In het nieuws

Likeability of 3

Camera videoVrouw van 500 kilo na 25 jaar buiten voor operatie

Eman in haar ziekenhuisbed. Foto: EPA

Foto van 'Cerise van Vliet'

11 FEB 2017

Een Egyptische vrouw die maar liefst vijfhonderd kilo weegt, is met een aangepast vliegtuig van Egypte naar Mumbai (India) gevlogen om daar te worden geopereerd. Het toestel vol medische apparatuur landde zaterdag op de eindbestemming. Het was volgens Indiase media de eerste keer in 25 jaar dat de 36-jarige Eman Ahmed haar huis verliet.

De vrouw, die dan vanaf haar elfde al niet meer buitenshuis is geweest, kampt met een waslijst aan lichamelijke klachten. Zo zijn haar rechterarm en -been verlamd en heeft ze spraakproblemen. Dit komt door haar Elefantiase of olifantsziekte, die ziekte zorgt ervoor dat lichaamsdelen intens opzwellen.

De hele rit naar het ziekenhuis in India was door haar gewicht nogal een onderneming. Zo is Eman met een kraan naar de eerste verdieping van het ziekenhuis getakeld om de juiste kamer te bezoeken.

Hier zal ze naar verwachting zeker een half jaar moeten blijven voor haar operaties en nazorg. Ahmed hoeft niet te vrezen voor een torenhoge ziekenhuisrekening. De instelling heeft al laten weten haar gratis te helpen.

BEKIJK OOK


  dislike
  user_bd8194b22e62b60957772bafcf08982de75d846b_avatar

  Views

  6k+

  Schrappen dividendbelasting nóg duurder dan gedacht

  Schrappen dividendbelasting nóg duurder dan gedacht

  Thierry Baudet tijdens het debat over de dividendbelasting in juni. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  1 UUR

  Het afschaffen van de dividendbelasting wordt nog duurder dan was gepland. Volgens bronnen in Den Haag kost het plan honderden miljoenen extra en gaan de kosten richting de twee miljard euro, meldt het AD.

  Bij het aantreden van het kabinet gingen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er nog vanuit dat het schrappen van de dividendbelasting 1,4 miljard euro aan inkomsten zou schelen. In mei bleek echter al dat dit bedrag te laag was ingeschat.

  Groei


  Views

  100+

  Bekostiging middelbare scholen wordt veel simpeler

  Bekostiging middelbare scholen wordt veel simpeler

  Minister Arie Slob van Voortgezet Onderwijs. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  1 UUR

  Het wordt voor middelbare scholen een stuk simpeler te berekenen hoeveel geld ze van het Rijk krijgen. Dat maakt vooruitkijken en plannen maken gemakkelijker, denkt minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs). Hij komt met een wetsvoorstel hiervoor, meldt Trouw.

  Het Rijk kijkt nu nog naar een veertigtal kenmerken van een school om te bepalen hoeveel geld die krijgt. Die ingewikkelde rekensom is erg ondoorzichtig en heeft soms een onrechtvaardige uitkomst. De ene school krijgt voor een soortgelijke leerling soms minder geld dan de andere. Onbedoeld gingen scholen zich daar soms ook naar gedragen.

  Anders


  Views

  100+

  1,6 miljoen afhakers door drukte BelastingTelefoon

  1,6 miljoen afhakers door drukte BelastingTelefoon

  Het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  2 UUR

  Door de enorme drukte bij de BelastingTelefoon hebben vorig jaar 1,6 miljoen mensen de verbinding gebroken zonder iemand te spreken. Bijna 700.000 bellers hebben dit jaar niet eens de wachtrij van de BelastingTelefoon gehaald, omdat het te druk was. In totaal zijn 1,6 miljoen telefoontjes geëindigd zonder dat er iemand bij de BelastingTelefoon werd bereikt.

  Dat betekent dat een op de vijf telefoontjes nooit zijn weg vond naar een medewerker van de Belastingdienst, meldt De Telegraaf. Naast de 700.000 bellers bij wie de verbinding werd verbroken, haakten nog eens zo’n 900.000 gefrustreerd af in de wachtrij.

