefst 38 omwentelingen vanuit borststand rond zijn eigen lichaam. Het vorige record stond op 29 rondjes; dat was voor al-Sheikh dus makkelijk te verbreken.

BEKIJK OOK


Views

4k+

Playboy toont weer blote vrouwen: naakt is normaal
Likeability of 5

Camera videoPlayboy toont weer blote vrouwen: naakt is normaal

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

14 FEB 2017

Het Amerikaanse magazine Playboy besloot het in 2015 over een andere boeg te gooien: voortaan zouden er geen afbeeldingen van volledig naakte vrouwen te zien zijn. Deze verandering heeft niet lang stand gehouden. Maandag werd bekendgemaakt dat Playboy niet langer zonder naakt door het leven zal gaan.

„Vandaag nemen we onze identiteit terug”, aldus Cooper Hefner. De zoon van Hugh Hefner is pas een paar een paar maanden CCO (Chief Creative Officer), maar drukt nu al zijn stempel op het magazine. „Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat de manier waarop het blad naakt toonde was verouderd”, stelde Hefner op Twitter. „Maar het helemaal schrappen was een fout.”


like
user_bf56f0f3bbeed42f22274fb655af10c1d5c42817_avataruser_386584f63b147fcb7a02221a086f9c7babd72bad_avatar

Views

7k+

Je kunt 'm nu kopen: de vliegende auto

Je kunt 'm nu kopen: de vliegende auto

Bron: Pal-V

Foto van 'Wouter van Loon'

13 FEB 2017

Je moet er een flinke zak geld voor op tafel leggen, maar je kunt er dan wel eindelijk eentje kopen: een vliegende auto. Het Nederlandse bedrijf Pal-V verkoopt vanaf maandag de ‘gyrocopter’, een driewieler met een rotor. Er zijn twee modellen: de goedkoopste kost rond de 300.000 euro, de duurste een half miljoen.

Opstijgen gaat niet zomaar, meldt Omroep Brabant. Daarvoor moet eerst de rotor worden uitgeklapt, en dat duurt ruim vijf minuten. Daarnaast is een minilandingsbaan nodig van tussen de 90 en 200 meter, en die zijn er nog nauwelijks in Nederland.

BEKIJK OOK


Views

4k+

Per ongeluk volkslied nazi-Duitsland tijdens Fed Cup

Per ongeluk volkslied nazi-Duitsland tijdens Fed Cup

Alison Riske in actie

Foto van 'Jordy Kruse'

12 FEB 2017

Tijdens de openingsceremonie van de Fed Cup wedstrijd tussen de Amerikaanse Alison Riske en de Duitse Andrea Petkovic heeft de Amerikaanse tennisbond flink geblunderd. Een oude versie van het Duitse volkslied, dat wordt geassocieerd met nazi-Duitsland, werd ingezet.

In Hawaii keek men vreemd op toen het eerste couplet van het volkslied, waarin ‘Duitsland boven alles' wordt bezongen, uit de speakers klonk. Het couplet is na de Tweede Wereldoorlog uit het lied geschrapt.

Onwetenheid


Views

5k+

Likeability of 3

Camera videoVrouw van 500 kilo na 25 jaar buiten voor operatie

Eman in haar ziekenhuisbed. Foto: EPA

Foto van 'Cerise van Vliet'

11 FEB 2017

Een Egyptische vrouw die maar liefst vijfhonderd kilo weegt, is met een aangepast vliegtuig van Egypte naar Mumbai (India) gevlogen om daar te worden geopereerd. Het toestel vol medische apparatuur landde zaterdag op de eindbestemming. Het was volgens Indiase media de eerste keer in 25 jaar dat de 36-jarige Eman Ahmed haar huis verliet.

De vrouw, die dan vanaf haar elfde al niet meer buitenshuis is geweest, kampt met een waslijst aan lichamelijke klachten. Zo zijn haar rechterarm en -been verlamd en heeft ze spraakproblemen. Dit komt door haar Elefantiase of olifantsziekte, die ziekte zorgt ervoor dat lichaamsdelen intens opzwellen.

BEKIJK OOK


  dislike
  user_bd8194b22e62b60957772bafcf08982de75d846b_avatar

  Views

  5k+

  Oranje alligator (‘Trumpagator’) gespot in VS

  Foto ter illustratie. Foto: Colourbox

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  10 FEB 2017

  Het was het gesprek van de dag in het Amerikaanse South-Carolina: donderdag werd er een oranje alligator gesignaleerd. Al snel werd de vergelijking gemaakt met Donald Trump en werd het beest omgedoopt tot ‘Trumpagator’.

