WK Rusland

WK 2026 in Canada, Mexico en de VS

FIFA-congres in Moskou.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

13 JUN 2018

Canada, de Verenigde Staten en Mexico organiseren in 2026 het WK voetbal. Het toernooi wordt al het 'WK XL' genoemd. Er mogen namelijk 48 landen meedoen. Het gecombineerde Amerikaanse 'bid' kreeg met ruime meerderheid de voorkeur boven Marokko.

Marokko

De keuze van de FIFA-leden voor het gecombineerde Amerikaanse 'bid' is niet verrassend. In het inspectierapport dat de FIFA liet maken, scoorde 'United 2026' aanzienlijk beter dan Marokko, dat ook de vijfde poging om het WK binnen te halen dus zag mislukken.

Het Noord-Afrikaanse land heeft geen enkel stadion dat op dit moment voldoet aan alle eisen. In Canada, de Verenigde Staten en Mexico staan liefst zeventien stadions die zo gebruikt kunnen worden voor het WK. Het aanbod van stadions met minimaal 80.000 zitplaatsen voor grote wedstrijden als het openingsduel en de finale is dan ook royaal, terwijl Marokko alleen het nieuw te bouwen Grand Stade de Casablanca naar voren kon schuiven als potentiële locatie.

Miljarden omzet

De Amerikaanse landen kunnen ook pronken met flonkerende financiële cijfers. Ze denken een omzet van liefst 14,3 miljard dollar te genereren met het WK, omgerekend 12,3 miljard euro. Daar stak de 6,2 miljard euro van Marokko schril bij af. Het feit dat een WK in één land iets goedkoper zou zijn, viel daarbij in het niet.

Ook het strenge immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump bleek voor de FIFA-leden geen struikelblok. De toezegging van Trump dat alle spelers, officials en fans zijn land in mogen, bleek genoeg.

Reisafstanden

Het WK werd een keer eerder in meerdere landen georganiseerd. Na het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea riep de toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat het pronkstuk van de mondiale bond voortaan altijd in één land moet worden gehouden. Een 'WK XL' met liefst 48 deelnemers, zestien meer dan nu, blijkt echter amper te organiseren door een individueel land.

De Amerikaanse alliantie van drie landen biedt genoeg ruimte en speelsteden voor een toernooi van zo'n grote omvang. Nadeel voor de teams en de voetbalfans zijn de grote reisafstanden. De meest noordelijk gelegen speelstad Edmonton ligt liefst 4000 kilometer van Mexico-Stad. Van de 23 kandidaat-steden moeten er nog zeven afvallen. Het mega-WK telt tachtig wedstrijden. De teams worden verdeeld over zestien groepen van drie.

Stemmen

De 203 stemgerechtigde bonden kozen met overtuigende meerderheid voor een mega-WK in drie landen: 134 stemden voor 'United 2026', 65 voor Marokko, één bond (Iran) wees beide kandidaten af. Van drie landen (Cuba, Slovenië en Spanje) kwam geen stem binnen. De Nederlandse bond KNVB koos voor Marokko.

Reacties bonden

Met tranen in de ogen vielen woensdag de voetbalbazen van de buurlanden elkaar in Moskou in de armen. ,,Dit is zo'n enorme eer'', stamelde voorzitter Carlos Cordeiro van de Amerikaanse bond. ,,Bedankt allemaal voor het vertrouwen dat jullie in ons hebben. Het voetbal heeft gewonnen.''

Blije bobo's

,,We hebben allemaal heel hard gewerkt om dit te bereiken'', zei Cordeiro. ,,We bedanken ook onze vrienden van Marokko. Voetbal verbindt ons, dat is ook de 'spirit' van het WK. Deze sport gaat over grenzen en culturen heen. Met dat in gedachten, wensen we ook Rusland als gastland van het komende WK en alle deelnemende teams veel succes.''

