In het nieuws

Scholier weigert miljoenenbod: ‘Later meer waard’

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 JAN 2017

Jonge ondernemers zijn er door de technische mogelijkheden steeds meer. Maar Mohammed Ali – een 16-jarige scholier uit het Verenigde Koninkrijk – behoort toch wel de toppers. Op het bedrijf van hem en de 60-jarige Chris Thorpe is door Amerikaanse investeerders namelijk onlangs een gigantisch bod gedaan van meer dan 5,8 miljoen euro. Ali en Thorpe besloten het doodleuk te weigeren.

„Eigenlijk waren we daar om een investering te bespreken, maar die Amerikanen wilden meteen het hele bedrijf kopen”, vertelt Ali in gesprek met The Daily Mail. „Ik ga het exacte bedrag niet zeggen, maar het was meer dan 5 miljoen pond. Alleen beseften ze niet dat ik alle technologie ontwikkeld had die ervoor nodig was. We hebben het bod, dat net voor Kerstmis in onze bus viel, beleefd geweigerd.”

Potentie

Ali en Thorpe denken dat hun bedrijf Weneed1, een site waarmee mensen geld kunnen besparen, nog veel meer waard kan worden. „Als het concept nu al miljoenen waard is, wat zal dat niet geven als mensen het daadwerkelijk gaan gebruiken? Ik besef dat er voor mij een groot risico aan verbonden is, maar we willen van Weneed1 echt een begrip maken. Het grote voordeel is dat we geen concurrentie hebben.”

Thorpe bedacht jaren terug al de theorie achter Weneed1. Het is eigenlijk een webwinkel, maar dan een waarbij er interactie is tussen de koper en de verkoper. „Er zal bij ons van alles te vinden zijn, van eigendommen tot elektronica. Ik heb een speciaal algoritme ontwikkeld waarbij de prijzen in real time aangepast worden. De start is voorzien op 28 januari. Ik hoop dat ik kan inspireren en dat ook andere tieners zo hun kans zullen wagen in het zakenwereldje.”

Computerwonderkind

Na een item van de BBC over het jonge computerwonderkind Ali kwamen de twee met elkaar in contact. Ali is dan ook geen beginner. Hij verdiende met een videogame al 35.000 euro, maar daarmee is zijn honger nog niet gestild. „Op dit moment werk ik dag en nacht, want we lanceren dit wereldwijd. Mijn moeder vond het vroeger niet leuk dat ik altijd op die pc zat, maar volgens mij is ze nu wel trots op wat ik doe.”

Bovendien investeerde hij een deel van zijn winst in het opknappen van de huiskamer. „Soms koop ik eens kleren, maar daar blijft het bij. Mensen denken ook altijd dat je heel wat geld nodig hebt om te starten, maar dat is niet zo. Je kan klein beginnen en het zo verder opbouwen.”


Views

600+

Lees de Metro van morgen nu al online

Een kroniek uit het verleden? ©metro

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Zo, die is naar de drukker. In de komende uren wordt er weer keihard gewerkt om de bakken op de stations te vullen met jullie geliefde Metro-krant! Wat is er allemaal in de Metro van vrijdag 19 oktober te lezen?

Weg met peuken

De staatssecretaris is helemaal klaar met sigaretten, hoe zal het leven van een roker eruit zien over een aantal jaar? Hij betaalt zich blauw voor een pakje peuken en mag er op steeds minder plekken nog eentje opsteken. Ben je wel klaar met dat gepaf? Wellicht kan je werkgever je een handje helpen met stoppen.


Views

300+

De leukste dansvloeren? De onontdekte van Desperados

Op stap met Desperados

In samenwerking met Desperados & ADE

In samenwerking met Desperados & ADE

GISTEREN

Het was even goed zoeken, maar dan stond je woensdagavond wel opeens op de tofste aftrap van het Amsterdam Dance Event die er was. Desperados gaf als officiële bierpartner van ADE het startsein voor vijf dagen keihard feesten.

Dat deden ze in De Marktkantine, maar niet zoals je de club kent: dit keer mocht je op ontdekkingsreis in onder andere de keuken, kelder en de binnenplaats, op zoek naar jouw dansvloer.