  Bezetting


  Views

  100+

  Kranten Amerika spreken zich samen tegen Trump uit

  Kranten Amerika spreken zich samen tegen Trump uit

  De actie was een initiatief van The Boston Globe. / AFP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  2 UUR

  Meer dan 300 dagbladen in Amerika zullen zich voor de vrijheid van de pers en dus tegen de Amerikaanse president Donald Trump uitspreken. Dit doen de bladen naar aanleiding van uitspraken van de president, die verschillende media-bedrijven 'vijanden van het Amerikaanse volk' noemt.

  The Boston Globe is de initiatiefnemer van het commentaar. Die kreeg steun van The New York Times en kleinere dagbladen, waarvan sommige uit staten komen die door Trump werden gewonnen in de verkiezingen van 2016.

  Aanval


  Views

  200+

  'Straks bestaat Nederland over 200 jaar niet meer’

  Straks staat Nederland onder water/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Het gaat in Nederland vaak over het niet laten verdwijnen van de Nederlandse cultuur, maar misschien zouden we ons meer zorgen moeten maken over het verdwijnen van Nederland in zijn geheel.

  Tenminste, dat stelt KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout in gesprek met de Telegraaf. Hij verwacht dat op basis van een statistische analyse van de wereldtemperatuur. ,,Het kan met Antarctica echt fout gaan. Daardoor kan de zeespiegel meters gaan stijgen, mogelijk 6 meter over 200 jaar. Als we daar niks tegen doen, kun je je serieus afvragen of Nederland dan nog wel bestaat."

  India onleefbaar


  wow
  user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

  Views

  1k+

  Noodtoestand in Genua: 'Beheerder snelweg schuldig'

  De ingestorte brug/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio Genua waar dinsdag een cruciale verkeersbrug instortte. Hij zei dat dit op verzoek van de plaatselijke autoriteiten te doen.

  Beheerder autosnelweg

  Conte had verder een duidelijk mening over het voorval. Volgens de premier is de beheerder van de Italiaanse autosnelweg A10 waarlangs de cruciale brug in Genua instortte verantwoordelijk voor de ramp.


  Views

  500+

  Grootschalig kindermisbruik door priesters in de VS

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Schokkend nieuws kwam er dinsdag naar buiten. In de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn er zo'n driehonderd priesters geweest die samen duizend verschillende kinderen hebben misbruikt. Dit gebeurde verspreid over verschillende decennia. Ze werden lange tijd beschermd door de bovenlaag van de kerk.

  Bizarre details

  Dat stond in een grootschalig onderzoek waarvan de inhoud woensdag werd vrijgegeven met bizarre details. ,,Priesters verkrachtten kleine jongens en meisjes, en de mannen van God die verantwoordelijk voor deze priesters waren, deden niet alleen niets, ze probeerden alles te verstoppen. Decennia lang. Bisschoppen, kardinalen en anderen werden beschermd en een aantal in dit rapport kreeg zelfs promotie."


  Views

  1k+

  Likeability of 6

  Rechter geeft DENK ongelijk in strijd met BNNVARA

  Farid Azarkan/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De politieke partij DENK is door de rechter in het ongelijk gesteld in het kort geding dat was aangespannen tegen de journalisten van BNNVARA. Er werd geoordeeld dat het de uitgezonden opnames niet hoeft te verwijderen.

  Nepnieuwscampagne

  Dan gaat het om opnames die verwerkt waren in een productie van het programma De Nieuws BV afgelopen juni. Daarin werd gemeld dat DENK een nepnieuwscampagne had overwogen, die vooral het imago van de PVV flink had kunnen schaden.


  lollike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

  Views

  800+

  Accu elektrische fiets ontploft tijdens fietstocht

  Accu elektrische fiets ontploft tijdens fietstocht

  Nadat de accu ontplofte, vloog de fiets in brand. / Afbeelding ter illustratie: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een man uit Nijmegen moet woensdagochtend een engeltje op zijn schouders hebben gehad. Terwijl hij op zijn elektrische fiets zat, ontplofte de accu van het voertuig en vloog de fiets in brand. De man zelf bleef gelukkig ongedeerd, maar is wel enorm geschrokken.

