In het nieuws

Man overleeft kogels Orlando dankzij zijn moeder

Mensen herdenken de slachtoffers van de schietpartij in een homoclub in Orlando. Foto: ANP

Foto van 'Eefje van Son'

21 JUN 2016

Er vielen 49 doden tijdens de enorme schietpartij in homoclub Pulse in Orlando, waaronder Brenda Lee Marquez-McCool. De moeder was met haar zoon, Isaiah Henderson (21), een avondje op stap toen er harde schoten boven de muziek uit klonken. In plaats van weg te lopen, wierp Brenda zich op haar zoon om hem te beschermen tegen de kogelregen van schutter Omar Mateen. Ze redde daarbij het leven van Isaiah, maar liet zelf het leven.

Maandag was de begrafenis van de liefhebbende moeder in een kerk in Orlando en tijdens de dienst bracht haar zoon, bijna niet in staat om te staan, een ode aan zijn moeder, zo schrijft ABC News. „Ik had niet verwacht dat haar leven vlak voor mijn ogen zou worden beëindigd”, zei Isaiah vlak voordat hij in tranen uitbarstte. „Mijn moeder ontving iedereen met open armen. Ze hield van iedereen, wat er ook gebeurde.” Intussen snelde zijn boers naar Isaiah toe om hem staande te houden tijdens zijn hulde. „Ik heb niet gestopt met huilen sinds haar dood.”

Humor

Naast alle droevige woorden, waren en ook veel humoristische momenten tijdens de begrafenis. Zo werd Brenda door andere sprekers herinnerd als een veerkrachtige vrouw die een familieleider en een vechter was. Ook liet Isaiah in zijn verhaal weten dat hij een zijn moeder vaak voor de lol worstelden en dat hij dan altijd verloor. Ook in de club verloor hij van haar. „Ik heb natuurlijk verloren, ze is een linebacker!”, grapte hij. Zijn familie bulderde van het lachen.

Veel van Brenda’s kinderen spraken op de begrafenis, ze had er tenslotte elf. Vanwege alle kinderen was er slechts één broer van alle zussen en broers van Brenda die sprak. Hij had het heel moeilijk tijdens het vertellen van alle lovende woorden over haar. „Mijn hart staat in brand, ik heb geen woorden meer”, zei de broer tegen de familie en vrienden in de kerk.

150 witte ballonnen

Aan het einde van de begrafenis liep de hele familie naar buiten naar de rotonde bij de kerk, vervolgens lieten ze 150 witte ballonnen op in haar naam. Daarna trokken de familieleden zich terug om met elkaar te rouwen om het verlies.

Brenda was 49 jaar oud en werd geboren in Brooklyn, New York. Ze woonde in Orlando toen ze werd vermoord.

BEKIJK OOK


  Views

  88

  Zwaargewonden ongeluk Oss buiten levensgevaar

  Zwaargewonden ongeluk Oss buiten levensgevaar

  Bloemen worden neergelegd bij de spoorwegovergang in Oss / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  58 MIN

  Het meisje en de vrouw die vorige week zwaargewond raakten bij het spoordrama in Oss zijn buiten levensgevaar, dat meldt de politie. Beiden liggen nog steeds in het ziekenhuis.

  Dankbaar

  De familie van de gewonde 32-jarige vrouw heeft laten weten dankbaar te zijn voor alle steun. „Onze dochter en echtgenote is buiten levensgevaar. Wij willen iedereen bedanken voor de steun en hulp die wij krijgen van familie, vrienden, collega’s, ouders, kinderen, hulpverleners, bekenden en onbekenden. Het is hartverwarmend en het draagt ons in deze moeilijke periode. Onze gedachten gaan tegelijkertijd uit naar de andere gezinnen die hierbij betrokken zijn. Wij wensen hen veel kracht toe", laat de familie van de vrouw weten.