Glunderen op de dansvloer


Views

200+

Man wil 20.000 pond van winkel na 'racistische ruft'

Tesco is een grote supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een medewerker van de Britse supermarktketen Tesco sleept zijn werkgever voor de rechter nadat een collega een scheet liet in zijn gezicht.

De 42-jarige Atif Masood wil 20.000 pond (22.762 euro) voor de in zijn ogen racistische daad die hij moest ondergaan in het Londense filiaal, zo meldt de Britse Metro.

Discriminatie?


Views

600+

Tien actiegroepen overwegen protest bij intocht Sint

'Zie ginds komt het protest in Nederland weer aan' ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het duurt nog ongeveer een maand, maar dan komt de Sint weer naar Nederland. En wat is een intocht nou helemaal zonder protesten?

Uit een inventarisatie van de gemeente Zaanstad blijkt dat er tot dusver maar liefst tien partijen overwegen om te gaan demonstreren tijdens de intocht in die gemeente.

'Traditie'


Views

600+

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

16 OKT 2018

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormen 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunt een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Deze week vind je op Metronieuws negen portretten van young leaders met passie. Hieronder drie, later in de week de andere zes jongeren.


Views

1k+

Hoe mooier de vogel, des te valser de zangstem

Goeie looks, verschrikkelijke stem ©David Everett Strickler

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het is je misschien wel eens opgevallen op de kinderboerderij met de bontgekleurde mannetjespauwen. Ze zien er schitterend uit, maar zodra ze hun snavel opentrekken komt er een zeer penetrant gekrijs uit.

Dit blijkt het werk te zijn van de evolutie. Een mannetjesvogel kan niet én er goed uitzien én mooi zingen tegelijk, aldus The New Scientist.


Views

300+

Preventiepil legt HIV definitief aan de ketting

Wereldwijd vallen er nog steeds doden door het hiv-virus en AIDS ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De zogenaamde PrEP-pil die door duizenden mannen in Australië wordt geslikt, laat het aantal nieuwe hiv-overdrachten aanzienlijk slinken. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd onder een groep homo- en biseksuele mannen.

De resultaten zijn dusdanig positief dat de onderzoekers stellen dat een gerichte preventieve aanpak ervoor kan zorgen dat de wereldwijde AIDS-epidemie nog sneller definitief de geschiedenisboeken in gaat.

Voorkomen of genezen?


Views

700+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

2k+

Stonede Canadees op de bon uur na legalisatie wiet

Lange rijen voor de winkels die cannabis verstrekken ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Hoewel marihuana sinds woensdag legaal is in Canada, is rijden onder invloed nog steeds een overtreding. De vreugde over de pas ingevoerde legalisatie van softdrugs was voor een automobilist vrij snel voorbij.

De man werd om 1:00 's nachts aangehouden door de politie en kreeg een boete voor het roken van een joint achter het stuur. De nieuwe wet was pas een uur daarvoor aangenomen.


Views

1k+

Wil jij straks een tientje betalen voor sigaretten?

Wil jij straks een tientje betalen voor sigaretten?

Martijn: 'Stoppen met roken doe je vanwege je gezondheid en niet vanwege het geld'. Foto: Colourbox

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Verpakkingen met afschrikwekkende foto’s, een verbod in openbare ruimtes en een minimumleeftijd van 18 jaar. Alles om roken zo moeilijk mogelijk te maken. De regering gaat binnenkort drastische maatregelen nemen, zo kost een pakje straks minimaal 10 euro. Metro ging in gesprek met rokers om te kijken hoeveel zij bereid zijn om te betalen voor een pakje.

Dilara

,,Ik ben toch al van plan om te stoppen, dus die hogere prijs heeft geen effect op mij”, stelt de twintigjarige Dilara. Op dit moment betaalt ze 10 euro voor een pakje sigaretten. In de nabije toekomst kan die prijs fors oplopen. Dan heeft ook Dilara er last van zou je denken. Voor haar is de prijsverhoging echter een extra motivatie om te stoppen. ,,Als mijn sigaretten binnenkort 15 euro per pakje kosten, stop ik meteen met roken.”