  Van de fiets is weinig meer over. Het voertuig is grotendeels afgebrand. De man had „iets horen sissen", vertelt een woordvoerder van de brandweer aan De Telegraaf.

  Nooit eerder meegemaakt


  Views

  1k+

  Celstraf voor mishandelen homo's op Damrak

  Celstraf voor mishandelen homo's in Amsterdam

  Celstraf voor mishandelen homo's op Damrak. Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 27-jarige man is woensdag veroordeeld voor het mishandelen van twee homo's op het Damrak in hartje Amsterdam. Voor poging tot doodslag en zware mishandeling moet hij twee jaar de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Drie anderen waren eerder al veroordeeld, zij kregen tot 40 maanden cel.

  Juni 2017

  De mishandeling gebeurde in juni vorig jaar. De twee slachtoffers liepen met twee vrienden richting Amsterdam Centraal. Bij de Reguliersdwarsstraat werden ze uitgescholden door een groep mannen. Een van hen riep dat hij homo's wilde doodmaken.


  Views

  400+

  Storing Schiphol: opstijgen gaat weer, landen niet

  Op Schiphol ligt het vliegverkeer plat. / Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Update 14.10 uur:

  Al het vliegverkeer van en naar Schiphol is hervat. Eerst werd het vertrekkend verkeer weer opgestart. Korte tijd later konden er ook weer toestellen landen, zij het in eerste instantie in beperkte mate, meldt Schiphol.

  Een woordvoerster van de luchthaven wijst erop dat de storing wel tot enige vertraging kan leiden en raadt passagiers aan de app of de website van de luchthaven te checken voor actuele vliegtijden.


  Views

  2k+

  Wijn drinken en toch afvallen: het kan gewoon

  Je kunt met een gerust hart dat glaasje wijn nuttigen terwijl je op dieet bent. / Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Dacht jij dat je dat glaasje wijn of bier moest laten staan om te kunnen afvallen? Dan hebben we nu goed nieuws voor jou! Het kan namelijk tegelijkertijd: heerlijke cocktails drinken en toch afvallen. Gematigde drinkers hebben zelfs minder kans op overgewicht. Al staat of valt alles met een gezonde dosis zelfdiscipline.

  Meer calorieën op uitgaansdagen

  Je ziet het vaak: mensen die proberen hun summer body in orde te krijgen en daarvoor bier of wijn laten staan. Maar voor hen is er nu goed nieuws. Je kan diëten én zonder zorgen een glas meedrinken. Ben je een gematigde drinker, dan heb je zelfs 27% minder kans op overgewicht, stelt een onderzoek waaraan voedingsdeskundige Alan Aragon meewerkte. Al plaatst hij wel enkele kanttekeningen. „Sommige mensen hebben een hongergevoel dat opkomt wanneer ze alcohol drinken”, zegt hij in Esquire. “Die eetbuien in een staat van dronkenschap kunnen niet heel handig zijn, aangezien je minder goede beslissingen maakt.”


  Views

  1k+

  Met een vergiet op de pasfoto van je ID mag niet

  Met een vergiet op de pasfoto van je ID mag niet

  Mienke de Wilde / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Slecht nieuws voor de aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster: een pasfoto met een vergiet op je identiteitsbewijs is verboden.

  Pastafari

  De Raad van State heeft woensdag bepaald dat mensen geen vergiet op hun hoofd mogen zetten op hun pasfoto voor een een rijbewijs of ID-kaart. Er was een zaak aangespannen door Mienke de Wilde die dat wel wilde.