  Views

  100+

  Appjes sturen op de fiets wordt verboden

  Appjes sturen op de fiets wordt verboden

  Een appende fietser/ ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  2 UUR

  In 2019 komt het er dan toch echt van: een verbod op 'appen' op de fiets. Het verbod geldt ook voor bestuurders van elk ander voertuig. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

  Je hoofd erbij

  De ANWB vindt de nieuwe regeling een goede zet. „Om goed te fietsen heb je je hoofd nodig en bij je telefoon heb je ook je hoofd nodig, dat gaat niet goed samen. Zeker niet in druk verkeer", aldus woordvoerder Markus van Tol. „Je kunt nooit voor de volledige honderd procent garanderen dat iedereen zijn aandacht bij het verkeer heeft, maar je kunt wel waarschuwen voor de risico's."


  Views

  200+

  Ev Liu: Ik stem voor minder plastic

  Ev Liu: Ik stem voor minder plastic

  Ev Liu.

  In samenwerking met het Europees Parlement

  GISTEREN

  De Amsterdamse Ev Liu (31) zet zich al jaren in tegen de plastic soep en dat heeft haar een plek in de Duurzame Jonge 100 opgeleverd. Dit doet Liu onder andere met haar eigen bedrijf Straw By Straw. Dit bedrijf wil alle plastic rietjes in de horeca vervangen door een duurzaam alternatief. Zo draagt zij haar steentje bij en hoopt ze andere mensen te inspireren om ook te helpen in de strijd tegen het plastic. En het is van belang dat die boodschap niet alleen landt in de samenleving, maar dat ook de politiek zich bewust wordt van de noodzaak tot maatregelen. Daarom vindt Liu het van belang om ook daar haar stem te laten horen.

  Verkiezingen Europa

  Door te stemmen zet ze haar strijd tegen plastic voort. Liu weet als geen ander hoe belangrijk het is om van je te laten horen bij de verkiezingen. Volgend jaar zijn er in Nederland niet alleen verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen, maar ook verkiezingen voor het Europees Parlement. Op 23 mei 2019 om precies te zijn. Metro sprak Ev Liua, over haar strijd tegen plastic én over de Europese verkiezingen.


  Views

  1k+

  'Met data weggeven, geef je ook een stuk macht weg'

  'Met data weggeven, geef je ook een stuk macht weg'

  „Zet je notificaties uit! Dat is echt een aanrader."

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  3 UUR

  Even Facebook checken, dan Metro lezen en vervolgens online toch maar dat paar nieuwe schoenen aanschaffen. We surfen wat af en we kunnen ons uren vermaken met de apps op onze smartphones. Niks mis mee, zou je denken. Toch blijkt dat minder veilig dan veel consumenten denken. Veel Nederlanders lekken constant allerlei informatie via hun telefoon, tablet of computer, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

  Niet goed beveiligd

  We hebben onze apparaten massaal niet goed beveiligd, terwijl de mogelijkheden er wel zijn. Zo’n 95 procent van de Nederlanders heeft geen adblocker op de smartphone en 81 procent heeft er geen een op de pc. Daardoor kunnen bedrijven precies zien wat het surfgedrag van consumenten is.


  Views

  200+

  Urban Winery: zonneschijn en heel veel wijn!

  #bringthesunshine! Zonnebloemen en wijn bij de Urban Winery die dit weekend te bezoeken is / Foto: ©Presstigieux

  In samenwerking met Lindeman’s

  22 SEP 2018

  Voor alle wijnminnenden onder ons die zin hebben in wijn, ontspanning en sunshine is er dit weekend (tot en met zondag 23 september) de Urban Winery, met een winetasting en Mindful Drinking, waarna de wijn nóg beter smaakt.

  Urban winery?