Bij de Marokkaanse voetbalbond was de teleurstelling groot. ,,We blijven hard werken voor het voetbal, voor de jeugd en om onze droom te realiseren: ooit het WK in Marokko organiseren'', zei bondsvoorzitter Fouzi Lekjaa.

KNVB teleurgesteld

De Nederlandse voetbalbond KNVB is ook teleurgesteld in de uitslag. ,,Qua resultaat is het echt een gemiste kans'', zei secretaris-generaal Gijs de Jong, die samen met bondsvoorzitter Michael van Praag in Moskou aanwezig was op het FIFA-congres. ,,We hadden het Marokko en Afrika gegund. Het voetbal en dus ook de toernooien moeten ook bereikbaar zijn voor kleinere landen en minder welvarende regio's.''

De KNVB liet een dag voor de verkiezing al weten op Marokko te gaan stemmen. ,,We zijn duidelijk geweest voor iedereen'', zei Van Praag. ,,De FIFA, en wij ook, vonden dat ook Marokko een goed en betrouwbaar 'bid' had uitgebracht. Daarnaast wilden we als KNVB loyaliteit tonen met de vele voetballers van Marokkaanse origine die een belangrijke rol spelen in onze competities. Ik heb daarop veel goede reacties gekregen. Dat deed me goed.''

Transparant

,,Deze verkiezing kwam tot stand in een democratisch en vooral zeer transparant proces'', zei Van Praag, die namens de KNVB mocht stemmen. ,,Daar ben ik blij om. Jammer voor Marokko, maar de voetbalwereld heeft gesproken. Zo gaat dat."

Voorheen werden de WK's door een select gezelschap bestuursleden van de FIFA achter gesloten deuren toegewezen. ,,We weten allemaal hoe ondoorzichtig dit spel tot voor kort gespeeld werd'', aldus De Jong. ,,Daar is nu geen sprake van. Een paar seconden na de verkiezing was op een groot scherm te zien wie waarop gestemd had. Dat vond ik wel 'cool' en passend in deze tijd.''

Mexico huisvestte het mondiale toernooi al twee keer eerder, in 1970 en 1986. De Verenigde Staten mochten het WK in 1994 organiseren, Canada nog nooit. Drie jaar geleden werd wel het WK voor vrouwen in Canada gehouden. Marokko greep voor de vijfde keer naast de WK-organisatie. Het Noord-Afrikaanse land probeerde eerder al tevergeefs de WK's van 1994, 1998, 2006 en 2010 binnen te halen.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Denemarken met veel geluk langs Peru

'Nederlands' Denemarken met veel geluk langs Peru

Yussuf Poulsen viert zijn goal tegen Peru. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Denemarken heeft de terugkeer van Peru op het WK verpest. De Zuid-Amerikaanse ploeg, na 36 jaar terug op de mondiale eindronde, domineerde het duel in de Mordovia Arena van Saransk. De Deense voetballers pakten echter de winst, dankzij een doelpunt na een uur spelen van Yussuf Poulsen: 1-0.

De aanvaller van RB Leipzig scoorde na een steekpass van oud-Ajacied Christian Eriksen. Poulsen had de bal ook breed kunnen leggen op de volledig vrijstaande Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen, maar hij passeerde doelman Pedro Gallese zelf in de korte hoek. Ajacied Lasse Schöne kwam bij de Denen al na 35 minuten in het veld voor de aangeslagen William Kvist, zijn clubgenoot Kasper Dolberg bleef op de bank. Bij Peru ging Feyenoorder Renato Tapia in de slotfase naar de kant.

Kansen


Views

400+

Wat te doen tijdens een voetbalwedstrijd?

Wat te doen tijdens een voetbalwedstrijd?

Fanatieke russische fans gaan los tijdens wk-wedstrijd / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

16 JUN 2018

Het WK is pas twee dagen gaande en is nu al het enige waar mensen nog over praten. Want misschien is het hoogtepunt van het WK al geweest en wee je gebeente als je als Nederlander voor Marokko bent.