  Views

  4k+

  Dochtertje (4) gooit smartphone vader in zee

  Dochtertje (4) gooit smartphone vader in zee

  Dochtertje (4) gooit smartphone vader in zee. Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Wat als je niet genoeg aandacht van je vader krijgt omdat hij te veel met zijn smartphone bezig is? Precies; je vraagt hem of hij zijn telefoon even weg wilt leggen. Maar de 4-jarige dochter van Russische rapper Timati (34) nam een veel drastischer besluit: ze gooide de smartphone van haar vader regelrecht de zee in.

  Filmpje

  Nadat Timati op een boot middenin de zee aan het bellen was, had zijn dochter er helemaal genoeg van. Ze pakte zijn smartphone af, liep er mee weg en gooide het toestel zo de zee in. Een verbaasde blik van haar vader volgde.


  Views

  800+

  'Tot 2022 blijft het bloedheet in de zomermaanden'

  Nederlanders vieren dit jaar vakantie in bloedheet weer. / ANP

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Twijfelde je over het aanschaffen van een airco nadat je de hittegolven van de afgelopen weken - al zwetend in je kamer - uiteindelijk toch hebt overleefd? Nou, koop er maar één want het blijft de komende vier zomers sowieso hartstikke heet. Althans, dat meent KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout.

  Warme anomalie

  Samen met een Franse collega schrijft hij in Nature Communications dat de aarde vanaf dit jaar tot 2022 in de ban zal zijn van een 'warme anomalie'. Volgens de onderzoekers zat er van het jaar 2000 tot 2014 een pauze in de opwarming. Nu is de aarde bezig met een inhaalslag. De kans op extra hete zomers tot 2022 zou zeventig procent zijn.


  Views

  1k+

  Er komen steeds meer 'tienerscholen' in Nederland

  Er komen steeds meer 'tienerscholen' in Nederland

  Er komen steeds meer 'tienerscholen' in Nederland. Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Wat nou als je het een hele grote stap vindt om van de basisschool naar de middelbare school te gaan? Dan kun je terecht bij een 'tienerschool'. Nederland telt namelijk steeds meer van dit soort scholen.

  Pilot

  Een tienerschool is bedoeld voor leerlingen van tien tot veertien jaar om de overgang van basisschool naar middelbare school kleiner te maken. Op dit soort scholen werken middelbare en basisschool nauw samen en krijgen de kinderen les van docenten uit het primair én het voortgezet onderwijs.


  Views

  1k+

  Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

  Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

  Foto: Colourbox

  In samenwerking met Asus

  GISTEREN

  Hoe zwaar mag je rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijk je al een hoop (rug)leed te kunnen voorkomen.

  De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de scholieren neemt - of zeult - z’n spullen in een rugzak mee, zo maakte Europees onderzoek duidelijk. Onderzoek dat ons ook leerde dat de schooltas op je rug 10 procent van je lichaamsgewicht zou mogen bedragen, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

  Zeulnorm


  Views

  1k+

  Advocaat Marco Kroon werd betaald door Defensie

  Marco Kroon / Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  De rekeningen voor de advocaat van Marco Kroon werden betaald door Defensie, terwijl dat niet gebruikelijk is. Dit blijkt uit documenten die De Telegraaf door middel van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in handen kreeg.

  Het betalen van de advocaatrekeningen zorgde intern voor gemor en de ambtelijke top lijkt ermee te hebben geworsteld.

  Verzwegen dood


  Views

  1k+

  Nergens in EU bewegen mensen zoveel als in Nederland

  Nergens in de EU bewegen mensen zoveel als in Nederland. / Foto: ANP

  Foto van 'Merel Driessen'

  GISTEREN

  In geen enkel land in de Europese Unie bewegen zoveel mensen als in Nederland. Tachtig procent van de Nederlanders doet wekelijks aan bijvoorbeeld fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen. In de rest van de Europese Unie ligt dat gemiddelde op 44 procent, meldt Trouw.

  Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer - sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie. Daarvoor werd in 2017 bij ruim 28.000 Europeanen (onder wie 1040 Nederlanders) van 15 jaar en ouder in kaart gebracht hoe vaak ze bewegen.

  Goede infrastructuur


  Views

  900+