Europa's eerste onderwatermuseum officieel geopend

10 januari 2017 om 16:54 door Jessica Heijmans
Europa's eerste onderwatermuseum officieel geopend

Bij het Spaanse eiland Lanzarote in de Atlantische Oceaan kunnen duikers een wel heel bijzondere onderwaterwereld ontdekken. Op dinsdag werd namelijk Museum Atlántico geopend, Europa's eerste onderwatermuseum.

Op de bodem van de Las Coloradas-baai in Lanzarote bevinden zich sinds kort 12 installaties en meer dan 300 menselijke figuren. Gezamenlijk vormen de beelden een kunstmatig rif dat het leven onder water moet bevorderen.

Het project is ontwikkeld door de Britse Jason deCaires Taylor. Deze kunstenaar is niet onbekend met onderwaterattracties. Al eerder creëerde hij een beeldenpark in de wateren van Granada en in 2009 ontwikkelde hij MUSA, een onderwatermuseum met meer dan 500 beelden in Cancun, Mexico.

Beelden met een serieuze ondertoon

Taylor wil met zijn werken niet enkel plezier brengen, hij snijdt ook een aantal serieuze zaken aan. Met het kunstwerk ‘Crossing the Rubicon’ probeert de kunstenaar aan te geven dat de oceanen en het klimaat aan het veranderen zijn en dat we „direct actie moeten ondernemen, voor het te laat is”, aldus Taylor tegen The Guardian

Een ander sculptuur, ‘Het vlot van Lampedusa’, verwijst naar de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee. Dit werk is een eerbetoon aan de vluchtelingen die de overtocht overleefden, maar ook aan diegenen wier dromen en illusies op de bodem van de zee blijven voortbestaan, vertelt Taylor in een statement.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!