  Views

  1k+

  Defensie probeert nieuwe kleding te kopen na ophef
  Likeability of 5

  Defensie probeert nieuwe kleding te kopen na ophef

  Ze krijgen wel een voorschot. Foto / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  3 UUR

  Er is harde kritiek gekomen vanuit de Tweede Kamer nadat bleek dat militairen hun eigen kleding moeten kopen voor een NAVO-oefening in Noorwegen. Het is al bijna een jaar bekend dat die oefening er gaat komen, maar de kleding was nog niet geregeld. Nu gaat Defensie alsnog proberen de kleding centraal in te kopen. „Ik ga kijken of we het nog op een andere manier kunnen organiseren", zei staatssecretaris Barbara Visser tijdens het vragenuurtje.

  'Niet normaal'

  Partijen reageerden onthutst op berichtgeving dat militairen die volgende maand in het hoge noorden op oefening moeten, hun eigen kleding nog aan moeten schaffen. Daarvoor kregen ze een voorschot van 1000 euro. ,,Absurd", zei Isabelle Diks van GroenLinks. Hanke Bruins Slot (CDA) repte van een „bizarre gang van zaken". „Niet normaal", aldus Chris Stoffer (SGP).


  like
  user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Views

  1k+

  Zuid-Koreaanse workaholics kicken af in gevangenis

  Opgesloten worden op tot rust te komen

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Een baan op kantoor kan soms aanvoelen als een gevangenis, vooral als het werkleven veel vraagt. Je doet er dan goed aan om echt even een flinke vakantie te nemen. Zuid-Koreaanse workaholics gaan voor hun rust van de kantoor-gevangenis, naar een échte gevangenis.

  Niet vanwege belastingfraude of een ander misdrijf, maar om even tot rust te komen. In 2008 werd er in het land een heel bijzonder rustoord opgericht: 'Mijn inwendige gevangenis.' In de 28 cellen van het vakantieplekje, kunnen workaholics tot rust komen.

  Zelf een workaholic


  Views

  200+

  Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

  Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

  In samenwerking met Huawei

  18 SEP 2018

  Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

  Nu al in Nederland

  Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


  Views

  4k+

  Nederlanders lachen om gekke eigenaardigheden

  Nederlanders lachen om gekke eigenaardigheden

  We klagen over het weer, maar vinden dat ook grappig. Foto / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  3 UUR

  We zeuren over het weer en delen de rekening door tweeën. We gebruiken de fiets overal voor en hebben voor alles in ons land wel een regeltje bedacht. Oh, en we kussen elkaar drie keer bij begroeting. Een aantal typische Nederlandse eigenaardigheden die alleen wij begrijpen en waar we ook, zo blijkt uit onderzoek, toch wel een beetje trots op zijn.

  Onderzoeksbureau Motivaction onderzocht typische Nederlandse eigenaardigheden en kwam er achter dat we best een beetje om onszelf kunnen lachen. En sterker nog: we zijn zelfs een beetje trots op ons rare gewoontes! Van de 1024 mensen die meededen aan het onderzoek, zei 42% trots te zijn op de typische gekke dingen die we soms doen.

  Kringverjaardagen


  Views

  200+

  Jeugdsoos verantwoordelijk dood 15-jarige Max

  Foto van 'Metro & ANP'

  VANDAAG, 14:44

  Jongerenvereniging 't Waeske in het Limburgse dorp Guttecoven is verantwoordelijk voor de dronkenschap van Max à Campo die mogelijk tot zijn dood heeft geleid, meldt RTL Nieuws. À Campo liep na een Halloweenfeestje in 2016 dronken op de snelweg en werd aangereden. De vereniging had geen alcohol mogen schenken aan een minderjarige, oordeelt de rechtbank van Maastricht.

  Volgens de rechtbank is de 15-jarige jongen uit Born gedesoriënteerd geraakt door de alcohol. Het zou geen incident zijn geweest volgens de rechter. Minderjarigen konden al jaren alcohol nuttigen in de jeugdsoos. 't Waeske had beter voor bezoekers moeten zorgen, zo wordt er geoordeeld.