  De oranje alligator werd voor het eerst gespot door Stephen Tatum. Hij zag het beest zwemmen in een riviertje van de stad Hanahan, meldt PostandCourier. Stephen was nog net op tijd om een foto te maken van het bijzondere beest. Op Twitter wordt de oranje kleurige krokodil veelvuldig vergeleken met de haarkleur van de Amerikaanse president. Ook werd de grap gemaakt of de krokodil niet te veel zelfbruiningslotion heeft gebruikt.

  BEKIJK OOK


  Views

  4k+

  Moeders boos om commentaar juf op inhoud lunchpakket

  Moeders boos om commentaar juf op inhoud lunchpakket

  Foto van 'Jordy Kruse'

  4 FEB 2017

  Moeders van een Australische schoolklas zijn boos op de juf. Die had namelijk het lef om commentaar te leveren op de lunch die een moeder mee had gegeven aan haar kroost.

  BEKIJK OOK


  Views

  4k+

  Man verpest rijexamen binnen tien seconden

  Foto: ANP

  Foto van 'Cerise van Vliet'

  4 FEB 2017

  Rijexamen afleggen, het is niet iets waar veel mensen per se naar uitkijken. Vaak genoeg wordt het examen door de zenuwen of toch een gebrek aan kennis en ervaring niet gehaald en dat is dan een flinke domper. Nog vervelender is het als je het examen na tien seconden al niet haalt. En het hele examen dan nog wel uit moet rijden van de instructeur.

  Het overkwam de 33-jarige Craig Barraza, de pechvogel vindt het zelf vrij hilarisch en zette een foto van zijn examenformulier op Facebook. Daarbij schreef hij: „Iedereen die mij kent, zal stomverbaasd zijn dat ik rijlessen heb genomen en vanochtend examen deed. Ik reed uitzonderlijk goed, maakte maar twee kleine foutjes, maar jammer genoeg faalde ik toch. Binnen tien seconden.”

  Blackout


  Views

  4k+

  Agent poogt suïcidale vrouw te redden, komt zelf om

  De Cumberlandrivier in Nashville/Colourbox

  Foto van 'Kasper Hermans'

  3 FEB 2017

  De Amerikaanse politieagent Eric Mumaw (44 jaar) is donderdag op tragische wijze om het leven gekomen in de buurt van Nashville, Tennessee. Terwijl hij een suïcidale vrouw wilde redden, verdronk hij zelf, zo meldt Tennessean.

  Cumberlandrivier

  De 40-jarige Juli Glisson, die al bekendstond om haar verleden met zelfmoordneigingen, was met haar auto naar een heuvel gereden, van waar ze direct de Cumberlandrivier in kon rijden. Een familielid waarschuwde de politie, die al snel ter plaatse was en probeerde om Glisson op andere gedachten te brengen.


  Views

  4k+

  Zo onveilig waren auto's 20 jaar geleden

  Camera videoZo onveilig waren auto's 20 jaar geleden

  Beeld: Euro NCAP

  Foto van 'Wouter van Loon'

  2 FEB 2017

  65 kilometer per uur - voor wie regelmatig in een auto rijdt, lijkt dat niet zo hard. Maar wie met zo'n vaart tegen een muur knalt krijgt toch een gevaarlijk harde klap. Gelukkig zitten in nieuwe auto's allerlei technieken om de klap op te vangen. Twintig jaar geleden was dat wel anders, blijkt uit een crashtest van een auto uit 1997.

  Euro NCAP, een onafhankelijke instantie die sinds 1997 auto's test op veiligheid, zette twee auto's tegenover elkaar: een Rover 100 uit 1997 en een Honda Jazz van dit jaar. Beide auto's werden in een crashtest met 65 kilometer per uur tegen een muur geknald. De verschillen zijn groot: de dummy's in de Rover 100 worden alle kanten uitgesmeten, terwijl de poppen in de Honda er relatief goed vanaf komen.


  Views

  4k+

  YouTubers gooien 16 kuub mest bij kantoor Mandemakers

  YouTubers storten paardenmest bij Mandemakers

  Beeld: YouTube/Bucket Boys

  Foto van 'Wouter van Loon'

  30 JAN 2017

  Twee YouTubers hebben vrijdag zestien kuub paardenmest voor de deur van De Mandemakers Groep in Waalwijk gestort. De YouTubers wilden wraak nemen vanwege de verkooppraktijken van Mandemakers, van keukenwinkels als Brugman, Keuken Concurrent en Keuken Kampioen. „Wie stront verkoopt, kan stront verwachten”, aldus de YouTubers.