Metro kan zich heel goed voorstellen dat je geen zin hebt in het hele WK-gedoe, maar dat je misschien toch voor de buis eindigt om te kijken, zij het onvrijwillig. Omdat Metro de slechtste niet is, hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet om je lekker bezig te houden tijdens een saaie wedstrijd.

1. Wie heeft de mooiste voetbalschoenen? (Pluspunten voor meerdere kleurtjes)


Views

1k+

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Cristiano Ronaldo was de man van de wedstrijd. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Cristiano Ronaldo heeft al in zijn eerste wedstrijd op het WK alle aandacht opgeëist. Met drie treffers bezorgde hij Portugal in een heerlijke wedstrijd een gelijkspel tegen Spanje (3-3).

De grote vedette van Real Madrid schoot de Europees kampioen tweemaal op voorsprong. Diego Costa maakte twee keer gelijk voor Spanje. Lang leek de treffer van Nacho de wereldkampioen van 2010 een zege op te leveren. Maar in de 88e minuut verzilverde Ronaldo nog een vrije trap.

Lopetegui


Views

1k+

Late eigen goal doet Marokko de das om
Likeability of 6

Late eigen goal doet Marokko de das om

Ajacied Hakim Ziyech tijdens de wedstrijd tegen Iran. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

15 JUN 2018

Marokko heeft geen punten gehaald uit zijn ontmoeting met Iran. De ploeg van Hervé Renard, met een flink aantal (ex-)Eredivisiespelers verloor door een goal in blessuretijd met 1-0.

Bij Marokko stonden onder meer Ajacied Hakim Ziyech en Feyenoorder Karim El Ahmadi in de basis, terwijl Feyenoorder Sofyan Amrabat mocht invallen. Ook de Amsterdammer Mbark Boussoufa en de in Naarden geboren Nordin Amrabat mochten in de basis begin. Bij Iran mocht AZ'er Alireza Jahanbakhsh starten. Hij raakte overigens in de slotfase geblesseerd en moest het veld verlaten.

Weinig


likelol
user_81ca722384597e9e4bc87138bb92516f15a61300_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

2k+

Wie wordt in Rusland de nieuwe wereldkampioen?

Foto van 'Johan van Boven'

14 JUN 2018

Zonder het Nederlands elftal begint in Rusland vandaag het WK. Welk land heeft de meeste kans op de eindzege? Tien voetbalprominenten wagen zich aan een voorspelling.

Louis van Gaal, ex-bondscoach

Ik denk Brazilië. Als ik de namen van hun spelers bekijk, zegt mijn gevoel dat zij wereldkampioen worden. Zo niet, dan wordt het Duitsland. De rest van de landen liggen mijlenver achter op deze twee landen.


Views

3k+

De meeste Nederlanders juichen voor België dit WK
Likeability of 5

De meeste Nederlanders juichen voor België dit WK

Rode Duivel Thorgan Hazard in actie Foto: AFP

Foto van 'metronieuws'

14 JUN 2018

Het WK voetbal begint donderdag en zoals (bijna) iedereen inmiddels wel weet, doet Nederland niet mee. Voor wie we dan wel juichen? Vooral voor de Rode Duivels.

Middels een enquête waar ruim 18 duizend mensen aan mee deden, kwam de NOS erachter dat onze zuiderburen van de meeste Nederlanders steun krijgen. Dertig procent van de ondervraagden is voor België dit WK. Daarop volgt Duitsland, waarvoor 18 procent van de Nederlanders juicht en derde in de rij is Marokko (4 procent).

Zuid-Nederlandse clubs


like
user_9c08f80351ac8c9a923122bb7a524dfd796effdd_avatar

Views

4k+

Drones houden de spelers van Marokko in de gaten

Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat met de vlag van Marokko. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

13 JUN 2018

In het drieluik ‘Zij wel’ interviewen we spelers uit de Eredivisie die, in tegenstelling tot Oranje, wél op het WK actief zijn. Vandaag het slot met soundbites van de Feyenoorders Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat over hun Marokko.

