Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 3 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Weer ‘vieze’ street-art in Brussel: wie is de maker?

Brussel werd vorige maand al opgeschrikt de gigantische penis die op een muur tegenover een katholieke meisjesschool werd geschilderd. Niet veel later dook in het centrum opnieuw een enorme muurschildering op, met een expliciete seksscène. En de nog altijd onbekende kunstenaar heeft opnieuw toegeslagen: afgelopen weekend schilderde hij of zij een gigantische anus op een flat.

Dat melden Belgische media. Het is knap werk – de street art wordt midden in de nacht gemaakt, meters in de lucht, blijkbaar zonder dat iemand het merkt. De volgende ochtend zijn ze daar plotseling: de penis, de vulva, de anus.

Over de penis ontstond in september al heel wat ophef. De katholieke meisjesschool zit recht tegenover de muurschildering, en kijkt dus uit op de drie meter grote penis. De Brusselse gemeente Sint-Gillis besloot om het werk te laten verwijderen, maar daar ontstond op Facebook direct protest tegen. De Facebookgroep ‘Touche pas à mon zizi‘ – ‘Blijf van mijn penis’ – kregen duizenden likes. Ook zijn er zeker 2.500 handtekeningen opgehaald om het kunstwerk toch te behouden. De penis hangt er nog, want het gemeentebestuur beraadt zich nog op hoe de penis precies moet worden verwijderd. Mogelijk schildert een andere kunstenaar het werk over.

https://www.youtube.com/watch?v=T972Z64LaPM

Een andere muurschildering die onlangs in Brussel opdook, van een penetratie, mag van de gemeente in ieder geval wel blijven. De eigenaar van het pand mag bepalen wat hij met de muurschildering doet.

Afgelopen vrijdag dook een nieuw kunstwerk op: een gigantische anus op een flat, die eigenlijk was beschilderd met een oude reclame van Zanussi, fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Om te benadrukken dat het daadwerkelijk om een anus ging, poetste de kunstenaar de ‘Z’ en ‘si’ weg.

https://twitter.com/deluipaard/status/781870126450798592

Het is nog altijd niet duidelijk wie de kunstenaar is. Er wordt al gewezen naar street art-kunstenaar Bonom, die eerder al een soortgelijke actie uithaalde in Brussel. Hij maakte enorme dierenfiguren, eveneens metershoog, zonder dat iemand hem opmerkte. Hij werd later ontmaskerd, en ontkent nu iets te weten van de muurschilderingen die afgelopen weken opdoken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.