Views

1k+

Brasserie-eigenaar is kids beu en bant ze allemaal

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een felle discussie bij onze zuiderburen nadat een moeder en haar zoon weggestuurd werden van een terras in de Vlaamse badplaats Nieuwpoort. „Op dit terras worden geen kinderen toegelaten", zo zei een serveerster.

De vrouw besloot het er niet bij te laten zitten en deelde haar ervaring op Facebook en werd overspoeld met reacties. Velen spraken hun afschuw uit over de kinderban. De eigenaar besloot om te reageren op zijn strenge deurbeleid, met felle bewoordingen. En hieruit ontstond al gauw een felle discussie over kinderen in restaurants.

Sloopkroost


Views

1k+

De baas kan je helpen met stoppen met roken

De baas kan je helpen met stoppen met roken

Zo'n 23 procent van de Nederlanders rookt nog / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als Hugo Pelzer (nu 39) opstond, ging hij meteen naar buiten om een sigaretje op te steken en een kop koffie te drinken. Een pakje sigaretten ging er op gegeven moment wel doorheen, totdat hij vanuit zijn werk een cursus stoppen-met-roken aangeboden kreeg.

Hij had al eerder een poging gedaan om te stoppen. “Dat viel me zwaar. Vooral omdat mijn collega’s wel gewoon rookten. Dat is ook waar het stuk liep, dan stond ik buiten gewoon weer met ze mee te roken.” Toch wilde hij wel stoppen. „Vanwege mijn gezondheid en ook vooral voor mijn gezin.”

Belonen


Views

900+

Op stations mag je voorlopig blijven roken
Likeability of 5

Op stations mag je voorlopig blijven roken

De prijs van een pakje sigaretten stijgt de komende jaren naar een tientje. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ligt, wordt de roker een paria, zo kopte De Telegraaf donderdagochtend. Met een pakket vergaande maatregelen moet Nederland een volledig rookvrije samenleving worden.

Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken.

Ook de NS zegt dat ze zich aan de wet- en regelgeving van staatssecretaris Paul Blokhuis zullen houden. Blokhuis heeft een conceptakkoord geschreven in overleg met anti-rookclubs en gezondheidsorganisaties. „Op het moment als de wet- en regelgeving wordt aangepast, zullen we daarnaar luisteren", zegt woordvoerder Erik Kroeze van de NS. „Maar we zetten nu nog geen stappen om de rookzones op stations weg te halen."


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

3k+

Yes, WhatsApp komt met een vakantiemodus

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Word jij ook wel eens gek van die eeuwige stroom aan WhatsApp berichtjes? WhatsApp werkt aan een functie waarbij gearchiveerde chats met nieuwe berichten niet meer omhoog springen.

Je kent het vast wel. Je hebt eindelijk tijd om een boek te lezen op het strand. Toch grijp je de hele tijd naar je telefoon, want er komen de hele dag WhatsAppjes binnen. Vrienden die hun uitgaansfoto's delen, een collega die ineens van alles wil weten en ondertussen wordt er ook nog een verjaardagsapp aangemaakt voor de 'verjaardag van oma'. En zonder dat je het door hebt zit je toch weer een uur op je telefoon. Met de vakantiemodus moet daar verandering in komen.

Volgens de site WABetaInfo is WhatsApp bezig met een bètaversie. De 'vakantiemodus' moet ervoor zorgen dat gearchiveerde chats gearchiveerd blijven. Op dit moment werkt dat nog niet zo. Zelfs als chats gearchiveerd worden, komen ze bij nieuwe berichten weer omhoog. Dat maakt het tijdens vakanties moeilijk om te ontsnappen aan bijvoorbeeld drukke werkchats.


Views

1k+

Man wilde 200.000 aan cash mee smokkelen in schoenen

We zijn vooral benieuwd hoe je 200.000 euro aan contant geld kunt verstoppen in sportschoenen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Inpakken kan soms een lastig klusje zijn, helemaal als je 200.000 euro aan cash moet verstoppen. De douane op Eindhoven Airport heeft in de bagage van een 29-jarige man twee ton aan contant geld gevonden. Het geld zat verstopt in zijn sportschoenen.

