Nieuwe aanwijzingen in mysterieuze ontsnappingszaak

Nieuwe aanwijzingen in mysterieuze ontsnappingszaak

Een compositietekening van Dan Cooper door de FBI

Foto van 'Wouter van Loon'

Wouter van Loon

14 JAN 2017

Er zijn nieuwe aanwijzingen in een van de meest spectaculaire en mysterieuze ontsnappingszaken aller tijden. Het draait om een man die zich Dan Cooper noemde, en in de jaren 70 een Amerikaans vliegtuig kaapte. Hij wist uiteindelijk te ontsnappen door met een parachute uit het vliegtuig te springen.

De zaak speelt zich af in november 1971. De vlucht van Portland naar Seattle is een half uur in de lucht, als een man met een zonnebril en een donker pak de stewardess een briefje geeft. Daarop staat dat hij een bom heeft, en dat hij die zal laten afgaan tenzij hij 200.000 dollar en vier parachutes krijgt.

Levensgevaarlijke sprong

Er wordt ingegaan op zijn eisen: op het vliegveld van Seattle krijgt de man het geld en de parachutes. Daarop laat de gijzelnemer de 36 passagiers en twee bemanningsleden vrij, en geeft de piloot de opdracht om richting Mexico te vliegen. Als het vliegtuig, dat wordt achtervolgd door de Amerikaanse luchtmacht, boven de staat Washington vliegt, loopt de kaper naar de uitgang van het vliegtuig en springt naar beneden.

Het is een levensgevaarlijke sprong: het is avond, het regent en waait hard, een van de twee parachutes die hij gebruikt is een trainingsexemplaar. De kans is klein dat de man de sprong heeft overleefd.

Geen spoor

Maar de FBI kamt het gebied waar hij geland zou moeten zijn vijf maanden lang uit, zonder resultaat. Ook het geld is spoorloos verdwenen. In 1980, negen jaar na de ontvoering, wordt er een klein deel teruggevonden: een achtjarige jongen vindt 5880 dollar aan de oever van de Columbia, die door de staat Washington stroomt.

De man blijkt zijn ticket te hebben gekocht op de naam van Dan Cooper. De naam doet geen belletje rinkelen bij de Amerikaanse opsporingsdiensten, maar later blijkt dat deze naam niet willekeurig is gekozen: Dan Cooper is een stripverhaal, en in een van de albums gebeurt een soortgelijke kaping.

Sporen op stropdas

De belangrijkste aanwijzing die de FBI heeft, is de stropdas die Cooper heeft afgedaan vlak voor hij het vliegtuig uit sprong. Daar is onder meer dna-materiaal van veiliggesteld, waardoor de FBI meerdere verdachten heeft kunnen uitsluiten. Maar Cooper is er niet mee gevonden - de FBI heeft de zaak inmiddels opgegeven.

Maar wetenschappers hebben de handschoen opgepakt om de zaak op te lossen, en hebben nu nieuwe sporen op de stropdas gevonden, meldt USA Today. Op de stropdas zijn kleine deeltjes van zeldzame grondstoffen gevonden, zoals cerium en pure titanium. Die stoffen werden in de jaren 70 nauwelijks gebruikt.

Medewerker van Boeing

Dat zou het groepje mensen dat de kaping gepleegd zou kunnen hebben aanzienlijk verkleinen. De wetenschappers denken dat Cooper een medewerker van Boeing was - het vliegtuig dat werd gekaapt was een Boeing - of door dat bedrijf werd ingehuurd. Voor sommige onderdelen in het vliegtuig, zoals de radarschermen, werden stoffen die op de stropdas zijn gevonden gebruikt.

„De stropdas is gedragen in dergelijke productieomgevingen, dat is duidelijk”, aldus Tom Kaye, een van de wetenschappers. „Hij droeg een stropdas, dus hij was geen arbeider. Hij moet een ingenieur of manager zijn geweest in een van de fabrieken.”

Kaye hoopt dat het publiek helpt om de zaak op te lossen. „Misschien denkt iemand bij deze ontdekking: Gosh, ik weet hoe die deeltjes op de stropdas komen.” Naast harde aanwijzingen zijn ook theorieën van het publiek welkom.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Passagiers moeten hele vlucht in het gangpad staan

Passagiers moeten hele vlucht in het gangpad staan

Foto van 'Jordy Kruse'

Jordy Kruse

26 FEB 2017

Op een vlucht van Pakistan naar Saudi-Arabië van Pakistan International Airlines hebben vorige maand zeven passagiers in het gangpad door moet brengen. Voor hen was er op de drie uur durende vlucht geen stoel meer over.

