Lukt het Europa om voor het eerst op Mars te landen?

19 oktober 2016 om 13:59 door Steven Musch
Lukt het Europa om voor het eerst op Mars te landen?
Foto ESA / ATG Medialab

Het lukte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al. Nu is het de beurt aan Europa om voor het eerst op Mars te landen. Als de ruimtemissie ExoMars goed gaat, komt de Marslander van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) woensdag aan op de rode planeet. „Een ontzettend spannende dag”, aldus Fred Jansen, senior mission manager bij ESA.

Zie hier de livestream van ruimtevaartorganisatie ESA.

Eerder deed ESA al een poging om een rover op Mars te laten landen – de Beagle II – maar dat mislukte. Het lukte wel om ruimtesonde Mars Express in een baan om de aarde te krijgen. Inmiddels draait deze al meer dan tien jaar om de rode planeet. Maar de nieuwe ruimtesonde, die ook in een baan om Mars moet gaan draaien, heeft nieuwere, andere en secuurdere technologie aan boord.

Geschiedenis schrijven

Exomars moet nu dan ook geschiedenis gaan schrijven. De missie die ESA uitvoert in samenwerking met de Russen (ruimtevaartorganisatie Roscosmos), bestaat uit twee onderdelen: de Trace Gas Orbiter (TGO) en Marslander Schiaparelli. Die twee zijn afgelopen zondag al van elkaar losgekoppeld en zijn nu allebei op weg naar Mars. TGO moet echter afzwaaien om in een baan rond de rode planeet te komen, terwijl Schiaparelli op Mars zal landen.

„Schiaparelli is vooral een technologische demonstratie om aan te tonen dat we op Mars kunnen landen. Na een paar dagen zal de Marslander al uitvallen. Pas in 2020 bij het vervolg van de missie moet er een tweede lander op Mars aankomen die wetenschappelijke data gaat verzamelen. Er wordt dan gekeken naar de aanwezigheid van water en leven.”

Denk daarbij niet aan Marsmannetjes, meer aan eencellige organismen die in zeer zware omstandigheden kunnen overleven. Dit worden ook wel extremofielen genoemd. In tegenstelling tot de Marslander zal TGO al wel wetenschappelijke data gaan verzamelen. De ruimtesonde gaat op zoek naar de bron van methaan. Dat kan een geologische bron zijn (water), maar ook een biologische bron, wat kan duiden op de aanwezigheid van leven.

Omdat er geen rechtstreekse verbinding met de orbiter en de Marslander is, kan het even duren voordat duidelijk is of de missie geslaagd is. „Er zijn twee spannende momenten”, aldus Jansen. „De Marslander komt met een snelheid van 23.000 kilometer per uur op Mars af en moet binnen zes minuten afremmen: met stuwmotoren en met een parachute. Dat is het eerste moment. Daarnaast moet de orbiter in de juiste baan om de planeet worden gebracht.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!