El Ahmadi: Vroeger, toen ik klein was, gingen we elk jaar een week of vijf naar Marokko op vakantie. Dan bouw je vanzelf een band op met een land. Het voelde en voelt altijd goed als ik er ben. Vroeger sprak ik thuis Nederlands met mijn broertjes en zusjes en soms met mijn vader, maar over het algemeen sprak ik Arabisch met mijn ouders. Als ik het volkslied van Marokko hoor, voel ik me altijd trots. Maar ik zou er niet kunnen wonen. Ik ben in Nederland opgegroeid en daar zal ik voor altijd blijven wonen.

Amrabat: In Nederland zijn de mensen meer gelijk, terwijl je in Marokko als profvoetballer echt een koning bent.


Views

2k+

Likeability of 5

Nigeriaanse droom van Ebuehi komt uit tegen Messi

Tyronne Ebuehi poseert trots met de Nigeriaanse vlag in het stadion van ADO. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

12 JUN 2018

Hij probeerde er de afgelopen maanden niet te veel aan te denken, maar Tyronne Ebuehi kon het dagdromen soms niet tegenhouden. Lionel Messi, schoot er dan door zijn hoofd. Lionel Messi! De beste voetballer ter wereld, en misschien wel aller tijden. De kans is groot dat hij het wonderkind op dinsdag 26 juni in Sint-Petersburg af en toe tegen het lijf loopt tijdens Nigeria-Argentinië.

En dat voor een in Haarlem geboren rechtsback, die de afgelopen vijf jaar onder contract stond bij ADO Den Haag. Na de zomer komt hij uit voor Benfica. Die fraaie overstap heeft hij onder meer te danken aan zijn optredens in de nationale ploeg van Nigeria, het land waar zijn vader is geboren. „Hij wilde zo’n dertig jaar geleden in Europa een beter leven opbouwen. Ik weet eerlijk gezegd niet wat voor werk hij vond toen hij net in Nederland was. Nu is hij in ieder geval al heel lang werkzaam in de transportsector. Hij ontmoette mijn moeder in het uitgaansleven van Rotterdam en mijn zusje, broertje en ik zijn in Haarlem opgegroeid. Uiteindelijk zijn we naar het dorpje Vijfhuizen verhuisd, vanwege de rust.”

Andere wereld


like
user_73ca3a0d1151d3b27dfc743fbbc4c2a94e29c180_avatar

Views

1k+

Lasse Schöne mede dankzij Fries gezin naar het WK

Lasse Schöne poseert trots met de Deense vlag. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Johan van Boven'

11 JUN 2018

Een jongetje was hij nog, veel te jong om op eigen benen te staan. Toch koos Lasse Schöne er op 16-jarige leeftijd voor zijn geboorteland Denemarken te verlaten en op avontuur te gaan in het buitenland. Hij liet familie en vrienden achter om bij sc Heerenveen de volgende stap richting het betaalde voetbal te zetten. In Friesland werd hij opgevangen door een gastgezin, dat hij nog altijd dankbaar is voor de solide basis die ze hem gaven.

„De familie Hylkema ving mij heel goed op. Het was de ideale manier om de stap naar het buitenland te maken”, zegt Schöne. „In het begin had ik het best lastig in Nederland. Ineens stond ik op eigen benen. Eten maken en de was doen, zaten op mijn 16e nog niet echt in mijn systeem en daar hoefde ik me dankzij het gastgezin geen zorgen over te maken. Dus kwam ik niet in de verleiding elke dag pizza ofzo te halen. Ze hadden een slagerij aan huis, dus ik kreeg altijd goed vlees te eten, haha.”

Spelcomputer


Views

2k+

Slechts de helft van de vmbo’ers voelt zich veilig

Slechts de helft van de vmbo’ers voelt zich veilig

Hoe lager het schoolniveau, hoe groter het onveiligheidsgevoel. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

14 JUN 2018

Van alle middelbare scholieren voelen vmbo’ers en leerlingen op het praktijkonderwijs zich het meest onveilig. Van de vmbo’ers voelt slechts 56 procent zich veilig op school. Op het vwo is dat 84 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het LAKS onder zo’n 75.000 scholieren. Leerlingen op het vmbo vinden vaak de sfeer niet goed en zeggen vaker gepest of gediscrimineerd te worden.

