In het nieuws

Likeability of 5

Nederlandse doodt zichzelf na beelden diefstal op tv

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

28 JAN 2017

Een 68-jarige vrouw heeft zichzelf vorige week van het leven beroofd. Dit deed zij kort nadat beelden van haar in het programma 'Onder de Loep' van RTV Oost werden uitgezonden. Op de beelden was te zien hoe de vrouw een portemonnee stal van een tien jaar ouder slachtoffer.

Het gebeurde in de Xenos in Oldenzaal (Twente), schrijft Tubantia. Daar vergat een 78-jarige vrouw haar portemonnee bij de kassa. De klant achter deze vergeetachtige winkelbezoekster is de 68-jarige vrouw. Zij ziet dat de vrouw haar portemonnee vergeet, maar zegt niets, vervolgens neemt zij de portemonnee mee.

Beelden van het vergrijp werden op donderdag 12 januari uitgezonden in het programma 'Onder de Loep', een opsporingsprogramma van RTV Oost. Dit heeft de vrouw klaarblijkelijk zo geschaad, dat zij zelfmoord pleegde.

Gevoelige kwestie

Het uitzenden van dit soort beelden, waar overtreders op te zien zijn, is altijd een gevoelige kwestie. In dit geval heeft het Openbaar Ministerie ervoor gekozen de beelden uit te zenden, en staat volgens Tubantia nog steeds achter die keuze.

De portemonneedief was een gewone vrouw zonder strafblad, ze gaf zichzelf dan ook direct aan bij de politie. Justitie verwijderde de video daardoor, maar voor de vrouw was het al te laat. In het huidige tijdperk verspreidt informatie zich soms sneller dan gewenst en de video stond op allerlei plaatsen op internet.

Online beledigingen

Hierdoor kreeg de vrouw heel veel beledigingen om haar oren, de dag daarna pleegt ze zelfmoord. Of de zelfdoding volledig toe te rekenen is aan het uitzenden van de beelden, kan achteraf uiteraard moeilijk met honderd procent zekerheid worden vastgesteld. De familie van de vrouw heeft het OM wel gevraagd eens kritisch te kijken naar de criteria voor het uitzenden van dit soort, herkenbare beelden.

Ernst Pols, van het Openbaar Ministerie, zegt hierover dat dit de eerste zelfdoding zou zijn die mogelijk een verband heeft met een opsporingsprogramma en de digitale reacties die daarop volgden. Binnen het OM is het verhaal bekend, maar er komt geen overleg of dit gevolgen moet hebben.

Regels

Uiteraard zijn er wel regels voor het uitzenden van dit soort beelden. Er moet rekening gehouden worden met de privacy en de nasleep op internet. De privacy mag wel iets geschonden worden, zolang dit in verhouding staat tot het vergrijp dat op de beelden te zien is.

Het OM in Oost Nederland zegt dat dit hier het geval is en de beelden uitgezonden mochten worden. De familie en directe omgeving van de vrouw is het daar niet mee eens. Ze zijn verontwaardigd dat iemand zo herkenbaar in beeld wordt gebracht voor het stelen van 'slechts' een portemonnee. Wat vind jij?


lol
user_bd8194b22e62b60957772bafcf08982de75d846b_avatar

Views

700+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

600+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+