  'Zeer kwalijk'


  Views

  300+

  Drankje als alternatief voor injectie bij euthanasie
  Likeability of 5

  Drankje als alternatief voor injectie bij euthanasie

  Artsen zouden minder psychische druk ervaren door het drankje. Foto / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 13:00

  Een goed alternatief voor de injectie bij euthanasie is een drankje. Dat zeggen twee artsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Een groot voordeel is dat het drankje door patiënten zelf ingenomen kan worden, waardoor het proces minder belastend is voor de artsen die euthanasie uit moeten voeren.

  De artsen onderzochten ruim 200 voorbeelden van hulp bij zelfdoding met een drankje, schrijft Trouw. Daaruit bleek dat bij zes op de zeven mensen een drankje binnen een half uur tot de dood leidt, vrijwel zonder complicaties.

  Psychische last


  like
  user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Views

  400+

  De stint is onveilig om kinderen mee te vervoeren

  'De stint is onveilig om kinderen mee te vervoeren'

  Onderzoeker: stint onveilig, gebruik hem niet

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 12:10

  De elektrische bolderkar stint is volgens onafhankelijk onderzoeker Peter Coppes veel te gevaarlijk om kinderen mee te vervoeren. Hij adviseert om het vervoermiddel helemaal niet meer te gebruiken.

  Technisch onderzoeker Coppes verrichte een indicatief onderzoek naar de stint, het voertuig dat vorige week betrokken was bij het ongeval op het spoor in Oss. "Ik ben me rot geschrokken", zo vertelt hij.

  Remmen


  wow
  user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

  Views

  600+

  Muurschildering Anne Faber na 4 dagen overgespoten

  Muurschildering Anne Faber na 4 dagen overgespoten

  Het is bijna een jaar geleden dat Anne voor het laatst gezien is. Foto / ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 11:15

  Het levensgrote portret van Anne Faber was pas vier dagen te zien. Maandag is het namelijk alweer overgespoten. Het kunstwerk was een eerbetoon aan de vermoorde Utrechtse. Ze werd ontvoerd, verkracht en vermoord door Michael P, haar lichaam werd op 12 oktober van het vorige jaar gevonden.

  Aankomende zaterdag is het precies een jaar geleden dat Anne Faber haar laatste fietstochtje maakte door de provincie Utrecht. Ze stuurde nog een selfie naar haar vriend en daarna verdween ze spoorloos. Na een zoektocht van twee weken werd ze gevonden.


  Views

  500+

  Vitamine Zee werkt als ayahuasca-trip

  Onderweg naar de (vitamine) zee

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 10:10

  Metro’s Iris gaat op wereldreis door eigen (spoorweg)land van Akkrum tot Zandvoort aan Zee en ze neemt mee: haar zwemspullen, meestal goede humeur én Huawei P20 Pro (laatst nog bekroond tot beste telefoon) waarmee ze van alles vastlegt, van Britse toeristen net terug van een hallucinerende ayahuasca-trip tot de charmantste toilet-en-nog-zo-veel-meer-dame van heel Zandvoort aan Zee en de rest van de wereld.

  Aflevering 6 (slot): Halfweg – Zwanenburg – Zandvoort aan Zee

  Gareth en Mike komen net terug van een hallucinerende trip


  Views

  300+

  Ryanair piloten in Nederland staken vrijdag ook

  Ryanair piloten in Nederland staken vrijdag ook

  Nederland sluit aan bij de Europese staking. Foto / ANP

  Foto van 'Hester Ramaker'

  VANDAAG, 09:15

  Er komt een tweede grote stakingsdag aan voor piloten va Ryanair. Aankomende vrijdag leggen alle piloten die in Nederland zijn gestationeerd het werk neer. Daarmee sluit Nederland aan bij verschillende Europese landen die dat ook vrijdag gaan doen.

