Vijf planeten maand lang met blote oog te zien

20 januari 2016 om 15:29 door Jurgen van der Hoeven
Vijf planeten maand lang met blote oog te zien
Foto: Museum Victoria/Stellarium

Voor degenen die op enige manier geïnteresseerd zijn in de ruimte en de sterren belooft het een mooie maand te worden: vanaf 20 januari is het namelijk een maand lang mogelijk ‘s ochtends de vijf helderste planeten op één lijn te zien, zo meldt EarthSky.org.

Vijf planeten

Sinds woensdagochtend zijn alle vijf de planeten helder genoeg om met het blote oog waar te nemen. Voor een ieder die voor zonsopgang wakker is een absolute aanrader. De laatste keer dat deze mogelijkheid er was, was in 2005.

Wat valt er precies te zien? Jupiter stijgt in het midden van de avond al. Mars, Saturnus en Venus volgen, waarna Mercurius net voor het licht wordt te zien is. Als bonus is ook Spica nog te zien als ongewoon heldere twinkel.

Mercurius

Het enige heikele punt bij het zien van de vijf planeten in een rij is het waarnemen van Mercurius. Die planeet is het moeilijkst zichtbaar. Het tijdstip waarop Mercurius aan de horizon verschijnt is afhankelijk van waar je je bevindt, maar gemiddeld genomen gebeurt dat 80 tot 120 minuten voor zonsopgang.

Om het jezelf wat makkelijker te maken, kan het handig zijn een verrekijker te gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!