  Annuleringsregeling

  Joep en Thijs noemen zichzelf de Bucket Boys, en geven winkels vaker een ‘koekje van eigen deeg’. De YouTubers storen zich aan de annuleringsregeling van de keukenwinkels. De verkopers zouden klanten laten tekenen om een keuken aan te schaffen, terwijl ze zelf denken dat ze voor een verlenging van de actieprijs tekenen, zodat ze nog even kunnen nadenken. Wie de verkoop daarna wil annuleren, moet 30 procent van de aanschafwaarde betalen.


  Views

  4k+

  Fotoserie: Vrouwen strijden om titel Miss Universe

  Camera videoFotoserie: Vrouwen strijden om titel Miss Universe

  Kandidaten voor Miss Universe met van links naar rechts: Keity Brennan (Panama), Monique Brooks (Kaaimaneilanden), Nuka Karalashvili (Georgië), Carolyn Carter (Amerikaanse Maagdeneilanden), Zoey Ivory (Nederland), en Hawa Kamara (Sierra Leone). Foto: epa.

  Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

  30 JAN 2017

  De Française Iris Mittenaere werd maandag uitgeroepen tot Miss Universe. Raquel Pelissier uit Haïti eindigde als tweede.

  In totaal deden 85 beeldschone vrouwen mee aan de verkiezing, waaronder de Nederlandse Zoey Ivory van der Koelen. Zij slaagde er niet in de finale te halen.


  Views

  4k+

  Hotel betaalt criminelen na hacken deursloten

  Afbeelding ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

  29 JAN 2017

  Je zou denken dat de elektronische sloten die hotelkamers vaak hebben veiliger zijn dan normale sloten. Dat blijkt tegen te vallen. Zo moest een Oostenrijks hotel criminelen 1500 euro in bitcoin betalen, zodat zij de elektronische deursloten in het hotel weer zouden openen.

  De criminelen hadden het systeem gehackt waardoor gasten hun kamers niet meer in en uit konden. Voor het bedrag van 1500 euro zouden zij het systeem weer herstellen.

  BEKIJK OOK


  Views

  200+

  Likeability of 5

  Nederlandse doodt zichzelf na beelden diefstal op tv

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  28 JAN 2017

  Een 68-jarige vrouw heeft zichzelf vorige week van het leven beroofd. Dit deed zij kort nadat beelden van haar in het programma 'Onder de Loep' van RTV Oost werden uitgezonden. Op de beelden was te zien hoe de vrouw een portemonnee stal van een tien jaar ouder slachtoffer.

  Het gebeurde in de Xenos in Oldenzaal (Twente), schrijft Tubantia. Daar vergat een 78-jarige vrouw haar portemonnee bij de kassa. De klant achter deze vergeetachtige winkelbezoekster is de 68-jarige vrouw. Zij ziet dat de vrouw haar portemonnee vergeet, maar zegt niets, vervolgens neemt zij de portemonnee mee.


  lol
  user_bd8194b22e62b60957772bafcf08982de75d846b_avatar

  Views

  600+

  Vrouw overleeft dagenlang zonder longen

  Vrouw overleeft dagenlang zonder longen

  Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Jessica Heijmans'

  26 JAN 2017

  Canadese artsen hebben naar eigen zeggen het leven van een 32-jarige vrouw gered nadat zij haar zieke longen hebben verwijderd. Dat meldt de Canadese krant The Globe and Mail.

  Melissa Beloit werd geboren met taaislijmziekte en kreeg vorig jaar een levensbedreigende longontsteking. Met naar verwachting nog maar een paar uur te leven besloten artsen, na toestemming van de familie, de radicale ingreep uit te voeren.

  BEKIJK OOK


  Views

  800+

  Scholier weigert miljoenenbod: ‘Later meer waard’

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  23 JAN 2017

  Jonge ondernemers zijn er door de technische mogelijkheden steeds meer. Maar Mohammed Ali – een 16-jarige scholier uit het Verenigde Koninkrijk – behoort toch wel de toppers. Op het bedrijf van hem en de 60-jarige Chris Thorpe is door Amerikaanse investeerders namelijk onlangs een gigantisch bod gedaan van meer dan 5,8 miljoen euro. Ali en Thorpe besloten het doodleuk te weigeren.

  „Eigenlijk waren we daar om een investering te bespreken, maar die Amerikanen wilden meteen het hele bedrijf kopen”, vertelt Ali in gesprek met The Daily Mail. „Ik ga het exacte bedrag niet zeggen, maar het was meer dan 5 miljoen pond. Alleen beseften ze niet dat ik alle technologie ontwikkeld had die ervoor nodig was. We hebben het bod, dat net voor Kerstmis in onze bus viel, beleefd geweigerd.”

  Potentie


  Views

  200+