Dreigementen


Views

600+

We sparen niet genoeg, is dat erg?

We sparen niet genoeg, is dat erg?

Vier op de tien Nederlanders hebben geen financiële buffer. Foto: Colourbox.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 JUN 2018

Nederlanders staan bekend als koopjesjagers, zuinig en gierig. Sparen daarentegen lukt lang niet altijd. Vier op de tien Nederlanders hebben geen financiële buffer. Ze hebben onvoldoende spaargeld en zijn daarmee kwetsbaar voor tegenvallers.

Dat blijkt uit onderzoek van fintechbedrijf Savedo. Vooral jongeren (18-30 jaar) hebben geen financiële buffer; een derde van hen heeft geen spaarrekening.

10 procent


Views

2k+

Typisch Google, met een Hollands tintje

Foto van 'metronieuws'

11 JUN 2018

Wie voor topwerkgever Google aan de slag wil, hoeft niet naar Silicon Valley te verhuizen. Het Amerikaanse techbedrijf heeft ook een kantoor in Nederland. Hoe is het om daar te werken?

Ieder jaar eindigt Google hoog in de ranglijsten voor ’beste werkgever’. De 85000 medewerkers van het Amerikaanse techbedrijf krijgen prima arbeidsvoorwaarden en veel kansen om zichzelf te ontwikkelen. Bovendien ziet het kantoor er fantastisch uit. Het hoofdkantoor van ’s werelds grootste zoekmachine staat bekend als de crème de la crème onder de techcampussen. Geen saaie grijze werkruimte, maar kleurrijke, lichte en creatief vormgegeven werkplekken. Verder krijgen werknemers gratis maaltijden en mogen ze sporten onder werktijd.

Is werken voor Google echt zo fantastisch? En hoe zit dat in het kleinere kantoor in Amsterdam? De Duitse Katharina Hicker werkt voor Google Noord-Europa en heeft zo’n tien verschillende ’Googleplexen’ van binnen gezien. Op dit moment werkt ze in Amsterdam. Voordat ze bij Google terechtkwam was ze pr-specialist bij McDonalds Duitsland. Via een workshop over online adverteren kwam ze in contact met het techbedrijf. „De positieve sfeer sprak me meteen aan. En ik geef toe: de gratis extraatjes leken me ook erg leuk.”


Views

1k+

Late eigen goal doet Marokko de das om
Likeability of 6

Late eigen goal doet Marokko de das om

Ajacied Hakim Ziyech tijdens de wedstrijd tegen Iran. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

15 JUN 2018

Marokko heeft geen punten gehaald uit zijn ontmoeting met Iran. De ploeg van Hervé Renard, met een flink aantal (ex-)Eredivisiespelers verloor door een goal in blessuretijd met 1-0.

Bij Marokko stonden onder meer Ajacied Hakim Ziyech en Feyenoorder Karim El Ahmadi in de basis, terwijl Feyenoorder Sofyan Amrabat mocht invallen. Ook de Amsterdammer Mbark Boussoufa en de in Naarden geboren Nordin Amrabat mochten in de basis begin. Bij Iran mocht AZ'er Alireza Jahanbakhsh starten. Hij raakte overigens in de slotfase geblesseerd en moest het veld verlaten.

Weinig


likelol
user_81ca722384597e9e4bc87138bb92516f15a61300_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

2k+

Wat te doen tijdens een voetbalwedstrijd?

Wat te doen tijdens een voetbalwedstrijd?

Fanatieke russische fans gaan los tijdens wk-wedstrijd / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

16 JUN 2018

Het WK is pas twee dagen gaande en is nu al het enige waar mensen nog over praten. Want misschien is het hoogtepunt van het WK al geweest en wee je gebeente als je als Nederlander voor Marokko bent.