De FIOD (Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst) heeft dat afgelopen woensdag bekend gemaakt. De man werd eerder deze maand betrapt. Hij was onderweg naar de Spaanse stad Malaga.


Views

500+

Bij Drugsinfolijn kijken ze nergens van op

4-FA blijkt na onderzoek hersenbloedingen te kunnen veroorzaken / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Eva Ehrlich hoort van alles, daar bij de Drugs Infolijn. Van ik heb zulke zwarte gedachten na xtc, kan dat kwaad? tot Help, m’n vriend snuift te veel, hoe ga ik ermee om?

Gerustgesteld

Vorige week kon ze nog een jongen met een pillendip geruststellen. Tien minuten later belde z’n vriend: ,,hij voelt zich nu zo veel beter, zou je dat ook alsjeblieft bij mij willen doen?” Het hele jaar door zijn er vragen, maar nu Amsterdam Dance Event weer los is, gaat de telefoon net iets vaker dan op andere dagen, beaamt Eva Ehrlich (35). Ze is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos- instituut en bemant in elk geval een keer per week de Drugs Infolijn, waar je ook terecht kunt voor vragen over alcohol, gamen en roken en waar vorig jaar 8300 vragen zijn beantwoordt.


Views

600+

Machinist Tim zet zijn favo Metro-pagina in elkaar

Machinist Tim met zijn productie op de redactie van Metro.

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Het is nog stil op de redactie als Tim van Rij arriveert. Het is nog geen 09:00 uur en er zitten pas drie mensen achter hun laptop wakker te worden met een bak koffie of thee. Desondanks wordt de 20-jarige NS-machinist warm onthaald. Verslaggever Iris Hermans herkent hem van Instagram. „Hey! Machinist Tim!!!”

Via Insta kwamen we in gesprek met Tim en uiteindelijk maakten we de afspraak dat hij een keer zou langskomen voor een kijkje achter de schermen. De machinist uit Delft is nieuwsgierig hoe zijn favoriete pagina tot stand komt: de social mediapagina met uiteraard de hashtag #treinleven. „En ik ben sowieso benieuwd naar hoe jullie het elke dag weer voor elkaar krijgen om een verse krant te maken.”

Keuze


Views

500+

'Door armoede thuis hoorde ik er op school niet bij’

'Door armoede thuis hoorde ik er op school niet bij’

,,Ik en mijn broer konden niet mee naar feestjes, want daar was geen geld voor”. Foto: Colourbox

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt, dat ruim 2,8 miljoen Nederlanders in 2017 te maken kregen met armoede. Kleding kopen bij de kringloopwinkel, niet meer naar de sportschool en de goedkoopste boodschappen uitkiezen. Armoede blijft in Nederland een probleem. ,,Ik en mijn broer konden niet mee naar feestjes, want daar was geen geld voor”, vertelt Karin (33)* . Ze kreeg tijdens haar jeugd al te maken met armoede en heeft zich inmiddels bijna vrijgevochten van haar eigen schulden.

School

,,De armoede thuis was de reden waarom ik er op school niet bij hoorde. Als puber wordt van je verwacht dat je aan alle trends meedoet. Toen ik jong was waren schoenen van Nike in. Daar konden wij niet aan meedoen”, stelt Karin. Haar ouders kwamen in de schuldsanering terecht toen het bedrijf waar haar vader werkte failliet ging. Vlak voordat dat gebeurde hadden haar ouders een lening afgesloten. Door het faillissement was haar vader plots werkloos.


Views

2k+

Banksy-schilderij had volledig moeten versnipperen

Banksy-schilderij had volledig moeten versnipperen

Geschokte reacties na versnipperen kunstwerk / Banksy Instagram

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan de kunstenaar Banksy had gelegen, was er helemaal niets van zijn beroemde schilderij Girl and Balloon overgebleven. Het schilderij werd begin deze maand vernietigd tijdens de veiling.

Mislukt


Views

1k+