Het vliegtuigpersoneel had de passagiers met handgeschreven boardingpasses aan boord gelaten. Opmerkelijk, want het vliegtuig zat al vol. Er waren 409 passagiers toegestaan en met de extra zeven mensen kwam het totaal op 416 passagiers.

Jongen krijgt record aan antigif na spinnenbeet

Jongen krijgt record aan antigif na spinnenbeet

Foto: Flickr/Andrey Zharkikh

Foto van 'Jordy Kruse'

Jordy Kruse

24 FEB 2017

Een 10-jarige jongen uit Australië heeft na een beet van een giftige tunnelspin een record aan tegengif toegediend gekregen. Het is een wonder dat de jongen de beet nog kan navertellen.

Jongen (13) breekt record 'rond eigen hoofd lopen'

Jongen (13) breekt record 'rond eigen hoofd lopen'

Videostill / YouTube: Guinness World Records

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

19 FEB 2017

Dertien jaar oud en al een wereldrecord op je naam hebben staan. Dat doen niet veel mensen de Palestijnse Mohammed al-Sheikh na. Maar er zullen dan ook maar weinig mensen zijn die het überhaupt lukt om rond hun eigen hoofd te lopen.

Playboy toont weer blote vrouwen: naakt is normaal

Camera videoPlayboy toont weer blote vrouwen: naakt is normaal

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

14 FEB 2017

Het Amerikaanse magazine Playboy besloot het in 2015 over een andere boeg te gooien: voortaan zouden er geen afbeeldingen van volledig naakte vrouwen te zien zijn. Deze verandering heeft niet lang stand gehouden. Maandag werd bekendgemaakt dat Playboy niet langer zonder naakt door het leven zal gaan.

„Vandaag nemen we onze identiteit terug”, aldus Cooper Hefner. De zoon van Hugh Hefner is pas een paar een paar maanden CCO (Chief Creative Officer), maar drukt nu al zijn stempel op het magazine. „Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat de manier waarop het blad naakt toonde was verouderd”, stelde Hefner op Twitter. „Maar het helemaal schrappen was een fout.”

Je kunt 'm nu kopen: de vliegende auto

Je kunt 'm nu kopen: de vliegende auto

Bron: Pal-V

Foto van 'Wouter van Loon'

Wouter van Loon

13 FEB 2017

Je moet er een flinke zak geld voor op tafel leggen, maar je kunt er dan wel eindelijk eentje kopen: een vliegende auto. Het Nederlandse bedrijf Pal-V verkoopt vanaf maandag de ‘gyrocopter’, een driewieler met een rotor. Er zijn twee modellen: de goedkoopste kost rond de 300.000 euro, de duurste een half miljoen.

Per ongeluk volkslied nazi-Duitsland tijdens Fed Cup

Per ongeluk volkslied nazi-Duitsland tijdens Fed Cup

Alison Riske in actie

Foto van 'Jordy Kruse'

Jordy Kruse

12 FEB 2017

Tijdens de openingsceremonie van de Fed Cup wedstrijd tussen de Amerikaanse Alison Riske en de Duitse Andrea Petkovic heeft de Amerikaanse tennisbond flink geblunderd. Een oude versie van het Duitse volkslied, dat wordt geassocieerd met nazi-Duitsland, werd ingezet.

In Hawaii keek men vreemd op toen het eerste couplet van het volkslied, waarin ‘Duitsland boven alles' wordt bezongen, uit de speakers klonk. Het couplet is na de Tweede Wereldoorlog uit het lied geschrapt.

Camera videoVrouw van 500 kilo na 25 jaar buiten voor operatie

Eman in haar ziekenhuisbed. Foto: EPA

Foto van 'Cerise van Vliet'

Cerise van Vliet

11 FEB 2017

Een Egyptische vrouw die maar liefst vijfhonderd kilo weegt, is met een aangepast vliegtuig van Egypte naar Mumbai (India) gevlogen om daar te worden geopereerd. Het toestel vol medische apparatuur landde zaterdag op de eindbestemming. Het was volgens Indiase media de eerste keer in 25 jaar dat de 36-jarige Eman Ahmed haar huis verliet.

De vrouw, die dan vanaf haar elfde al niet meer buitenshuis is geweest, kampt met een waslijst aan lichamelijke klachten. Zo zijn haar rechterarm en -been verlamd en heeft ze spraakproblemen. Dit komt door haar Elefantiase of olifantsziekte, die ziekte zorgt ervoor dat lichaamsdelen intens opzwellen.