Metro kan zich heel goed voorstellen dat je geen zin hebt in het hele WK-gedoe, maar dat je misschien toch voor de buis eindigt om te kijken, zij het onvrijwillig. Omdat Metro de slechtste niet is, hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet om je lekker bezig te houden tijdens een saaie wedstrijd.

1. Wie heeft de mooiste voetbalschoenen? (Pluspunten voor meerdere kleurtjes)


Views

1k+

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Heerlijke kraker Spanje-Portugal blijft onbeslist

Cristiano Ronaldo was de man van de wedstrijd. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Cristiano Ronaldo heeft al in zijn eerste wedstrijd op het WK alle aandacht opgeëist. Met drie treffers bezorgde hij Portugal in een heerlijke wedstrijd een gelijkspel tegen Spanje (3-3).

De grote vedette van Real Madrid schoot de Europees kampioen tweemaal op voorsprong. Diego Costa maakte twee keer gelijk voor Spanje. Lang leek de treffer van Nacho de wereldkampioen van 2010 een zege op te leveren. Maar in de 88e minuut verzilverde Ronaldo nog een vrije trap.

Lopetegui


Views

1k+

Denemarken met veel geluk langs Peru

'Nederlands' Denemarken met veel geluk langs Peru

Yussuf Poulsen viert zijn goal tegen Peru. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Denemarken heeft de terugkeer van Peru op het WK verpest. De Zuid-Amerikaanse ploeg, na 36 jaar terug op de mondiale eindronde, domineerde het duel in de Mordovia Arena van Saransk. De Deense voetballers pakten echter de winst, dankzij een doelpunt na een uur spelen van Yussuf Poulsen: 1-0.

De aanvaller van RB Leipzig scoorde na een steekpass van oud-Ajacied Christian Eriksen. Poulsen had de bal ook breed kunnen leggen op de volledig vrijstaande Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen, maar hij passeerde doelman Pedro Gallese zelf in de korte hoek. Ajacied Lasse Schöne kwam bij de Denen al na 35 minuten in het veld voor de aangeslagen William Kvist, zijn clubgenoot Kasper Dolberg bleef op de bank. Bij Peru ging Feyenoorder Renato Tapia in de slotfase naar de kant.

Kansen


Views

400+

De meeste Nederlanders juichen voor België dit WK
Likeability of 5

De meeste Nederlanders juichen voor België dit WK

Rode Duivel Thorgan Hazard in actie Foto: AFP

Foto van 'metronieuws'

14 JUN 2018

Het WK voetbal begint donderdag en zoals (bijna) iedereen inmiddels wel weet, doet Nederland niet mee. Voor wie we dan wel juichen? Vooral voor de Rode Duivels.

Middels een enquête waar ruim 18 duizend mensen aan mee deden, kwam de NOS erachter dat onze zuiderburen van de meeste Nederlanders steun krijgen. Dertig procent van de ondervraagden is voor België dit WK. Daarop volgt Duitsland, waarvoor 18 procent van de Nederlanders juicht en derde in de rij is Marokko (4 procent).

Zuid-Nederlandse clubs


like
user_9c08f80351ac8c9a923122bb7a524dfd796effdd_avatar

Views

4k+

Deze bodyart ziet er onaangenaam realistisch uit

Screenshot

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Bodyart heb je in alle soorten en maten, maar wat Mirjana Kika Milosevic laat zien is wel heel bijzonder. Haar kunstwerken zijn mede dankzij haar zwarte verf en dit achtergrond soms onaangenaam realistisch.

BEKIJK OOK


Views

400+

video icon
00:00
Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2018

Voetbalfans over de hele wereld vieren het WK

Het wereldkampioenschap voetbal is begonnen. In het Oekraïense Donetsk kan men vanwege de avondklok slechts bepaalde wedstrijd in het café bekijken. In Iran daarentegen kon de overwinning op Marokko uitgebreid worden gevierd op straat.


Views

400+