Schooldirecteur gaat kaal voor gepeste leerling

Foto ter illustratie. Bron: Colourbox

Foto van 'Cerise van Vliet'

Cerise van Vliet

21 JAN 2017

Dat je als hoofd van de school het goede voorbeeld moet geven, heeft directeur Tim Headly overduidelijk begrepen. Deze man liet zijn hoofd door een leerling kaalscheren, omdat het jongetje met de korte coupe hierom werd gepest.

De 11-jarige Jackson schoor zijn hoofd kaal, omdat zijn zieke opa door een chemokuur al zijn haar verloor. Jackson wilde solidair zijn en besloot dat hij zijn haarbos ook wel kon missen. Eenmaal op school bleek dit toch niet zo'n succes, want de kinderen uit zijn klas maakten nare opmerkingen over de nieuwe coupe.

Om per direct een einde te maken aan de pesterijen, besloot de directeur de leerlingen bij elkaar te roepen. „Jullie weten dat Jackson een nieuw kapsel heeft”, begint Headly. „Hij deed dit voor zijn grootvader Rick, die kanker heeft. Dat heb ik gehoord, maar ik heb ook gehoord dat een aantal mensen in deze ruimte daar opmerkingen over maakt.”

Ontzettend moedig

Vervolgens maakt de directeur duidelijk dat het niet oké is om een medestudent uit te lachen en zeker niet omdat hij een ander kapsel heeft. „Ik ben heel trots op je Jackson, het is heel moedig van je. Familie betekent ontzettend veel”, zegt Headly. Hij vertelt dat zijn eigen moeder en schoonmoeder ook kanker hebben en dat hij meerdere mensen heeft verloren aan de afschuwelijke ziekte.

Het schoolhoofd vraagt de kinderen in de ruimte of zij ook iemand kennen die kanker heeft of heeft gehad. Bijna alle handjes gaan de lucht in. „Het is verkeerd om iemands reactie hierop te veroordelen”, gaat de man verder. Hij wil laten zien hoe trots hij is op Jackson en bedankt hem voor zijn moed.

Daarna maakt hij nog even een grapje dat niet alle leerlingen nu ineens hun haar af moeten scheren, maar zelf gaat hij wel in de kapstoel zitten. Het scheerapparaat geeft hij aan Jackson en het jongetje scheert erop los. De leerlingen kijken geduldig toe hoe hun directeur steeds minder haar op zijn hoofd heeft.

Het eindresultaat wordt met luid gejuich en geklap bekeken. De directeur sluit de bijzondere les af met de wijze woorden: „Je weet nooit waar iemand anders doorheen gaat, denk na voordat je iets zegt.”