  De vakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) meldt dit op hun website. Daarbij zeggen ze het volgende: ,,Dit ultieme middel wordt ingezet om een cao te bewerkstelligen waarin fundamentele werknemersrechten geborgd worden. Na de eerste Ryanair-staking in Nederland op 10 augustus 2018 is ons doel niet dichterbij gekomen. Het Ryanair-management weigert sindsdien constructief met ons te onderhandelen.“

  #RyanairMUSTchange


  Views

  400+

  Makers vieren 25 jaar Fokke en Sukke

  Fokke en Sukke bedenkers John Reid, Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse op de redactie van het NRC. Vanwege het 25-jarig bestaan nemen de bekende eend en kanarie het dagblad over. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 06:54

  Dinsdag wordt het 25-jarig bestaan van de cartoon van Fokke & Sukke gevierd. Het NRC vervangt op deze dag alle foto’s, advertenties en graphics in de kranten door tekeningen van de beroemde eend en kanarie. In de avond zullen de makers John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol de, „vrienden van Fokke & Sukke” verwelkomen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

  De eerst tekening

  NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch presenteert de avond en Claudia de Breij interviewt de drie vrienden, die in 1993 de cartoon verzonnen. Verder komen onder anderen Micha Wertheim, Marcel van Roosmalen, Tommy Wieringa en Ronald Giphart langs. Op woensdag onthult de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema nog een geboortebordje aan de gevel van het huis in de buurt van het Leidseplein waar Fokke & Sukke ooit is bedacht.


  Views

  500+

  Groningen ontvangt vrijbrief voor herstel huizen

  Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) beantwoordt vragen tijdens het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 06:44

  Om het herstellen van huizen in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk uit het slop te trekken, krijgt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een vrijbrief om contracten te sluiten en afspraken te maken met huizenbezitters. Zo moet de versterkingsoperatie die deels stil is komen te liggen, weer op gang komen, meldt Trouw.

  Afhandeling aardbevingsschade

  Dat er een akkoord is, bleek gisteren tijdens een bijeenkomst in Groningen waar Tweede Kamer­leden met lokale vertegenwoordigers spraken. De minister was vorige week in het gebied om met gemeente- en provinciebestuurders over de afhandeling van de aardbevingsschade te praten. De minister zegde ook toe dat het Rijk zorgt dat alle kosten worden betaald, zo nodig door de overheid zelf. De NCG verwerkt het plan de komende weken, daarna worden de bewoners en de Kamer geïnformeerd.


  Views

  500+

  Ouders dupe flinke prijsstijging kinderdagverblijven

  Een kapstok in een kinderdagverblijf. / ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  VANDAAG, 06:29

  Doordat een pedagogisch medewerker voortaan een baby minder onder de hoede mag hebben, zullen de kosten van vooral kleine opvanglocaties flink stijgen. Het heeft tot gevolg dat ouders met kinderen op kinderdagverblijven volgend jaar honderden euro’s meer kwijt zijn.

  Harder stijgen

  Uit een rapport van kinderopvangonderzoeker Ed Buitenhek blijkt dat de kosten voor dagverblijven met ruim 7 procent stijgen. Met name de kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee. Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders een deel van die rekening terug. Maar de brancheorganisatie verwacht dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen.


  Views

  700+

  'Van series kijken word je slimmer'

  Slimmer worden van tv kijken. / Unsplash

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Voel jij je schuldig als je weer eens de tv aanzet, inplaats van dat je een boek leest? Dan hebben wij goed nieuws. Volgens een bio-ethicus kun je je morele wijsheid namelijk ook opkrikken door het kijken naar een serie op Netflix.

  Ellen ter Gast vertelt aan Editie NL dat series kijken samen met je kinderen ze veel sociale wijsheid kan bijbrengen. „En je leert er ook nog eens van!” Volgens ter Gast kun je door het kijken naar series veel leren over het gedrag van mensen.

  Juiste beslissing


  Views

  1k+